Све о ЛЕД расвјети: одредиште, типови

ЛЕД расвјета у случају нужде, као и свака друга "хитна", строго је регулирана. Тренутно, главни пропис регулише документ - ГОСТ Р 55842-2013, који је ступио на снагу 01.01.2015. ЛЕД расвјета замјењује све остале типове расвјете готово свугдје, расвјета у случају нужде, у овом случају, није изузетак, већ правило. Зашто се ово дешава, размотрићемо испод.

именовање

Будући да горе поменути ГОСТ не регулише лампе или уређаје који би се требали користити за ову врсту расвјете, у тексту ће се разматрати само ЛЕД расвјета за хитне случајеве као најперспективнија и економичнија. Таква расвјета је осигурана за несметану евакуацију људи из зграда и објеката, када је напајање електричном енергијом на главним инсталацијама заустављено.

ЛЕД осветљење у случају нужде може бити и резервна. Позадинско осветљење се заснива на ГОСТ-у и треба да обезбеди најмање 30% светлости радног места, тако да радници могу да наставе свој рад без прекидања технолошког процеса. Чињеница да многе индустрије имају технологије не дозвољавају да се за кратко вријеме заустави процес, што може довести до хитне ситуације. На таквим објектима се обезбеђује позадинско осветљење, у овом случају ЛЕД.

Исхрана, као што је осветљење, се прима или из специјално направљене додатне електричне линије или из резервних извора енергије који се налазе директно у самом уређају. То могу бити акумулатори, хемијски (галвански) извори струје иликондензатори ГОСТ не прецизира који се извори енергије могу користити за ЛЕД расвјета у случају опасности, па је могуће користити било које друге изворе струје. Строго је прописано да извори енергије, као што је ЛЕД расвјета за евакуацију, требају обезбиједити потребне стандарде освјетљења за један сат. Што се тиче стандби ЛЕД освјетљења, које се такођер односи на хитне случајеве, извор струје мора осигурати непрекидно напајање главног напајања. Изузетно ријетко се користе кемијски извори струје за расвјетна тијела с изванредним свјетлосним диодама, због чињенице да захтијевају замјену након сваког искључивања главног напајања.

врсте

Сљедеће се може користити за потребе хитне расвјете:

 • ЛЕД осветљење.
 • ЛЕД лампе.
 • ЛЕД светла.

Поред тога, последњих година, светлеће диоде су нашироко коришћене за осветљавање знакова евакуације (на пример, знак "Излаз"), који дају довољно светла и троше малу количину енергије. Међутим, у већини случајева, користе се ЛЕД светла, на прозирном или мат стаклу, и исписују се знаци евакуације.

ЛЕД лампе се користе у старим уређајима, који су користили сијалице са жарном нити или штедне сијалице. То вам омогућава да уштедите много струје.

Светиљке за расвјету у случају нужде према врсти причвршћивањасу подељени на:

 • плафон
 • зидни
 • виси.

Најчешћи, наравно, зид. Примери плафонских и висећих лампи су наведени испод.


плафонски тип

зидни тип

\ т

ЛЕД бљескалице, као што су хитне, користе се углавном за позадинско освјетљење. Такви фењери се користе не само у затвореном простору, већ и на отвореним просторима за осветљење евакуационих путева.

Да би се поставила расвјета за нужду, постоје строге норме за висину инсталације, овисно о интензитету свјетла. Тако је за осветљење евакуационих путева при интензитету светлости од 500 цд дозвољено да се инсталира лампа испод 2,5 метра од пода. На интензитету светла од 5000 цд, лампа треба да буде на удаљености од најмање 5 метара од пода. Детаљна правила могу се наћи у ГОСТ Р 55842-2013 или ИСО 30061: 2007.

Зашто је потребна батерија

Батерија је потребна да би се осигурали извори свјетлости електричном енергијом. Али, као што је већ поменуто, користе се не само батерије. Чињеница је да су уобичајене батерије довољно брзе да не успију и захтијевају замјену. Нове литијум-јонске, литијум-полимерне и литијум-кадмијумске батерије су издржљиве, али скупе. У последње време све више распрострањена светлосна светла примају супер-кондензаторе, који деценијама могу да раде без одржавања. Поред тога, они су веома брзи и немају струје цурења. Што се тиче цене, оне су у средини између обичних (олово илигвожђе-никал) и литијум-јонске батерије.


Лампа у растављеном облику: плоча са ЛЕД диодама, батерија, контролна плоча

Карактеристике

У зависности од локације ЛЕД лампице хитне помоћи, она може имати различите ИП карактеристике (заштиту од влаге и прашине). Тако, лампе које се налазе у канцеларијама могу имати ИП20, док светла за случај нужде која се налазе у сировим подрумима могу имати заштиту за ИП 66 и чак 68. Прва цифра је степен заштите од прашине, пријатеља од воде. Највиши степен заштите ИП68.

Светла за осветљење у случају опасности су ограничена на степен слепила евакуисаних. Из тог разлога, већина ЛЕД лампи за случај нужде имају матирано стакло, иако оне (стакло) и смањују снагу свјетлости.

Произвођачи таквог прибора, по правилу, гарантују свој рад 2 сата, иако према ГОСТ-у један сат.

Предности и недостаци

Треба напоменути да због релативно кратког времена употребе лампица за хитне случајеве на ЛЕД лампицама, њихови недостаци још нису идентификовани, али предности су:

 1. Недостатак ефекта врата.
 2. Висок степен преноса боје.
 3. Ниски косинус ф.
 4. Ниска потрошња енергије (8 ... 10 пута мања од потрошње са сијалицама са жарном нити и 2 ... 3 пута нижа од штедљивих сијалица).
 5. Веома дуг радни век (више од 20 година).
 6. Није потребно одржавање.
 7. Низак степен редукције светлосног флуксаиз радног века.
 8. Анти-вандал.

Принцип рада

Светиљка за расвјету у случају нужде на ЛЕД-овима ради слично као и сва ЛЕД расвјетна тијела. Једина разлика је у томе што у режиму за случај опасности не прима струју од струје, већ из извора једносмерне струје, без обзира да ли је то акумулатор или кондензатор. Због чињенице да ЛЕД диоде раде и на истој струји, а на ниском напону, поједностављује дизајн лампе и повећава њену издржљивост. Када примају напајање наизменичном струјом, ЛЕД диоде примају напајање преко управљачког програма који исправља измјеничну струју и надзире његову снагу.

Видео

Познати електричар који води свој блог говори о ЛЕД расвјети у случају нужде на примјеру лампе с ЕЛП-57-А-ЛЕД батеријом из ЕКФ-а.

закључак

Хитна расвјета на ЛЕД има много горе описаних предности и нема конкуренције. Тако су такве лампе скупље него иначе, али њихова употреба дуго времена обећава велику корист од смањења потрошње електричне енергије и трошкова одржавања.