Све о индустријским грејацима: инфрацрвени, гасни

Димензије појединачних стамбених просторија, било да се ради о стану или кући, везане за намјену просторије и усредоточене на удобност, пружају се рационално. Дакле, у становима ријетко сусрећемо собу са површином од више од 30, ау приватним кућама - преко 50 квадрата.Учинковито гријање је тешко осигурати кућни гријач - уређаји с ограниченим капацитетом.

Димензије просторија индустријских зграда због технолошког процеса могу премашити десет пута већу од стамбеног простора, а обезбјеђивањем потребног температурног режима гријања кућне употребе често је немогуће - за те сврхе произведени индустријски гријачи, односно опрема за гријање за индустријску употребу.

Именовање индустријских грејача и захтева према њима

Опрема за грејање за индустријску употребу користи се за одржавање потребног температурног режима у индустријским и индустријским просторијама.

По степену мобилности, опрема за грејање се може поделити на јединице стационарног смештаја и преносне (мобилне) уређаје за грејање.

Стационарни грејачи индустријска употреба се поставља на пројектне локације, узимајући у обзир максималну ефикасност употребе, а њихова локација по дефиницији је константна. У зависности од задатака, стационарне грејне јединице пружају могућност да обављају своје дужности на радном месту и /или на одређеној температуриначин рада у радњи, који је неопходан за одређени технолошки процес.

Преносни индустријски уређаји за гријање користе се за исту намјену, али иу просторијама у којима је потреба за одржавањем одређене температуре привремени фактор, на примјер, перформансе унутрашње градње, монтаже и завршни радови зими, или грејање. Мобилност овакве опреме је непорецива предност, која омогућава коришћење грејних јединица на различитим објектима по потреби.

На основу радних услова, гријачи за индустријске просторе морају испуњавати сљедеће захтјеве:

  • ефикасност - довољна снага за брзо постизање резултата и минимизирање губитка радног времена;
  • профитабилност - прихватљивост трошкова за грејање великих површина;
  • еколошка прихватљивост и безбедност - одсуство штетних фактора за људе и усаглашеност са безбедносним захтевима у специфичним условима рада.

Естетски учинак индустријских гријача враћа се у позадину, али у увјетима конкуренције, пројектна рјешења модерне опреме за гријање за производњу, по правилу, су на високом нивоу.

Важно! Анализа ефикасности различитих метода грејања просторија и израчунавање трошкова показала је да коришћење инфрацрвених јединица у поређењу са коришћењем централних, ваздушних или конвективних система грејања има низ неспорних предности које чине инфрацрвени грејачинајстроже уређаје који обезбеђују температурни режим у индустријским зградама.

Типови инфрацрвених индустријских грејача

Према томе, инфрацрвени гријачи препознају најефикасније и најприкладније производне услове, јер они не користе зрак као транзитно окружење (у радњама су расподијељени пропусти) и стога погодни за рад на отвореним површинама, имају високу брзину пријеноса топлине и ефикасни су за загријавање кретања Објекти (транспортери, коморе за сушење, пећи за печење).

Међутим, инфрацрвено зрачење се може добити коришћењем различитих извора енергије који одређују дизајн грејача. Размотрите најчешће типове инфрацрвених грејача произведених за индустријску употребу.

Електрични ИР грејачи за индустрију

Инсталација таквих јединица врши се на плафону или зиду, контрола се врши углавном од водећих уређаја за монтажу на зид, али за практичност употребе неки модели обезбеђују даљинско бежично управљање и, поред тога, могућност прикључења на термостат.

Снага електричних јединица је у распону од 2-7,5 кВ, што узрокује потрошњу напона - 220 или 380 В.


Структурно индустријски електрични грејачи инфрацрвеног дејства састоје се од металног кућишта, рефлекторског рефлектора и емитера инфрацрвених таласа.

Тело је прекривено заштитном заштитном бојом отпорном на топлоту, која је, у правилу, изведена на неки начинспреј Рефлектор за повећање рефлектујуће површине је направљен од валовитог.

Као емитер, индустријски електрични ИР гријачи користе кварцне или халогене жаруље са специјалним распршивачем на тиквици (угљик се не користи за мале снаге) или ТеНи (цјевасти електрични гријачи).

Сенке могу бити отворене или затворене.

У отвореном распореду, гријач у кућишту је видљив, и иако је јединица опремљена заштитном решетком, гријач је мање сигуран, јер његова температура након гријања досеже 800 ступњева. Гријачи с отвореним спремником монтирају се у недоступна мјеста за особље и користе се у индустријским просторијама са значајном висином стропа (10 м или више), у одсуству вањске топлинске изолације, уз присутност пропуха или потребе за редовном вентилацијом.

Када је затворен, ТЕН се налази на валовитој металној плочи која не долази директно у контакт са њим и због тога загрева до само 200 степени, што повећава сигурност електричног грејача, али смањује ефикасност грејања. Јединице са затвореним кровним шаторима користе се у необразованим просторијама са спољном изолацијом зидова.

За израчунавање ефикасности индустријског грејача у одређеној просторији, користи се вредност која се назива густина снаге и која се мери у ОЈСЦ по квадратном метру (В /м2) - количина енергије за обезбеђивање потребне температуремод на површини од 1 м2. Израчунате вредности сумиране су у табели, узимајући у обзир регион, степен топлотне заштите затворених структура и препоручени температурни праг за ову производњу. На пример, да би се одржала унутрашња температура од 19 степени, потребно је потрошити до 100 вати по квадратном метру. метер мерци

Инсталација зидних и стропних инфрацрвених гријача индустријске намјене проводи се у складу с нормама ГОСТ-а и препорукама произвођача, укључујући локацију, оријентацију и висину уградње.

Гасни индустријски инфрацрвени грејачи

Висок капацитет индустријских гријача узрокује повећану потрошњу енергије, тако да су плински гријачи углавном за главни плин, природни плин, али постоје модели који троше пропан (бутан).

Индустријски инфрацрвени емитери гаса класификују се на температуру раван преноса топлоте - на уређају "светло" (800-1000 ° Ц) и "тамно" (300-600 ° Ц).

Гасни инфрацрвени грејачи светлог типа намењени су за грејање просторија велике површине са високим строповима - производне радионице, складишта, пољопривредне и зоотехничке просторије, опремљене отворима за отварање итд. .

Важно! Инфрацрвени грејачи типа "лигхт" су гасни уређаји групе А1 - производи сагоревања се нигде не скрећу и остају у загрејаној просторији, која мора бити опремљена системом принудног издувавања.вентилација

Гасни инфрацрвени грејачи "тамног" типа конструктивно представљају цев пречника од 75 до 120 мм, од којих је једна монтирана на водку, ау другој вентилатор.


Цев је направљена од специјалне легуре која апсорбује топлоту или је покривена премазом отпорним на топлоту са идентичним својствима и постављена је на челични лим са површином огледала.

Плин се доводи до пламеника (природног или укапљеног), који, сагоревањем, загрева цијев изнутра и иницира инфрацрвено зрачење.

Велики део - 50-75% топлотне енергије се преноси на површину цеви иу виду инфрацрвеног зрачења се усмерава према доле - према поду, средњем и доњем појасу зидова просторије, као и опреми која олакшава и налази се иза рефлектора огледала.

25-40% топлотне енергије из сагоревања гаса иде на компензацију губитка топлоте кроз кров, горњи зид зидова, а само 5-10% топлоте иде у атмосферу заједно са производима сагоревања гаса, усмерени су напоље.

Индустријски гасни грејачи типа "тамног" подељени су на следеће типове:

  • модуларни - за локално грејање ограничених зона или радних места;
  • трака (блок) - намењена за сакупљање система за грејање сложене конфигурације, који понављају геометрију просторије.

Гасни инфрацрвени грејачи су укључени у јефтину енергију која се користи, али треба имати у виду да је гас гориво повећаног ризика употребе, иРад такве опреме захтева више пажње него коришћење електричних грејача.

Инфрацрвени индустријски грејачи за течна горива

Енергија коју потроше ови агрегати је дизелско гориво или ваздушни керозин.

Принцип рада уређаја заснива се на загревању радијатора који сагорева ињекторе горива са накнадним зрачењем опсега инфрацрвених таласних дужина. Због тога, за разлику од топлотног пиштоља за течно гориво, ови агрегати не стварају усмерене ваздушне струје које подижу прашину.

Инфрацрвени грејачи са течним горивом су направљени од фиксне (модуларне) и преносне употребе. Уређај стационарних дизел инфрацрвених грејача индустријске примене подсећа на гасне инфрацрвене јединице, али само на први поглед - разлика у енергији изазива другу конструкцију компоненти.
Сличност система може се размотрити на примеру добро проверених ИНФРА грејача на руском тржишту.

Модуларни дизел-инфрацрвени емитери користе се за загријавање просјечне и велике површине индустријских објеката, затворених пољопривредних објеката (перадарске фарме, фарме, стакленици), складишног простора и спортских објеката. Приликом одабира потребног гријача погодно је користити сљедећу таблицу модела ових јединица:
Преносиви дизел-инфрацрвени гријачи, који нису компактни, нису мање учинковити од модуларних. Њихов дизајн, захваљујући поклопцу са точковима, надимензије јединице дуже од једног метра, дозвољавају снагама једног запосленог да преместе опрему на право мјесто. Топлотна снага таквих уређаја може достићи 40 кВ или више при потрошњи горива од 2-3 кг /х, што омогућава загревање просторије површине од 300-400 м2. Али ефикасност такођер одређује цијену - цијена врхунских модела може премашити сто тисућа рубаља.

Важно! Забрањена је употреба енергетских течности за инфрацрвене грејаче који нису наведени у упутству за употребу.

водени термо панели

Овај радијацијски инфрацрвени уређај за индустријску примјену је систем састављен од засебних секција, који представља профилирану челичну или алуминијску рефлекторску плочу, на којој је монтиран систем цијеви за кретање носача топлине - топле воде. Повезивање секција се врши помоћу фитинга.

Такви уређаји, са једноставношћу дизајна, разликују се по поузданости, трајности, високој трошковној ефикасности и ефикасности примене. Важан фактор је одсуство система за енергију горива, што чини уређај апсолутно еколошки прихватљивим и високим степеном безбедности.

Инфрацрвени грејачи са снабдевањем топлом водом монтирају се на плафон или зидове и идеални су за индустријске, пољопривредне, складишне и друге просторије. Разлог, који је планиран за инсталацију система гријања, је унапријед опремљен топлинском изолацијом - како би се смањио губитак топлине кроз конструкцијски дизајн. Незнатна тежина секцијау већини случајева, не намеће додатне захтјеве на носеће карактеристике темеља, а усклађеност са инсталацијским правилима које препоручује произвођач осигурава поузданост уградње уређаја.

закључак

Серије модела за сваки тип инфрацрвених индустријских грејача се стално шире, а постојећи модели се побољшавају, што доводи до нижих цена за дуго познате производе. Дакле, за рационалан избор инфрацрвеног индустријског емитера постоје сви услови, потребно је само узети у обзир све нијансе радних услова и исправно процијенити такав показатељ јединице као цијену опреме за његову ефикасност.

Основна тачка чланка

  1. Трошкови гријања индустријских просторија, због важности њихових димензија, никада нису били ниски, тако да је један од главних критерија за избор начина гријања профитабилност.
  2. Употреба већине система грејања који се користе за загревање кућа није ефикасна или скупа у фабрици. Само инфрацрвени гријачи имају све потребне карактеристике да би осигурали жељени температурни режим у великим собама.
  3. Утицај на просторије свих индустријских инфрацрвених грејача је идентичан, али они троше различите изворе енергије, што доводи до различитог степена сврсисходности употребе ове или оне врсте инфрацрвене опреме. Због тога је неопходно познавати постојеће типове индустријских инфрацрвених грејача како би се објективно проценила могућност њиховог снабдевања енергијом.(гориво).
  4. Распон опреме коју произвођачи опреме за гријање нуде за потребе производње данас је довољно широк да задовољи било који правац производње. Потребно је само имати јасну представу о перформансама и главним карактеристикама предложеног производа.