Свећица: карактеристике употребе

Жице марке ПоХП

ПУХВ жица се појавила на нашем тржишту тек 2010. године. Али то не значи да је ово најновији развој и да не можете задовољити тренутну жицу на тржишту.

Чињеница је да је 2010. године ступио на снагу нови ГОСТ Р 53768-2010. Према овом нормативном документу, обележавање жица се променило и ПУХВ електрода је већ дуго позвана добро проверена ИП-3 жица.

Декодирање и дизајн ПУХВ жице

Да би се разумело шта је пугов, да погледамо детаљно дешифровање његовог имена. А онда ћемо покушати да разумемо карактеристике његовог дизајна и сорти.

Декодирање ознаке ПГВ жице

Почнимо анализу дешифрирања имена. Уосталом, без обзира како је било, у њему су били скривени главни параметри жице. Разумевање ове скраћенице требало би да нам пружи разумевање дизајна жице.


Декодирање жица за означавање

 • Први ликови у нашем "Пу" . То значи да је жица инсталирана пред нама. Раније жице су биле подељене на инсталацију и монтажу. Монтажа је названа мање флексибилним жицама, а инсталација је флексибилнија. Било је и других разлика, али оне су главне. Сада су све жице зване сет-уп.


Класе флексибилности проводљивости

 • Али флексибилност жице је још увек неопходна за одређивање. Стога смо одлучили да унесемо симбол "Г" , што значи да је жица флексибилна. Ако овај симбол не постоји, то значи да се жица не односи на флексибилан. Симбол "Г" је додељен свим жицама,припадају петој класи флексибилности према ГОСТ22483 - 2012.
 • Посљедњи знакови су "Б" , што говори о типу изолације. У нашем случају, ово је винил или поливинил хлорид. Поред тога, скраћеница може да садржи и друго слово "И". Она говори о присуству љуске и указује на материјал ове љуске. Али ова жица је други тип.
 • Посљедњи симбол који може бити у скраћеници је показатељ сигурности од пожара за жице.И ако ова кратица не постоји, онда кабл не излаже сагоревање једне заптивке. Ако симбол "нг" означава жицу, она не излаже изгарање групној облози.

Поред тога, за жице са ознаком "нг" ГОСТ предвиђа могућност још неких карактера. Тако "ЛСЛТк" говори о смањеној емисији прашине и гасова током сагоревања.

Симбол "ХФ" означава да кабл током сагоревања не емитује корозивне гасне супстанце. Па, симбол "ХФЛТк" показује да жица при сагоревању ослобађа мало прашине, гаса и корозивних супстанци.


Различити пресеци ПВВ жица

Након кратица, бројеви су обично назначени. То је обично један број од 0.5 до 240. Показује пресек делова жице који носе струју. И само у ретким случајевима можете пронаћи знакове "1к1" или слично, у којима прва знаменка означава број живота, а други дио струјних дијелова жице.

Дизајн ПугВ проводника

Сада можете говорити о дизајну саме жице. Као што смо већ споменули, жице ПоХБ су једнозиднеи због тога је њихов дизајн прилично једноставан.

 • Пре свега, то је проводник који се састоји од неколико бакарних жица. Смањење између сваке појединачне жице мањег пресека омогућава, чак и са великим укупним раскрсницама, да обезбеди одговарајућу флексибилност жице.
 • Број ових појединачних жица зависи од пресека кабла. За жице у пресјеку од 0,5 мм 2 до 35 мм 2 минимални број жица је 7 комада. Али обично су већи пречници и њихов број је одређен техничким прописима сваког појединачног произвођача.
 • За жице у пресеку од 50 мм2 до 95 мм2, упутство предвиђа употребу најмање 19 жица. И за жице веће раскрснице од 37 жица.
 • Али то је минимална вриједност. Иста вредност се може научити на основу пресека сваке појединачне жице. Уосталом, логично је да што је мање пресек сваке појединачне жице, то ће њихов број бити потребнији да бирају жељени номинални пресек жице.
 • И овде поново долазимо до помоћи стандардима. Дакле, за жицу попречног пресека од 0,5 мм, попречни пресјек сваке појединачне жице не би требао бити већи од 0,21 мм 2. За жицу попречног пресјека од 10 мм2 та вриједност би већ требала бити већа од 0,41 мм 2, а за водич на 240 мм 2 једнака 0.51 мм2.


Раскрснице појединачних жица које су живеле на ПВВ жицама

 • Поред директног проводника, свака жица мора имати изолацију. И овде је сасвим логично да што је већи пресек жице, то је дебља изолација мора бити.
 • И овде поново долазимо до помоћи стандардима. Они су нормалниноминалну дебљину изолације, њену минималну вриједност и максималну вањску димензију жице. Више о овим значењима можете сазнати на слици испод.

Номиналне димензије изолационе дебљине ПВВ жица

Па, до последњег аспекта дизајна жице може се приписати његова боја. У принципу, овај параметар није нормализован и жица може имати једнобојну боју у било којој боји. Не препоручују се само тропске жице да користе природне боје. У другим случајевима, овај аспект се разматра са клијентом.

Обратите пажњу! Ако се ПУВ жице користе као уземљивачи као видеозаписи, морају имати жуто-зелену боју. У том случају било које жице од 15 цм не би требало да прелазе 70% исте боје и не мање од 30 цм од друге.

Електричне и механичке карактеристике ПВВ жица

Главни услов који утиче на избор жица су његове карактеристике. Подељени су на електричне и механичке.

Спецификације електричног проводника

Будући да је главна сврха жице пренос електричне струје, онда ћемо наравно почети са електричним параметрима.

И овде је за нас важан трошак и поузданост ПУХ:

 • Да бисмо одредили економичност жице, морамо знати њен отпор. Што је овај параметар мањи, мање ће бити губитака у жици. Али, као што вероватно памтите из лекција физике, што је нижа температура проводника, то је нижи отпор. Па застандардизација овог индикатора, сви прорачуни су направљени за жице са температуром од 20 ° Ц.
 • Али ево још једног аспекта. Што је већи пресјек водича, то је мањи отпор. Дакле, за сваку стандардну величину жица постављају се властити стандарди. Дакле, пресек жице 1к6 има отпор од 3.11 охма по километру дужине, а жица у 50 мм 2 - 0,394 охм /км.

Електрична отпорност ПВВ жица

 • Ако измјерени кабел има температуру различиту од 20? Ц, онда тест користи формулу - Р20 = РтКт1000 /Л. У овој формули, Р20 је наш отпор на 20 ° Ц, Рт је измерена отпорност језгра, Кт је фактор корекције који одређујемо према доњој табели, и Л - дужина измјерене површине жице.


Температурни корективни фактор

 • Али поузданост ПВВ доводи до квалитетне изолације. Да бисте то урадили, изведите посебне тестове изолације високог напона. Проводник се напаја напоном од 2,5 кВ, а проводник их мора издржати најмање 5 минута.
 • Генерално, на температурама од 20 ° Ц, изолација ПАДВ жица треба да буде најмање 5 М. За инсталације до 1000В то је сасвим довољно.
 • Поред тога, правила захтијевају да изолација издржи нормалне температуре и повишене температуре. Да би се то постигло, они дају податке о минималном изолационом отпору на температури од 70 ° Ц. Ове захтјеве можете видјети на слици испод.


Отпор изолације жице на температури од 70 ° С /90 ° С

Механичке карактеристике жице

Механички захтјеви за жицу једнако су важни. Уосталом, то у многоме зависи од њихлакоћа уградње, могућност примене у различитим просторијама, као иу различитим температурним режимима.

 • Један од најважнијих параметара било које жице или кабла је његова флексибилност . Зависи од тога колико можете савити жицу без страха од оштећења проводника или изолације. Одређивање у овом случају је радијус савијања.


Радиус Бендинг Вире

Радијус савијања зависи директно од номиналног пречника жице. И у овом случају, то је 5 пречника ПУХВ. Ово је прилично добар показатељ. У мање флексибилним производима не прелази 10, па чак и 20 пречника.

 • Што се тиче агресивних медија, жица је одлична за ношење високе влажности . Дакле, на температури од +35? Може се користити у околини са 98% влажности. Али сунчева светлост свих жица у ПВЦ изолацији слабо се носи, а наш ПУХВ није изузетак.
 • Опсег радних температура у ПУХВ је такође прилично висок . Да ли постоји жица која може да ради тихо у минус 50? Ц, и на температурама до плус 70 ° Ц

Обратите пажњу! Ако планирате да инсталирате жицу сопственим рукама, онда морате запамтити да је минимална температура на којој се ова жица може монтирати -15 ° Ц. Међутим, боље је извршити инсталацију на позитивним температурама.

 • Животни вијек ПВВ жица је обично 20 година.Гарантни период је обично 2 - 3 године. Али с обзиром на искуство, под нормалним условима рада, овај бренд жицеможе вам служити много дуже.

Кораци за избор ПВВ жица

Такође је интересантно да норме предвиђају одвојене фазе и прихватање жица.

Ове норме су прилично једноставне и могу се користити од стране приватних лица:

\ т
\ т


Верификација димензија дизајна и дизајна

Као прво, правила нас препоручују да испитамо жицу.

Треба да се провери у складу са делом жице, правилношћу његове конструкције и одсуством видљивих недостатака.


Шема мјерења отпора је живјела с једним мостом

Следећи корак је одређивање електричне отпорности проводних вена.

Нормативни документи захтевају да се то уради уз помоћ пружене помоћи и сличних шема. Али у приватном можете једноставно користити омметар.


Шема испитивања за високонапонске жице

Након тога се изводе електрични тестови изолације жице.

У ту сврху се мјери отпор изолације и проводе високонапонска испитивања. Као што смо већ рекли, испитни напон за провођење треба бити 2500В.


Проверите означавање и паковање жица

Све жице морају имати одговарајуће ознаке. Треба да означи врсту жице, ознаку фабрике произвођача, пресек олова и годину издавања.

У овом случају, ова ознака се мора нанети кроз сваку изолациону жицу од 550 мм.


Ознака на одељку за ожичење

Али цена залива жице треба да укључује присуство посебне пречице.

Мора садржати ознаку погона произвођача, ознаку жице, датум производње, тежину жице, дужину и ознаку усаглашености.

заклучение

Техничке карактеристике ПВБ жица омогућавају да се он користи за решавање разних задатака, како у индустрији тако иу индивидуалној економији. На крају крајева, жица има веома добра електрична својства, одличну флексибилност и приступачну цену.

Неки недостаци укључују чињеницу да је жица једножилна, али у многим случајевима представља предност. Стога, ако је ваш избор пао на жице марке ПВГ, онда је ово добар избор.