Стропне греде у унутрашњости

У вријеме наших дједова и бака, све зграде су грађене на такав начин да су греде видљиве у свакој соби. У то време нико није марио за унутрашњост и друге декорације куће. И греде у тим данима једноставно обављају главну функцију - чувају кров. У наше вријеме користе се као украси.

Функције снопа и њихов утицај на унутрашњост

Модерне греде имају много више особина, са којима увелико утичу на унутрашњост. Најчешће се користе стропови са гредама у дневном боравку. Стропне облоге греда визуелно мењају изглед просторије.

Прво се просторија визуелно значајно повећава. Ако је потребно да простор буде визуелно шири, онда се греде постављају паралелно са зидом, који је ширина просторије. Такође је потребно поставити и под на поду. Насупрот томе, ако желите да простор буде много ужи, онда се греде полажу дуж дугог зида. Ако желите створити дојам високих стропова, онда у том случају треба их поставити на зид. Њихова површина треба бити исте боје као на стропу.

Приликом наношења греда за декоративни дизајн просторија, треба имати на уму да се у просторијама с ниским стропом препоручује наношење равних полиуретанских трака.

Помоћу греда могуће је поделити велики простор у више зона. Ова подела је допуњена подним облогама или чак подијумом. На пример, могуће је поставити једну дневну собу и кухињу у једној просторији. У овом случају, бар између зона може послужити као бар и уређенпомоћу греда.

Греде помажу да се сакрију сви недостаци стропа, који се признају током изградње.

Конструкција греда може бити интегрална или шупља. Штавише, друга опција није само лакша, већ и згоднија. Такве греде се могу користити за сакривање кабловских жица и фиксирање лампи на њима.

Може се причврстити греде и додатне предмете у унутрашњости за тематски дизајн у свакој зони. У спаваћој соби са гредом и надстрешницом, уређен је чамац, а ово мјесто заузима тајанствену врсту интимног окружења.

Греде се могу једноставно украсити стропом, чиме се довршава дизајн просторије. У ту сврху обојени су у боји зидова или значајних унутрашњих предмета.

Материјали за греде: шта је боље изабрати?

За декорисање плафона користе се следећи материјали:

 • цело дрво
 • дривалл
 • ДСП плоча
 • метал
 • полиуретан

Декорација греда на стропу испод дрвета је најпогоднија за приватне куће или викендице. Савршено се уклапају у унутрашњост, која има многе дрвене елементе. Металне конструкције су одличне за гаражу и просторије високе технологије. Сви остали материјали се користе за станове. Истовремено, собе постају много удобније и повећавају акустику у стану.

Методе декоративне декорације греда

Декоративне греде које се користе у обради плафона морају бити у складу са општим стилом.

 • Соба извршена укласични стил, изгледат ће спектакуларно са гредама које имају глатку, лакирану површину. Да бисте у просторију додали богат и луксузан изглед, греде су украшене резбаријама или грациозним сликама. У овом случају, користите гамут светле боје
 • Ако је соба уређена у модерном стилу, греде су обојене у нијансама тамнијих боја или у другима - на примјер, црвене
 • За стил високе технологије, греде су обојене у боји која симулира метал
 • Да би се украсила просторија под сеоском кућом, греде би требале личити на старо, грубо дрво обрубљено сјекиром
 • За собу у француском стилу, примењују се греде које изгледају светло и елегантно. Њихов поглед треба да буде уредан и савршено се уклапа у унутрашњост. Боја треба да буде бела

Монтирање фалстка сопственим рукама

Ако се одлучи да се инсталирају декоративне греде, онда треба дати неке препоруке.

Прво морате направити цртеже који узимају у обзир све просторије чији ће плафон бити уређен. Приликом састављања плана треба узети у обзир унутрашњост, која би требала покупити боју греда. Они ће бити осигурани вијцима и љепилом. Треба да узме у обзир неке карактеристике дизајна:

 • Да би простор био дужи, сноп је фиксиран паралелно са дугим зидом просторије. Да би визуелно проширила просторију, она је фиксирана дуж кратког зида
 • Ако греде осигуравају крижпрећи прозор, то ће створити утисак повећања собе
 • Да би простор изгледао мањи, греде падну испод стропа на одређеној удаљености

Ако се употреба греда правилно користи, због тога ће се геометрија просторије значајно променити. Сљедећи материјали се могу користити за постављање дрвених (или дрвених) лажних плоча:

 • дрво

Ово је природни материјал, а истовремено изгледа веома лијепо и елегантно. За такве греде узимајте такве врсте дрвећа као што су бор, ариш, смрека или кедар.

 • дривалл

Добро јер се лако може обрадити за било коју врсту дрвета, али је јефтин материјал који се лако монтира.

 • полиуретан

Произведен је већ потпуно обојен, имитирајући дрвене греде, док је материјал високог квалитета. То вам омогућава да га инсталирате без много напора.

Да би се поставиле греде, прво је потребно припремити собу. Да бисте то урадили, изведите сав намјештај, потпуно очистите површину. Ако је потребно, промените ожичење, третирајте зидове и плафон првим слојем да бисте се ослободили гљивица. Заспаклевивајте све пукотине и друге недостатке. Гарантовати и поравнати површину. Причвршћују се стакленим влакнима и стављају завршни премаз. После потпуног сушења, површина је брушена, а затим третирана гредама.

дрвене греде

Декорација стропа дрвеним гредама најбоље се постиже од материјала који је претходно направљенпресушио У супротном, сви недостаци на плафону ће бити видљиви. Процес причвршћивања греда врши се на следећи начин:

 1. Да би се осигурало да се греде чврсто држе бочних страница, чеона страна мора бити запечаћена брусним папиром;
 2. Шипке су причвршћене за панеле;
 3. Да би се греда сигурно причврстила за шипку, користе се вијци;
 4. Подручја у којима су греде спојене морају се лијепити и учврстити помоћу вијака.

Греде од гипсаних плоча

Плафон ће изгледати прелепо, што користи гипсане плоче за украшавање. Када се исти материјал користи као база, у овом случају долази таваница од два слоја створена гредама. Декорисање урадите следеће:

 1. Прије свега, потребно је примијенити ознаке на плафону, гдје планирају причврстити греде;
 2. Причвршћивање стропних привјесака;
 3. Извести подставу са профилом;
 4. Израдити гредице од гипсаних плоча;
 5. Причврстите припремљене елементе на оквир;
 6. Површина је положена помоћу кита.

Греде од полиуретана

Код ове врсте греда, обрада стропа је веома брза и не захтијева додатне радње. Такође, шупље греде од полиуретана могу се користити за сакривање каблова. Монтажа се врши на следећи начин:

 1. Направите ознаке на плафону;
 2. На означеним мјестима, шипке су причвршћене;
 3. У средини шипки су отвори;
 4. Греде се причвршћују на плоче помоћу љепила и вијака;
 5. Да би се положили каблови, трупци праве дубине по цијелој дужини;
 6. За такав дизајн има лијеп изглед, испод греда фиксирати конзолу.