Строп с позадинским освјетљењем (58 фотографија): Акрилни прозирни готови комплети за уградњу, дрвени строп у спаваћој соби

Пре тридесет година, много ствари није било потребно са плафона. Он је само морао бити бијел, једнак и служити као подлога за луксузни или скромни лустер, који је понекад био једини извор свјетла за цијелу собу. У најбољем случају, унутрашњост је опремљена додатним уређајем за освјетљење - бакљом или свијећњаком.

Од тада, сами плафони све више постају сложени вишеслојни дизајни са различитим опцијама за осветљење, који могу трансформисати ентеријер, нагласити његово достојанство и створити јединствену атмосферу. Захваљујући употреби различитих расветних уређаја и конструкција самих плафона, може се уобличити најнеобичнија варијанта њиховог дизајна.Карактеристике

Осветљење као такво ствара утисак да је плафон виши него што заправо јесте. И већ је добра. Поред тога, дифузно осветљење је погодно у одређеним ситуацијама у домаћинству.

Плафон са позадинским осветљењем може бити, на пример, зидна конструкција, када се постави на суву зидну куку или неки други материјал, систем вешања, или може бити напонски плафон. Постоје дизајни на једном нивоу, више нивоа, или чак и закривљени, где су монтиране лампе.Данас на тржишту постоји много врста уређаја - економских, сигурних, са којима можете постићи различите ефекте дизајна. Приликом пројектовања будућег дизајна стропа, одређеног избором одређених расветних уређаја, потребно јеузимају у обзир следеће:

 • цена лампе;
 • именовање будуће расвјете;
 • тип гријача унутар конструкције стропа;
 • да ли ће се инсталација вршити самостално или од стране стручњака.


материјали

Модерни плафони су направљени од разних материјала. Из шина можете направити необичан дизајн. Као резултат комбинације таквих дрвених елемената са осветљењем добија се необичан дизајн, на пример, у сеоској кући.

Направивши посебну кутију гипрока (једноставно речено, сухозидом) са ивицама у облику правоугаоника или квадрата, или чак потпуно мудар облик са глатким линијама, можете добити спектакуларно дизајнерско решење. Монтирајте гипроцхние структуре на оквир металног профила.


Плоче могу маскирати траку диоде којом се ствара позадинско освјетљење.

Захваљујући употреби појединачних елемената, издржљиви плафон добија светле акценте и ствара јасније осветљење у одређеним деловима просторије. У овом случају, жице и други елементи дизајна су скривени од очију у невидљивим шупљинама.

Када се ради о једноставним гиро конструкцијама, оне се једноставно монтирају. Оваквим радом може се носити чак и неискусан човјек који може држати инструмент у својим рукама. У исто време, сам плафонски систем савршено спречава размишљање о дефектима "природног" плафона, може се направити са тапетама са флизелином или папирном подлогом, применити друге дизајнерске потезе.

ВеомаНеобичан плафон се добија употребом акрилних делова у висећој конструкцији. Строп од поликарбоната успјешно замјењује стакло. У исто вријеме, то је сигурније како у погледу кориштења тако иу погледу инсталације. Комбинација са позадинским осветљењем таквог материјала као што је акрил увек изгледа спектакуларно.типови осветљења

Избор лампи за осветљење - важна компонента дизајна. С једне стране, неопходно је да је њихова снага довољна за обављање наведених функција, с друге стране, да пројектантска истраживања не могу да ураде превише и да не угрожавају пожар.

Плафонска светиљка се може поделити на:

 • дизајнер;
 • циљ;
 • општа сврха.


Са најновијом опцијом, све је јасно - то је нормално освјетљење. Циљ је да се додели одређена функционална област. Дешава се, на пример, да је важно обезбедити додатно светло на месту где се налази стол.

Неонска светла се могу користити за решавање проблема дизајна. Неонска лампа у класичном смислу је стаклена цев испуњена неонским инертним гасом.

Да би се постигао ефекат меког сјаја, обично се ствара плафон са скривеним осветљењем. Свјетиљке се на унутарњој страни скривају у посебној ниши стропне конструкције, која осигурава улазну распршену свјетлост кроз страну.


У најједноставнијем облику, неонске лампе се уграђују у полистиренски вијенац. Осветљење може бити чак и немогућеприбјегавање услугама специјалиста. Довољно је да имате идеју о томе како правилно прикључити уређаје за осветљење на електричну мрежу.

Они служе десет или петнаест година. Такве лампе нису јако загрејане, што је веома важно са становишта заштите од пожара. Али у исто време они "једу" много струје. Сами лампе су прилично крхке и захтевају пажљиво руковање.

Широко распрострањено дизајнерско - тачкасто осветљење, кроз које можете постићи ефекат звезданог неба, створити атмосферу славља или интимности у соби, наглашавају одређена функционална подручја. Најчешће се такав начин освјетљавања стропа користи у вишеслојним и комбинираним конструкцијама помоћу сухозида.

Овде се користе лампе:

 • Компактна луминисцентна. У својој структури, такав уређај је извор светла за гасно пражњење. У живиним паровима, електросиступ ствара УВ зрачење, које постаје видљиво због фосфора. Такви уређаји су економични и имају ниску топлотну снагу. Због тога се могу користити за затезне стропове.
 • Халоген. За разлику од сијалица са жарном нити, чије су спирале у вакууму, халогене лампе су напуњене паром јода и брома. Али, као и обичне сијалице, оне се јако загревају. Према томе, они се могу примијенити далеко у свакој ситуацији.
 • ЛЕД. Осветљеност луминесцентне лампе зависи од броја ЛЕД-ова уграђених у њега. Такви електрични апарати су најекономичнији, док су оникоефицијент ефективности је максималан. И то оправдава њихову високу цијену.За рефлекторе, ЛЕД сијалице су најбољи избор. Они се практично не загревају, па се могу безбедно користити за осветљење затезних плафона. "У компанији" са сувим зидовима изгледају сјајно.

Спот светло може бити:

 • је уграђен када је постављен унутра;
 • фактуре, када се налази на површини плафона;
 • виси - као минијатурни лустер.ЛЕД траке се све више користе за осветљавање плафона. То су једнобојне ЛЕД диоде које сјају у плавом или, на примјер, бијело, као и нијансе жуте и црвене. Можете пронаћи траке различитих боја. Називају се и РГБ - прва слова имена главних боја Црвена, Зелена, Плава - црвена, зелена, плава.

Продати и спремни сетови за расвете. Поред саме ЛЕД траке, сет садржи и даљински управљач који може да промени тон позадинског осветљења и подеси фреквенцију његове промене. И саме траке се разликују по густини диода које су постављене на њих. На једном метру могу бити и 30, и све 120. Трака се реже на посебно одређеним местима, што вам омогућава да користите сегмент жељене дужине.Монтажа у овом случају је изузетно једноставна. Полеђина траке је лепљива. Уграђена у стропну нишу или причвршћена за стрехе, бићестворити јединствену атмосферу у просторији.

Лако ствара контурно светло, које се чак може удвостручити.


Можете покушати примијенити у унутрашњости и свјетлећим панелима. Успешно се користе у пројектовању образовних зграда, канцеларија, па чак и индустријских објеката.

Ови уређаји за осветљење су различити:

 • У облику - може бити округли, правокутни и квадратни.
 • Димензије: 30 к 30 цм, 120 к 30 и 60 к 30 цм, пречник од 12 до 60 цм, дебљина - максимално 15 мм.
 • По врсти инсталације. Можете да изаберете опцију, виси или уграђени.

Ако се примени на плафон у стану, можете постићи оригинално дизајнерско решење.Дизајн

Пре него што одаберете дизајн таванице потребно је да дођете на основу простора собе и његове конфигурације. Сложене стропне конструкције, на примјер, са нишом у два нивоа, изгледат ће запањујуће у пространој соби с високим строповима. За малог, најбоље је одабрати дизајн лакше. Шарена или плава ЛЕД трака по ободу сјајног стропа ће јој додати оригиналност, омогућавајући вам да направите свечани или мистериозни дизајн просторије.

Полутранспарентни плафони, осветљени специјалним светиљкама, изгледају неконвенционално. Могуће је постићи имитацију прозирног плафона, ако у њему направите лажни прозор са фото отиском. Слика која приказује облак или звјездано небо је залијепљена на стропну нишу, а периметар је организиранпозадинско осветљење


Оригинална светлосна композиција може да се направи помоћу узорака који сијају из унутрашњости плафонске конструкције. Ово се ради уз помоћ ЛЕД траке.

У стану можете направити резбарени строп. У суштини, она је затегнута, али се састоји од неколико платна на различитим нивоима. Један или више таквих слојева имају изрезе који стварају одређени облик. То могу бити апстрактни облици, као и слике цвијећа, лептира, животиња итд. Ове слике, осветљене унутрашњим и спољашњим светиљкама, стварају сјајан утисак.Уз све предности стропних свјетала, потребно је извијестити да није прикладно у сваком интеријеру. У соби уређеној у царском стилу са ступовима и штукатурама, модерне варијанте освјетљења стропова нису мјесто. Изгледаће глупо. Према томе, у свјетлу дизајн у овом случају треба третирати врло деликатно.

Област примене

Светлећи плафони могу се наћи у практично сваком стану. На примјер, гипроцхние дизајни, који имају водоодбојан учинак, сасвим су прикладни у купаоници и кухињи. Њихова компетентна и предивна расвета такође може да се организује овде.


Прекрасна декорација на плафону иу ходнику. Али у спаваћој соби, грех деце и дневне собе није експериментисао са овим дизајном. Посебно зато што су решења огромна - од најскромнијихгоргеоус

Како да направите ЛЕД осветљење напона на плафону, погледајте следећи видео.

Типс анд Трицкс

Тако да након креирања стропа са позадинским освјетљењем да не буде разочарано, боље је унапријед слушати савјете искусних дизајнера.

 • Дакле, стручњаци не препоручују да се осветљење посматра као главни извор светлости у просторији. Светиљке уграђене у плафон, чак и прилично моћне, не могу се такмичити са осветљењем конвенционалног лустера.
 • Пожељно је да осветљење није једноставно предвиђено конструкцијом плафона, већ је и решено одређеним задатком: означено и осветљено функционално подручје или допуњено футуристичком сликом читавог ентеријера. Такође помаже да се победи боја читаве собе или да се супротстави њој.


 • Приликом стварања ниша треба имати на уму да без посебног осветљења током дана могу изгледати тешке и суморне. Стога, када инсталирате строп је боље радити унапријед за рад и дневне и вечерње врсте стропа.
 • Стручњаци саветују да обратите пажњу на опцију када је ЛЕД или неонско осветљење монтирано у завесу. Са таквим локалним осветљењем можете нагласити декорацију прозора и учинити собу пријатном.
 • Играње са дизајном позадинског осветљења, важно је да не претерујете. Ако примените неколико његових сорти одједном, можете добити ефекат од кога ће се уморити очи или такво "божићно дрвце"брзо досадно


Лепи примери у ентеријеру

Напонски плафон са шемом белог светла у облику цветног аранжмана савршено се допуњује унутрашњост дневне собе увече. Он ће задовољити власнике стана и биће изненађење за људе који су први пут дошли у посету.

Плафон украшен звезданим светлима, додаће полет у собу и поставити на романтични систем, подсећајући да не треба заборавити да повремено подижете очи према небу.


Пригушено плаво светло плафона које прелази до зида изгледа веома складно у унутрашњости спаваће собе. Ништа сувишно, ништа очигледно, само за собу у којој људи виде снове.

Напонски плафон са ЛЕД позадинским осветљењем савршено надопуњује унутрашњост кухиње, наглашавајући богату боју слушалица.

Уз помоћ комбинованог осветљења могуће је нагласити не само оригинални облик стропне конструкције, већ и лустере. Контура лика, осветљена црвеним светлом, изгледа као прозирна тканина, пажљиво бачена на плафон, и на неки начин чудо не пада с њега.