Стезаљке за санитарне арматуре за цеви: типови и карактеристике

Најпопуларнији причврсни елементи при раду са водоводом су стезаљке, кроз које се врши причвршћивање цијеви. Ова засуна је неопходна за бројне радове, на пример, другачија је у потражњи, када је потребно да се цев фиксира на зид или да се обезбеди пролаз слојева. У другом случају, није битно која је конфигурација дизајна и колико је сложен такав рад.

Карактеристике

Стезаљка намењена санитарним радовима је челични производ са галванизованом површином, што практично елиминише вероватноћу развоја корозионих процеса. Напољу, спона за канализациону цев је прстен, комплетан са матицом и опремљен завртњима на вијцима. У комплет је укључена и заптивка која осигурава непропусност цијевног споја и изолацију од прекомјерне буке (вибрације) која је својствена цјевоводу за вријеме њеног рада.

Материјал заптивача је гума, која је окарактерисана као етилен-пропилен, која одређује следећа својства овог елемента конструкције огрлице:

 • стабилност у односу на дејство ултравиолетног зрачења, озона, топлоте и вишка влаге у облику исте паре;
 • отпорност на разне супстанце познате као агресивне, као што су киселине и базе;
 • еластичност, која се складишти на температури од -50 до +120 ° Ц;
 • отпорност на хабање;
 • одсуство кристализације под било којим условима употребе;
 • Искључивање могућности бојења у контакту са ПВЦ производима или подвреме рада лака и лакова.

ГОСТ

Да би се стандардизовале стеге, постоји велики број ГОСТ-а, при чему сваки такав стандард успоставља одређене стандарде за одређену врсту производа. Конкретно, најједноставнији тип стезаљки за цеви израђених од метала у облику потковице је стандардизован према ГОСТ 24137. У оквиру овог стандарда постављају се различите карактеристике производа. На тај начин можете да нађете, на пример, који је челик потребан за израду стезаљке или за утврђивање граница граница оптерећења.

Када је такође наведен ГОСТ, додају се и бројеви који карактеришу пречник цеви. Ако постоји стандард као што је ГОСТ 24137-50, то указује на могућност коришћења ових стезаљки за цеви пречника 50 мм.

Како изабрати водоводну обујмицу?

Да би се изабрао прави производ, потребно је одлучити који је пречник потребан. Ако је стезаљка много већа од пречника цеви, мало је вероватно да ће постићи жељени ниво компресије производа, тј. Неће постићи жељени заптивни спој. Истовремено, мањи пречник стезаљке неће дозволити да се уопште инсталира на цев.

Такође је потребно узети у обзир комплетан сет ове санитарне опреме. У циљу веће чврстоће, могуће је користити додатне заптивке укључене у комплет. У том случају, неопходно је избећи монтажу стезаљке на пречник цеви, користећи импровизоване алате.

Типови стезаљки за водовод

Предива која се користе у санитарним радовима осигуравају фиксирање различитих цијеви без обзира на тоопција монтаже: на поду, зиду, подлози итд.

Главна предност таквих адаптација је чињеница да не фиксирају цијеви екстремном крутошћу. У том случају, претпоставља се постојање могућности кретања цијеви за вријеме рада унутар учвршћења. Ова чињеница гарантује повећање дужине цевовода. Цеви причвршћене стезаљкама не ометају експанзију, што је условљено специфичностима њиховог функционисања. Ако се ради о гасоводној комуникацији или систему грејања, онда је доступност такве прилике изузетно важна околност.

У зависности од материјала, стезаљке за санитарне арматуре за причврсне цеви су подељене на метал и пластику:

 1. метал- стезаљке од челика, намењене за причвршћивање цеви од ливеног гвожђа, бакра и на бази метала са пластиком. Да се ​​цјевоводи на мјестима њиховог причвршћивања не истроше, у комплетном сету са стезаљкама се налазе гумене облоге, које такођер омогућавају примјену меких и, што је још важније, спојева цијеви.
 2. пластичне- стеге, које имају ниске параметре крутости у погледу причврсних цеви, ако се упоређују са металним аналогима ових производа. У исто време, ови производи се чешће користе за метал. То је у великој мјери посљедица чињенице да се модерним цјевоводима за организацију водовода и канализације стварају ПВЦ цијеви. У том смислу, потражња за пластичним стезаљкама је различита, што је идеално за причвршћивање цијевиполипропилен и полиетилен.

Във връзка с работата на водоводни обувки, в съответствие с този, следуваат следните типи:

От ви
 • црево и цев, чија монтажа укључује присуство матице;
 • електротехнички;
 • оријентисан на поправке;
 • су недељиви;
 • обезбеђују најпоузданије причвршћивање цеви;
 • трака.
 • Стезаљке, које имају навртке, су поцинчане спојнице за цеви за производњу којих се користи нерђајући челик. Њихова примена је уградња и фиксирање црева, као и уградња цеви на равни хоризонтали. Само материјалне и дизајнерске карактеристике производа разликују могућност њихове употребе. Конкретно, за причвршћивање цијеви користе се густе стезаљке у складишту, увјетоване присуством армираних никлових влакана, која иду преко причвршћивања.

  електричне стезаљке- стезаљке електричног кабла, монтиране на ступове, зидове зграда, итд. У већој мјери овај производ подсјећа на носач, јер га нема као кружни носач, приказан само рупом за истезање жице.

  Обујмице за поправке , - уклањиве браве, које су намијењене за тренутно отклањање цурења. Због природе њихове примене, подаци о адаптацији се сматрају привременим детаљима везивања. Ви در در ви در در ви от در در атеатеатеате от отате

  нерастављиве крагне- спојнице које издржавају екстремна оптерећења, што објашњава употребуОви фиксатори су углавном за инсталацију главних водоводних цеви. Њихова инсталација се може обавити на било којој равни (вертикална, хоризонтална). Понекад се таква инсталација врши на поду, када постоји потреба за инсталацијом система за одводњавање. Директно се процес причвршћивања врши помоћу елемената као што су игла и шипка, што осигурава поуздано причвршћивање производа на обје стране.

  ојачане огрлице- надградње, сличне стезаљкама за кључеве које се користе у инсталацији хидрауличких конструкција. Захваљујући чињеници да дизајн ових уређаја укључује двоструке навртке, ови засуни могу издржати прилично озбиљно оптерећење. Ово објашњава њихову употребу у инсталирању комуникација под великим притиском. У неким случајевима обезбеђена је и друга опрема за ове уређаје: вијак умјесто матице, што чини ове производе једностраним.

  обујмице од траке- најлонски причвршћивачи који могу да издрже значајна оптерећења. Користи се за фиксирање пластичних цеви (гопхер), које су део дренажног система или дренаже воде, због недостатка притиска. У смислу конструкције, ПВЦ-обујмице могу бити једноструке и равне. У овом случају, они се међусобно разликују у погледу могућности подешавања пречника. Дупле стезаљке се лако монтирају и растављају.

  Карактеристике

  Стандарди за хигијенске убрусе су регулисани одговарајућим Госстандарт-ом, преко којих можете сазнати техничке параметреове врсте производа. Сви произвођачи стезаљки су обавезни да своје стандардне величине наведу не само у потврди о квалитету, односно пасошу, већ и директно на површини производа.

  Спецификации стандардних заливки:

  Ојачане водоводне цеви се разликују од других сличних производа по томе што имају велику дужину и ширину, ау неким случајевима карактеришу и повећани радни пречници. Цена водоводне стезаљке зависи од тога који материјал је коришћен у производњи и од специфичне намјене производа.

  "Клипсе" као водоводне стезаљке

  За учвршћивање пропиленских цеви чешће се не користи сасвим стезаљка и производ који личи на функционалност копче. Типично, овај тип браве се користи за причвршћивање цеви малог пречника. Овај носач се разликује по поузданости, јер држи цев хоризонтално и вертикално. У овом случају, фиксација није ригидна, па цевовод може "дисати", односно мијењати своје линеарне димензије при раду унутар расположивог простора.

  У својој конструкцији, овај производ је комад најлона у облику прстена са резом. Причвршћивање се врши помоћу стандардних вијака. Ако се рад обавља са валовитом цијеви, онда се "квачица" може успјешно користити због дренаже у јединствену цјелину с пројектом овог типа цјевовода.

  Употреба штипаљке у облику "клипа" разликује се по једноставности поступка. Прво моратепричврстите елемент ове врсте причвршћивача на право мјесто, на примјер, на зид, а затим стисните цијев на мјесту исјечка "цлип" тако да чујете клик који ће потврдити завршетак инсталације. Ако вам је потребна цијев, то се може учинити једнако лако као у случају њене инсталације.

  Тип фиксације карактерише присуство великог броја сорти. Конкретно, организација пластичног цевовода се изводи помоћу вијка, израђеног од АБС пластике. У поређењу са држачима на преклоп, држач има исти недостатак као и везивање за одређени пречник цеви. Помоћу њега можете инсталирати само одређене цијеви, док једноструки прстен омогућава рад с цјевоводима различитих промјера.

  Избор било којег причвршћивања за цјевоводе мора бити заснован на специфичној удаљености између држача, која има највећу дозвољену вриједност. Ако одлучите да вам није потребан санитарни техничар и да сте спремни да извршите одвојено полагање цеви, онда то не радите на оку. Нормалан рад цевовода могућ је само ако се поштују правила инсталације, тако да се придржавају постојећих правила.