Стављање и чување краставаца на отвореном терену

Цвекла је срдачно љубљена по свом укусу и скромности. Може се без проблема подићи на отвореном, чак иу не тако повољној клими. Једино је исправно да покупите земљу и обезбедите одговарајућу негу.

Узгој шећерне репе - феномен широко распрострањен, јер је ова култура непретенциозна у бризи и даје добру жетву. Раван, цилиндрични, округли, жути, појединачни, шећер - међу различитим сортама лако је изабрати шта желите. Често се предност даје класичној столној репи са плодовима црвене боје.

Избор сорте репе за садњу у отвореном тлу

Најбоље сорте са кореновим усевима су тамноцрвене или љубичасто-црвене боје, без светлосних прстенова и грубих влакана (васкуларних греда). Са смањењем масе корена, интензитет боје се повећава, и то је равномерно, без прстена. Интензитет боје је већи у дужим варијантама него у кругу.

Приликом одабира сорти, треба имати на уму да јужне сорте у усевима у северним регионима, посебно у рано пролећним усевима, често прерано прелазе у стабљике (са кореновим усевима који излазе мали, одервеснел). Нордијске сорте никада не дају преурањене стабљике.

Оцјене са кратким плодним коренима сазревају за 4 месеца, заокружују се са - 4,5-5, са дугим - за 7 месеци и више. Граде са равним и округлим коријењем су на сјеверу иу средишту Русије, сорте са дугим - на југу. За севернесорте карактерише зелена боја листа; Јако осликана плоча листа одговара сортама јужног порекла.

Припрема тла за садњу репе у отвореном тлу

Прије цијеђења репе, потребно је припремити тло. Процедура треба да почне на јесен. Лагане плодне земље погодне су за репу. Садржај азота у земљишту мора бити довољно висок. Ако земља има високу киселост, потребно је калибрирати. То можете учинити у било које доба године, чак и прије саме садње. Ова култура се обично односи на садржај вапна у земљи. Да би се разумело да је земља закисељена, она може бити у великим количинама на свом киселу и коњици.

То је корисно за увођење органске материје, ђубрење земљишта са стајњаком. Међутим, прекомерна оплодња провоцира активан раст петељке, али, по правилу, принос репе не излази из тога. Ако усјеви корена и даље успоравају свој развој, могуће је неутралисати оштећење увођењем суперфосфата и пепела.

Када се сади репа у отвореном тлу

Време за садњу репе директно зависи од временских услова. Упркос способности семена да клија на ниским температурама (око +6 ° Ц), пуни развој почиње тек када се ваздух загреје до +16 ° Ц.

Засипавање семена репе у саднице врши се крајем априла - почетком маја, са накнадним одржавањем садница под филмским склоништем.

Семе сјеменки репе је отвореноземљиште\ т

Узгој шећерне репе на отвореном тлу подразумева засијавање и безрасадним начином. Да би се стимулисала клијавост, семена су намочена у хладној води један дан или пола сата у топлом (35 ° Ц). Сјеменке се умотавају у земљу до дубине од 2-3 цм, а удаљеност између редова се одржава у зависности од сорте - од 7 цм, ако расту репу мале величине за очување, и до 30-35 цм, ако су вам потребне велике коренске усеве. Удаљеност између узорака у низу у првом случају је 5-6 цм, ау другом до 10 цм

Пошто се многе сорте семена репе сакупљају у 2-3 пасмине за издржавање, клице се појављују кумулативно и захтевају деградацију у раној фази развоја, у фази образовања првог пара правих листова. Као резултат процедуре, удаљеност између степеница би требала бити 3-4 цм. Даљински изданци трансплантирани негдје другдје: у овој фази развоја, лако се користе. Паралелно са првим стањивањем парцела се размножава, а затим малчује фину органску храну - нпр. Пиљевину. Други ров се изводи када се саднице формирају са два пара листова, а подлога достиже пречник од 1,5 цм - интервал између садница након другог обрезивања треба да буде 6-10 цм.

Сечење са истовременим плијевањем врши се након наводњавања или кише у мрачном времену.

Брига о репи у отвореном тлу

Дакле, када сијамо репу на отвореном тлу, схватили смо, сад да поразговарамо о томе како да се бринемо о њој. Семе шећерне репе, као што је већ поменуто, иду полако, дакле,око 3-4 дана након сетве препоруча се лагано попуштање тла на гребену са прољетним грабљем, што ће осигурати пријатељску љествицу.

Право дубоко попуштање по први пут врши се 4 дана након појављивања пријатељске мердевине. Генерално, репа је веома осетљива на лабавост, тако да не заборавите да попустите земљу након кише или залијевања, али након што су листови затворени, лабављење треба зауставити.

Ово поврће не воли потамнити, тако да не заборавите на време уклонити, поготово у фази резања корена. Успут, у августу, за репу је потребно још једно проређивање, док се трљањем, уклањањем екстра корјенастих усева, растојање између биљака треба кретати 15-20 цм.

Многи туристи прекидају лишће у репи за припрему летњих супа и салата. Ово је строго забрањено, жетва ће бити много нижа. Не заборавите да залијете репу на вријеме, уз недостатак влаге, коријенски усјеви постану дрвенасти. За боље зрење, заливање се зауставља 4-5 недеља пре жетве.

Сточна ђубрива на отвореном тлу

\ т

Да би се биљка брже развијала, на самом почетку, након нитрификације, дато је ђубрење душиком. Кашичица урее се одваја у 10 литара воде и наноси се на влажном тлу. Након тога, биљке се пажљиво опуштају и размножавају, без оштећења кореновог система.

Количина атмосферских падавина ће показати колико често треба залијевати репуопен гроунд У сваком случају, репа захтева један или два дубока залијевања током развоја. Остатак воде у земљи ће подржати влагу. Немогуће је осушити тло. Коријен може бити крут или напукнут. Али у последње три недеље пре жетве није потребно наводњавање и храњење репе.

Када се формира биљка, потребно је више ђубрива. Када биљка покупи судоперу, користит ће се фолијарна примјена микро-гнојива и борне киселине, а исто се ради и за двије седмице. Два пута у сезони потребно је посадити слану воду растварањем кашичице соли на кантици воде. Код излијевања коријена користе се гнојиво Агрицола-4 или калијум и суперфосфатно ђубриво. Азот се накупља у репи, погоршава складиштење и укус, тако да када се сипа не користи се.

Болести репе у отвореном тлу

Најчешће, репа је болесна због недостатка пољопривредне механизације или недостатка исхране једног или другог елемента, тако да ће исправна дијагноза помоћи да се проблем брзо ријеши:

  • Фомос - карактерише се појавом жућкастосмеђих тачака са црним тачкама у доњем делу лежишта. Разлог је, по правилу, недовољан садржај бора у земљишту. Болест се убрзано развија у сиру, хладном времену. При првим симптомима прскања биљака са раствором борне киселине и браонингом (3 г /м?).
  • Пероноспоросис - симптоми болести су увијање, набирање или труљење лишћа, појављивање на њимасиво-љубичасти плак. Усјев сакупљен из захваћеног слоја не може се складиштити. Третман - третман фунгицидима пре формирања коренских усева.
  • Корен - најчешће ова болест утиче на младе саднице, што доводи до мршавости, поцрњења стабљика и накнадне смрти биљака. Узрок инфекције су најчешће густе глинене земље, висока киселост земљишта и присуство мрвљења коре на његовој површини. Да би се спријечио развој болести, у јесен се врши кречњачко тло, у прољеће се кревет третира отопином бушотине, а након клијања репа подручје се малчира старим тресетом или хумусом.

жетва за репу

Пожељно је уклонити репу до мраза, али не прерано. Типичан за сорту, пуна боја кореновог усјева без светлосних прстенова појављује се при пуном сазревању. У недостижном коријену не може се акумулирати довољно пигмента, али у зрелом, снажно развијеном коријену формирају се бијели прстенови. Код старења репе и недостатка влаге, биљка корена постаје дрвенаста. Пре бербе, репа толерише температуре без мраза до -2 ° Ц, а ниже температуре могу проузроковати оштећење и труљење корена. Да би се заштитили од хладноће, коријенски усеви су покривени покривањем глава слојем земље дебљине 5-6 цм.

Одмах након повлачења са земље, ломач се скраћује до нивоа са кореновим усевима. Цикла мало сува.

складиштење репе

Коренске културе се, у правилу, чувају у расутом стању у контејнерима или у кутијама запремине 20-30 кг или на подуПирамидни стацк Цвеӕа се складишти боље и дуже у песку. Ако нема пијеска, коријенски усјеви се могу пресадити пиљевином или ситним чипсом са садржајем влаге од 15-20%. Најбоља температура за складиштење од +1 до + 3 ° Ц.

У соби се цвеће добро чува 2-3 месеца. На повишеним температурама блиједи и суши.

Током складиштења поврћа, садржај витамина се смањује дјеловањем ензима; Што је температура складиштења нижа, процес се одвија спорије.