Стандарди и нијансе осветљавања радног места

Удобност на радном мјесту одређена је не само климатским увјетима, удобним намјештајем и пријатељским тимом. Од великог значаја је ниво осветљености, чији недостатак или вишак узрокује погоршање вида и смањење ефикасности. О томе како организовати исправно осветљење радног места, говориће се у овом чланку.

Стандарди и захтјеви

Недостатак природне сунчеве светлости у просторијама чини нас активним коришћењем вештачког светла у различитим облицима и варијацијама. У исто време, мало људи обраћа пажњу на квалитативну компоненту извора вештачког светла. У циљу контроле на државном нивоу, развијени су стандарди у којима су јасно дефинисане норме, захтјеви и методе мјерења освјетљења.

Један од главних стандарда који регулише осветљење радних места у зградама је ГОСТ Р 55710-2013. Садржи норме осветљења, њену равномерну расподелу на радној површини, коефицијенте таласања, боје и рефлексије околних површина. ГОСТ Р 55710-2013 такође узима у обзир тако важан параметар као искру. Потреба за овим термином је настала зато што је вишак светлости штетан за очи и доводи до кршења услова удобног вида. Превише јака светлост која пада на радну површину, доводи до брзог замора очију и смањене активности мозга. Зато је важно да не прелазите осветљење које је поставио ГОСТ.

Тренутно, постојећи стандарди, наравно, садрже информације о ЛЕД лампама, али су више фокусирани на луминисцентне изворе светлости, јери даље имају велики приоритет. Технички параметри луминесцентних лампи су далеко од савршеног: веома су пулсирајући и имају слаб пренос боје. Због тога се у нормативним документима не могу прописати строжи захтјеви за покривање послова.

Али напредак није постигнут. ЛЕД лампе водећих светских произвођача са висококвалитетним напајањем карактерише пулсирајући фактор близу нуле. Поред тога, они савршено преносе боје и производе се у широком распону температура боја. ЛЕД лампе са таквим карактеристикама могу се користити за осветљење било ког типа рада.

Радно место и правилан начин осветљавања

Доласком на посао или инсталирањем компјутерског стола код куће, људи обично не обраћају више пажње на квалитет расвјете и, у најбољем случају, стављају столну лампу. Нажалост, овај приступ није веома ефикасан. Свака врста рада мора бити изведена уз одређену свјетлину. Недостатак светлости узрокује напрезање зјенице, а вишак доводи до брзог умора.

У многим институцијама, запослени сами прилагођавају промјену свјетиљки и свјетиљки по властитом нахођењу. Као резултат таквих акција, нормализовани ГОСТами параметри често не задовољавају минималне дозвољене вредности, и стога изазивају директно оштећење вида. Ситуација се може кориговати спровођењем сертификације радних места са мерењем нивоа осветљености према ГОСТ Р 54944-2012.

Радно место у институцијама канцеларијског типа,што подразумева рад са електронским и папирним документима, треба да има осветљење у опсегу од 300-600 лук. Што је мањи величину фонта на папирном носачу, то би свјетло требало бити свјетлије. У овом случају, коефицијент пулсације лампи не би требало да пређе 10%, а индекс преноса боје треба да буде већи од 80.

Најбоља опција је комбиновано освјетљење, када свјетло у радном подручју долази од опћег и локалног извора. Задатак општег осветљења је равномерно расипање светлости у целој просторији. Да бисте то урадили, на стропу се фиксирају неколико стропних свјетала, равномјерно распоређених.

С друге стране, локално осветљење допуњује опште, елиминишући недостатак осветљења на радној површини. Најчешће је то столна лампа или зидна лампа. У производним радионицама, локално позадинско осветљење је стационарни систем осветљења који је фиксиран за свако радно место.

За поређење, у индустрији накита и раду са малим детаљима и механизмима, осветљење радне површине подразумева коришћење извора светлости са температуром боје од 4000-6500 ° К, индексом боје већим од 90, фактором пулсације мањим од 10% и осветљењем до 1500 лук.

Радна станица на рачунару код куће може бити мање осветљена. У овом случају, довољно дифузног светла из лустера и требало би да буде оперативна осветљеност монитора. Да додатно истакнете радно подручјекомпјутерски сто, на висини од око 30-50 цм од врха монитора учврстити зидну лампу са ротирајућим плафоном и ЛЕД лампу са снагом од 7 вати.

Ако се писани рад обавља на компјутерском столу, треба да инсталирате зидну лампу са два или три места за окретање и да подесите осветљење. У том случају, корисник рачунара ће моћи прецизније да подеси осветљење, у зависности од извршеног посла. Треба да нацртате цртеж на папиру? Потом се сва три места шаљу на плахту и добију око 500-700 лука. Требате пронаћи неке информације на Интернету? Онда се појавило само једно место.

Савети и трикови

Постизање равномерне расподеле светлосног флукса у канцеларијским просторијама може се постићи коришћењем растер лампе уграђене у спуштени плафон типа Армстронг. Погодно се разликују у једноставности уградње и релативно ниској цијени.

У циљу побољшања визуелне удобности и сигурности рада обављеног у 2004. години, ДСТУ ИСО 8995-2002 примјењује принципе визуалне ергономије. Посебно, стандард има неке смјернице за смањење одсјаја.

Сунчева светлост је главни извор блиставости. Стога, радна места морају бити организована тако да не дозвољавају директну сунчеву светлост. У ту сврху прорези прозора су замрачени завесама и жалузинама. Такође је неопходно минимизирати могућност директног погледа радника на објекте високе осветљености током извођења радова.

Најбоља опција за организацијуРадно место са рачунаром је окомито на прозор, а прозор треба да буде лево од корисника.Без обзира на количину и квалитет светла, корисник рачунара треба да ради са редовним паузама. Трајање непрекидног рада на рачунару у току дана не би требало да прелази 2 сата, а ноћу - 1 сат. Током паузе, препоручује се вежбање да се уклони умор ока.Највећи учинак вјежби опуштања постиже се стајањем на прозору ритмичким дисањем и максималном амплитудом кретања зенице. У најједноставнијој и најповољнијој опцији, морате бити близу прозора, затворити очи на 5 секунди, максимизирајући ваше очи. Затим отворите очи иу опуштеном стању 5-10 секунди, погледајте најудаљенији објекат иза прозора. Поновите вежбу 5 пута. Након тога, не окрећући главу, окрећите један на десно, лево, горе и доле, заустављајући се сваки пут гледајући удаљену тачку изван прозора. Вежба такође понавља 5 пута. Довршавање гимнастике захтијева брз пријевод приказа у различитим смјеровима.

Исправно изабрано осветљење на радном месту ће уштедети визију и постићи високе производне резултате.