Стаклени блокови и њихова инсталација властитим рукама

Стаклени блокови у унутрашњости - ово је прилично занимљиво рјешење за украшавање зидова уз степенице. Исто тако, цигле од обојеног стакла савршене су за дизајн преграда, лукова и других дизајнерских идеја које вам омогућују да визуално повећате простор одређене просторије. Да би израда таквог декоративног материјала била дуготрајна, потребно је израдити стаклене блокове, узимајући у обзир све детаље инсталације.

Шта су стаклени блокови, њихова примена у унутрашњости, предности и недостаци

Стаклени блокови су шупљи грађевински материјал, формиран од двије стаклене плоче. Дебљина плоча је 6-9 мм. Они су херметички повезани кроз процес прешања. Производња на аутоматским линијама обезбеђује висококвалитетно стакло и шав печата.

Стаклени блокови су доступни у неколико варијација:

 • транспарентан
 • матте
 • у боји
 • цорругатед

Класификација материјала према оптичко-оптичким својствима:

 • транслуцент
 • расипање светлости
 • светонаправлиаиусцхим

Дебљина стакленог блока је 75-10 цм, а тежина око 4,3 кг.

Облик стаклених блокова је често квадратни или правоугаони. Посебно су популарни декоративни стаклени елементи. Њихова боја и текстура су довољно велики. Избор најприкладније верзије стаклених блокова неће представљати никакву посебну потешкоћу.

Међу позитивним карактеристикама стаклених блокова може се разликовати:

 • Висок степен отпорности на влагу
 • Довољно пропуштање светлости
 • Висок квалитет звучне изолације
 • Заштита од пожара
 • Отпорност на ниске температуре
 • Лакоћа бриге
 • Нема потребе да се користи додатна обрада

Али, као и сваки други грађевински материјал, стаклени блокови имају и своје слабости:

 • Зид, украшен стаклом, не може бити изложен никаквим механичким утицајима. Она не може забртвити чавле, заврнути вијке, обавити унутрашњу комуникацију, електрично ожичење
 • Није могуће обуздати било какве блокове било које врсте обраде - распршити их, изрезати на одређену величину. Меру будућег дизајна треба извршити унапред
 • Постоји потреба за додатним системом вентилације ако је прозорска клупица у соби направљена од стаклених елемената

Опције за коришћење стаклених блокова у унутрашњости

Савремено извођење овог декоративног материјала омогућава нам да утјеловимо чак и најнеобичније идеје, да створимо спектакуларна рјешења на рачун пријеноса капацитета свјетлости блокова.

Зидови од стаклених блокова

Приликом поновне изградње стана често се постављају питања о преношењу неких зидова на најљепше планирани простор или погодно зонирање просторије. Главна предност овог решења је да се створи визуелна лакоћа простора, али због осећаја хладноће материјала, она не додаје приметну удобност просторији, ако се користи као независни материјал. Зато је боље комбинирати га са сухозидом и разнобојнимелементи Захваљујући овој комбинацији можете направити унутрашњост оригиналнијом.

У већини случајева, овај украс се користи за дизајнирање ходника, предворја и других замрачених просторија које захтијевају веће освјетљење. Занимљива варијанта зида у просторији је заобљена изведба.

партитионс

Посебно популарне преграде од стаклених блокова у купатилу. Овде је велика област њихове примене, преграде се могу изводити у било којој сложености, висини и ширини. Избор стакла у овој просторији је потпуно оправдан, може бити корисно да се туку керамичке плочице, да се створи хармонична атмосфера. Стабилност стакла на влагу само повећава његову вриједност као грађевинског и декоративног материјала.

Користећи блокове са мат површином, можете уредити зону за туш кабине било које величине и облика. И мала преграда од стаклених блокова може ефикасно поделити кухињу на трпезарију и дневни боравак, дневни простор - на простор за седење и дневни боравак.

прозори

За наношење стаклених прозирних или мат блокова као материјала за декорацију прозора боље је у купатилу и базену. Стакло се користи за креирање прозора налик на пан. Можете је украсити прелепим завесама. Са таквим оригиналним прозорима можете да седите у дневну собу, одвајајући кухињу од ходника.

спратови

Због високе чврстоће материјала, сигурно је користити блокове са грубом површином за подове. За ефекат таквогподна облога је била прилично импресивна, користећи ЛЕД позадинско осветљење.

Полагање стакла на поду у купаоници није вриједно тога - опасно је. Ако под добије воду, површина ће постати клизава.

намештај

\ т

Дизајн намештаја од стакла "цигла" није само погодно већ и практично решење. Веома је интересантно видети њихове отоке или барове, ау купатилу се користе за украшавање судопера.

Уски зид стакла изгледа лепо, глатко прелази у оригинални и функционални сто. Лоша страна је сложеност преуређивања таквог стакленог намјештаја.

Декоративни елементи у ентеријеру

Често су зидови украшени блоковима на појединачним мјестима - точкама. Ако су имплантирани у зид, они не могу проћи свјетлост, али као елемент декор изгледају прилично импресивно. По правилу, само један блок је постављен по квадратном метру површине. Врло лијепа када су кухињска прегача, прорези врата и прозора, огледала украшена стакленим плочицама. Чак и уз њихову помоћ, може се поставити фалсхкамин, подијум, степениште и степениште. Међутим, туш кабина, обложена стакленим блоковима у боји, изгледа посебно импресивно.

Стакло и различити унутрашњи стилови

Потребно је не само одабрати материјал, већ и узети у обзир цјелокупни дизајн просторије, тако да се појави једна композиција.

Прозирни или монотони блокови су у хармонији са модерним стилом као што су поткровље, урбани, високотехнолошки. Вишебојни типови сировина су погоднији за стилбарок, арт децо и као додатни декоративни елементи. Али витраж изгледа сјајно у сецесијском ентеријеру.

Стакло и стил земље, ретро или рурални, су мало међусобно прикладни.

Зидно полагање стаклених блокова: традиционална метода

Уградња стаклених блокова на традиционалан начин врши се прилично брзо, али у погледу естетике готовог дизајна, он губи другима.

Технологија уградње:

 1. Припремите радну површину. Неопходно је очистити честице прашине, смеће и старе зидове покривача, таванице или подове, посматрајући где ће бити постављени стаклени блокови;
 2. Направите ознаку будућег дизајна користећи ниво зграде, кабл и оловку;
 3. Припремити раствор једне кашике цемента, три канте чистог речног песка, једну канту воде и 200 г лепљиве композиције ПВА. Можете користити посебан готов складишни простор. Готово решење не би требало да буде превише густо;
 4. На радну површину монтирајте прва два армирајућа шипка од нерђајућег челика. Избушите отворе близу границе пода и зида. Потребно је положити и хоризонталне и вертикалне шипке, монтирати их након полагања првог и наредног реда;
 5. Нанесите раствор за лепљење на целу површину базе;
 6. Почевши да огради стаклене елементе помоћу вертикалних шипки. Плоче се такођер пуне љепилом. Могуће је контролисати дебљину спојева помоћу дистантних крстова;
 7. Након завршетка монтаже са крпом, уклоните вишак лепка, шавоветретирати лопатицом. Приликом пуњења шавова колом боја, такав алат није потребан, морате користити лопату;
 8. На крају инсталације, приликом инсталирања последњих 3-4 реда, извршити сличну манипулацију бушењем у плафону;
 9. Време сушења конструкције стакленог блока - 5-10 дана;
 10. На крају, шавове шавова између блокова треба везати гуменим или пјенастим пловком;
 11. Обришите површину чистом крпом.

Зидна конструкција од стаклених блокова

Прије свега, потребно је измјерити простор за уградњу стаклених блокова. Наношењем сухих и глатких плоча жељене дебљине и величине, направљен је дрвени оквир. Размак између блокова не смије прелазити 2 мм.

Након постављања оквира, обојите га танким слојем боје и оставите да се време осуши. Причврстите готову структуру на право мјесто, користећи сидра или типле. Монтирају се у зид, плафон или под.

Саставите јединице у припремљене ћелије. Након пуњења дрвене конструкције стакленим елементима, причврстите их транспарентним силиконом. Заптивач се наноси на све спојеве између опеке и оквира.

Време сушења заптивача - 8 сати.

Приликом инсталирања стаклених блокова на сухозиду, боље је користити једноставну мјешавину лопатице да би се избјегли трагови заптивача.

О томе како монтирати стаклене блокове у зиду или прегради на сувом зиду

Гипсана плоча - материјал који се лако носи са свим врстама обраде, са којим је лако радити. ТоЗа уградњу стаклених елемената у такав зид, неопходно је применити њихове димензије на сувој површини и изрезати део материјала (ГКЛ) помоћу алата или грађевинског ножа.

Али пре него што обратите пажњу на локацију металних профила, не треба их дирати. На капе од вијака можете се кретати тамо гдје су ти профили инсталирани. Ако се то не види, онда изведите пробну вежбу.

Затим подигните оквир од металних профила или шипки величине 5? 5 цм Уградите га на бочне стране изреза. У оквир морате уметнути декоративни материјал и користити течне нокте или пјену да их причврстите. Употреба мокрих отопина овдје је неприкладна, грађевински малтер ће се брзо просути.

Веома је важно да је дебљина зида или преграде довољна за стаклени блок, у супротном ће се истицати из њега, а то није баш лијепо.

Стаклени блокови у унутрашњости - ово је оригинално рјешење које ће постати права декорација сваке просторије. Но, за обављање инсталације такве декорације је потребно у складу с технологијом његовог полагања.