Стаклене плочице: керамичке плочице, стаклени производи за зидове и преграде у унутрашњости

У савременом пољу градње користе се различити материјали са јединственим својствима. Једно од модерних дизајнерских решења је употреба стаклених плочица за завршну обраду простора. Данас, произвођачи нуде много опција из овог материјала, који ће се уклопити у различите стилске стилове ентеријера. У поређењу са многим врстама плочица, производи од стакла имају многе карактеристике које се исплати погледати детаљније.


Карактеристике

За почетак, треба рећи да се овај материјал донекле разликује од стандардне керамичке плочице, коју смо користили за украшавање зидова у собама. Главна одлика стаклених производа је атрактиван и истовремено необичан изглед.

Друга карактеристика овог материјала је практичност. Често се стаклене плочице користе за украшавање зидова у кухињи. Много је лакше уклонити сваку контаминацију са ове површине него од керамичких плочица.

То је због чињенице да нема пора у производима од стакла. Из тог разлога неугодни мириси се не апсорбују у бази, а загађење се не акумулира на површини.


предности

Поредећи стаклене плочице са другим врстама материјала који се користе за облагање зидова у просторијама, може се са сигурношћу рећи да има много значајних предности:

  Први плус ове опције је способност рефлектовања светлости. Због тога се често користи стаклена плочицада визуелно прошири простор у малој соби. Често се материјал користи за дизајнирање купатила са ниским строповима. Захваљујући овом решењу визуелно се повећава висина зидова. Соба није тако мала, све изгледа складно и компактно у исто време.
 • Још једна предност стаклене плочице је његова висока отпорност на влагу. Ово је важан тренутак у случају да одлучите да користите овај материјал за облагање зидова у кухињи или купатилу. Чак и при дуготрајној употреби, плочица не губи своје првобитне особине и изглед.


 • Поред тога, стаклене површине се савршено чисте од разних кућних апарата. Када се користе детерџенти, стакло се не колабира, нема огреботина или других оштећења. Ако се бојите таквих проблема, можете покупити алат специјално дизајниран за стаклене површине.
 • Још један плус плочице је да задржава своју боју доста дуго. Ова тачка се односи не само на неутралне транспарентне материјале, већ и на обојене површине. Често се за побољшање ентеријера користи плочица у боји. То погодује дизајну, чинећи га занимљивијим и "живим".
 • Не заборавите на декоративне квалитете материјала. Најчешће се плочица од стакла користи у унутрашњости како би се пружио осебујан ефекат "луксуза".недостаци

Као било којиОблоге, стаклене плочице имају одређене недостатке, који би требали бити упознати с прије купње материјала.

Главни недостатак је крхкост стакла. Материјал за облагање има слабу отпорност на јаке механичке утјецаје. Што се тиче слабих удараца, они могу оставити мале ситне огреботине на плочицама, па чак и повремено.

Да би се избегли такви проблеми, стручњаци препоручују да се посебна пажња посвети правилној технологији инсталације. Робусна и квалитетна подлога ће помоћи у спречавању оштећења.Главни типови

До данас постоји неколико основних врста стаклених плочица. Свака од опција има своје индивидуалне особине, које треба детаљније прочитати.

 • Емајлирана плочица. У процесу производње производа за облагање користи се метода пржења. Стакло пролази дуг и темељит третман, након чега дословно пече под утицајем високих температура. Приликом обраде материјал се надопуњава емајлом, а све се пуни хомогеном масом.
 • Мермер. Карактеристика овог типа је употреба матираног стакла. Користи се и за производњу обојене базе. Плочица има глатку или рељефну текстуру на предњој страни и мале неједнакости са стражње стране. Ово осигурава добро приањање на површину током процеса полагања.


 • Стемалит. За производњу ових производа користи се метода очвршћавања. Овај метод је донекле сличан паљењу, али разлика лежи у чињеници да након синтеровањаматеријал се третира хладним. Захваљујући томе плочица добија високе перформансе.
 • Стакло-керамичке плочице. Овај материјал је високо отпоран на влагу и издржљивост. Предност плочице је широка палета боја.
 • ПЕНОДОКОР је једна од јединствених врста. Посебност ове плочице је у томе што се за њену израду користи посебан филм у боји налик стаклу. За разлику од претходних варијанти, ову врсту карактерише висока отпорност на ниске температуре.Како одабрати?

Приликом одабира стаклене плочице за украшавање зидова, прво морате узети у обзир оперативни квалитет материјала. На пример, ако купите ову фасаду за дизајн кухиње или купатила, вреди тражити степен отпорности производа на влагу. Трајност материјала директно зависи од тога.

Следећа ствар коју треба тражити је произвођач. Изаберите квалитетан и поуздан материјал, најбоље од свега, представљен познатим брендом. У том случају ћете бити потпуно сигурни у високе техничке карактеристике стаклених плочица.

Важна ствар је изглед материјала. Плочица треба да се хармонично уклопи у унутрашњост просторије, употпуњујући је необичним. Посебну пажњу треба посветити обојеном материјалу. Зелена, бела или јантарна плочица ће постати права декорација у свакој соби.

Унапријед одлучите о сврси за коју ћете користити материјал. Често стаклене плочицеКористи се за украшавање лукова и преграда у купатилу. Помоћу материјала можете створити неку врсту прегаче на кухињском зиду, која ће штитити површину од губитка масти и других загађивача.

Како нацртати простор?

Постоји много начина да се простор у просторији уреди уз помоћ стаклених плочица. У купатилу се материјал користи за обраду зидова и подова. За такву просторију најбоље је одабрати транспарентне или прозирне површине које ће створити осебујну атмосферу лакоће. Добар избор је мат стаклена плочица.

Хармонично и елегантно у комбинацији са разним прибором, материјал је у боји каве. Меки и невероватно деликатни тон украшава вашу собу, помаже вам да се опустите у купатилу након напорног дана. Предност ове плочице је у томе што не преоптерећује простор, а просторија се визуално повећава. Што се тиче употребе материјала у кухињском простору, онда у овом случају постоји много начина да се користи. Најчешћа опција је стварање прегаче. Често се стаклене плочице користе за украшавање зидова, па чак и стропова.На примјер, за надопуну бијеле модерне кухиње помоћи ће прегача на зиду, израђена у сребру. Ова варијанта деликатно и корисно истиче сву елеганцију дизајна.

Савети и трикови за негу

Да би се сачувала својства и оригинални изглед плочице, треба водити рачуна да се осигура правилна њега. Углавном стаклене опције"Непозитиван" у том погледу. Али да би се површине очистиле, најбоље је користити средства која су намијењена за овај материјал. У овом случају, контаминација се елиминише са површине много брже. Осим тога, на стакленој плочици нема пивара.

Посебну пажњу треба посветити чишћењу у случају да се материјал за облагање користи у кухињи за дизајн радног простора. Фат, константно испаравање, влага - све то на свој начин утиче на плочице, постепено мењајући свој оригинални изглед на најгору страну.


Спријечити појаву загађивача који ће помоћи у редовној њези. Након кувања препору ~ ује се да обри {ите прега ~ у вла`ном крпом.

За уклањање јаких загађивача помоћи ће спужва, топла вода и специјална средства за чишћење.

Али не покушавајте да га чистите, посебно када је у питању бели или бисерни материјал. У случају неправилне неге стакло се затупи, на његовој површини се појављују разрјеђења.

Овај ваљак чека вас мастер-класу о лепљењу стаклених плочица.