Стаклена врата за купке и сауне: величина и дизајн

Банске традиције народа који живе у сјеверним географским ширинама имају статус националне баштине. За многе љубитеље руског купатила и финске сауне важно је да се тачно придржавају тих традиција, чак иу тривијалности. Користите стаклена врата да одвојите парну собу од просторије за прање, можда се чини превише необичним за њих. Али мудрост такве одлуке је очигледна, а врата у парну данас проналазе димензије које су удобне за особу.

садржај

 • уобичајена дрвена
 • старе традиције или нови ниво удобности?
 • Предности стаклених врата
 • Величина
 • Разлике за руске купке и сауне
 • избор прикључака
 • правилна инсталација
 • трошкови су оправдани

уобичајена дрвена

Парна соба - главна просторија у кади. Влажна врућа пара у руском купатилу или сув гријани зрак у сауни -главно љечилиштеових поступака. Неизразив мирис загрејаног дрвета памти се свима који су бар једном били у правом купатилу. Стога, линолеум липа или јасена на зидовима и плафону парне купељи - непромјењив је, неодвојив је дио феномена. Исто је до недавно такође припадало вратима у кади.

Завршни материјали и структуре у купатилу, посебно у парним купатилима, доживљавају екстремна оптерећења од влаге и високих температура. Дрво је посебно подложно таквим акцијама, које су дуго времена узимали у обзир прави мајстори у обради и опремању купки и сауна.

Врата у парној собииз низа липе или храста (што је више од егзотичних пасмина) -посебна ствар. Продаје се на тржиштима одвојено од других, изгледа озбиљније и цијена је за њу природнија. Његова конструкција узима у обзир могућност избијања оштрих флуктуација влажности и температуре ваздуха. Крпица за врата је регрутована из одабраних дебелих плоча на спојној клинастој дрвеној гарнитури, која је упала у утор без љепила. Ова греда омогућава деформацију стабла од упијања влаге и сушења како би се избјегла појава пукотина, висећих дасака у једном смјеру - од широког до уског. То се постиже главним циљем - да се спречи губитак топлоте, да се одржи жељена атмосфера у парној соби.

Овај циљ одговара стварности и величини сличних врата. Аутентична дрвена врата у парној соби за руску купку не смију бити шира од 600 мм и изнад једног и пол метра. Сматра се да је могуће држати парове дуже док отварају врата, али за велику особу увијек изазивају озбиљне проблеме.

Стара традиција или нови ниво удобности?

Заговорници наслеђа прошлости у било којој области могу назвати поштовање чврстини ставова. Такви случајеви постоје иу купатилу. Они су убеђени да најмање одступање од векова проведених у процесу поништава добробити за душу и тело. Можда Иако је пећ за руско купатило, која је натопљена у црно, и маховина као грејач за зидове - то је превише екстремна егзотика. Данас је много познатији електрични штедњакза сауну или аутоматски генератор паре за хамам.

Савремени човек је навикао на висок ниво удобности свуда, тако да је потребноНагнувши главу да уђе у парну собу, изгледа му заморно. Стога, ниска и тешка дрвена врата све више замењују лако и удобно стакло. Његова величина се мало разликује од уобичајених унутрашњих врата, а дизајн, опрема и методе инсталације не утичу на корисност и задовољство посете парним купељима у сауни или сауни.

Предности стаклених врата

Избор врата за парну собу у корист дизајна стакла треба да будеза анализу за и против . Ово последње се може приписати:

 • Неуобичајене тактилне сензације. Траке на загрејану дрвену површину су чешће у купкама и саунама, иако термалне карактеристике модерног стакла помажу да се избегне непријатна осећања када се случајно додирне.
 • Крхкост. Врло је тешко разбити каљено стакло, али будале могу бити. У исто време, немогуће је повредити оштре оштре фрагменте, јер се стакло распршује по мрвицама.
 • Високи трошкови. Главни недостатак је надокнађен лакоћом употребе, његе и трајности.

Предности транспарентних вратау парној купељи су различите, а њихова тежина се одређује на основу одређене ситуације:

 • Неограничен животни век. Ако нема изузетне динамичке акције, квалитетна и правилно постављена стаклена врата која раздвајају парну купељ у кади могу дуго да служе.
 • Отпорност на влагу и температуру. Функционалност таквих врата не зависи од околне атмосфере и не мења се током времена.
 • Хигијенска и удобна њега. Глассније биолошки оштећена, карактеристична за дрво: не пропада, није заражена гљивицом, није пљеснива. Лако се чисти и пере са свим средствима.
 • Додатно осветљење. У парној соби постаје лакша без додатних посебних влажних елемената, са светлом које је удобно за очи - дифузно и није светло.
 • Модеран екстеријер. Можете изабрати одговарајућу верзију врата за сваки унутрашњи стил. Најбољи узорци стаклених платна украшени су распршивањем или расунком.Ето, између осталог, омогућава да се повећа њихова видљивост, што помаже да се избјегну могуће повреде.

Сизе

Паметније је купити производ у комплету саса одговарајућим оквиром и спојницама . Онда нема потребе да бринете о одржавању парне купељи или сауне у жељеној микроклими. Уградња врата према препоруци произвођача омогућава постизање жељених бртви и једноставност употребе. Улаз у парну собу у овом случају се мало разликује по висини и ширини од уобичајеног - улаза и интеријера.

Модуларна величина платна водећих произвођача предњих стаклених врата мало се разликовала од домаћих и страних стандарда за стамбене зграде. Ширина отвора врата јеу распону од 700 до 1000 мм , а висина је 1890 - 1990 мм. Низак и уски улаз у парну собу руске бање остаје за љубитеље древних традиција у процесу купања.

Разлике за руске купке и сауне

Стаклена врата се све више налазе умала приватна купатила и велики рекреативни комплекси, руске купке, сауне, хамамови итд. За сваку врсту постоје својства која су одређена захтјевима за карактеристикама влаге у просторији.

За руско купатило, где мајстори-пароброди стварају жељену микроклиму, просипајући на врући резервоар потребну количину течности, важно је одржавати одређену влажност. Стога, да би се одржала потребна концентрација водене паре, уредити праг. У сауни - још једна особина. За њу је важнохармонична циркулација ваздуха , тако да у сауни често постоји размак између пода и доњег обруба платна за врата. Ово је посебно важно ако не постоји посебан вентилациони систем.

Опште и "гвоздено" правило за све врсте купки - врата парне се отварају само споља. Ако је особа постала неугодна у парној соби, онда се не би требало осјећати тешко на излазу.

избор прикључака

Важен писмен избор прибора за стаклена врата. Минимална дебљина стаклених врата за врата парне купељи је 8 мм, тежина квадратног метра монолита такве дебљине је око 25 кг, тако да је потребна снажна и поуздана монтажа специјалне конструкције и потребне величине. Препоручује се употреба 3 шарке. Треба имати на уму да суметални детаљи склони корозији , посебно у врелом ваздуху, засићеном воденом паром. Премази за црне метале, чак и најсавременији, нису довољни, излаз је квалитетни нехрђајући челик.

Боље је одустатиКуглични језичак, и користите правилно подешен магнетни. Таква опрема ће избјећи неочекиване проблеме са заглављивањем.

Од класичних дрвених врата за парну купатило постоји традиција великих и удобних дрвених оловака. Када се инсталирају на стакло, обично се надопуњују силиконском заптивком - тако да су постављене гушће и поузданије.

исправна инсталација

Правилна инсталација при употреби стаклених врата је посебно важна. Ако желите да то урадите сами,питајте асистента- да је манипулација само стакленим монолитом много тежа од дрвета. Али за особу која је упозната са минималним вјештинама у изградњи и посједује ручни електрични алат, ништа није немогуће, а можете и без скупих професионалаца. Само строго се придржавајте упутстава произвођача. Ако квалитативно причврстите елементе за причвршћивање, да издржите вертикалну монтажу, онда ће се чак и тешка стакла чврсте величине лако покретати приликом отварања и затварања, без стварања неугодности.

трошкови су оправдани

Стаклена врата нормалне величине, удобна за одрасле и децу, лака по изгледу и поуздана у раду, чине удобан одмор у сауни или сауни у приватној кући.