Спецификације СМД 5050 ЛЕД

У многим модерним расвјетним тијелима, свјетлосне диоде (ЛЕД) површинске монтаже - СМД ЛЕД се користе као извори свјетлости. Индустрија производи СМД ЛЕД диоде различитих величина, снаге и боје. Једна од најчешће коришћених за површинску монтажу су ЛЕД диоде СМД 5050, чије ће техничке карактеристике и карактеристике бити разматране у овом материјалу.

опис

ЛЕД СМД 5050 је доступан у квадратном кућишту од 5к5 мм, што се одражава у дигиталном индексу означавања инструмента. Висина кућишта је 1,6 мм.

За разлику од других ЛЕД диода, 5050 је ЛЕД модул који се састоји од не само једне, већ и три ЛЕД диоде. У зависности од типа модула, ЛЕД диоде могу бити бијеле, црно-бијеле (обојене) или имају три различите боје - РГБ модуле.

Бијеле ЛЕД диоде су изузетно свијетле плаве ЛЕД диоде прекривене слојем фосфора. Луминофори апсорбују монокромно светло и емитују светлост, у спектралној композицији блиској соларној. У зависности од типа ЛЕД може емитовати спектар са светлосном температуром од 2800К до 12000К.

Монохроматски склопови СМД 5050 могу емитовати црвено, плаво, зелено или жуто свјетло.

РГБ СМД ЛЕД диоде у квадратном кућишту 5050 се састоје од црвених, зелених и плавих ЛЕД диода (црвена, зелена, плава). Подешавањем интензитета зрачења сваке од три боје РГБ модула можете добити бијелу свјетлост или различите нијансе боје видљивог спектра.

Боја која емитује СМД 5050 је означена на следећи начин:

 • СМД Вкк 5050 - бела;
 • СМД Ркк 5050 - црвена;
 • СМД Гкк 5050 - зелена;
 • СМД Бкк 5050 - плава;
 • СМД Икк 5050 - жута;
 • СМД РГБ 5050 РГБ ЛЕД.

У зависности од типа ЛЕД-а уместо симбола кк, могу постојати симболи који одражавају температуру боје белих ЛЕД-а или таласне дужине обојених ЛЕД-ова.

конструкција

Горе поменуто је да је ЛЕД СМД 5050 произведен у квадратном кућишту димензија 5к5к1,6 мм од пластике отпорне на топлоту. На дну случаја налазе се налази три ЛЕД диоде. Између ЛЕД диода налазе се метални обложни чипови који доприносе расипању топлоте.

Да би се одредила расподела ЛЕД диода на телу модула, на једном од углова изведен је кључ изведен у облику косине. Кључ указује на катоде ЛЕД диода. Објектив који покрива кристале је направљен од транспарентног епоксидног споја.

Спецификације

ЛЕД 5050 производе многи произвођачи. Стога, строги стандард, са изузетком величине модула, не постоји на овим уређајима. Поред тога, такви параметри диоде, као што су, потрошња струје, директни радни напон, снага, излаз светлости и светлосни ток директно зависе од боје ЛЕД диоде. Обично ови параметри леже у:

 • Струја потрошње - до 25 мА;
 • пад напона од 1,8 В до 3,4 В;
 • интензитет светлости од 500 мцд - 4500 мцд;
 • угао дифузије светлости - 120о;
 • радна температура 65 ° Ц

Избор светлећих диода за масовну примену је неопходанпажљиво проучите ЛЕД 5050 датасхеет сваког појединог произвођача. Нажалост, мало познати кинески произвођачи гријеше намјерним прецјењивањем параметара својих уређаја.

Стога је за потпуно осигурање усклађености са наведеним карактеристикама боље направити фотометријске тестне узорке. Такође, због ширења параметара, није пожељно користити ЛЕД диоде различитих произвођача у једном производу.

ЛЕД трака на бази СМД 5050

Посљедњих година ЛЕД 5050 се најчешће користи за израду ЛЕД трака, користећи и бијеле и обојене ЛЕД диоде. 5050 РГБ траке су посебно погодне, јер три ЛЕД диоде у истом модулу омогућавају уштеду времена на линији. Поред тога, многи произвођачи издају РГБ контролере који циљају овај тип ЛЕД диода.

Понекад се поставља питање које су ЛЕД диоде боље од 5050 или 5730? Таква изјава није сасвим тачна. Чињеница да су светлеће диоде 5730 много моћније од 5050-их. Оно што изгледа да је њихов светлосни ток и расипна снага је скоро за ред величине већи. 5730 на тракастој траци визуелно се перципирају као појединачне светлеће светлеће тачке. За разлику од њих, СМД 5050 даје равномерно освијетљену чврсту стазу. 5730 се користи као извор светлости за ЛЕД сијалице.

Схема уградње и методе инсталације

Имајући у виду да директан пад напона на посебном ЛЕД-у 5050 није већи од 3,5 В, препоручљиво је укључити три ЛЕД диоде у серијиједан отпорник ограничења струје. Оваква шема укључивања омогућава да се напајају светлосни модули од извора константног напона од 12 В.

Када се користе бели или монохроматски склопови, модул са ледом је обично укључен секвенцијално. У случају СМД РГБ 5050, сукцесивно повезују ЛЕД диоде једне боје са три различита модула. У оба случаја, сваки склоп ће имати један отпорник.

Предности серијске везе се састоје од штедних отпорника и расипања енергије на њима. Ове предности имају и обрнуту страну. У случају квара отпорника или једне од диода, цијели круг се гаси.

Како спајати СМД 5050? У фабричким условима 5050 постављен методом групног лемљења. У малој радионици или код куће можете користити фен или лемило. Када користите сушило за косу боље је користити нискотемпературну пасту за лемљење. Ако се лемилица користи за монтажу СМД 5050, температура главе за лемљење не смије прелазити 300 ° Ц, а загријавање кућишта диоде не смије бити веће од 260 ° Ц. Вријеме лемљења није дуже од 10 секунди. Прије лемљења, не заборавите прво одредити поларитет ЛЕД диоде.

Видео

Ради јасноће, предлажемо гледање видеа, чији је аутор произвео лампу за кућу на основу 22 ЛЕД диоде 5050. Према аутору, лампа троши само 4,2 вата на напону од 222 волта (мјерења су извршена помоћу ватметра).

Сумирајући, може се рећи да појава светлијих и снажнијих ЛЕД диода није потиснула СМД 5050 са тржишта. Само њихов обим применепрешла на производњу ЛЕД трака. Исцрпљена технологија, добра расвјета и енергетске карактеристике ЛЕД 5050 омогућују производњу поузданих и енергетски ефикасних расвјетних производа.