Соларни бојлер: модерно високотехнолошко решење

Соларни гријачи воде могу се користити и за индивидуално становање и за комерцијална подузећа која захтијевају стабилан извор топле воде или индустријску топлину.

Соларни бојлери, са вакуумским колектором, тренутно се сматрају најскупљим, али истовремено и најекономичнијим начином добијања топле воде. Ако говоримо о техничким карактеристикама, онда су основа њиховог дизајна два најважнија елемента:

  • спољни блок, представљен вакуумским колектором;
  • јединица је унутрашња, представљена као резервоар-измењивач топлоте.

Утицај сунчеве светлости доводи до загревања црних цеви: рефлектовано од специјалне облоге сунчевих зрака почиње да се фокусира на унутрашњу страну цеви.

Вакуумски колектори, који раде од сунчеве светлости, могу ефикасно да функционишу у веома различитим временским условима. Такву опрему карактерише коефицијент апсорпције енергије око 98%. Међутим, овај губитак је донекле смањен због губитака који се јављају када се рефлектују стаклене цеви светлости и њихова пенетрација светлости је непотпуна.

Када је релевантна употреба соларних бојлера?

Човјечанство је користило соларно гријање за властите потребе од памтивијека. Љети директно загријава наше домове, али зими људи користе акумулирану соларну топлину, која се постиже угљеном, дрветом и плином.

Захваљујући напорима бројних научника, модерно друштво је било у стању да добије мање енергетски интензивне механизме и уређаје који имају веће перформансе.

Због тога, у условима сталног повећања трошкова електричне енергије, као и других варијанти горива, уградња соларног бојлера ће вам омогућити да остварите значајне уштеде уз истовремено обезбеђивање најповољнијих услова живота.