Соја у плодореду је природно средство за повећање приноса тла

Производња усјева данас је веома захтјевна у планирању плодореда. Шта треба узети у обзир приликом организовања плодореда у малим фармама? Зашто увести соју у канализацију? Зашто је ова култура постала тако популарна међу пољопривредницима? Са којим културама соје комбинују најбоље? Како соја у плодореду може повећати принос?

Садашња пољопривреда се разликује од претходних облика

Усјев се назива моделом пољопривреде, који се заснива на измјени култивисаних култура, а намијењен је рјешавању великих и малих агрономских проблема од добивања виших приноса за уштеду енергије /ресурса радне снаге. Кивавес је основа биљног узгоја.

Садашњи концепт плодореда се значајно проширио: под плодоређивањем, не само класични и савремени захтјеви, већ и средства за предвиђање будућих перспектива биљног узгоја почели су да имају на уму.

Производња биљака данас се активно развија у два нова, али обећавајућа правца: лизинг и фармерски облик управљања. Оба ова облика карактерише чињеница да имају прилично уску специјализацију и користе релативно мало подручја (до 150 хектара или мање). Он прилагођава организацију плодореда: ротација постаје кратка (до 6 поља).

Основни принципи модерног плодореда

Сусједне биљке, уз правилну селекцију, пружају једна другој заштиту од штеточина и болести, помажу у оближњим културама или, обрнуто, сузбијају их. Такав утицај култура једних на друге долази након тогауслови:

  1. постављање биљака у једном пољу,
  2. постављање биљака на суседним пољима,
  3. кроз тло где су узгајани култивисани претходници.

Ако иста култура расте из године у годину у истом пољу, њена стопа раста и плодоношења ће опасти. Поред тога, ситуација ће бити отежана и друге негативне посљедице:

  • осиромашење тла,
  • повећане болести тла и биљака,
  • слабљење имунитета против штеточина,
  • накупљање патогена /штеточина у земљишту.

Правилна организација плодореда помаже у спречавању таквих ефеката обнављањем плодности тла. Наизмјеничним постројењима могуће је постићи високу продуктивност. Уосталом, одавно је познато да је под истим земљишним и временским условима култура у канализационом циклусу 30-50% продуктивнија од оних узгајаних без царине, према свим главним показатељима.

Биљке које припадају истој породици имају исте болести и штеточине. Зато је још један принцип правилно организоване плодореда да се измјењују културе које припадају различитим породицама.

Правилно организовано плодорење на 1/2 је засићено усевима житних шиљака, 1/4 - махунарки и 1/4 усева.

Соја у плодореду: зашто је толико важно да се унесе у плодореду

Укључивање ове јединствене културе у ротациону ротацију драматично мења структурални модел усева, повећавајући принос легуминоза за 40%.

На пример, у кукурузу и сојиврло сличне шеме култивације. Уз напоре многих пољопривредних техничара, доказано је да ова два плода (соја /кукуруз и кукуруз /соја) доносе најпрофитабилније промјене воћа: принос кукуруза посађен након соје повећава се за око 8 центиметара зрна по хектару.

Чини се да је повећање приноса уочено иу варијацијама кратке ротације: соја /јечам, соја /пшеница. На пример, жетва јечма након соје даје додатних 6 центиметара зрна по хектару, а жетва пшенице 4 центиметра зрна по хектару.

Соја у плодореду испуњава земљиште азотним једињењима, има позитиван ефекат на зиму, смањује такозвану подземну воду, повећава принос усева који су посијани после њега. Сама соја је универзална, економична, економична, профитабилна култура, а у плодореду житарице не морају тражити савршенијег претходника! Стога не чуди да је соја у плодореду постала тако популарна култура.

Соја је показала да је подједнако добро у ротацији усева иу непромењеном режиму. Многа запажања су показала да је узгој соје 50 година у истом подручју обезбјеђивао класична класична минерална ђубрива, контролу штеточина и друге норме, што даје стабилан висок принос. Добри резултати такође показују доследно дуготрајно гајење соје уз коришћење краткотрајних прекида за сејање усева за кукуруз, јечам или сточну храну.

Соја има засићену ротацију и смањује ерозију тла на минимум. Соја у плодореду је позната по свом феноменалном ефекту заштите животне средине. Модерн тецхнологиЊегова култивација смањује губитак хумуса, спречава контаминацију одводног жлијеба и сусједних поља и осигурава економију чистим еколошким производом. Због тога, циклус канализације треба да се спроводи у складу са свим нормама за производњу соје, са методама за заштиту земљишта и био-мелиорацију.

Соја у плодореду у смислу људске помоћи

Да би се храниле биљке, заштитиле културе и испунили други стандарди узгоја, потребна је благовремена помоћ. На пример, да би се убрзао процес разградње биљних остатака на пољима, људи праве процењену количину азотних ђубрива.

Дуготрајна пољопривредна пракса је доказана: испирање слоја тла хранљивих састојака се допуњује додавањем ђубрива и прекомјерних губитака хумусно компетентне плодности.

Успех плодореда захтева систематски и интегрисани приступ. Управо такав приступ осигурава стабилне приносе, јача имунитет усјева на патогене и одржава високо квалитетне показатеље.

Ослушкујући савет произвођача соје, треба га сијати на уобичајен рутински начин, са размаком од размака који није удаљен више од 30 цм (у случају метода широког распона - не више од 70 цм), што ће заштитити земљу од прања и ослабити штетну ерозију процесима.