Слетање ране ротквице у стакленик: 3 сорте најбоље брзине

Рана ротквица у стакленику може се узгајати већ у марту. Иако је непретенциозно поврће, има одређене температурне захтјеве, правила за ђубрење тла и наводњавање. Ако поштујете сва правила, можете уживати у жетви у месецу.

Употреба раних сорти ротквица за пластенике

За узгој тијеком цијеле године боље је одабрати ране и брзе сорте роткве. Обично вртлари експериментално утврђују која је сорта најпогоднија за њихове стакленике. Истовремено, све сорте могу се поделити у неколико класа, на основу услова сазревања.

Класификација ротквице у зависности од времена зрења:

 • Фаст-цут - берба се може сакупити за 20 дана;
 • Рано - Време сазревања је 30 дана;
 • Средње недељно - 40 дана;
 • Касне сорте сазревају више од 40 дана.

Тако да можете да растете у стакленику одједном неколико сорти различитих категорија и да стално имате жетву. Најпродуктивније сорте су Деца, Спецка, Варта, Куарт, Марк, Рек Ф1 и Сакса. Такође, постоје сорте које су предвиђене само за производњу стакленика - "Теплицхни" и "Теплицхниј фривовски".

Боље је да се жетве раних и брзих сорти ротквица за узгој тијеком цијеле године

зрна ротквица с највећом брзином:

 1. "18 дана". Овај термин је потребан да би се први плодови појавили. Изгледа као извађена ваљкаста веггие. Укус је веома мекан и нежан. Оцена није стрелица и брзо се сипа.
 2. "Глобе". Форберба је довољна за 18 дана. Облик поврћа је готово савршен, има одличне мерцхандисинг особине. Окус фетуса карактерише мека, али хрскава структура.
 3. "Ф1 за децу". Брзина сазревања ове сорте је импресивна - само 16 дана. Оштрина поврћа је практично иста, тако да ће задовољити и мале.

Радисх је непретенциозан у бризи, али чак и такво поврће захтијева посебну селекцију за узгој у стакленику. Нису све сорте подједнако добро подносе микроклиму у стакленику. Међу раним сортама у затвореном тлу, Сака, Краса, Алек и Теплицхни Грибовски се осјећају најудобније.

За узгој тијеком цијеле године, главни параметар при одабиру сорти је отпорност на хладноћу.

Поред отпорности на хладноћу, сорте морају задовољити и низ других параметара. Садња хибрида се може извршити одмах у земљишту, без претходне обраде семена. Међутим, сорте семена се препоручују пре сетве, јер могу носити гљивице и друге инфекције. Интарзирано сјеме је прекривено заштитним омотачем који помаже ротквици да брже сазри. Такодје постоје и трагови семена. Они добијају највише нутријената и заштиту.

Пољопривредни техничар за рану садњу ротквица у стакленику

Радисх је годишња култура која припада класи купуса. Поврће захтева много светла и топла станишта. За ротквицу током целе године у стакленику, потребно је опремити стакленик додатним системима осветљења.

Ако је индекс водоника земљекисело, онда постоји ризик од заразе роткве са кобилицом. Када у тлу недостаје азот, раст биљака ће бити инфериоран, а листови ће наћи ружичасти тон. Ако калијум није довољан, жетва ће каснити.

Температурна норма за растуће ротквице је 18 степени. Али поврће такође може да расте на нижим температурама. Међутим, важно је узети у обзир и друге специфичности пољопривредних машина за добијање високих приноса.

Ротквице морају бити узгајане на добро влажним тлима

Карактеристике ротквица:

 1. Светлољубива култура која не воли сенке и блиске планове;
 2. Не могу бити комшије са купусом, салатом и репом;
 3. Он воли добро избалансирану земљу, али сам коријен је слаб;
 4. Грунди за ротквицу треба добро оплодити органском твари и прилично лабаво;
 5. Потребно је много калијума у ​​земљи.

Зелена берба може почети у марту. Тло би требало већ да се одмрзне на 10 цм, а ротквица је доста отпорна на хладноћу. Може почети да расте на 3 степена Целзијуса.

Како расту рану ротквицу у стакленику: припрема земље и семена

Земља прије слијетања ротквица треба да има индекс неутралног водика. Важну улогу има земља у добивању добрих усева. Да би се извршила рана искрцавања, земљиште би требало припремити на јесен.

Начин припреме земљишта у јесен:

 1. Земљиште у стакленику треба да се дигестира и оплођује ђубривима. Потребно је припремити раствор од 1 мц суперфосфата (40 г) и калијум хлорида (15 г).
 2. Да би се постигло неутрално тло, требало би такође направити редмере. На парцели од 1 м2 потребно је рушити 1,5 бп компоста у земљи. То ће помоћи при подешавању киселости земљишта.
 3. Такође у јесен морате водити рачуна о формирању кревета. Сваки од њих треба да има ширину од 1 м.

Землата за ротквото да се куха от јесен

Кисело земљиште у стакленику мора бити кречено. Да бисте то урадили, довољно је рачунати на 1 м2 и додати 500 г креча на земљу. Након доброг копања тла, додати вапно (ако је потребно), компост, пепео, минерална ђубрива.

Приликом узгоја ротквица није потребно оплодити земљу свјежим гнојивом. У овом случају, сва исхрана ће узети лишће, а сами плодови ће слабо расти.

Припрема семена укључује темељну калибрацију. Изабрано је само велико семе - пречника 3 мм. Мали су лоши садни материјал са ниским приносима.

За превенцију болести, семе треба потопити у воду 15 минута. Температура течности је 45 степени. Такав догађај доприноси бољој сличности ротквице.

Рана садња ротквица у пластеницима и правилна нега биљака

За ротквице радите мале бразде у креветима, приањајући на размак од 10 цм. Резултујуће продубљивање треба обавити топлом водом. Семе се поставља на дубини од 1,5 цм, приања на растојање од 3-4 цм

.

Потребно је правилно изабрати дубину сетве. Ако садите семе превише дубоко, онда 50% слетања неће пасти.

Када се сади семе, температура ваздуха у стакленику треба да буде 10-12 степени. За клијање, поврће треба 16-18 степени. Када почнупојављују се први листови који требају смањити температуру на 8-10 степени 3 дана. Онда га можете поново подићи.

Да би се ротквица узгајала током цијеле године, потребно је организирати умјетне изворе свјетлости

Карактеристике неге ротквица:

 1. Расвјета треба бити најмање 12 сати дневно. Да би се ротквица узгајала током целе године, мораћете да организујете вештачке изворе светлости. Више од 12 сати за нормалан развој не захтијева ротквицу. У супротном ће почети да пуца. У љето, кревети имају чак и приинтину.
 2. Наводњавање је веома важно за ротквице, он воли мокро тло. Вода треба исцури до дубине од 10-15 цм. Да би спречили испаравање течности треба да покрије подземне тресета или хумуса. Да би се спријечила ротквица од штеточина, након наводњавања треба прозрачити стакленик.
 3. Храњење само ако гнојива нису уведена у јесен. Да бисте то урадили, користите суперфосфат, пепео, уреу.

Такође, у стакленику треба редовно проредити и размножити кревете. Неколико дана после мердевина потребно је извести први ров. Како земља расте у стакленику, потребно је попустити и размножити се.

Рана ротквица у стакленику (видео)

Првом топлином у стакленику можете посадити рану ротквицу. Отпоран је на хладноћу и потпуно непретенциозан. Главна ствар је да се терен припреми за садњу од јесени и да се придржава свих правила агротехнике.