Слетање нарциса у јесен када и како се сади

Мирисни нарцис је једна од најпопуларнијих гомољастих биљака. Почетници вртлари бирају овај цвет из разлога што га вољно цвјета, показује добру отпорност на болести и штеточине, и не захтијева годишње ископавање. Нарциссис може расти на једном мјесту 4-5 година, након чега се препоручује ажурирање сијалице, јер у овом узрасту биљке више не могу задовољити велике цвијеће. Као и сви лук, препоруча се да се нарцисе посаде на јесен. Када и како засадити нарцисе у јесен, искусни вртлари ће рећи.

Датуми садње нарциса у јесен

Време садње нарциса у јесен зависи од њихове врсте. Ботаничке (мелколуковицхние) сорте засађене почетком-средином септембра, када је температура тла око + 8 ° Ц. Велике луковице нарциса требало би засадити нешто касније - у другој деценији септембра.

Мале нарцисе се саде у групама - тако да изгледају привлачније. Велике сорте цветова могу се организовати у групе или саме. Искусни цвећари препоручују да се на једној цветној подлози не мешају различите врсте (са различитим величинама сијалица) тако да се не ометају и да се боље развијају.

Нарциси се могу користити као "штит" за лежишта луковица - због отровних супстанци које не једу мишеве, што значи да ће се тулипани, фретиларије, шафрани, љиљани и мускарије који су засађени у цвијету са нарцисима поуздано заштитити од прождрљивих глодара . Сада када знамо датуме слијетања, вријеме је да сазнамо како правилно засадити нарцисеу јесен

Одабир места за засађивање нарциса у јесен

Избор правог места за слетање је важан фактор. Нарциси (посебно сорте наранџастих и ружичастих круница) као полу-сушна места, у таквим условима цветови ће бити мање спаљени од сунчевих зрака. Поред тога, за садњу сијалица потребно је изабрати нивое који су заштићени од нацрта мјеста

Вртлари истичу да на мјестима гдје константни бучни вјетрови не пуше, нарцис цвјета мало дуже. Ово цвеће ће се осећати добро међу неколико листопадних стабала, али се не препоручује посадити га у башту са много зелених биљака и грмља. Штавише, у сјени нарциса не може нормално расти, због чега ће њихова арома постати мање засићена, а сам цвијеће се смањити у величини. Други важан фактор при избору места је ниво подземних вода. Изаберите место где ниво подземних вода није већи од 60 цм. Земљишта која су стално поплављена топљењем снега или јаким и дугим кишама нису погодна за садњу луковица. У таквим условима, коренски систем нарциса ће врло брзо пропасти због присуства гљивица у земљишту, које воли високу влажност.

Тло за садњу нарциса у јесен

Садњи нарциса у јесен претходи избор локације и припрема тла, која се мора обавити током лета. Жлијезде су најприкладније за нарцисе, иако расту на другим тлима. Оптимална киселост тла за нарцисе је пХ 6.5-7.0. На пјесковитим тлима, луковице постепено постају мале, а затим цвјетајупрестаје Осим тога, пјесковито тло продубљује замрзавање, што може довести до смрти жаруља зими. Али ако се земља узгаја у вашој башти, припремите је за садњу нарциса једноставно.

У пјесковитом тлу чине хумус и глину, ау тешким глиновитим тлима - пијесак по стопи од 20 кг по м ?. Органика - хумус, компост или гној перидрилина - уводе се за копање до дубине од 25-30 цм најмање три месеца пре садње, односно у пролеће или рано лето. Перегнниа ће требати око 15 кг, стајњак - 20 кг по м ?. Свјежи стајњак може се увести у тло најкасније годину дана прије садње нарциса.

Ако желите уклонити малу површину нарциса, можете једноставно уклонити горњи слој тла на овом мјесту и замијенити га посебним тлом, купљеним у трговини или састављеним самостално.

Како посадити даффодилс на отвореном терену у јесен

Технологија коју треба пратити приликом садње нарциса у отвореном тлу је прилично једноставна и обично не изазива никакве тешкоће ни за почетнике у овом случају. Детаљан опис овог процеса је дат у наставку: У почетку, на месту будуће цветне гредице, земљиште се пажљиво дигестира и отпушта, ако је потребно, може се додати мала количина крупног песка или одговарајуће мешавине ђубрива. Затим се припремају јаме за садњу. Њихова дубина се одређује појединачно у сваком појединачном случају, обично је једнака трострукој величини саме сијалице. У већини случајева, бројка је 10-13 цмза одрасле луковице и 8-10 цм за бебе, али квалитет земљишта такође има одређену вредност: ако се садња врши у прилично лаганом земљишту, онда се дубина може додатно повећати за још 5 цм. Удаљеност између суседних рупа увек треба да буде око 15-20 цм. , али када се узгајају минијатурне сорте, може се смањити на 10 цм

Ако се слијетање врши како би се брзо добиле бебе, удаљеност се повећава на 25-30 цм, што ће омогућити да гомољи расту брже и расту. Мала количина песка се сипа у дно бунара како би се формирао танак слој који ће обављати функције дренаже, као и спријечити директан контакт садног материјала с доданим гнојивима. Затим је сама унутрашњост пажљиво поставила саму сијалицу: потребно ју је правилно поставити, тако да су коријенски процеси усмјерени надоле. Мјесто слијетања је мало влажно, ако дуго није било падавина, а онда заспи са мјешавином пијеска и вртног тла. На овом поступку слијетања може се сматрати завршеним, у будућности је потребно само бринути се за нарцис.

Шта учинити након садње нарциса на јесен

Многи вртлари гријеше - троше вријеме и труд на рјешавање проблема садње нарциса у јесен, али заборављајући да се брину о цвјетним гредицама након садње. Важно је замрзнути тло како би се стимулирало формирање коријена - да би се то учинило без довољне количине влаге у жаруљи, тако да барем 2-3 тједна након садње, нарцисе треба периодично залијевати, како се не би сушило тло.

Ако пада киша, морате бити сигурни да жаруље нису натопљене. У ту сврху треба периодично попуштати тло. Ако су почеле дуготрајне кише, које су претвориле кревете у мале мочваре, било је потребно изградити склониште од филма преко нарциса.

Са почетком зиме, када се земљиште замрзава, кревете са нарцисом треба прекрити малим слојем тресета са додатком хумуса и пепела (1 канта тресета 2 кг хумуса и 1 чаша пепела). За Сибир и Урал је стварни савет изолације садње лишћа и сламе на слој од 15 цм.Ако је зима веома хладна могуће је користити лутразил. Скините ово склониште одмах након снијега.

Нарцис није узалудан у односу на сунце. Да би осветлили своју област са почетком првих пролећних дана, важно је пажљиво размотрити време када се засадите нарцисе у јесен - термини могу да плутају, тако да постоји ризик да пропустите релевантне датуме.

Одлагање нарциса у јесен