Слетање и нега љешњака

Дивљи орашасти плодови, који расту у природи, је висок грм са великим бројем стабала. Дрвни грм припада роду породице бреза. Моногамно, ветровито дрво је посуто калупљеним мушким и женским цветовима. Ране пролеће баршунасте наушнице мушке цветове висе са грана, као бреза. Крајем љета формирају се мушке цвасти. У време цветања од децембра до фебруара, мењају нијансу, постају златне. Мразно време овог времена нема јак утицај на изглед јајника и пад усева. На апикалном бубрегу појављује се женски цвет. Што је више ових невидљивих бубрега, то је већи усев.Услед узгоја, створено је 17 врста, више од 50 врста лешника заснованих на заједничкој сланости. То је орах, Целтсис, шума Сиболда, Потанина, ата-баба, Барселона и многи други. Отпорност на хладноћу, лака нега омогућују вам да узгојите биљку у великој мјери. На локалитету је боље засадити рајонску сорту, а исправно два грмља различитих сорти. То ће значајно повећати принос биљака. У овом тренутку нема инсеката који опрашују биљке. Њима заправо није потребан орах, јер опрашивање настаје због вјетра. Избор лешника од лешника, садња, нега се може обавити након консултација са специјалистима.

Популарне сорте лешника

Академик Јаблоков. Добија се укрштањем лешника 86 и посуде. Издваја од АС хибридног фонда Иаблокова у ННО-у за предузеће за гајење ораха "Фундук" Све-руског истраживачког института за шумарство и механизацију шумарства. Од хибридаФонд великих љешњака је додијељен најврједнијој елити. Висина грма средње величине 3,5 - 3,7 м. Листови и изданци црвене боје. Биљке сорте су веома лепе.

Анацлури - локална грузијска сорта, која је добијена народном селекцијом. Ова сорта се налази у свим регионима Грузије, али међу сортама у Мегрелки и Абхазији, и квантитативно, и квалитативно заузима прво место. У западној Грузији сазријева од 15. до 20. јула, ау источним областима Грузије од 15. до 20. августа. Ова врста безопасних болести је прилично дуготрајна. Сорту карактерише брз раст.

Ата - жена. Грмље висине 1,0 - 4,2 м. Плодови од 3 - 6, понекад 1 - 2. Омотач је 2 пута дужи од ораха, који има раван округли облик, дужине 1,7-2,0 цм и пречника 1,4-1,8 цм. Шал дебљине 0,75 мм. Маса матице 2,5 м Кернел 52%, садржај масти 68,22%. Зрели ораси у септембру. Родите 15 - 16 кг из грма. На референтној тачки Закаталскоие, грмови старости од 11 година дали су принос од 7 кг, а део грмља - 25 кг. Сорта Ата-Баба је широко распрострањена у ораницама западног Азербејџана, где заузима 90% површине свих вртова махагонија.

Баден (Свемогући, Свјатогорски, Палчики, Бодам). Жбун је лабав, средње разгранат, висок 2,5 м и пречника до 4 м. Листови широко-зидни, овални, заобљени, са кратким врхом, дужине 11 цм, ширине 9 цм. Плодови од 2 до 7 заједно налазе се и изолују. Омотач прелази дужину матице у 2 пута, снажно је спуштен, цеваст, интегрални, понекад се сецира са једне стране, на врху ивице конвергира иподељен на уске ланцетатне зубне честице.

Барселона. Грм је снажно разгранат, разгранат, на врху лабавог, са набораним, благо сјајним великим листовима. Плодови 1 до 4 заједно. Облога је месната, цела, нешто већа од дужине ораха, отворена, са густом длаком. Орах округли, крупан, пун, грбав, у горњем дијелу широке стране спљоштен, дужине 2,5 цм, ширине 2 цм и дебљине 1,7 цм. Основа ораха је велика, благо конвексна.

садња лешника

Пре директне садње, корени сејанаца се секу до 20-25 цм, навлажују се од мешавине стајњака и глине, а затим се стављају у припремљене бунаре (најкасније 2 недеље пре садње), на растојању од 4-5 метара једна од друге. (ако желите да направите јежа). Зелене плантаже морају бити богато полиране (за 2 канте по садницама). Након тога, клипни прстенови су малчани са 3-5 центиметарским слојем тресета или хумуса, а гране су скраћене на 20-25 цм

Ниво коријена врата треба продубити за 2-3 цм и не прекрити земљом, што ће стимулисати раст и гранање корена. Компактирање тла је потребно само у зони расподјеле коријена. Будући да је дрвету потребно унакрсно опрашивање, грмље треба поставити један поред другог, и боље ако су различитих сорти. Први пут након садње љешњака, слободни простор између биљака може се користити за поврће.

Нега лешника

С обзиром да је жбункасто опрашиван, да би се одржали високи приноси, потребно је поред парцеле засадити неколико грмова различитихмеђусобно зависне сорте, стављајући их наизменично сваких неколико редова. Након слетања, правилна култивација подразумијева редовно плијевање подручја од корова.

Затим, потребно му је залијевање по потреби и ђубрење органским ђубривима, што значајно повећава приносе, јер је за формирање грмља орасима потребно пуно хранљивих материја.

Правилна садња подразумијева и редовну садњу. У ту сврху уклањају се сви болесни, оштећени и непотребни изданци, остављајући само 7-10 главних грана. Ако се, међутим, очекује да се трава узгаја у деблу, потребно је редовно уклонити све бочне избојке, задржавајући само централни труп. Олакшајте задатак оматањем врха корена на висини од 5-6 центиметара од земље филмом, а доња ивица је закопана у земљиште, што зауставља формирање екстра коријенских врста.

заливање љешњака

Љешњак је влажна воћна култура, па је пожељно планирати га у близини ријека и греда. Раст љешњака зависи од садржаја влаге у земљишту, биљке су боље развијене у прољетно-љетном периоду, када се у тлу налази довољна влажност тла. Дрво свих врста у тешким сушама је оштећено. Наводњавање је обавезно и економски оправдано за добијање зајамчених и стабилних усева, а скоро 2 пута повећава принос ораха, а за нормалан раст и плодоношење, годишње је потребно 750 мм падавина. У региону Москве пада 450? 550мм, дакле, разлика од 200-250 мм и више мора бити напуњена заливањем, посебно током лета.У зависности од времена, потрошите 1-2 наводњавања месечно,и само 5-6 пута.1-ти - одмах после цветања, 2. - у мају, 3. јуна, 4-5. јула, током пуњења језгра, 6. залијевање воде, после новембра. Највећа потреба за наводњавањем у јуну и јулу, када долази до интензивног раста плодова и положених генеративних органа жетве наредне године. Запремина заливања 40-50 литара топле воде на грмље. А ако користите наводњавање капањем, онда се проток воде може смањити много пута и рељеф ваше баште неће захтијевати пажљиво планирање.

Исхрана лешника

По први пут, питање шта се храни садницама ораха, јавља се пре саме садње. Ако земља није довољно плодна - треба да водите рачуна о "пуњењу" отвора за слетање. Овде је важно да се саднице добро хране, тако да ће хранљиве материје трајати наредне две до три године. У ту сврху користе се следеће врсте ђубрења садница овог усева:

 • храњење органским (стајњак, хумус); - Препоручено!
 • Фосфатно ђубрење; - Препоручено!
 • Исхрана душиком. - користи се за убрзавање раста дрвећа.

Технологија ђубрива:

 • , када се сади, потребно је у средиште доњег дела јаме ставити око 1 кг аммофоса (52% - фосфор, 12% азота) у центру слетања,
 • испунити земљу,
 • после слоја стајњака или биохумуса (1-2 канте)
 • и опет не велики слој земље.
 • затим се саднице стављају. Након успављивања може се умножити са сламом.

Тако ће младо дрво у наредних неколико година добити читав низ гнојива.

На крају 2 до 3 године након садње садница, орахе треба хранити једном за 2 сезоне. За даљу исхрану користити азот (уведен у пролеће), фосфатна и поташна ђубрива и органска (уведена у јесен).

Такође су практиковали суплементе у земљишту елемената у траговима. Стога, орах мора бити храњен цинком, бором, магнезијумом, манганом. А ако је земља исцрпљена, дрвеће може почети да се мучи. Главни критеријум за недостатак услуга може бити појава жутице на површини листа, умирање јајника, слабљење раста.

Орах - биљка чији корени систем лоше реагује на отпуштање тла. Стога, када се храни, баштован треба да буде што је могуће опрезнији. Редослед ђубрива је следећи:

 • Азотне супстанце требало би хранити садницама у малим количинама, уздржавати се од оплодње током плодоношења, посебно ако је дрво младо. Ако игноришете ову препоруку о оплодњи, може се развити дисбиоза у усјеву. Дубина паковања ове врсте хране - не више од 4 цм од површине тла;
 • калијум, фосфатна ђубрива за орахе и органске производе могу се увести пропорционално већем броју, јер имају позитиван утицај на интензитет плодоносног дрвета. Ова ђубрива треба да напајају младунче, додајући их у земљиште на дубини не већој од 15 цм
 • .

Посебна брига вртлара захтева исхрану током лета - у овом тренутку (за разлику од пролећа или јесени) потребни су корениначин максималног одмора.

Репродукција лешника по слојевима

За размножавање хоризонталним даскама потребни су грмови са добро развијеним подлогама дужине најмање 80-100 цм, а на пролеће се на дну грма припремају на периферији жлијеба дубине 10-15 цм и стисну дрвеним кукама. Жљебови не заспу, али остају отворени за формирање нових, вертикалних изданака.

Када достигну висину од 7-10 цм, покривају 4-5 цм са влажним земљиштем. По други пут, када достигну висину од 12-15 цм, додају се још 5-7 цм тла.

Током лета се залијевају и хране. У јесен ове укорењене изданке су одвојене од грма и једна од друге.

Развијене биљке се добијају из апикалног бубрега, могу се одмах засадити на стално мјесто. Други морају да се повећају.

Треба напоменути да је такав начин репродукције могућ само уз довољну влажност тла. Иначе, млади избојци постају врло слаби, добијање укоријењених изданака не успева увек.

Постоји још један начин размножавања по слојевима, у којем пуцају непосредно након полагања у жлебове заспати са земљом. У том случају, извлачи се горњи дио бијега. Недостатак ове методе је у томе што један испад добија само један бијег.

Најједноставнији начин вегетативног размножавања лешника је помоћу клица коријена. За то су биљке материце прекривене растреситим тлом, помешане са хумусом, и заливене, што доприноси формирању зараслог. Вјеверица пуца за љетоукорењени су и укопани у јесен. Саднице са добро развијеним кореновим системом засађују се на сталном месту, а са неразвијеним - на парцели испаше.

Штеточине маслаца и лешника

бактериоза лешника

Бактериоза је најпознатија и, нажалост, врло раширена болест ораха. Данас научници не познају сорте ових стабала, отпорне на ову инфекцију. Бактериоза погађа све земаљске дијелове стабла, од којих трпе бубреге, лишће, цвијеће, младе гране и зелене орашасте плодове. Лишће зараженог стабла прекривено је великим црним мрљама, листови су оскудни, поцрњели и ускоро зарасли.

Буффер споттед лешник

У случају болести смеђих мрља (антракноза), орах заражава лишће и директно плод стабла. Ова болест је веома честа и пати од не само орашастих плодова, већ и парадајза, јагода, шљива и трешње. Када су заражене смеђим мрљама на лишћу стабла у сету налазе се заобљене тачке. По правилу се посматра средином лета и убрзава у условима влажног и кишног времена. На клицама и младим гранама прво се појављују мрље, затим се формирају чиреви, а потом пупољак се искривљује и умире или у будућности узима погрешан облик.

Бактеријски канцер корена лешника

Поред горе описане бактеријске брадавице, такозвани карциноми корена су одавно познати или иначе укорењени, чији узрочник је Бацфериум тумефациенс Смитх ет Иовн. Бактерија која узрокује ову болест се развија даљевеома много биљака, укључујући ораха и воћних пасмина, на којима се чешће јавља.

Штеточине лешника

Штеточине љешњака су мало погођене. Најгора трава је орах, мали паразити у облику ларви, који врло брзо сазревају језгру ораха шумског моржа, а када једете све, бродар прави малу рупу у љусци ораха, а следећи орах се разваљује. Ларве жижњака хибернирају у земљишту, а на пролеће су изложене. Бубе напуштају земљу напољу у мају уз загријавање тла до температуре +15 +16 Ц и пењу се на грмље лешника. У баштама корњаша, штеточине лешничке лешника отгрусхиваиут из шуме лешника на филму и уницхтозхаиутли применити хемијски третман са инсектицидима.