Слагање ОСБ-а на под

ОСБ - је савремени грађевински материјал који може у потпуности заменити иверицу и иверицу. Да би се плоча ОСБ самостално ставила на дрвени под, није потребно имати посебне вјештине или знање. Инсталација овог материјала није проблем за све.

Предности и типови ОСБ

Професионалци напомињу да су предности ОСБ плоча мање од оних од шперплоче или подних плоча. Следеће карактеристике материјала заслужују пажњу:

 • чврстоћу и трајност;
 • атрактиван изглед и декорација;
 • прихватљив трошак;
 • отпорност на оптерећења;
 • безбедност од пожара;
 • једноставност инсталације.

Међу функцијама су следеће:

 • чврсти темељ без храпавости и дефеката за подне облоге;
 • топлотна изолација пода, која омогућава одржавање топлоте у просторији;
 • изолација буке од звукова који долазе од сусједа, захваљујући вишеслојној структури.

Постоје три типа:

 1. ОСБ-2 има низак индекс отпорности на влагу. Користи се искључиво за унутрашње радове.
 2. ОСБ-3 се сматра универзалним материјалом, који се може користити и за унутрашње, за вањске радове.
 3. ОСБ-4 карактерише повећана издржљивост и отпорност на влагу. Најчешће се користе за изградњу носивих конструкција. Лако издржавају тешке услове високе влажности.

За изравнавање и завршне подове најчешће се користе плоче ОСБ-3, које немају страшан терет кретањаљуди, а не тежина намештаја.

опције коришћења

Плоче се могу полагати или на бетонски под или на дрвену подлогу, како би се изравнали или осигурали додатну чврстоћу. Слагање бетона за свакога. Једноставно руковање и брзина уградње омогућују кратко вријеме да се плоче положе чак и на великој површини. Од материјала и алата ће вам бити потребан електрични виљушкар, назубљена шпатула, лепак, типле, монтажна пена, нож, прајмер.

У почетку, површина је уземљена, затим се плоче полажу и украшавају. Затим, користећи назубљену лопатицу, нанесите лепак и лепљене плоче, не заборављајући да оставите празнине. За додатну фиксацију користите типле. Након сакупљања смећа, шавови по ободу просторије су кашасти, а након сушења они се секу ножем.

У зависности од сврхе дестинације, дебљина плоча варира. Ако је потребно изравнати мале дефекте пода, довољно је 1 цм дебљине. За поравнавање површине са великим брежуљцима или рупама потребна је дебљина не мања од 1,5 цм.Ако планирате да ставите под са ОСБ-ом на заостатке, дебљина треба да варира од 2 до 2,5 цм, ау неким случајевима се користи подлога под ОСБ-ом.

Плоче се могу користити и за грубе и за завршне подове. Али најчешће се користе за средњу поравнање већ постојећег грубог премаза. Популаран начин је инсталирање грубог пода са ОСБ дрвеним трупцима. У овом случају, лице које је окренуто земљишту, мора бити третирано мастиксом тако да постане имун навлаге У овој фази се између лага поставља додатни грејач, који се затим затвара специјалним заштитним материјалом.

Постављање ОСБ-а на дрвени под

Многи се питају да ли је могуће изравнати плоче директно на дрвеном поду. Ово је сасвим стварно. Стари под од дрвених дасака изгледа неатрактивно и не може се похвалити једнакошћу и недостатком пукотина, тако да на таквом поду неће бити могуће закључити модернији материјал. Оптималан излаз из позиције - полагање на даску даске на равну површину. У овом случају, ако је дошло до наглог пада нивоа, може се ускладити са заостајањем и плочама које се добију на њима. Потребни су алати:

 • нож;
 • вијци и ексери;
 • Рулет;
 • одвијач;
 • чекић.

Пре постављања плоча потребно је припремити црну површину. Ако је дрвени под обојен, стару боју треба уклонити. Ако постоје неједнакости, оне се могу уклонити планом. Очишћена површина се заснива на посебном саставу. Након тога, плоча се може разградити на површини како би се утврдило које површине треба обрезати.

При распореду треба имати на уму да између плоча мора постојати размак од најмање 3 мм, при чему ширина шупљине по ободу зидова не би требала бити мања од 1,2 цм, а ови шавови су потребни за компензацију могуће експанзије или компресије током рада. Плоче су причвршћене чавлима и вијцима на удаљености од 30 цм једна од друге. Дужина причвршћивача треба да буде једнака дебљини лима, помножена са 2.5. У овом случајуплоче ће бити сигурно осигуране. Шешири морају бити потпуно утопљени. Пукотине дуж периметра просторије испуњене су монтажном пјеном.

Знајући како летјети и како ставити ОСБ, можете сигурно доћи на посао. Једноставан је, згодан, јефтин и поуздан. ОСБ се сматра једном од најекономичнијих опција за уградњу подова.