Слагање линолеума на шперплочи: како ставити на дрвени под, који је боље одабрати дебљину и како поставити подлогу на бетонску површину

Линолеум се често бира као подна облога, јер је приступачан, практичан материјал отпоран на влагу, једноставан за одржавање. Може се поставити на било коју основу. Стога, приликом полагања линолеума, морате се придржавати одређених захтјева за квалитет црног пода.


Карактеристике

Овај еластични и флексибилни материјал може се бирати под различитим стиловима унутрашњости, јер постоји низ боја, цртежа и текстура.

Линолеум се поставља на готово сваки тип пода. У овом случају, сложеност слагања је само на неуједначеној основи.

За квалитативно извођење радова, основа ће бити:

 • Чисто. Потребно је уклонити сав отпад, усисати га;
 • Снажан. Све непоуздане конструкције нису погодне за подове;


 • Суво. Влага неће дозволити да се производ правилно фиксира;
 • Једнако. Када под има неправилности и друге недостатке, мекани материјал ће показати све недостатке сексуалне основе.

Да би се уклониле неправилности, површина је прекривена листовима шперплоче. Употреба шперплоче оправдана је брзином и лакоћом уградње, добрим карактеристикама као подлоге за подне облоге.

Да бисте ставили линолеум на шперплочу, морате поштовати све кораке и суптилности подне облоге. Само у овом случају можете добити једноличан, издржљив, отпоран на хабање.


врсте секса

Бетон и дрво се користе за подизање сексуалне основе: под је бетонски и дрвени.

Кровни бетонски под је доступан у сваком стану у кући од цигле или панела. Бетонске плоче служе као спуштени плафони. Они немају идеалну равну површину, тако да на врху стварају цементно-песковити спој. Такође, бетонско лепљење се врши на терену у приземљу кућа, гаража.

Да би се осигурало да естрих није прекривен пукотинама у дебелом слоју сипања, примијенити арматуру.

Обично у раствору су цемент, песак, вода, пластификатори у различитим пропорцијама.


Предности бетонског пода:

 • снага;
 • трајност;
 • затегнутост;
 • отпорност на пожар;
 • ниски трошкови;
 • свестраност.

Недостаци таквих полова су:

 • високу проводљивост буке;
 • мали топлотни капацитет;
 • тврдоћа која није флексибилна;
 • песковито-цементна кошуљица се суши дуго времена.

Често се приватне куће могу наћи на дрвеним подовима, ако постоје потешкоће у инсталацији, трошкови и испорука армиранобетонских плоча. Дрвени под је постављен на дрвене даске и греде различитих раскрсница. Дрво треба да буде глатко, равномерно, добро осушено. Подови мостова се изводе на завесама или гредама преклапања.

Дрвени под је другачији:

 • трајност;
 • отпорност на мраз;
 • чистоћа животне средине;


 • квалитет топлотне изолације;
 • топлотни капацитет;
 • природна естетска привлачност.

Дрвобоји се воде, због тога се може догодити компресија и ширење дрвених подова. За борбу против влаге, даске су прекривене посебним претинцима за складиштење влаге. Још један минус је ниска отпорност на пожар. Дрво је добро осветљено и подржава ватру. Према томе, неопходно је да се сви елементи дрвеног пода третирају импрегнацијама од пожара. У поређењу са бетоном, дрвени подови су скупљи од трошкова.

Конструкција дрвеног пода се држи на гредама стропа, на које су причвршћени застоји, а на њих су монтиране подне даске.

У простору између пода и застоја може се ставити парна брана и гријач.


Шта је боље од шперплоче?

За израду квалитетне подлоге испод подне облоге помоћи ће се струготина. То су слова ОСБ, иверица, плоча и шперплоча. Морате знати предности и слабости материјала да бисте изабрали оптималну подну облогу на грубом поду.

Влакнасте плоче немају потребну дебљину, тако да неће вршити функцију нивелирања.

Плоча од иверице, у поређењу са шперплочом, има најгоре влажне особине. ОСБ плоча се састоји од пресованих струготина које стрше и истичу, што површину не чини савршено равномерно. Лист од шперплоче се састоји од лепљених трака од дрвеног фурнира. Број слојева фурнира зависи од дебљине. Има равну површину и отпорност на савијање.


Шперплоча се сматра најбољом подлогом за еластични материјал, будући да има следеће карактеристике:

 • прихватљива цијена;
 • Има високе скривене способности;
 • издржљив, отпоран на хабање;
 • равномерно распоређује терет на под;

 • добра својства која апсорбују звук;
 • својства топлотне изолације.

Потребно је узети у обзир недостатке шперплоче и покушати их свести на минимум у фази инсталације. Лист шпера у контакту са водом показује својства водонепропусности, што доводи до деформације премаза, појаве плијесни.

Будући да је шперплоча дрвни материјал, добро се спаљује на исти начин као и дрво. Још један минус - је подложан експанзији и компресији у зависности од температуре и влажности у просторији.

Да би се избегла деформација од продора влаге у материјал, нанесите слој шперплоче отпоран на влагу. Прединсталациони третман антипиренатима ће помоћи у смањењу запаљивости материјала. Приликом уградње треба узети у обзир промјену у величини шперплоче. Приликом полагања шперплоче на под, потребно је оставити компензацијску празнину између плоча и између зида.

Приликом одабира шперплоче оријентисати се на њену дебљину и отпорност на влагу.

У стамбеним просторијама можете ставити обичну брезову шперплочу марке ФЦ, а кухиња ће захтијевати отпорност на влагу. У зависности од оптерећења, изабрати иверицу дебљине 12-16 мм. Затворен је на бетону или дасци даске. Ако се претпоставља да је подна облога од шперплоче на лаговима, онда је потребна дебљина 18-20 мм.


Са постељином, линолеум ће трајати дуже јер испуњава све захтеве за подове флексибилног материјала.

изравнавање површине

Шперплоча је сложена за поравнавање на бетонској и дрвеној основи.

Поравнавање бетонског темеља са шперплочом ће уштедети време и труд, у поређењу са вијком. Пре него што почнете да радите на поравнању, потребно је да процените ниво промене висине користећи ниво или правило. У влажној просторији ставите слој хидроизолације. На бетонску шперплочу или љепило на под или причврстити сидреним вијцима и матицама.


Приликом лепљења, израдите примарни комплетни распоред листова од шперплоче у целој просторији. За једноставну инсталацију, велики панел се распршује на 4 дела. Затим извршите подешавања, не заборављајући на компензацију размака у 1 цм.Постављање листова се врши на такав начин да се избегне додиривање одједном четири угла.

Изглед распореда треба да буде нумерисан тако да не буде забуне.


Сва шперплоча се чисти, а бетон гарантује бољу адхезију. Након сушења, почети лепљење. Постепено се наноси слој лопатице слојем битуминозних китова или универзалног полиуретанског љепила, на њему се слажу листови шперплоче у складу са схемом.

За бољу фиксацију причврстите типле на ивице на 5-6 места. Типле се морају утопити у материјалу, а жлеб је обојен китом за дрвене конструкције.

Љепљиви начин причвршћивања укључује бушење рупа у бетону испод сидрених вијака у складу са схемом распореда.

Овај метод се користи када је великпада на површину, али нема времена за цементну кошуљицу. Омогућава вам да подесите ниво слојева шперплоче, тако да изравнате груби бетонски под.

На листу шперплоче различитих величина долази до 16 анкер вијака, али не мање од 9 по 1 квадратном метру. У рупу у бетонском сидру је монтиран вијак са подлошком и матица. На површини подлошка у избушеним рупама налази се плоча шперплоче. Са наврткама, ниво се подешава строго хоризонтално. За исту технологију постоје и други листови.


Прије завршетка шперплоче на подној плочи, провјерите је ли постојаност и једнакост. Процијените стање плоча, извршите замјену покварених мостова са траговима плијесни. Додатно причвршћивање крхких и креп плоча чавлима или вијцима 5-7 цм, нокти морају проћи кроз плочу и учврстити је у лави која држи мост. Сви нокти морају се утопити на поду да не би испали. Све избочине и чворови су одрезани планом или млином.

Постоје два начина полагања шперплоче - без употребе заостајања и заостајања. Без лаг лагане шперплоче разлаже се директно на дрвеној основи. Унапред, листови шперплоче се режу на 2-4 дела, тако да не долази до деформација при промени влажности. Дијелови шперплоче се слажу у шаху с пристраношћу, не заборављајући на размак од 0,2-0,5 цм између плоча и између зида у 1-1,5 цм


Одвијачем завртње вијци на удаљености од 25 цм.Вијци се узимају у дрвету, величине 3-4 цм, а потребно их је продубити тако да не стрше изнад површинеи није сломио меки материјал. Ове удубљења треба гурати са дрвеним китом.

Када висина стропа дозвољава употребу трупаца и дрвена подлога је превише неравна, онда направите слагање дрвених греда. За трупац узети бар величине 50 к 70 мм, удаљеност између њих је 40-60 цм. Провјерите јесу ли сви трупци на истом нивоу и причврстите их на даске.

Сви дрвени делови су пожељни за рад са лепком тако да касније подови нису шкрипали.

Дебљина лампе од шперплоче треба да буде 18 мм, зависи од удаљености између заостатака - што је више, дебљи лим.

Приликом полагања шперплоче морате се побринути да се рубови плоча налазе на лагуни.

Листови су причвршћени вијцима, продубљени за 2 мм, а затим сложени. На крају свих радова фурнирани под је покривен заштитом од пожара и влаге.

Како то исправити?

Припремљена је облога од шперплоче и може се поставити линолеум. Све површине треба очистити од прашине и остатака. Тек тада уваљајте у собу. Ако се поправка одвија у зимском периоду, ваљак се чува у топлој соби 1-2 дана, тако да се температура и влажност материјала упореде са околином.

ПВЦ производ се шири по површини јер ће бити сложен, остављајући га да стоји 2-3 дана.

Ово је потребно да би се исправило платно, сви удубљења и празнине су нестали.


Након што је платно исправљено и пресавијено, направите фит. Један руб производа је поравнат на равном зиду. Прилагоди иисећи преосталу ивицу линолеума на зидовима, остављајући размак од 1 цм.Ако постоје препреке у облику цеви, онда их је потребно прецизно измјерити и одредити гдје се изрезати. Припремите шаблоне на картону или папиру, које се преносе на платно и уредно секу.

Када требате ставити два платна и још много тога, потребно је комбинирати слику и обрадити зглобове.

Да би се зглобови са минималним, невидљивим размаком, два платна преклапају 2-3 цм, а затим одсећи два слоја одједном, користити оштар нож и правило, или гвоздени равнало. Апсолутно је потребно причврстити штапове на подлогу, у супротном избегавати савијање ивица

Слагање линолеума - једноставна ствар, може се обавити својим рукама, без прибјегавања помоћи професионалаца. Ако линолеум није фиксиран, онда почните поправљати лајсне.

Како поправити?

Ако спојите линолеум на сексуалну основу, он ће трајати 40% дуже, трошење ће се смањити.

Фиксација на шперплоча је потребна у следећим случајевима:

 • површина простора је већа од 20 квадратних метара;
 • тешки намјештај ће се кретати у соби;
 • се састоји од више од једног платна.


Линолеум се може залијепити и причврстити с двостраном грађевинском љепљивом траком. У просторији која је мања од 10 квадратних метара, препоручује се да се причврсти двострана љепљива трака по ободу и на вратима. У другим случајевима, користи се адхезивни метод.

Лепљење на шперплочусе врши различитим врстама лепка, у зависности од типа линолеума и његове базе.

За шперплочу прикладно љепило на бази воде - водено-дисперзионих љепила.

Лепак Гумилакс се користи за лепљење природног линолеума, јер садржи природне компоненте - гуму и латекс. Лепљење ПВЦ производа на топлу филцану подлогу може бити бостилат љепила. Неосновани линолеум, на тканини и ПВЦ основи лепак на акрилатним лепковима.


Изабрани лепак, сада почиње да се лепи. На пола шперплоче, на пола шперплоча, заврните половину тканине, нанесите лепило са назубљеном лопатицом или ваљком, у зависности од конзистенције смеше. Постепено расклапање платна, чврсто притискање и прикривање слоја љепила, тако да нема мјехурића зрака. Слично томе, они раде и на остатку површине. Љепило се суши током дана и могуће је наставити с постављањем лајсни и квака.

Након лијепљења главне тканине на под, наставите са бртвљењем спојева. Да би се то постигло, користити адхезив типа реакције типа А.

Технологија цртања је једноставна:

  \ т
 • на споју дуж цијеле дужине причврстити траку за бојење;
 • одсећи траку дуж шава;


 • , користећи врх игле, стисните адхезив у спој између платна;
 • уклоните траку са остатком течности за лепљење.
Такав начин хладног заваривања ће учинити шав невидљивим и трајним.

Добри примери и варијације

Подови од фурнира -Идеалан темељ за линолеум.

У великим површинама, подне облоге се лијепе на шперплочу, чиме се повећава трајност и вијек трајања материјала.

Линолеум за кухињу - најбоље рјешење за покривање пода. Лако се чисти, не боји се воде и под кухињским сетом можете покупити било коју боју.

ПВЦ производи су једноставно исечени и смештени у просторије сложене конфигурације, велики број прагова.


За више информација о лепљењу линолеума на шперплочу, погледајте видео.