Склопови за повезивање ЛЕД РГБ траке на 5, 10 и 20 метара

За разлику од једнобојне ЛЕД траке, веза РГБ траке је мало тежа. Проблем је у томе што је потребно повезати четири закључка уместо два и инсталирати посебан РГБ контролер. Наравно, можете и без контролера, спајањем РГБ канала на напајање преко прекидача, али онда ће бити пропуштена прилика да добијете све доступне тонове боја.

РГБ контролер је електронски уређај који вам омогућава контролу интензитета сјаја и боја вишебојног ЛЕД уређаја.

У наставку је приказан најлакши круг за повезивање РГБ ЛЕД траке до 12 волти, пројектован за дужину до 5 метара.Поред саме траке, потребна су још два уређаја за повезивање: напајање (БП) и РГБ контролер. Свака снага мора бити најмање 30% већа од потрошње енергије ЛЕД трака.

На пример, петметарска бобина РГБ СМД 5050-12В-60 ће узети из мреже 72 В током рада. Због тога се БП и контролер морају израчунати на приближно 100 В.

Терминали који се налазе на функционалним блоковима имају стандардну ознаку, а изолација жица је обојена у одговарајућим бојама. Због тога је проблем са спајањем сведен на скуп операција са одвијачем према симболима:

  • Л - фаза мреже 220В;
  • Н - мрежа од 220В;
  • ПЕ - контакт за уземљење;

+ В, -В - позитивни и негативни закључци из ДЦ константног напона 12В. Сличне ознаке су доступне за улазне терминале РГБ контролера. Ту је и 4Излазни контакт за траку за храњење:

  • Б (плава) - за плаву жицу;
  • Г (зелено) - за зелену жицу;
  • Р (црвено) - за црвену жицу;
  • + В - жута жица.

На улаз напајања 3 су спојене жице напајања 220 В: фаза (Л), нула (Н) и маса (ПЕ). Излаз из БП је повезан са улазним терминалима регулатора, чији је излаз, са своје стране, повезан са траком. Сви закључци у шеми морају бити стриктно повезани према ознакама на контактима.

Ако су излазни каблови насумично збуњени током инсталације, ЛЕД-ови ће засвијетлити, али неће одговарати ознаци на даљинском управљачу (даљинско управљање).

Да бисте повезали РГБ ЛЕД траку дужине од 5 до 10 метара, пратите дијаграм приказан на слици испод.Трака је подељена на два дела са независним напајањем. Ово присилно дјеловање је посљедица чињенице да други сегмент не може послужити као наставак првог због електричних губитака у тисканим водичима. На крају, на крају петметарског сегмента, напон напајања ће бити нешто нижи него на почетку, што се огледа у осветљености ЛЕД диода. У пракси, друга варијанта је много компликованија од прве, јер су обе секције паралелно повезане. Број паралелних подручја је ограничен снагом РГБ контролера и адаптера за напајање.
Већина контролера је дизајнирана за повезивање оптерећења до 200 вати, тј. Способне су да раде са ЛЕД траком од приближно 10 В.метара. Употреба регулатора велике снаге није увек разумна због високе цене. Стога, ако је потребно повезати пројектовање расвјете на више од 10 метара, обично се користе појачивачи сигнала.

РГБ појачало сигнала је потребно да би се одржала иста осветљеност свих сегмената, уз одржавање синхронизације у управљању бојама.

Појачало сигнала може бити повезано са истим напајањем (у овом случају је потребан уређај са високом излазном снагом) као контролер боје. Међутим, чешћи и практичнији начин је да користите додатни адаптер за напајање.

Важно!Појачало сигнала мора бити спојено на Р, Г, Б и + В прикључке супротних прикључака ЛЕД траке.

Да бисте добили добру белу боју, није довољно комбиновати сјај од зелене, црвене и плаве ЛЕД диоде. Једино решење је да се у РГБ чип уграде ЛЕД диоде са опционим белим кристалним кристалом или да се на траку инсталира додатна бела ЛЕД. Траке на основу ових ЛЕД диода имају додатни четврти бијели контакт и означене су као РГБВ или РГБ + Вхите. Предности таквих производа су додатна способност да се исијава чиста бела светлост или деликатнији тонови боје. Схема за повезивање ЛЕД РГБВ траке је слична горњим схемама, разлика је само у повезивању додатног контакта Вхите.