Склопови повезивања радијатора гријања: доњи, бочни - исправно бирамо

Могуће је добити максимални поврат од инсталираног гријања ако је исправно одабрана схема спајања радијатора гријања. У супротном, губици од неправилне инсталације ће бити до 30%. А ако се додају губици са зидова и укупни губици у стану, можете са сигурношћу рећи да ћете у блиској будућности грејати улицу.

Да би се осигурала максимална ефикасност, мора бити доступан радни алат, као и детаљан алгоритам који треба пратити, јер се кругови за повезивање топлинских радијатора провјеравају на тисућама станова других грађана.

 • Зонирање и повезивање са системом
 • Монтажа са другачијом циркулацијом расхладне течности
 • Популарне опције везе
 • Специфичност монтажних радова
 • Типизација система грејања

  Домаћи градитељи користе двије најпопуларније схеме за повезивање гријања, према распореду цијеви:

  • једнострука цијев;
  • две цеви.

  Врста ожичења у одређеном стану намеће отисак на уградњу радијатора било ког типа са системом грејања. Чак и ако виси са стране стручњака, вриједи питати који планови ће се примјењивати.

  1. Једноспратни систем грејања са природном циркулацијом
  2. \ т
  3. Дворедни паралелни систем грејања са природном циркулацијом

  Карактеристике напајања са једном цијеви

  Код једноцевног типа, довод воде се врши у већ уграђеном радијаторусобни стан у вишесобној кући. Овај пример је најповољнији тип инсталације. У овом случају, постоји значајан недостатак у којем не постоји могућност подешавања напајања расхладне течности у систему. У таквој ситуацији, власник не може без уграђених додатних уређаја да утиче на расхладно средство. Њихова кућа је обезбеђена према прорачунима за вишестамбену зграду у целини.

  Са једноцевном организацијом система за грејање, корисник нема могућност да промени температуру, самостално промени количину уласка расхладне течности - губитком или, обрнуто, повећањем. Стан ће бити топао као што је одлучено од стране управљачке компаније у вези са ТКЕ.

  Карактеристике двоцевног (паралелног) напајања

  Приликом уградње врши се истовремена уградња пара цијеви са директним доводом и повратком. Круг се користи паралелно за повезивање акумулатора. Особитост овог типа ожичења је чак и радијатори за гријање. Власник куће има могућност да лично контролише снабдевање топлотом, користећи посебан вентил. Обично се поставља испред батерије.

  ВИДЕО: Које су шеме за повезивање и које изабрати

  Зонирање и повезивање са системом

  Свака веза радијатора за гријање мора узети у обзир присутност слабости у којима може доћи до губитка топлине. Чак и ако користите повезивање радијатора за грејање нижег или попречног пресека, онда то најбоље урадите на подручју прагова прозора. Форуз помоћ гријача могуће је формирати модел топлинске завјесе на прозорима.

  Није потребно монтирати два радијатора близу један другом. У том случају долази до губитка топлоте у значајним количинама, густина протока врелог ваздуха ће се значајно смањити, што ће негативно утицати на ефикасност процеса преноса топлоте из расхладног средства.

  Дијаграм повезивања грејних батерија пре уградње мора бити извучен на скали и бити на лагеру. Он обавља основни рад на њему. У сваком случају, морате се придржавати одређених правила која се односе на постављање и постављање у простор за радијаторе:

  • размак између врха батерије и доњег дела прозорске клупице је 100 мм;
  • од подног радијатора треба подићи на 120 мм;
  • између зида и задње стране батерије треба да буде размак од 30 мм.

  Монтажа са различитим протоком расхладног средства

  Улога расхладног средства у већини случајева је обично вода. Два типа циркулације се могу користити за кретање кроз систем:

  • природно;
  • обавезно.

  У свему, што се тиче избора система повезивања и рада, потребно је користити норме СНиП 3.05.01-85.

  За други случај, обавезна је пумпа за воду. Таква пумпа ће прећи воду у пуном кругу. Она је укључена у општу листу елемената система грејања. Пумпа је ближе котлу.

  У првом случају власници раде без везеелектричне енергије. Ток вруће течности је природна посљедица стискања хладне воде, а затим се хлади, док се остатак воде загријава.

  За такву шему повезивања за радијаторе гријања потребно је обратити пажњу на сљедеће факторе:

  • дужину линије грејања;
  • карактеристике узгоја.

  Популарне опције везе

  Одабрани круг за повезивање радијатора се обично користи на свим местима за инсталирање батерија. Свако се сећа из физичког тока школе да вода, иу великој већини система за гријање као што се користи расхладно средство, може циркулисати природно или присилно. Приликом приморавања довољно је користити посебну циркулациону пумпу која ће буквално гурати воду кроз систем. Под овим увјетима, циркулациона пумпа дјелује као дио цјелокупног круга гријања и поставља се или у непосредној близини котла или већ укључена у његов дизајн. А да би се заштитили од прекида струје, препоручујемо употребу 12-волтне циркулационе пумпе, коју ћете наћи детаљније у чланку.

  Природна циркулација расхладне течности се практикује у оним кућама у којима се често прекида електрична енергија. У овом случају, проток воде је последица разлике у количини хладног и загрејаног материјала, када се изливена кипућа вода гура хладном водом.

  На који начин планирате да прикључите систем грејања, зависиће од карактеристика одређеног региона, дужине пута грејања, расположивостиструја у довољној количини и етажним зградама. Будући да се у већини случајева користи присилно снабдијевање водом, вриједно је обратити пажњу на схеме ове врсте.

  1. Серијски или бочни прикључак радијатора је један од најпродуктивнијих типова монтаже. Користи се у већини случајева у становима или у малим сеоским кућама. То осигурава равномјерно загријавање свих дијелова, као и потражњу за малим бројем прикључених радијатора заједно.

  1. Прикључак доњих радијатора се користи са скривеним цевоводима. На супротним странама радијатора монтирајте цеви са спуштеним крајевима. Један од највећих недостатака у доњем прикључку радијатора је значајан губитак топлоте. У неким случајевима она износи 15%. У том случају, загревање батерије је неуједначено.

  1. Да би се применила дијагонална веза радијатора, монтирати кран Мајевски. Сличан дизајн се користи за велики број секција. На уштрб универзалне шеме, расподела расхладног средства дуж радијатора је прилично уједначена, што доводи до доброг преноса топлоте. Губици у таквим системима су минимални и обично не прелазе 2%.

  Специфичност монтажних радова

  Пре уградње радијатора и избора система за монтажу потребно је узети у обзир све суптилности. Важно је покупити такву варијанту ожичења, гдје постоји мјесто за регулацију напајања расхладне текућине. То можете да урадите као на"Аутоматска машина", и уз помоћ ручног вентила. Да би се купио сет термостата.

  Помоћни уређаји уграђени у систем грејања, нпр. Кранови, резе, итд. промовише сигурност система и ефикасност његовог рада. Такођер можете испустити једну од батерија ако нема потребе за потапањем било које собе.

  За једноцевне системе, високи спој доказао је да постоји краткоспојник који затвара круг испред хладњака. Таква обилазница ће обезбиједити, ако је потребно, прелазак топле воде на радијатор миме.

  Побољшати перформансе дизалица Маевски. Они скидају сигурност система, и уз њихову помоћ, ако је потребно, можете испустити притисак или одводити воду из система.

  Говорили смо о главним шемама повезивања радијатора за грејање, који су познати и практиковани у овом тренутку, њихове позитивне и негативне стране. Надамо се. Овде ћете наћи одговоре на сва питања, али ако сте заинтересовани за практичну страну и савете професионалаца, препоручујемо вам да погледате видео снимак

  .