Склопови и методе спајања индиректног грејања котла

Многи људи, који имају проблема са централним снабдевањем топлом водом у стану или кући, одлучују да инсталирају котао индиректног грејања. Сматра се економичним и једноставним за употребу. Али како је повезивање котла са индиректним грејањем? Постоји неколико основних метода које ће одговарати и стану и сеоској кући.

Шта је ово?

Котао индиректног гријања - капацитет кубичног или цилиндричног облика, унутар којег је уграђен измјењивач топлине, у већини случајева изведен у облику спиралне завојнице. Пролази расхладно средство из система гријања, којим се вода загријава у спремнику. Такви системи су погодни за мале куће.

У већини случајева бојлер нема свој извор топлоте. Користи енергију спољашњег грејања. Може бити централни систем или одвојени котао. Због тога се за сваки случај користи властита индиректна схема прикључка котла.

Повезивање са грејањем

Слични бојлери се монтирају на систем грејања и водоснабдевања. Да би све било добро, потребно је:

  • донијети хладну воду на дно јединице;
  • да би се обезбедио излаз топлог врха.

У том случају, грејање се врши тако да се расхладно средство помера надоле. Испоставило се да вруће испирање улази у горњу млазницу, а хладноћа излази на доњу. Управо кроз такву везу могуће је постићи високу ефикасност.

Прикључак троструког вентила

Основа за овај тип везе су два кола:

  • грејање;
  • грејање.

Због употребе тропутног вентила, обезбеђена је равномерна расподела између две линије. Главни приоритет је у систему водоснабдијевања, али тек тада у гријању.

Истовремено, нема потребе за контролом вентила - све ради у аутоматском режиму. У ту сврху постоји термостат који пребацује вентил на хлађење, а вода из система гријања улази у гријач. Када се температура у грејачу подигне на жељени ниво, поново долази до промене правца кретања течности, и она се уноси у радијатор.

У већини случајева, инсталација индиректног котла за гријање се врши на овај начин. Чињеница је да је систем једноставно незамјењив ако користите пуно воде у кући.

Важно! Постављањем граница рада термостата потребно је узети у обзир који знак ће загрејати течност у котлу. Због тога се препоручује да се температура подеси на уређају нешто ниже него на грејној јединици. Иначе ће морати практично стално радити на бојлеру.

Употреба две пумпе

Још једна добра опција је уградња повратног вентила и двије пумпе. У овом случају, управљање сваког чвора се врши сопственом инсталацијом генерисања притиска. Прикључивање котла на котао се врши паралелно са другим чворовима, али има приоритет.

Циркулационе пумпе се уграђују испред бојлера и система за грејање. За контролу се користи термоелемент који шаље сигнале на уређај.

Сличан систем се сматра веома прикладним за гријање, засновано на два котла. У том случају, један од њих у потпуности преноси енергију на радијаторе, а други има излаз на бојлер.

У случају хлађења течности у бојлеру, расхладно средство се шаље на гријање, а када температура расте до жељене ознаке - прелази на гријање. Неповратни вентил се користи за спречавање мешања протока расхладног средства.

И нема потребе да се бринете да ће то утицати на загревање просторије. Вода у таквим котловима брзо се загрева - мање од сат времена. Зато соба једноставно нема времена да се охлади.

Повезивање хидрауличном стрелицом

Прикључење котла на котао са два круга, који користи пумпе, често се изводи уз помоћ хидрауличног преносника. Типично, таква кола су уграђена у системе са више кола.

У основи, ова опција се користи ако постоји неколико грејних сегмената. То могу бити бојлер ДХВ, радијатори, топли под и тако даље.


Овдје можете конфигурирати хидраулични модул и колектор. То ће елиминисати могући пад притиска на различитим деловима мреже.

Наравно, вентили за балансирање се могу инсталирати. Али то захтијева посебне вјештине и искуство. Осим тога, може доћи до потешкоћа у кориштењу у будућности.

ротациона циркулација

Ова шемареализује се ако се трећи улаз стави у резервоар. На њега се врши веза рециркулације расхладне течности. Основна сврха овог система је да повећа стопу снабдевања грејаном водом. Према плану, треба га доставити одмах - на отварање дизалице. На овај начин, течност неће бити прегријана у тренутку када се тушира.

Испоставља се да се ствара петља са петљом, на којој се ток стално креће. Контрола је циркулациона пумпа.

За правилан рад, инсталацију индиректног котла за грејање и неких додатних компоненти, укључујући:

  1. Неповратни вентил. Инсталира се на улазу у бојлер. То омогућава спречавање продора расхладне течности у хладни цевовод јер се повећава притисак прегревања воде.
  2. Аутоматски. Налази се испред неповратног вентила. Овај елемент је неопходан да би се спречило да вишак ваздуха уђе у пумпу пре него што почне.
  3. Сигурносни вентил. Хоће ли грејач заштитити скок од притиска.
  4. Експанзиона посуда. Ова компонента ће одржавати константан притисак, чак и када се кранови преклапају.

Важно! У експанзионој посуди, притисак не сме да пређе вредности које су подешене за сигурносни вентил.

Индиректни котао за гријање сматра се најекономичнијом јединицом из цијеле обитељи гријача. У овом случају, постоји неколико опција за повезивање на различите мреже. Потребно је само упоредити са већ инсталираним грејањем и изабратиодговарајуће.