Скарификација и остале препоруке за одржавање травњака у пролеће

Прољеће са сваким даном, све је више увјерено у своја права. Све у башти се буди након зимског сна и треба нам пажњу. Захтева такву пажњу и почетника да зелени травњак, он мора дефинитивно да се доведе у ред пре нове сезоне. Уосталом, свако јутро почиње са одређеним хигијенским процедурама. Овај травњак је врло сличан нама. Њему је и након буђења потребно опрати, чешљати, доручковати, то је оно што се све то назива на другачији начин - аерација, скарификација, облачење. Рећи ћемо вам како правилно извршити све ове процедуре, како би ваш травњак испунио љето зелено, лијепо и здраво.

припремни поступци

Прољеће не долази у једном дану, потребно је неко вријеме за потпуно топљење снијега. А понекад и ноћни мраз у пролеће доприноси гњаважи ледене коре. Дакле, брига о травњаку након зиме почиње рјешавањем "сњежних" проблема.

Снег треба да буде равномерно распоређен по травњаку, ако је могуће. Нагомилани режњеви треба да се распрше да би се брже растопили. Направљена ледена кора пажљиво подијели лопату и уклони је.

Ако је ваш травњак опремљен одводним каналима, они ће одмах помоћи вишку отопљене воде. Водите рачуна да вода не стагнира и локве се не формирају, јер то може довести до смрти траве. Ако је локва још формирана, направите неколико пункција у средини, тако да вода буде бржа.

Када топи снег, тло под травом постаје благо, тако да не треба ходати по травњаку. Биће и брда и удубљењапотиснута трава може надјачати.

То су биле припремне радње. Сада би наш травњак требао бити "храњен".

прољетни дресинг

Током зиме, исцрпљено је снабдевање хранљивим материјама у земљишту, тако да вас је трава задовољила густом вегетацијом и није повређена, нужно морате оплодити извор у земљи и додати азот у комбинацији са калијумом и фосфором. Таква "исхрана" ће трави дати богато зелену боју, величанственост, успоравање старења.

Као пролећно ђубриво за травњак који користи амонијум-нитрат (закисели кречњачко земљиште и посебно је погодно за глинена тла), уреа, сумпорна киселина амонијум (такође закисели земљиште), натријум и калцијум нитрат. Међутим, са овим лековима је важно знати меру. Храњење треба бити лако, пажљиво проучити препоручену дозу у упутствима и строго их пратити. Вишак ће негативно утицати на траву и може изазвати озбиљне опекотине.

Комплексно ђубриво за травњак Кемира је било веома добро доказано. Међутим, неки вртлари препоручују коришћење сложених ђубрива након прве фризуре, са почетком стабилне топлоте и активним растом траве - почетком маја.

Важно је да се ђубриво равномерно расподели на травњаку, како би се избегле даље опекотине и мрље. Поједноставите овај процес мешања са песком. Али пожељно је користити механички механички дистрибутер (који се продаје у специјализованим продавницама), који ће се квалитативно носити са задатком и олакшати ваш рад.

За провођење процеса гнојива за травњак у прољеће, врло је погоданвријеме топљења посљедњег снијега. Заједно са отопљеном водом гнојива ће се растопити и продријети у тло. Ако са почетком пролећа снијег нестане, а трава се откотрља, онда се треба придржавати традиционалних правила.

Приликом наношења ђубрива за травњак, земља мора бити влажна, а трава суха. Ако током дана не буде кише, онда темељито залијте травњак тако да се гранулирана ђубрива потпуно растворе. Не може се хранити током кише.

Након што се поштују сва правила и уведе ђубриво за травњак, потребно је земљиште осушити, а затим наставити са даљим поступцима.

Кључни догађаји

Следећи важан корак јеожиљцавањетравњака (сечење). У прољеће је потребно уклонити остатке сухе траве, мртвих стабљика и лишћа насталих тијеком зимске маховине, односно, чешљати травњак. Ова процедура ће спречити појаву гљивичних обољења, побољшати приступ ваздуха, воде и ђубрива земљишту.

Као што смо већ приметили, скарификација се врши када је земља довољно добро осушена након топљења снега или кише. Да бисте обавили ову процедуру, користите вентилатор и увијене грабље (обичне грабље повриједити травњак) или посебни шкара.

Прво, пажљиво омотајте цели травњак са уврнутом грабљем, а онда одгајивац "цепа" младу траву, сакупљајуци оно сто је остало. Да би све урадили квалитативно, потребно је прво проћи цео травњак са грабљом, а онда преко. Преостали отпад сакупља усисивач у врту или ручно.

Врло често се појмови скарификације и вертикулације перципирају као синоними, али у овим процедурама, са свим сличностима, постоје значајне разлике.

Вертикулација(Фертицатион) - је вертикална инцизија травнатог слоја травњака (трава). Обавите ову процедуру уз помоћ посебног уређаја - вертикуттеров, опремљеног вертикалним ножевима, постављеним у размаку од 2-3 цм. Заједно са травним ножевима, травњак је изрезан, што олакшава његово лакше уклањање и приступ ваздуху до тла (постаје лабав). А резнице коријена стимулирају изглед младих изданака, што осигурава густоћу и величанственост травњака.

Као и скарификација, вертикулација се изводи у прољеће, након сушења тла и загријавања на око 10 ступњева. Када постоји стална топлота (у мају), ова процедура се више не препоручује.

Треба напоменути да поступак за вертикулацију на младим травњацима не може бити, јер се мало трава укорјењује, а мјеста се уклањају из тла. Препоручује се вршење вертикулације на травњацима од 3 године.

Након успјешне проведбе скалификације и вертикулације травњака потребно је пријећи на трећу фазу - аерацију.

аерацијатравњака је рекреативна процедура, која се мора изводити сваке године. Након зиме, земља је збијена и угљични диоксид се складишти у трави, што успорава раст траве и чак може довести до смрти травњака. Уосталом, треба да дишете све, укључујући и корење. Да омогући приступ кисеонику земљишту,треба пробушити у дубини тла од 8 цм и више у интервалу од 15-20 цм, аерација травњака, малог по површини, врши се помоћу вртних чепова са обичним или празним зубима, као и посебним млазницама за ципеле са шиљцима. Овај процес је веома напоран, али је потребно проводити аерацију на мјестима са земљаним земљом, јако збијеним и гдје се акумулира вода (облик локве). Ако је травњак веома велик или у напуштеном стању, онда ће бити потребан посебан аератор за травњак.

Када се заврши аерација травњака, потребно је равномерно расподелити груби песак који ће испунити отворе формиране у земљишту и побољшати пропустљивост ваздуха кроз третирану површину. За равномернију расподелу песка можете користити сејалицу или ђубриво.

Аерација травњака се врши у пролеће или јесен, у зависности од врсте засијаних биљака и климатских услова. Травњаци који се налазе на глиновитим тлима треба чешће аерирати, по потреби. Такође, потребна је додатна аерација у случају јаке суше.

У прољеће, након чишћења травњака, могуће је провести и његово малчирање. Ово ће помоћи да се изгладе мале неједнакости и побољша плодност земљишта, и, сходно томе, храни корење. Водите га за још непарану траву. Да бисте то учинили, припремите мјешавину земље, пијеска и хумуса, равномјерно га распоредите на травњаку, а затим загладите грабље вентилатора или круту метлу, покушавајући да не напуните траву која расте.

Контрола корова

Не само да трава почиње да интензивно расте са почетком пролећа, већ и разним "непозваним гостима". Због тога брига о травњаку у прољеће укључује и уклањање корова.

Неопходно је започети борбу против њих у прољеће, тако да немају времена за одрастање и размножавање. На ливадама су често маслачци, боквица, гритскики, стернум, дјетелина и други. Борба са њима може бити механички и хемијски.

На малом, не лењом травњаку користимо механичку методу - једноставно уклањамо коров повлачењем или копањем. Веома је важно да се уклањање изведе заједно са кореном. Помоћ ће доћи са малим вилицама, лопатицама или посебним корнеудалителима.

У борби против једногодишњих корова помаже редовна кошња травњака. Ова процедура им не дозвољава да цветају, уместо да ометају репродукцију.

Ако травњак заузима велику површину или је тешко заражен коровом, селективно дјеловање хербицида ће бити корисно. Направили смо алате за контролу корова посебно за травњаке. Означени су такви лекови као "Лантрел 300" и "Линтур". Савршено се носе са већином корова, остављајући траву нетакнутом. Када радите са таквим хемикалијама, обавезно пажљиво проучите упутства и строго их следите. Само ако правилно користите лек добићете добар резултат.

Такође је могуће применити хербициде непрекидног дејства, али онда се не обрађује сав травњак, већ искључивосвака корова одвојено.

Третман травњака хербицидима мора се обављати само ујутро или увече, време мора бити суво и без ветра. И не заборавите на личну заштитну опрему.

обнова травњака

Завршити почетно одржавање травњака у прољеће његове рестаурације (прољетне траве). Док смо водили прелиминарне процедуре, трава је имала времена да се поново уздигне, а све мрље су биле видљиве на нашем травњаку - након зиме су се појавиле удубљења, грчеви, ћелавци. Наравно, треба их брже елиминисати. Само прво сазнајте разлог њиховог појављивања, како бисте избјегли такве проблеме у будућности.

После зиме, веома често површина земљишта постаје груба, постоје разне јаме и избочине. Да би се рељеф ускладио, чим се земља након таљења снијега осуши, препоручује се обављање рутине. Ово ће учинити ваш травњак равномјерним и глатким. Међутим, немају сви вртлари могућност да купе или направе тешки ваљак (више од 70 кг).

Али немојте бити узнемирени, постоји још један начин да се ријешите неједнакости. Да бисте то урадили, на проблематичним местима, на брежуљцима и удубљењима, пажљиво одрежите и подигните травнати слој. Онда поправите проблем. На месту туберкулозе - уклоните додатно земљиште, ау шупљини напуните плодно тло песком. Након што је трава "јастучић" враћен назад, вратили смо се на место и добро притиснули.

Чести проблеми су празнине или жуте мрље. Разлози за њихово појављивање могу бити различити. Ово је зимски снег, изумирање животиња, притисак великог тешког предмета и други. Да поправи ситуацијукористи се након резања. Боље је да га проведете увече.

Потребно је одабрати сјеме које је идентично онима које се користе при почетном слијетању травњака. Затим уклоните морску траву или њене остатке, додајте плодно тло и посадите семе. Семе треба мало запечатити помоћу даске или комада шперплоче и пажљиво, али темељно, полирати прскањем. Од горе наведених усева треба мало посути мешавином песка и хумуса, како би се заштитиле од склеививања птица.

Неки искусни вртлар практицирао је травну траву која расте на малим појединачним парцелама. Затим из ових подручја узмите комаде "тепиха" како бисте испрали главни травњак.

Ако желите да збијете место за распршивање, онда растворите земљу за 1-1,5 цм у ту сврху. Онда добро сипајте.

Наставите да допуњавате парцеле по потреби, а након неколико недеља ће вас обрадовати зеленом травом. Овде можете сазнати више о простору за траву у пејзажном дизајну баште.

Болести и штеточине

Не само коров може оштетити травњак. Може патити од болести, штеточине, понекад се и сами знају.

  • Заразне болести су узроковане гљивичним микроорганизмима који су нужно присутни у земљишту. На првом месту, они утичу на ослабљене биљке, стога је за њихову превенцију веома важно оплодити травњак, као и његову пажљиву рашчишћавање и аерацију.

Ако је јесен биласир и киша, зима је топла, а пролеће је продужено, онда постоји велика вероватноћа да се на травњаку види сребрно-бели или ружичасти плак, лепљење траве. Ова болест се назива плијесан за снијег или фузаријум. У повољним условима за њу, такав калуп може потпуно уништити чистину. Опасно је чак и по томе што формира склероције, које продиру у структуру лишћа и доприносе инфекцији траве у будућности.

Такође, травњак је склон болестима као што су блага роса, рђа.

Мјере за борбу против ових болести - уклањање захваћене траве, резање нових и затим обрада цијелог травњака системским фунгицидима.

  • Испљуните биљке травњака и паразита, као што су маховине, лишајеви, печурке, алге. Да би се спречило њихово појављивање на травњаку, важна је правилна нега (скарификација, аерација, дренажа).

Трава за нормалан раст захтева неутрално земљиште, тако да појава махова и лишаја може указивати на закисељавање. У том случају пажљиво калцификовати земљиште.

Печурке расту тамо где једу, наиме труле остатке воћа и биља, измет животиња, друге органске материје. Редовно чишћење травњака ће решити овај проблем.

  • Пустите да травњак оштети мраве и кртице, и да их се ослободите је веома тешко, једноставно уништавајући мрава, решавате проблем само на неко време, а коришћење хемикалија такође може патити од травњака. Идеално рјешење ће бити прилично јак притисак воде за пуњење рога. Ако на тај начин успеју да униште материцу, мрав ће нестати.Али за то, морате напорно радити и имати стрпљење.

Идеална заштита од кртица и дробилица бит ће посебна решетка постављена у земљу прије полагања травњака. Ако то није учињено, онда ће контра-мадежи моћи да помогну да се поставе периметрални грамофони и пењалице које стварају буку од ветра. Браћа не воле буку и одлазе.

Прољетна фризура и залијевање

У рано пролеће, травњак први пут не захтева наводњавање. Међутим, ако је извор топао и сух, потребно је залијевање. Мораш то да урадиш ујутро. Дакле, у поподневним сатима постоји снажан процес испаравања, а већ врло активно сунце може да запали мокро лишће. У прољеће је још увијек влажна и магловита, тако да заливање у ово доба дана може изазвати болест. Воду не треба наводњавати ријетко, већ обилно, прскањем воде посебним млазницама.

И озбиљан проблем је прва фризура травњака. Важно је изабрати прави тренутак за то. Идеална висина траве за први рез - 10 цм.Код извођења фризуре, трава треба да буде сува, а тло је само мало влажно. Учините то боље од косилице са оштрим ножевима, јер ће најмање оштетити младу траву.

Након резања травњак је извршен, обавезно га темељито залијте, а након неколико дана храните се посебним сложеним гнојивом. А онда ће ваш зелени травњак брзо опоравити и згуснути зелено.

Раставили смо детаљно коју врсту неге травњака је потребно у пролеће. То је, наравно, веома проблематично. Али није лакопостижу добре резултате у сваком послу. Научивши се да правилно бринемо о травњаку, постепено то можете учинити лако, без непотребног стреса и чак с великим задовољством.