Системи гријања без замрзавања: предности и недостаци

Системи гријања у приватним кућама обично се пуне водом. У случају када у минус времену кућа дуго остаје без гријања, замрзава се и повећава запремина, што доводи до квара цијеви и све опреме. Предвиђајући то, власници зграда користе посебне незамерзајке различитих типова система грејања за приватне куће. Ове течности су ефикасне и једноставне за употребу. Истовремено, имају своје предности и недостатке.

Течност за систем грејања - шта је то?

Течност, која се обично не састоји од неколико компоненти:

 • вода;
 • етилен гликол и /или пропилен гликол;
 • инхибиторни адитиви који успоравају корозију, оксидацију, итд.

Такве смеше се јасно разликују од уобичајене чисте воде по карактеристикама као што су флуидност и топлотна проводљивост. Због тога они захтевају посебне услове рада.

предности

Употреба антифриза се сматра идеалним решењем за регионе са хладном климом. Поред тога, савршено је погодна за употребу у зградама у којима се просторија неко време не греје. Течност, која нема повећан вискозитет. Својство се може елиминисати додавањем чисте воде у дозвољеним пропорцијама. То вам омогућава да уштедите значајну количину расхладног средства, а тиме и новца. Осим тога, циркулационе пумпе раде много дуже, јер неће радити пуним капацитетом.

Укратко о теми:

 • нема потребе за спајањем расхладног средства из система са њимискључење за значајан период;
 • све компоненте система за снабдевање топлотом остају напуњене течношћу, која спречава директан приступ кисеонику, а тиме и корозију;
 • додатни адитиви инхибирају стварање корозије и шљама;
 • температура смрзавања расхладног средства је у распону од -30 до -65 - све зависи од количине воде која се додаје;
 • гријање се може покренути без неугодних изненађења у облику напукнутих цијеви и другог.

Важно! Невлажење помаже продужити вијек трајања компоненти сустава гријања.

недостаци

Упркос позитивним аспектима, течност има неке недостатке:

 • високи трошкови;
 • топлотни капацитет и топлотна проводљивост су нижи него у води, као резултат - смањени пренос топлоте и брзо хлађење система;
 • повећана вискозност, која директно утиче на рад котла и повећава количину енергије коју пумпе троше;
 • неке од компоненти које су дио особе дјелују као отров, тако посебно важна сигурност и непропусност система;
 • може се користити само са посебним котловима, а не у свим типовима система.

Важно! Пре употребе течности која се не замрзава, експанзиона посуда се провјерава на самом почетку. Често се ова компонента система мора променити на већу, јер су параметри ширења антифриза већи у односу на воду.

карактеристике употребе

Пуњење новог расхладног средства врши се тек након његовог извршењастари уклоњен у потпуности. Поред тога, важно је проверити све спојеве ради интегритета. Ако је потребно, промењени су истрошени делови.

Мешавина се разблажује са водом и одмах се сипа у систем, тако да концентрација остане на одговарајућем нивоу.


Пре него што покренете систем грејања морате узети у обзир неколико кључних фактора:

 1. Кружење ужег антифриза може бити отежано. Због тога је потребно унапред заменити стару пумпу или променити радне параметре како би се створио довољан притисак.
 2. Течност има смањени топлотни капацитет. Да бисте добили израчунату топлотну снагу из радијатора, потребно је повећати температуру расхладног средства.
 3. Котао ће радити на залихама од најмање 20%.
 4. Потребно је заменити све делове који садрже цинк.
 5. Прво лансирање се врши на минималним вриједностима уз поступно повећање показатеља.
 6. Може се користити само у затвореним системима због присуства токсичних супстанци.

Оптимални котлови за незамрзнути гас се сматрају гасом. Ако говоримо о електричној струји, постоји опасност од прегријавања уређаја за гријање.

Важно! Сва правила за употребу антифриза морају бити у потпуности испуњена. У супротном, може доћи до слома главних компоненти система, зачепљења филтера и чак тровања тела.

Како израчунати потребан износ?

Да бисте купили потребну количину течности без замрзавања, морате знати тачан капацитет система. Ове информацијемогу бити стручњаци који су креирали пројекат или направили инсталацију. Ако су подаци изгубљени, још увијек можете пронаћи опције, иако морате провести неко вријеме.

За почетак, потребно је измјерити цијелу дужину линија и распоредити их према промјеру. Након тога се разматра подручје прелаза. Све ово се множи са укупном дужином. Додаје се количина воде у радијаторима (подаци се могу наћи у релевантној техничкој документацији). Добијена је укупна количина расхладног средства.

Потребна количина загубљених може се наћи у тренутку куповине. На паковању је наведен однос, са којим је потребно разблажити антифриз водом.

Употреба антифриза у кућном грејном систему омогућава вам да заборавите на опасност од смрзавања расхладне течности и будућих поправки. Употреба антифриза има своје предности и недостатке, који се морају узети у обзир при избору и процесу имплантације.