СИП кабл - својства, ознаке и спецификације

Овисно о марки, кабелски сноп је намијењен за пријенос електричне струје у мрежама напона 0,4 - 1, односно 10 - 35 кВ. Линије постављене овим каблом, повољно се разликују од њихових претходника и не захтевају високо квалификовано особље за инсталацију и рад. Оно што је електрична жица СИП може се схватити на први поглед - на његовим жилама постоји изолација.

Методе цртања и декодирања ознаке

Сама скраћеница, која се користи као наслов, декодирана је као самолепљива изолована жица, која већ дефинише његове главне карактеристике. Ознака на ЦИП жици може бити у алфанумеричком облику и обојеним етикетама, подложно сљедећим захтјевима:

  • Ако се наноси обојена боја, наноси се тракама ширине најмање 1 мм. За самоносећу нулу, користи се плава.
  • Нумерички симбол се екструдира на изолацију или наноси методом штампања Б1, Б2, Б3.
  • Величина сваког знака је најмање 2 мм ширине и 5 мм висине.
  • Размак између ознака је 50 цм
  • Нулте вене се не продају.

Ово је важна ствар - на пример, кабл може да има обележавање у три боје жуте, плаве и црвене боје, а четврта је потпуно црна. Нула у овом случају која је потпуно црна, није означена плавом траком.

Било која од примењених ознака мора бити отпорна на ултраљубичасто зрачење.

Поред ознакефаза и нула жица, ознака садржи информације о броју жила које воде струју и величини њиховог попречног пресека. Ове ознаке су следеће:

СИП-2 3к120 + 1х95 - 0.6 /1 кВ ТУ 16-705.500-2006

Из горње ознаке је јасно да се ради о каблу са трофазним изолованим полиетиленским жилама попречног пресјека од 120 мм? и једна нула без изолације, пресек од 95 мм ?. Таква Сиповска жица је дизајнирана за напон до 1000 Волти и израђена је према ТУ 16-705.500-2006.

Предности СИП жице

Изоловане жице за све артикле надмашују њихове претходнике, који су управљали без заштитне љуске:

  1. Брзина монтаже. Уместо повлачења 4 одвојене жице, потребно је спојити само један кабл.
  2. Погодност повезивања - у том смислу, електрична жица без изолације захтева повећану пажњу и пажљиву проверу.
  3. Квалификација инсталатера. Приликом уградње није потребно прецизно проверавати растојање између жица да би се избегли кратки спојеви.
  4. Цена инсталације. Нема потребе за употребом изолатора - према трошковној ставци, купују се за куповину и инсталацију.
  5. Способност повезивања нових тачака без одвајања цијеле линије - за такве жице развијене су специјалне стезаљке које пробијају изолацију и чврсто се притискају на струјне жиле.

Произвођачи тврде да дизајн кабла омогућава практично потпуно крађу електричне енергије. О пуној заштити живог језика, наравно, не иде, већ да би их учинили неодобреним у линијитеже.

За више информација о карактеристикама и употреби кабла, погледајте овај видео:

Изградња СИП жица

Да би се знало како изабрати прави кабл, неопходно је на првом месту одредити које је то конструкције. Први симболи за означавање, одмах иза којих је скраћеница, означавају врсту СИП кабла означеног као 1, 1А, 2, 2А, 4, 4Н, 5 и 5Н. Они показују шта је направило нулу, било да имају изолацију и кроз које обезбеђују самоносиве карактеристике кабла (челична жица унутар нулте жице или јачина укупног дизајна)

СИП-1 и СИП-1А

Ове ознаке електричних проводника СИП-а су практично идентичне по својим карактеристикама. Једина разлика између њих је присутност изолације на нултом језгру: она нема СИП-1, ​​а постоји и СИП-1А. Истовремено, нулто језгро има челичну језгру и може имати веће, уједначено или мање раскрижје од фазних жица, овисно о марки и намјени кабела. Материјал изолације - термопластични полиетилен са радном температуром рада од -60 до +50 ° Ц, без штете по његова својства може издржати продужено загревање до +70 ° Ц. Број вена - 2-4.

СИП-2 и СИП-2А

Има исту структуру и карактеристике проводљивости струје као и жице марке СИП-1, ​​али је дизајниран да ради у строжијим условима, што се изражава у примени изолације од умреженог светло стабилизованог полиетилена. То је издржљивији материјал са побољшаним карактеристикама термичке стабилности - радна температура од -60 степени50 али продужена топлота може да издржи до 90 ° Ц, и могу се користити у подручјима са хладним климама. Број вена - 2-4.

СИП-3

За разлику од других брендова СИП каблова једножилних то се користи само за струју линије 10-35 кВ. Састоји се од челичног језгра око које је жица обавијена легуре алуминијума - АлМгСи. Овај материјал има високу снагу и проводни и отпорнија на корозију. Пошто је изолација примењује свитлостабилизована полиетилена која омогућује СИП кабл у подручјима са отежаним климатским условима.

СИП и СИП-4-4Х

кабловске проводници једнаког попречног пресека од 16 до 120 мм ?, чији број може бити 2-4 комада. својства Беаринг равномерно распоређена на све живели. Како се користи термопластичног полиетилен изолација. То може радити на температурама од -60 до +50 Ц °, а одолева продуженог загревања до +90 Ц °. Разлике у обележавању због материјала од којег је највише проводна живели - у СИП-4 је чистог алуминијума и СИП-4Н - легура алуминијума. Такође се користи означавање сипнохо-4, који наводи да је изолација не продужи гори.

СИП и СИП-5-5н

По аналогији са жицама СИП-СИП 1 и 2 се разликују од кабловске, СИП и СИП-4-4Х изолационог материјала, који је начињен од умреженог полиетилена светостабилизированнохо. Ово омогућава пораст 30% у свом отпору топлоте и продуженом хипотермије који дефинише обим коришћења асза хладну и хладну климу.

Свака СИП жица има називни радни век од 40 година и захтеваће радијус савијања од најмање 10 пречника целог кабла током инсталације.

Пресјек живих и техничких карактеристика жица

У прелиминарним израчунима, потребно је узети у обзир површину попречног пресјека и тежину жица - ови подаци се могу узети из успоредних табела.

При израчунавању прикључка кабла Сиповског на кућу, потребно је пажљиво измјерити удаљеност од уличног ступа до мјеста жице - ако је више од 25 м, тада ће изабрани кабел морати ставити додатни отпор.

Део проводника брендова СИП-1 и СИП-2:

Раскрсница је жива и карактеристике једножилног СИП:

Секција проводника СИП-4 и СИП-5:

Главне техничке карактеристике СИП кабла су:

За више информација о различитим типовима СИП кабла, као ио његовој инсталацији, погледајте овај видео:

Укратко о глави

СИП каблови су следећа генерација жица за надземне водове, што значајно повећава ефикасност њиховог рада. У домаћинству се углавном користи за полагање линија од трансформатора до потрошачких и производних грана од њих. Једна од главних предности када се користи је једноставност инсталације и рада, што му омогућава да се носи са особом без много искуства са сличним радом. Али у сваком случају, мора се запамтити да су све манипулације везеОжичење на мрежи треба да обављају квалификовани електричари.