Што је боље поликарбонат за стакленике: 4 критерија за одабир

Поликарбонат је погодан материјал за третман стакленика било које величине, а стакленик од поликарбоната је атрактивна грађевина која омогућава најповољније услове за гајење различитих усева. Својства овог стакленика су због модерног, издржљивог, лаког материјала - поликарбоната. Који модели поликарбоната нуде модерно тржиште за кровне материјале и шта треба узети у обзир приликом одабира плахте - прочитајте испод.

Својства поликарбоната за пластенике

Поликарбонат је флексибилна пластика која је лагана и има висок капацитет преноса светлости. Најчешће, ћелијски поликарбонат је изабран да покрије стакленике: његов ваздушни слој додаје високу топлотну изолацију материјалу.

Међу предностима поликарбоната вриједи напоменути дуги вијек трајања и трајност

Поред тога, поликарбонат је повољно другачији:

 1. Висока трајност. Отпорност на удар поликарбоната премашује исту бројку у стаклу за сто, а понекад и двјесто пута.
 2. Висок ниво топлотне изолације. Индикатор топлотне изолације у поликарбонату је двоструко већи него у стаклу. То вам омогућава да значајно уштедите трошкове гријања зимских стакленика (до 30%).
 3. Једноставна инсталација. Постављање листова на оквир својим рукама може било ко, чак и без искуства градње, вртлар.
 4. Лаган. У поређењу са стаклом, поликарбонат је много лакши. То вам омогућава да уштедите новац на организацији оквира (за стакло је потребан само оквир високе чврстоће,могу издржати тежину и кишу).
 5. Флексибилност. Материјал се може лако савити чак и без топлинске обраде (што омогућава монтажу на лучним оквирима).
 6. Отпорност на температуру, УВ зраке влаге. Плоче од поликарбоната не губе својства на температурама у распону од -40 до +120, добро подносе ударе вјетра.

Међутим, за овај премаз је веома лако бринути: поликарбонат се пере топлом водом са сапуном.

Дебљина поликарбоната за стакленику

Главна величина која одређује чврстоћу поликарбоната и која се мора узети у обзир при одабиру премаза за стакленик је дебљина поликарбонатне плоче. Данас се целуларни поликарбонат производи дебљином у распону од 0,4 до 3,2 цм са разликом између корака од 2 мм. Монолитни карбонат се може наћи у дебљини од 0,1-1,2 цм, уз разлику између модела реда у 1 мм.

Изаберите дебљину поликарбоната у зависности од тога како ћете управљати стаклеником

На каква дебљина на листове треба да бъдат за покритие на пластенка, следва:

 1. Врста зграде.Оптимална дебљина лима за стакленике - 6-10 мм, за летњу башту и пластенику користи се дебљи материјал (до 25 мм).
 2. Величина стакленика.Дакле, дебели поликарбонат (на пример, 10 мм) има велики радијус закривљености (око један и по метара). Зато их покривање ниским стакленицима неће успјети.
 3. Именовање стакленика.Препоручена дебљина плоча за употребу у стакленику само у љетном периоду од 4-6 мм, за вегетаријанску годинуПотребан је дебљи материјал (8-16 мм, у зависности од региона и броја годишњих падавина).
 4. Теренске карактеристике.Што су карбон листови тањи, то ће се лакше и брже замрзнути. Она игра одлучујућу улогу у трошковима загријавања стакленика у сјеверним и вјетровитим подручјима.

Осим тога, треба имати на уму да је финији материјал јефтинији. Тако ће најприступачнији поликарбонат бити "Квартет" (дебљине 4 мм). Нема смисла куповати плоче чак и тање, јер ће премаз брзо постати непогодан због утјецаја падавина, УВ зрака, механичких утјецаја.

Величина поликарбонатне плоче за стакленике: дужина и ширина

Данас је целуларни поликарбонат ширине 210 цм и дужине 600 и 1200 цм, а монолитни поликарбонат има стандардну ширину од 250 цм и дужину од 205 цм

.

Приликом одабира поликарбонатних лимова по дужини и ширини, најважније је да након покривања стаклене баште буде што је могуће мање материјала: то ће смањити трошкове изградње.

Због тога су стакленици обично изграђени на такав начин да се носећи елементи налазе на удаљености од 210-250 цм: ова удаљеност лежи на ширини лима.

Одредите величину два предложена да одаберете, мерењем стране стаклене баште: лист треба да га потпуно покрије.

Пре куповине поликарбоната неопходно је извршити неопходна мерења оквира стаклене баште и записати их на папир

Осим тога, важно је значење и начин уградње плоча: ако је поликарбонат причвршћен за преклапање,Писма треба узети шире од величине. Сва слова, међутим, морају бити исте величине.

Да би се дузина поликарбоната покупила, потребно је измерити дужину носивих конструкција (лукови стаклене баште): плоча би требала бити довољна да потпуно омота лук.

Што је стакленик нижи, то је мања дужина листова. Кревети с висином од 2 метра, обично покривају, остављајући лишће хоризонтално: тако да је ширина пала на висину стакленика. У овом случају, потребно је узети у обзир смер ћелија: вода из њих треба слободно да тече.

Приликом изградње стакленика са косинама, висина стране стаклене баште и висина падина се мере: најчешће се ови индикатори поклапају, што вам омогућава да покупите лишће тако да након премаза нису оставили трагове.

Која је боја поликарбоната боља за стакленику

Данас произвођачи поликарбоната нуде транспарентне, матиране и обојене (обојене) листове. Сваки модел са различитим премазима има различито пропуштање светлости. Избор покривености зависи од тога који ће се усеви узгајати у башти у стакленику. На пример, мат поликарбонат се користи за гајење усева који захтевају сенку (на пример, печурке) или гајење биљака у врелим, јужним регионима.

Прозирни поликарбонатни панели имају највећу пропуштање светлости (до 96%), поликарбонат у боји прелази до 65% светлости, а мат - од 20 до 70% светлосних снопова.

Најбоље је одабрати прозирни поликарбонат, јер добро пролази сунчеве зраке унутар стакленика

Обојена слова имају селективни пропусни опсег: пролазе кроз неки спектар спектра, а други задржавају. Искусни вртлари су научили да користе ову особину. На примјер, у љубичастим нијансама добро је узгајати биљке у крајевима са кратким свјетлосним даном: под дјеловањем зрака ове боје, биљке почињу цвјетати и брже плодити.

Да би узгајали воћне културе у пластеницима, најприкладније су нијансе црвене и наранџасте.

Плава боја благотворно утиче на развој зелене масе биљака, а црвена на зрење плода. Строго је забрањено користити поликарбонат зелене боје за покривање стакленика: под зеленим светлом биљка почиње да успорава свој раст, постаје лажна и зауставља свој развој.

Препоруке: коју врсту поликарбоната треба изабрати за стакленик

Када се одабере поликарбонат по величини и боји, треба водити рачуна о куповини материјала. Само квалитативни поликарбонат ће моћи да обезбеди биљкама потребну количину светлости, да заштити простор од стакленика од ветра, хладноће, падавина.

Приликом одабира поликарбоната, притисните га на њега: не би требало да има удубљења

Да би се избегле добри поликарбонати, треба следити следеце препоруке:

 1. Не штедите на материјалу. Многи продавци препоручују лакши поликарбонат. Такав производ има ниску цену, али је погодан само за употребу у топлим земљама. Ину нашој клими неће моћи да створи одговарајући ниво топлотне изолације, а због танких зидова и преграда, такав материјал неће моћи да издржи велику Осаку и гарантује снагу дизајна.
 2. Обратите пажњу на познате брендове и брендове. Само куповина производа од фирми које су се доказале добро ће бити у стању да гарантује квалитетну покривеност. Данас су познати произвођачи поликарбоната следеће компаније: СафПласт Инновативе, Баиер Макролон, Полигал, ластиЛук.
 3. Узми владара са собом. Произвођачи, да би уштедели новац, често производе листове дебљине мање од наведених.
 4. Обратите пажњу на тежину листа. Ако вам је понуђен арак тежине 8-8,5 кг, онда имате осветљен аналог, који није другачије чврстоће и трајности. Тежина стандардног поликарбонатног листа треба да буде најмање 10 кг.
 5. Проверите документацију. Квалитативни производи морају имати пратећу документацију са пуним информацијама о производу (произвођач, димензионалне карактеристике, ниво УВ заштите).

Није сувишно гледати на интернет о прегледима рада производа одређене марке.

Поликарбонат за пластенике: што је боље (видео)

Поликарбонат је материјал који је идеалан за покривање стакленика. Има малу тежину, у овом случају има високу чврстоћу и топлотну изолацију. Квалитет поликарбоната зависи од његове густине. Поред тога, при избору плахте обратите пажњу на дужину и ширину, боју и степен прозирности постељине. Пратите препоруке за избор поликарбоната за стакленик и уживајтеиздржљив премаз и велика, квалитетна жетва!