Што је боље - пјена или пјенасти полистирен? Шта је топлије, разлике, поређења.

Масовна изградња сеоских кућа и викендица изазвала је велико интересовање за материјале који се могу користити за изолацију оградних објеката - зидова, стропова кровова. Тако се у граду много људи бави уређењем лођа и балкона, који такође захтевају топлотну изолацију плоча од минералне вуне, пене или пјенастог полистирена. Али не разумеју све разлике између два последња представника термоизолационих материјала, који се, чини се, разликују једни од других.

 • Шта је пена
  • производна технологија
  • Како се производи ЕППС - екструдирана полистиренска пена
 • Обим пене и пенастог полистирена
 • Оно што разликује пену од пјенастог полистирена
  • Поређење пене и ескотонског полистирена
 • Суштина чланка

Шта је полифамер

У суштини, два концепта пјене и пјенастог полистирена представљају исти материјал, али су направљени од различитих технологија. Као резултат тога, оба добијају разлике у техничким карактеристикама. Полазни материјал за пену и пенасти полистирен је заснован на полимерима:

 • поливинил хлорид;
 • полиуретан;
 • фенол формалдехид;
 • полистирен;
 • комбинације уреје и формалдехида.

Код куће се најчешћи тип пјене назива полистирен, који се изводи без такве технолошке фазе као што је прешање. Овај материјал је први пут набављен нафабрике фирме БАСФ средином прошлог века, где је прво име било "стиропор" или ПСБ-1 пена.

производна технологија

Гранулирани стироперол се производи пентаном, супстанца доприноси стварању малих пора испуњених гасом.

Истовремено стирен сам у укупној маси материјала не садржи више од 2%, остатак - гас. У производњи пена има чисту белу боју, разликује се од изузетне лакоће због чињенице да се састоји готово од ваздуха. И та чињеница је постала разлог употребе пене као материјала за загревање, јер бољи ваздух не постоји у најбољем природном гријачу.

Цијели процес производње пјене укључује неколико операција:

 • Примарно пењење гранулираног стирена под утицајем вруће паре.

 • Простор од пенастог материјала у комору за сушење.
 • Излагање замрзнутим хладним гранулама.
 • Секундарно пењење.
 • Хлађење добијене масе.
 • Резање производа према задатим параметрима.

Пенушење гранула може се вршити неколико пута у зависности од потребне густине готовог производа.

Како се производи ЕППС - екструдирана полистиренска пена

Технолошки процес за производњу сировина за пјену и екструдирани полистирен је исти. Разлике почињу у фази пјењења, гдје се специјални адитиви уводе у сировину.

Процес се одвија под утицајем паре високе температуре у посебном уређају који се зовеЕкструдер, где маса под утицајем паре добија хомогену и глатку конзистенцију, способну да прихвати било који облик.


Захваљујући посебном отвору екструдера под високим притиском, течна маса се истискује у припремљене калупе. Готови производи, након хлађења, имају потребну густину, крутост и истовремено пластичност. У продаји можете наћи грејач назван Финоплек, који није ништа друго него екструдирани полистирен.

Разлика између појмова као што су пјена и полистирен од екструдиране пјене лежи у технологији производње, због чега материјали добијају различите техничке особине и карактеристике.

Обим пене и пенастог полистирена

С обзиром да је пјена иста полистиренска пена, али више густоће, површина њене употребе у изградњи углавном се своди на изолацију конструкцијских елемената зграда и конструкција. На пример, непресовани полимерни материјал често се користи у изолационим фасадама, имајући у виду висока својства топлотне изолације, способност приањања.

Али Финоплекс добро загрева подрумске, подрумске и подрумске елементе зграда, лођа и балкона. Са мањом дебљином, задржава сва топлотна изолација својствена дебљини пене.

Истовремено, изолација ових материјала унутар просторија, посебно стамбених, се не препоручује, јер се производња изолације третира из одјељка за сагоријевање који се могу испустити у околинуокружењу током операције. У неким земљама Европе и Америке није дозвољена употреба пене као материјала за топлотну изолацију. Разлог - додјела отровних материја у случају пожара.

Екструдирани пјенасти полистирен се користи у производњи декоративних производа у унутрашњости.

У медицинској индустрији, пјенасти полистирен, на исти начин као и пјена, користи се као материјал за производњу амбалаже.

Ови материјали служе као грејачи у кућним апаратима, индустријским хладњацима, од којих се производе плутаче, пловци и прслуци за спашавање, испуњени одељцима пловила, чиме се осигурава њихова способност да остану на води.

У прехрамбеној индустрији, екструдирани пјенасти полистирен се састоји од амбалаже за производе који су крхки.


Полимерни материјали, добијени без прешања или екструзије, користе се у различитим пољима, а када је у питању избор, потребно је знати која је разлика и својства ових материјала.

Што разликује пјену од пјенастог полистирена

Оба материјала имају много заједничког. С обзиром да је пена у суштини исти пјенасти полистирен, али имају значајне разлике због технологије њихове производње. Прво размотрите позитивна и негативна својства пене. Позитивне особине овог материјала су:

 • Ниска цена готових производа, која је 1,5 пута већа од екструзионог материјала.
 • Дуги вијек трајања упоштовање услова уградње и рада.
 • Висок степен топлотне изолације уз правилну монтажу и накнадни рад. Мала тежина, што олакшава транспорт и инсталацију.
 • У структури материјала, ако се користи у сухим условима, гљиве, плијесан и други микроорганизми се не развијају.
 • Лако руковање (резање, пиљење, ломљење) било којим ручним алатом и чак рукама. Не захтева одржавање радне заштитне опреме, јер је еколошки сигуран материјал - не емитује штетне мирисе и прашину која се не тресу. Потврда може бити производња посуђа и играчака за децу за једнократну употребу полистирена.

 • Може се користити као звучна изолација, када трослојна плоча од полимерног материјала може потпуно пригушити звукове.
 • Температурни опсег употребе полистирена, без губитка топлотне изолације и механичке чврстоће, од -60 °? до + 95 ° Ц. Практично не апсорбује влагу.
 • Не подржава сагоревање. Он се полимерише 4-5 секунди након контакта са отвореним пламеном.

Негативна својства пене могу се приписати њеном бесконтактном контакту са растварачима и релативној крхкости. У случају пожара у подручју гдје је кориштена пјена, отровни дим може изазвати смрт људи. Аутохтони глодавци често живе у порозном материјалу.

Поређење пене и ескотонског полистирена

\ т

Често потрошачи бирају грејачНа питање шта је боље пјена или пјенасти полистирен, која је разлика између ових гријача, који је топлији, лакши за уградњу и економичнији. Да бисте разумели, морате узети у обзир техничке карактеристике оба материјала:

 • Топлотна проводљивост пене - 0,04 В /мК, у пенастој пластици -0,032 В /мК.
 • Механичка чврстоћа пене губи екструзиони материјал.
 • Густина пене 20-30 кг /цм3, пенаста пластика 30-45 кг /цм3.
 • Паропропусност од 0,022 и 0,005 мг /мхПа у пластици од пене и Финоплек.
 • С обзиром на већу густину постигнуту најбољим молекулским једињењима, механичка чврстоћа на притисак и савијање екструдираног полистирена је већа од способности да издржи већи распон температурних варијација.
 • Пена може да апсорбује више од 3% воде из своје масе, Пинолек - не више од 0,4%. Ако изаберете материјал за загревање купатила, боље је да останете на другој опцији.
 • Скупљање пене је много више од полистирена. Први се боји сунчевих зрака и великих механичких оптерећења. Други је стабилнији и на УВ зрачење и на оптерећења. Стога се пјенасти производи од стиропора могу користити за изолацију фасада накнадним жбуком, уз уградњу топлих подова, што се не може рећи за обичну пјену.

Што се тиче запаљивости, оба материјала су подједнако подложна пожару, али када се додају стиренинској производњи ватросталних средстава, ни пјенасти полистирен ни екструдирани полистирен не подржавају отворено горење.Оба имају својство само-гашења, ако нису у центру ватре.

Ако изаберете грејач, а не знате шта боље- купити екструдирани пјенасти полистирен или зауставити као јефтинију пену, узети у обзир све карактеристике материјала.

Основна тачка чланка

На крају, пажљиво разматрајући све карактеристике које су својствене оба материјала, може се са сигурношћу рећи да је, упркос вишој цени пене, њена употреба профитабилнија и ефикаснија од пандана.