Шта трљати силиконске заптиваче од плочице? Како испрати, опрати или уклонити, како очистити плочицу него је уклонити из обложених плочицама

Веома често се силиконски заптивач користи у грађевинским или поправним радовима. Наноси се у течном стању на површину, али има својство да се брзо стврдне. С тим у вези, постоји проблем трљања замрзнутог материјала са различитих површина.

Зашто и како се користи силиконски заптивач?

Наравно, најбоље је уклонити вишак ове супстанце одмах након наношења. Али ако је овај тренутак промашен, онда не треба да очајавате. Каљени силиконски заптивач се такође може уклонити, опрати и утрљати, чак и ако је то потребно у купаоници или у кухињи гдје је плочица постављена, а постоји опасност од оштећења површине приликом чишћења.

Са овом супстанцом можете савршено попунити простор између зида и плочица, свих врста спојева и шавова. Ова композиција савршено је запечатила простор између плочица, као и површину на коју се причвршћује, чиме се спречава улазак прашине, течности и прљавштине. То, пак, не дозвољава развој различитих врста гљивица и плијесни у просторији.

Међутим, током времена, трагови одабраног заптивача су контаминирани, што простору даје неприкладан изглед. Затим постоји потреба за испирањем остатака старе материје.

Заправо, осушени заптивач је веома тешко уклонити, јер је веома чврсто везан. Али постоји неколико опција за решавање овог проблема.

Постоје три начина за чишћење површине од састава заптивања:

 • Механички. Захтева специјалне алате: нож,грађевинска лопатица, оштра бритва, сода или сол у врећи, кухињска решетка од жице.
 • Цхемицал. Користе се специјалне хемијске активне супстанце које растварају и уништавају заптивач. Овдје је потребно примијенити средства за особну заштиту и слиједити мјере предострожности. Ови лекови укључују "Вхите Спирит" или бензин, растварач, Пента-840, Дов Цорнинг ОС-2.
 • Комбиновано. Она је ефикаснија, јер се две горе наведене методе примењују одмах. Користећи овај метод, композицију можете уклонити што је брже могуће.Потребно је почети са обрадом. Користите тканину или удобну бритву да бисте уклонили дебели слој заптивача. Након тога нанети растварач неколико сати. Када се силикон претвори у желатинску супстанцу, погодније га је уклонити.

Да бисте то урадили, подигните ивицу ножем и уклоните непрекидну траку. Ако је комад траке сломљен, морате почети са новом ивицом.

Потребно је осигурати да површина плочице није оштећена, као и да не оштети оштре предмете.

Затим оперите површину водом и обришите сувом крпом, уклоните мале остатке силикона. Ако је дубоко апсорбовао површину плочице, онда не морате да је огребете пажљиво како не би горе, неповратно оштећујући површину. Потребно је поступати постепено и прецизно. Уклањање или брисање плочица није нимало тешко.Када се користи хемијски састав, који се наноси 30 минута ватомТампон или штап за уши, мат трагови лека могу остати на плочици. Уклањају се из композиције за одмашћивање. Након тога, површина се пере водом.

Пре употребе овог или оног лека, требало би да тестирате на малој површини површине да бисте избегли непријатне тренутке, јер неки агенси могу бити превише агресивни за материјал од којег је направљен.

Сви препарати су у три облика: аеросол, паста и течност. Аеросоле треба протрести пре почетка рада и обилно прскати на заптивач. Погодно је да се паста наноси шпатулом, потпуно покривајући подручја која треба очистити. Течност треба да буде влажне марамице или сунђер и да се запечати.Дов Цорнинг ОС-2 је прилично блага супстанца која практично не оштећује површину плочице, али није токсична. Под њеним утицајем заптивач постаје мекан и лако се уклања.

"Пента-840" има сличан ефекат, али са дужом применом може уништити силикон и оштетити површину плочице. Ово треба узети у обзир приликом употребе. Осим тога, "Пента-840" савршено ради са чишћењем старог слоја заптивача.

Код употребе растварача треба предузети посебне мере предострожности. То је запаљив и отрован лек, од којих пар има наркотичан ефекат. Због тога се може користити само у добро проветреној просторији и приања уз индивидуалну заштитну опрему.Специјализоване дроге се могу купити на било који економски начинтхе сторе.

Сви су подељени у две групе:

 • Двокомпонентне, углавном се користе у производњи или у грађевинарству;
 • Једна компонента - намењена је за уклањање силиконског заптивача на малим парцелама и има неколико варијанти.

70% сирћетна киселина се користи за растварање киселог облика силикона. Алкохолне врсте заптивача савршено се уклањају истим саставом: медицинским или техничким. Херметици на неутралној основи могу се третирати ацетоном, бензином или "белим духом".


Наравно, све ове хемикалије нису само јефтине. Због тога постоје једноставнији и приступачнији начини чишћења од силиконског заптивача. На пример, обичан ацетон. Треба га нанијети на она подручја која треба уклонити, а одозго ставити траку прашине навлажену у ацетон, око 1 сат. Силикон се претвара у желе, који је пожељно уклонити велике комаде или све одједном.

Слично, сирће се може користити. Мали остатак средства за заптивање, који може да остане након чишћења на површини плочице, може се уклонити помоћу кухињске жичане мреже, врећице. Уз ову изврсну торту и соде бикарбоне, ставите у платнену врећицу, или навлажите у води, обичну сол у влажну крпу. Такви лагани агенси су погодни за деликатне премазе, који могу патити од агресивнијих лекова.

Можете покушати загрејати заптивач на високој температури: од 400 степени. Са овим силикономомекшава и лако се уклања обичним ружем натопљеним детерџентом.


Дешава се да обрађена заптивка не уклања целу траку. То се најчешће дешава због неправилно одабраног средства за чишћење или самог самољепљивог материјала ниског квалитета. Ако се то догоди, онда треба да носите силиконски слој неколико пута док не почне да се увија и љушти.

Ако је познато на којој основи је заптивач, логичније је користити одговарајућа средства за његово уклањање. У супротном, морате изабрати и експериментисати са леком насумице. Да би се то избегло, боље је унапред означити коришћену заптивну масу у овој просторији.

Плочица може имати порозну површину. Јасно је да ће бити много теже због неравног терена. Задатак може бити комплициран чињеницом да материјал није прекривен емајлом, као што је то случај, силикон је много јачи и дубљи од површине плочице. Да би се очистила порозна површина керамике, процес се мора поделити у неколико фаза и понављања: наизменично нанети раствор на туберозу и фосу, нежно уклонити омекшани слој и нанети поново течност. Потребно је извршити процедуру пре него што се заптивач потпуно уклони.


Мере предострожности

Приликом рада са силиконским заптивачем треба предузети неке мере предострожности.

Неопходно је користити гумене рукавице да би се заштитила кожа руку од уласка у њих. Просторија у којој се изводе поправкеМора се редовно и добро проветравати.

Приликом наношења средства за заптивање, вишак фластера и капи треба одмах уклонити са површине влажном спужвом или влажном крпом натопљеном сапунастим раствором, пошто ће након рјешавања овог проблема бити много теже ријешити овај проблем.

Пре наношења супстанце на фуге, необрађену површину можете прекрити лаком. Као резултат тога, остаће не само чиста површина плочице, већ ће и контуре између њих бити равне.Када користите средство за чишћење аеросола, морате бити изузетно опрезни. Производ се распршује у круг и потребно је осигурати да не падне на кожу или површину плочице, која може бити оштећена: течност може негативно утицати на боју и емајл. Неке врсте површина уопште могу добити мјехуриће или пукотине. Да бисте то избегли, покријте површину плочице која неће бити обрађена.

Прије извођења радова на наношењу или уклањању силиконског бртвила потребно је одредити начин прочишћавања: користити механичку методу или користити кемикалије.

У сваком случају, биће потребне следеће алатке:

 • гумене рукавице;
 • респиратор;
 • вентилатор;
 • спатула;
 • нож за писање, жилет;
 • лакирна трака;
 • четка;
 • средство за чишћење и упутства за то.Све горе наведене методе се користе за уклањање старих пјешака. Која је метода и припрема кадаДа би га користили, свако одлучује за себе.

Како уклонити осушени заптивач, погледајте видео.