Шта оплодити земљу у јесен ако нема гноја

Јесен је најплодније вријеме за гнојење. Одмарање земље и микроорганизми који се у њему налазе могу производити продуктивније храњиве састојке, чувајући их и умножавајући их. Гнојива у тлу у јесен помажу власницима да унапред припреме врт и град за садњу, ослобађајући тако драгоцено време пролећне жетве за друге, не мање важне радове. Како оплодити земљу у јесен, ако нема гноја? Ова питања постављају многи туристи. Уосталом, јесен је право време за наношење ђубрива. У зимском периоду одмориште тла и сви организми који се налазе у њему омогућују обраду корисних компоненти. Осим тога, гнојење само у јесен вам омогућава да припремите град и врт до прољећа.

Неопходне супстанце за биљке

Одлична жетва за следећу годину може се добити ако земља садржи довољно фосфора, азота, калцијума и калијума. На пример, азот је потребан биљкама, обично за активно формирање листова и изданака. Зато је ова супстанца уведена на пролеће. Фосфор убрзава појаву јајника и цветова. Калцијум је одговоран за киселост и калијум? побољшава отпорност биљака на болести и пружа им брз раст. Поред тога, стаблима и грмовима у врту потребни су елементи у траговима као што су: бор; бакар; магнезијум; манган молибден и гвожђе. Истина, они требају малу количину, штавише, налазе се у пепелу, гноју и дио су многих минералних ђубрива. Мала количина елемената у траговима може се ротирати у пепео из тласпаљују живицу и коров.

Синтетичка или природна ђубрива у јесен

Након жетве потребно је припремити тло до сљедеће сезоне. Међутим, далеко од тога да сви становници овог љета знају шта да оплоде у јесен, ако нема гноја? Неко мисли да је боље користити одједном неколико комплексних мјешавина. А неко, напротив, препоручује да се одвојено користе различита ђубрива. Ово је погрешан приступ. На крају крајева, неки природни и синтетички адитиви могу изгубити већину својих корисних својстава током зиме.

Да би се правилно користило ђубриво, потребно је тачно знати шта се може увести у земљу у јесен, а које треба оставити до прољећа. Поред тога, треба напоменути да нису сви додаци универзални. Неке се могу користити само за дрвеће, а друге само за земљиште, намењено за садњу повртарских култура.

Минерална јесенска ђубрива

У било којој трговини као што је "Кућа и трпезарија" можете лако купити потребан сет минералних ђубрива. Али прво морате одлучити о избору. У јесен се уводе само они типови који се тешко растварају и имају дуготрајан ефекат. Иначе грануле једноставно замагљују кишу, а до прољећа у горњем слоју неће бити корисних супстанци.

У октобру је добро направити гранулирана ђубрива која садрже калијум хлорид и суперфосфат уз додатак кречног длаке. Вапно је потребно за деоксидацију земљишта. Једнако вриједан ефекат је доломитно брашно или креда. За оплодњу дрвећа и жбуња, око њих је корисно распршити комплексна минерална ђубрива,прелиминарно отпуштање тла за бољу апсорпцију минерала.

Чак ће и почетници моћи да користе минерална ђубрива, као што се увијек пише на паковањима, под којом културом, колико и колико треба направити грануле. Узалуд неко мисли да "каша неће покварити уље". Ова пословица није погодна за ђубрива. Ако претјерате, можете оштетити земљу, а поврће ће акумулирати прекомјерну количину нитрата и нитрита.

Органско-минерална јесенска ђубрива

Представљају хумусне и органске састојке. Сваки лек се користи према индивидуалној шеми, али постоје општа правила. За отворено земљиште се користи прскање, а за наводњавање затворених површина, наводњавање капањем, прскање и ручно прскање на лист. За третман семена, користите 300-700 мл ђубрива по једној тони семена, за фолијарну примену - 200-400 мм на 1 хектар усева, за прскање - 5-10 мл на 10 литара воде, и за наводњавање кап по кап - 20-40 мл на 1000 литара воде за наводњавање.

Посебно треба поменути биљке које побољшавају земљиште. То су сунцокрет, уљана репица, силовање, корњаче и други. До недавно, да би се побољшало земљиште, коришћени су само лупине, које су обогатиле земљу азотним минералним ђубривима, али су недавно постале познате и друге не мање корисне и ефикасне биљке.

На пример, после жетве можете да посијете комад земље, који ће до почетка мраза нестати и расти до биљке са 6-8 листова у излазу. Рано пролеће, после снегаона ће почети да расте снажно и до почетка маја она треба да буде усађена у земљу. Након тога, тло ће бити богато минералним и органским материјама и побољшат ће структуру. Осим тога, у свизу садржи велики број фитонцида, који уништавају патогене у тлу.

Ако постоји могућност да се земљиште не користи током цијеле године, можете га посијати уљарицама. У исто време, земљиште ће добити потребан стандард хранљивих материја, а коров ће бити много мањи. За сто квадратних метара Земље иде око 70 грама семена ротквице. За равномерну сетву боље је мешати семе са речним песком.

Седертс у јесен

У многим регионима земље у септембру и октобру је прилично топло време. Ово омогућава биљкама да продуже своју сезону раста. Вртлари и вртлари користе ове мјесеце да узгајају зеленило, коријење и цвијеће. Исто тако, овај период, када је скоро сва земља у башти ослобођена од култивисаних биљака, идеално је погодна за гајење зелених ђубрива које имају времена да расту у кратком временском периоду, чак и под неповољним температурним условима. Најбоље је да се у јесен гнојимо земљом горкица.Ето биљка има кратак период вегетације, за коју формира значајну количину зелене масе, богате азотом. За јесенску култивацију препоручује се због чињенице да семе проклија чак и на температури од 1-2 ° Ц, а сама биљка се активно развија на 2-4 ° Ц и издржава смрзавање до - 5 ° Ц

.

Чишћење тла од корова је још један задатаксавршено се носи са овим сидератом. Чак и ако је место током лета темељно очишћено од ових непозваних гостију, онда ће на јесен моћи да опораве напад. Сенф им не оставља ни најмању шансу, напунит ће све просторије на којима се сије, притинг све остале биљке, и потискивање њиховог раста, не допуштајући им да се развијају и праве семе. Сходно томе, ако се гљива засади у јесен, онда ће подручје наредног прољећа бити много чишће, ау њему ће остати више влаге из воде која се топи, што неће бити засјењено похлепним коријенима убрзаних корова рано прољеће.

Жетва није крај хортикултурног рада, то је почетак предстојеће сезоне, и колико ће ова сезона бити продуктивна, зависи од тога колико снаге ћемо потрошити у јесен.

Какво ђубриво донети у земљу у јесен