Шта нахранити рибизле и огрозда у пролеће

Међу свим воћем и бобичастим воћем, огрозд је посебно потребан плодно тло. Потребна им је посебна брига, а то зависи од дужине живота грмља и њихове продуктивности. Постоје случајеви када је, као резултат добре бриге, чак четрдесетогодишњи грм огрозда доносио високе приносе.

цхем подкормит смородину и криизховник веснои
цхем подкормит смородину и криизховник веснои

Смоква се сматра мање издржљивом од огрозда. У првој години након садње, рибизла даје око четири нова јака изданка, која се на почетку гранају веома слабо или се уопште не гранају. Следеће године се појављују нови изданци, а стари се настављају ширити, гранатирајући се са стране. Ове бочне гране су обично плодне. У првим мјесецима након садње надземна тијела рибизле расту много јаче од кореновог система. Овај период је најповољнији за уношење ђубрива у земљиште. Код гуске у првој години након садње, коријени се боље развијају. У другој години, рибизла даје прву малу жетву, огрозд почиње да доноси плодове већ трећу годину након садње. Како расте грмље, њихов принос се повећава. Да би се добили виши приноси, потребно је што више оплодити тло, јер се повећава плодност усјева, повећава се потреба за хранљивим материјама.

Како оплодити огрозд и рибиз?

Вегетативни период ових грмова воћа и бобичастог воћа се може поделити у 4 фазе:

  • први - почетак интензивног раста, појава бубрега, цветање. У овом тренутку, биљка користи те хранљиве материјесупстанце које су уведене прошле јесени. Стога је важно на време оплодити, залијевати и нахранити будућу жетву. Захваљујући томе у земљишту до јесени се акумулирају сви потребни хранљиви састојци, који ће помоћи биљци да носе зимске мразеве и добију неопходну исхрану у прољеће;
  • пријатељ - почиње у мају и завршава се крајем јуна или почетком јула. Током овог периода, биљка даје повећан раст, бубрези огрозда и рибизле формирају плодове, расте круна биљке. У овом тренутку, грмови су посебно захтевни за присуство азотне исхране. Тло треба увек да буде пахуљасто и хидратизовано. Од увођења минералних материја у овом периоду ће зависити од количине годишњег раста, односно, и великог броја усева;
  • треће - изумирање раста. Ова фаза траје до почетка августа. Азотна ђубрива у овом периоду нису потребна, јер је њихов вишак узрокован наглим растом зеленила. У то време, облачење треба да ојача изданке и обезбеди неопходну исхрану за будуће плодове;
  • четврта - припрема грмља за зиму. Ова фаза траје до првих мраза. Од оплодње у овом периоду ће зависити од отпорности биљке на прехладе, полагања цветних пупољака, количине и квалитета усјева наредне године. У јесен се препоручује додавање фосфорних и калијумових ђубрива.

Пролећна прерада рибизле и огрозда

У случају када је слијетање младог грмља било висококвалитетно ђубриво, онда у прољеће у овој фази нема потребе. Преостали случајеви захтевају додавање хранљивих материјасупстанце помоћу малчирања.

Хранити огрозд одмах након топљења снијега, током овог периода, земља је врло влажна и коријени грмља могу савршено апсорбирати све храњиве твари. Ако су грмови довољно млади, онда под сваку од њих улијте пар кашика нитрофоски и чашу дрвеног пепела, за одрасле - дупло више. У присуству стајњака у домаћинству како би се сваки грм положио у круг неколико центиметара, то можете учинити без чекања на потпуно топљење снега. Запамтите, огрозда млађа од три године не треба да се храни (посебно ако је посађена у ђубриво довољно довољно).

Количина усјева рибизма варира у зависности од сорте и бриге о грмљу. Посебно је важно храњење. Двогодишњим грмљем и млађим не треба хранити, што нећете рећи за три године или старије. У недостатку хранљивих материја, листови рибизле расту споро, не досежу велике величине и имају слабију боју (светло зелена). Ако сте у претходној години приметили сличне знакове на грмљу, онда ћете их дефинитивно хранити у пролеће: додајте или 10 грама урее, или 15 грама амонијум нитрата по квадратном метру. Горе описани завој може бити замењен раствором стајњака, помешан са водом у односу 1 до 8, крава (1: 5), птичји измет (1: 10/12). Веома је важно да након припреме раствора дајте му неколико дана да га стави, а онда већ ставите рибизле у прорачун једне кашике на 3-4 грма.

Недостатак азота у рибизлу и огрозду

Када је грм већ стартоваопојављују се жути листови, здраве биљке треба да имају тамно зелену боју. По правилу, примјетно је рано у рано љето или касно прољеће. У случају великог броја листова на грму, биљка сигнализира недовољну количину азота. У овом случају, младо грмље треба оплодити раствором амонијум нитрата, а одрасле биљке саставом од додатка калијума, фосфора и органске материје. Чињеница је да младе биљке не плодоноше у првој години и морају само да обезбеде право окружење за укорењивање, а одрасле биљке такође обезбеђују елементе у траговима за добру жетву.

Разлике у обради рибизле и огрозда

Најчешће, жбуње обоје биљака се засади једна поред друге, што олакшава мјере његе. Упркос сличности у рецептурама и начинима једења огрозда и рибиза, постоје неке разлике. Посебно, рибизла захтева мање калијумове компоненте него јаје. То је због чињенице да је осетљиво на хлор - нарочито бело и црвено. Стога, прије храњења у прољетном рибизу и огрозду с калијевим гнојивима, потребно је израчунати дозу одвојено за сваку врсту. Друга разлика је периодичност имплементације храњења. Најснажнији суплементи за рибизле су боље користити једном у неколико година, а за огрозд је дозвољено годишње допуњавање горива, јер се развија спорије.

Како оплодити огрозд и рибиз?

Приликом гнојења треба избегавати директан контакт ђубрива и грма. Али дистрибуција хранеЗона пиерцинга треба добро осмислити, јер у противном неће доћи до очекиваног резултата. Дио приступа одређивању добрих мјеста за припрему мјешавина зависи од употријебљених супстанци, али овај фактор је незнатан када се користе стандардни нутријенти. Много је важније размотрити карактеристике његовог кореновог система, рачунајући шта ће хранити огрозд у пролеће. Развија се строго испод круне, док је у рибизу ширење коријена далеко од централног дебла. Али у оба случаја, већина корена се налази директно испод круне. Одрасли грмови могу нарасти до 2 м ширине. Овај радијус треба да буде покривен горњим оптерећењем. Заједно за све године наношења ђубрива потребно је потрошити 40-50 кг ђубрива на жбуњу.

Препоручујемо читање наших других чланака

Димљени огрозд дају мирисне и укусне бобице које се могу јести и користити у медицинске сврхе. Међутим, далеко од тога да је свако способан да добије здраву и богату жетву. За то, почетник вртлар мора да зна шта да се храни грмљем рибизле и огрозда у пролеће да би биљкама обезбедио оптималну исхрану и заштиту од болести.