Болести црне рибизле

У вртларству, штеточинама, разне болести које пате од биљака представљају велику опасност. Пате од црне рибизле. Наравно, најбољи начин за спречавање свих агротехничких препорука је да се поштују. Врт, који је окружен потребном пажњом и потребном његом, увијек је плодоносан.

Најпознатије болести црне рибизле. Посебно су активне младе биљке. Душично ђубриво, које се уноси у земљу, још више стимулише најранији ток болести. Ако не желите да се бавите пепелницом, морате засадити оне сорте које могу издржати болест.

1. Антхрацносе или мухадоиде.

Гљивичне болести су нарочито уобичајене у оним подручјима гдје је висока влажност. Током ове болести, лишће је захваћено. На овим површинама рибизле можете видети смеђе мрље и мрље. Интензитет оштећења се убрзано повећава. Лишће брзо поцрни и само пада. Болест може погодити чак и зелене избојке. Ако листови умиру, принос почиње да опада.

Таква болесна рибизла може умријети зими. Током мраза гране почињу да умиру, болест утиче на плод. Било којаконтрола месоједних штеточинатреба да буде што ефикаснија.

1. Брашна роса.

Од болести на почетку пате увијек лишће, плодови па чак и пуца. Оштећена подручја су покривена тачкама. Ова плоча наликује на мрежу или је у облику брашна бијелог и сивог.Постепено погођена места ће потамнити. Оштећени листови се суше, бледе, савијају. Бобице почињу да расту споро. То је због чињенице да гљива "уклања" сву влагу из биљке. Болест се не боји мраза иу пролеће наставља да удара биљку.

Септопиоза.

Гљива брзо погађа лишће, које почиње да се прекрива бијелим или сивим пјегама. Могу имати смеђу границу. На листовима су поцрњеле "куглице". Имају спор. Ако се болест развије активно, листови ће брзо пасти.

Правила за збрињавање црне рибизле

Потребно је избјегавати задебљање грмља. Правилно подрезивање, правовремено уништавање боловања, гране - прво правило за вртлара. Паралелно са тим је потребно јесени копати земљиште у близини рибизле. Ова борба против штеточина од рибизле ће бити ефикасна. Током тамнице они једноставно умиру.

Када се појаве први знаци болести, не препоручује се журба да се купи јак активни састојак. Такви лекови имају негативне ефекте. За почетак, морате покушати да ручно пребродите болест. Можете покушати сакупити штеточине. Паралелно са употребом различитих биљних препарата.

Хитна тема,него обрада рибизле , појављује се испред свих вртлара. То би требао бити скуп превентивних и правовремених медицинских третмана. На пример, раствор нитрофена постаје лек против пепелнице, антракнозе, септорезије. Овај третман се најбоље спроводи у пролеће до пупољка пупољака.

Познато средство у борби против опасних гљивичних болести постаје Бордо. Уз његову помоћ, биљка се прерађује након цватње. Овај поступак се понавља након жетве.