Шта је тренутно: основни појмови

Колика је струја и напон на прстима

Шта се зове тренутна снага? Такво питање је постављено не једном, а не двоје у процесу разматрања различитих питања. Стога смо одлучили да се бавимо тиме детаљније и покушаћемо да га учинимо најприступачнијим језиком без великог броја формула и нејасних термина.

Шта је електрична струја

Дакле, шта се зове електрична струја? Ово је усмерени проток набијених честица. Али који је проценат онога што се изненада креће и где? То није све јасно. Погледајмо детаљније ово питање.


Носачи електричног набоја у различитим материјалима

 • Почнимо са питањем набијених честица, које су у суштини носиоци електричне струје . У различитим супстанцама они су различити. На пример, шта је електрична струја у металима? То су електрони. У гасовима - електронима и јонима; у полупроводницима - рупама; у електролитима су катиони и аниони.

атомска структура

 • Ове честице имају одређени набој.Може бити позитивно или негативно. Одређивање позитивног и негативног набоја се даје условно. Честице које имају исти набој одбијају се, а алтернативне привлаче.

Елецтриц цуррент

 • На основу тога, логично је да ће се кретање одвијати од позитивног пола до негативног.И што је већи број набијених честица на једном напуњеном полу, то ће се више помакнути на пол са другим знаком.
 • Али све је то дубока теорија, па узмимо конкретан примјер.Претпоставимо да имамо утичницу на коју није повезан ниједан уређај. Постоји ли струја?
 • Да бисмо одговорили на ово питање, морамо знати шта су напон и струја.Да би било јасније, погледајмо овај пример цеви са водом. Једноставно речено, цев је наш водич. Пресјек ове цијеви је напон електричне мреже, а проток је наша електрична струја.
 • Вратите се у нашу пословницу.Ако се проведе аналогија са цевом, онда утичница без прикључених електричних уређаја, то је цев затворена вентилом. То јест, нема струје.


Електрична струја ће се појавити када се појави оптерећење, и за ту сврху потребно је уметнути утикач у утичницу

 • Али постоји тензија.А ако је у цијеви, како би се појавио ток, потребно је отворити вентил, а да би се створила електрична струја у водичу, потребно је спојити оптерећење. То можете урадити окретањем утикача у утичницу.
 • Наравно, ово је веома поједностављена идеја, а неки професионалци ће ме осрамотити и указати на нетачности.Али даје идеју о томе шта се зове електрична струја.

Константна и наизменична струја


Типови електричне струје

Следеће питање, у којем предлажемо да разумемо је: шта је наизменична струја и константна струја. На крају крајева, многи људи не разумеју правилно ове концепте.

Једносмерна струја

Константа се назива струја која јенеко време не мења своју величину и правац. Врло често, пулсирајућа струја се још увијек назива константом, али хајде да се вратимо на ред.

ДЦ цуррент

 • ДЦ се одликује чињеницом да се иста количина електричних набоја константно мијења у једном смјеру.Смјер је од једног пола до другог.
 • Испоставило се да проводник увек има позитиван или негативан набој.И током времена је непроменљива.

Обратите пажњу! У одређивању правца једносмерне струје, може бити неугодно. Ако је струја генерисана кретањем позитивно наелектрисаних честица, онда њен правац одговара кретању честица. Ако се струја формира кретањем негативно набијених честица, онда се претпоставља да је њен правац супротан од кретања честица.


Типови пулсирајуће струје

 • Али под идејом да се таква константна струја често назива и такозвана пулсирајућа струја.Из константе се разликује само по томе што се њена вредност мења током времена, али истовремено не мења свој знак.
 • Претпоставимо да имамо струју од 5А.За константну струју, ова вредност ће остати константна током временског периода. За пулсирајућу струју, у једном временском периоду то ће бити 5, у другом 4, ау трећем 4.5. Али у исто време, он ни у ком случају не смањује испод нуле и не мења свој печат.

Опција трансформисана из наизменичне, константне пулсирајуће струје

 • Ова пулсирајућа струја је врло честа у трансформацији варијаблеструја у константном.Управо та пулсирајућа струја производи ваш инвертер или диоде мост у електроници.
 • Једна од главних предности једносмерне струје је да се може акумулирати.То можете урадити својим рукама, уз помоћ акумулатора или кондензатора.
АЦ

Да бисмо разумели шта је наизменична струја, морамо замислити синусоид. Управо ова равна крива најбоље описује промјену у ДЦ-у и представља стандард.


АЦ синеваве

Као синусоида, наизменична струја са сталном фреквенцијом мења свој поларитет. У једном временском периоду он је позитиван, ау другом периоду је негативан.


На слици су приказани главни параметри синусоида

Стога, директно у проводнику кретања, носиоци набоја, као такви, нису присутни. Да бисте разумели ово, замислите талас који тече дуж обале. Креће се у једном правцу, а затим у супротном смеру. Као резултат, вода је као кретање, али остаје на свом мјесту.


АЦ фрекуенци

На тој основи, за АЦ је веома важна брзина промјене поларитета. Овај фактор се назива фреквенција.

Што је та фреквенција виша, то је учесталија у секунди промена поларитета наизменичне струје. Код нас је за ову вриједност стандард - једнака је 50 Хз.

То јест, наизменична струја мења своју вредност од екстремног позитивног, до екстремног негативног 50 пута у секунди.


Формула фреквенције наизменичне струје

Али не постоји само наизменична струја фреквенције од 50Хз. Много опреме ради на наизменичној струји одличних фреквенција.

Због промене фреквенције наизменичне струје, можете променити брзину мотора.

Такође можете добити већу брзину преноса података - на пример, на чипсетовима рачунара и још много тога.

Обратите пажњу! Да бисте јасно видели шта је наизменична струја и константна струја, можете користити пример обичне сијалице. Нарочито добро се види на нискоквалитетним диодним лампама, али гледајући га, можете видјети на обичној жаруљи са жарном нити. Приликом рада на једносмерној струји, оне горе са једнаком светлошћу, а при раду на наизменичној струји једва приметно трепере.

Шта је снага и густина струје?

Па, открили смо да је таква струја константна и шта се наизмјенично мијења. Али вероватно имате још много питања. Покушаћемо да их размотримо у овом делу нашег чланка.

Из овог видеа можете сазнати више о томе шта је та моћ.

 • А прво од ових питања ће бити: колики је напон електричне струје? Напон се назива разлика потенцијала између две тачке.


Шта је електрични напон

 • Одмах се поставља питање, а који је потенцијал? Сада ћу опет бити осрамоћен од стране професионалаца, али рецимо ово: то је вишак наелектрисаних честица. То јест, постоји једна тачка у којој постоји вишак наелектрисаних честица - а постоји и друга тачка у којој су те наелектрисане честице веће или мање. Ова разлика се назива напон.Мјери се у волтима (Б).


Напон у утичници

 • На пример, узмите редован излаз. Сви знате да је напон 220В. У утичници имамо двије жице, а напон од 220В значи да је потенцијал једног водича већи од потенцијала другог водича само за ове 220В.
 • Разумевање појма напона који нам је потребан да бисмо разумели колика је снага електричне струје. Иако са професионалне тачке гледишта, ова изјава није сасвим тачна. Електрична струја нема снагу, али је њен дериват.


Густина електричне струје у проводнику

  Да бисмо разумели овај тренутак, вратимо се на нашу аналогију са водоводном цијеви. Као што се сећате, пресек ове цеви је напон, а брзина протока у цеви је струја. Дакле, овдје је: снага је количина воде која тече кроз ову цијев.
 • Логично је претпоставити да је на равним пресјецима, тј. Затегнутима - јачи проток, тј. Електрична струја, што је већи проток воде за кретање кроз цијев. Сходно томе, већа моћ ће се пренети на потрошача.
 • Али ако аналогно води можемо проћи строго одређену количину воде кроз цијев одређеног дијела, јер вода се не компримира, онда је све у реду с електричном струјом. Кроз било који проводник можемо теоретски преносити било коју струју. Али у пракси, проводник мале секције при великој густини струје ће једноставно експлодирати.

Формула густине струје

 • У том смислу, морамобавити се чињеницом да је ово густина струје. Грубо речено, то је количина електрона која се креће кроз одређени проводник у јединици времена.
 • Овај број би требао бити оптималан. Уосталом, ако узмемо проводник велике секције, и проћи ћемо кроз малу струју, онда ће цена такве електричне инсталације бити велика. Истовремено, ако узмемо проводник мале секције, онда ће због велике густине струје прегрејати и брзо изгорети.
 • У том смислу, ПУЕ има одговарајући одељак, који омогућава избор проводника на основу економске густине струје.


Табела избора проводника о економској густини струје

 • Али да се вратимо на идеју шта је садашња моћ? Као што смо схватили из наше аналогије, на истом пресеку цеви пренесена снага зависи само од јачине струје. Али ако се попречни пресек наше цеви повећава, односно повећава напон, у овом случају, при истим вредностима протока, биће пренешени потпуно различити волумени воде. Иста ствар у струји.


Пренос капацитета преко водова различитих напона и типова електричне струје

 • Што је већи напон, то је мања струја потребна за пренос исте снаге. Због тога се за пренос на велике удаљености високих капацитета користе високонапонски далеководи.

На крају крајева, линија кроз попречни пресјек од 120 мм2 на напону од 330 кВ, способна да емитује више снаге у односу на линију исте секције,али на напону од 35 кВ. Иако ће се оно што се назива тренутна снага, бити исте.

Методе преноса електричне струје

Која је струја и напон који смо открили. Време је да се бавимо методама расподеле електричне струје. То ће вам омогућити да се у будућности осећате сигурније у раду са електричним уређајима.

ДЦ Цонстант

Као што смо већ рекли, струја може бити променљива и константна. У индустрији, и имате утичнице наизменичне струје. Он је много раширенији, јер га је лакше преносити жицом. Чињеница је да је промена напона једносмерне струје веома тешка и скупа, а промена напона наизменичне струје може се извршити помоћу конвенционалних трансформатора.

Обратите пажњу! Ниједан трансформатор наизменичне струје неће радити на једносмерној струји. Пошто су својства која она користе својствена само наизменичној струји.


Пуњива батерија

 • Али то не значи да се ДЦ не може користити нигдје. Он има још једну корисну својину која није инхерентна варијабли. Може се акумулирати и похранити.
 • У том смислу, истосмјерна струја се користи у свим преносним електричним апаратима, у жељезничком транспорту, као иу неким индустријским постројењима гдје је потребно одржавати ефикасност чак и након потпуног прекида напајања електричном енергијом.


Индустријска батерија

\ т
 • Најчешћи начин складиштења електричне енергије је пуњива батерија. Они суимају посебна хемијска својства, која дозвољавају да се акумулирају, а затим, ако је потребно, дају сталну струју.
 • Свака батерија има строго ограничену количину ускладиштене енергије. То се назива капацитет батерије, а одређује га напон напајања акумулатора.
 • Шта је струја покретања батерије? То је количина енергије коју батерија може испоручити на самом почетку прикључка за оптерећење. Чињеница је да се батерије, у зависности од физичких и хемијских својстава, разликују у начину повратка акумулиране енергије.

Графикони пражњења батерије

 • Неки могу одмах дати и много тога. Због тога су, наравно, брзо ослобођени. А други дају дуг, али мало. Поред тога, важан аспект батерије је и могућност да подржи напон.
 • Чињеница да, према упутству, у неким батеријама, као капацитет трзаја, глатко смањује њихов напон. И друге батерије су у стању да пруже практично све капацитете са истим напоном. На основу ових основних својстава, и изабрати ове објекте за складиштење електричне енергије.
 • За пренос истосмјерне струје, у свим случајевима, користе се двије жице. Ово је позитивна и негативна вена. Црвена и плава.

Измјенична струја

Али са наизменичном струјом, све је много компликованије. Може се пренијети једна, двије, три или четири жице. Да бисмо то објаснили, треба да се позабавимо питањем: шта је трофазна струја?

  \ т
 • Вариаблеструја нам генерише генератор. Обично скоро све имају трофазну структуру. То значи да генератор има три закључка, ау сваком од ових закључака појављује се електрична струја која се разликује од претходне под углом од 120 °.

Синусни валови трофазне АЦ мреже

 • Да бисмо ово схватили, подсјетимо се на наш синусоид, који је модел за опис измјеничне струје и према законима који се мијењају. Узећемо три фазе - "А", "Б" и "Ц", и узети одређени тренутак у времену. У овом тренутку, синусоида фазе "А" је на нултој тачки, синусоида фазе "Б" је на крајњој позитивној тачки, а синусоида фазе "Ц" - на крајњој негативној тачки.
 • Свака наредна јединица измјеничне струје у тим фазама ће варирати, али синкроно. То јест, након одређеног времена, у фази "А" ће бити негативан максимум. У фази "Б" ће бити нула, ау фази "Ц" - позитиван максимум. И после неког времена, поново ће се променити.


Фазни и линеарни напони трофазне мреже

 • Као резултат тога, испада да свака од ових фаза има сопствени потенцијал, различит од потенцијала суседне фазе. Дакле, мора постојати нешто између њих које не проводи електричну струју.
 • Ова разлика у потенцијалима између две фазе назива се линеарни напони. Поред тога, они имају потенцијалну разлику у земљи - овај напон се назива фаза.
 • И, ако је линеарни напон између ових фаза 380, онда је напон фазе један 220В. Она се разликује по вредности у в3. Ово правило увек важи за сваки стрес.

Вредности фазних и линијских напона

  \ т
 • На основу тога, ако нам је потребан напон од 220В, онда се може узети једна фазна жица, а жица је чврсто повезана са земљом. И добићемо једнофазну мрежу 220В. Ако нам је потребна мрежа од 380В, онда можемо да направимо само две фазе и повежемо грејни уређај као видео.


Шема боја за проводнике трофазне мреже у различитим земљама света

Али у већини случајева користе се све три фазе. Сви снажни потрошачи повезани су на трофазну мрежу.

Закључак

Што је индуктивна струја, капацитивна струја, стартна струја, празна струја, реципрочне струје, лутајуће струје и још много тога, једноставно не можемо размотрити у једном чланку.

Уосталом, питање струје је довољно обимно, и за његово разматрање створена је цела наука о електротехници. Али ми се надамо да можемо објаснити главне аспекте овог питања на приступачном језику, а сада вам електрична струја неће бити нешто фрустрирајуће и неразумљиво.