Шта је професионални под, за кров и ограду

До данас, метална профилисана плоча, то је валовита плоча - најпопуларнији материјал, који се користи не само за ограде, већ и за покривање крова. Може се видјети у многим приватним кућама, али мало људи зна да је то само мали дио његове употребе. Коју врсту валовите кутије треба да изаберем? Ово је вероватно најчешће питање које постављају многи туристи. Ако желите да будете са овим материјалом на "вас", онда прочитајте овај чланак.

врсте

У зависности од јачине, висине ребра и дебљине лима, прихвата се да се подели на:

  • кровиште;
  • медвед;
  • Зид.

Први је погодан за кровове, други за међустропни плафон, а трећи за ограду. Али то није једина ствар на коју се можете ослонити када бирате. Покривање листа је такође важно. На примјер, конвенционални поцинковани лим одговара омјеру цијене и квалитете и нај демократичнији је. За оне који користе профилне плоче не само као декоративни већ и као декоративни материјал, постоје листови полимерних премаза различитих боја (зелена, црвена, плава, смеђа).

Квалитет зависи од полимера:

  • ПВДТФ или поливинилдифлуорид. Отпоран на кишу, сунце, мраз и многе хемикалије. Има највишу вредност.
  • Пурал - нешто као прва верзија његових карактеристика, али много јефтиније.
  • Полиестер - много приступачнији од прве верзије, али је подложан механичким оштећењима.

Да не би погрешили са избором,Разговарајмо о томе који профил плоча изабрати за кров и одвојено за ограду.

кров

Прва ствар на коју треба обратити пажњу је присуство влажног жлеба за воду. То је само на профилисаном крову намењеном за употребу. Други је висина набора. Мора бити најмање 20 мм. Идеално 30-60 мм. Дебљина лима се одређује у зависности од временских услова у вашем подручју. Што више падне падавина, потребан је дебљи лист.

Али ако је угао нагиба крова већи од 40 степени, онда можете изабрати нешто суптилније. Успут, угао крова такође утиче на слагање листа. На пример, нагиб до 15 степени значи да ће лист морати да буде покривен нагибом од 20 цм.

ограда

Много је лакше одабрати профилну плочу за ограду, јер не треба издржати снијег зими, а вода у њој дефинитивно неће бити одгођена. Према томе, оптимално решење је лист дебљине до 0,7 цм и са не превеликим набојем. Најчешће је то валовита плоча разреда Ц8, Ц10 и Ц20. Изузетак могу бити подручја са јаким вјетровима. Што се тиче покривености, онда је на вама да одлучите. Конвенционална поцинкована плоча је најјефтинија и служи око 15 година. Полимерни премаз не само да даје листу леп изглед, већ и продужава животни век операције два пута.

Завршна обрада

Како покрити кров валовитом даском? У ствари, овде постоје две опције. Први је да се случај препусти професионалцима који ће дефинитивно све израчунати. Или, урадите то сами.
Ако сте изабрали другу опцију, размислите о томе да ли је то могуће за васЗавршни радови и сами, не заборавите на сигурносну технологију.

Како покрити кров валовитом даском властитим рукама

Прва ствар коју треба учинити је израчунати количину материјала. То можете урадити ручно или помоћу посебних програма. Друга опција не само да смањује време, већ и смањује вероватноћу грешака. За ове сврхе Грандлине ресурс ће стати.

Ако је кров једноставан, на пример, гаража, кућица за псе, шупа, онда можете израчунати ручно. Грешке овде не могу да се избегну, али ово се може исправити ако узмете материјал са малом маргином. Да бисте израчунали морате узети у обзир: број косих површина на којима се одводи вода (зраке), њихова величина и облик, као и кут нагиба. Поред тога, потребно је узети у обзир и друге елементе крова: скакавац, вијенац, завршну страну, кровни гребен, траку и друго.
Како израчунати профил? Прво, морате знати укупну површину крова. Ово се ради по формули приказаној у наставку:

Важно! Все израцунатите съобсениа се изнесуваат по стрминах.
Обично је површина крова једнака збиру квадрата свих косина. У просеку, да би се утврдио број потребних слова, дужину плоче треба поделити на радну ширину листа. То је 1100 мм.
Ово је погодно за слагање хоризонталног реда, а за вертикално је потребно узети у обзир ознаку валовитог картона.
Понављамо да су такви прорачуни погодни за мале објекте. Ако се одлучите да покријете кров куће, боље је користити програм или помоћ стручњака. Наравно, ако сте сигурнивјештине које вам нису потребне.

Алати

Да бисте обавили завршне радове, требаће вам следеће:

  • Одвијач или електрична бушилица за вијке;
  • вијци;
  • Пила за метал или електрично вратило за сечење профила профила;
  • Четка за обраду и чекић за млин.

Запамти! Немогуће је причврстити профилни лист на нокте. Он неће издржати, а ви ћете само прописати материјал. Плус, опасно је ако разбије јаке вјетрове.
Не заборавите да прије него што можете покрити кров валовитом даском, потребно је задржати изолацију, изолацију и хидроизолацију крова.

Сходно томе, увек је потребно да се плоче монтирају одоздо према горе, тако да влага не падне у преплетени простор. Слично томе, потребно је ставити слова против вјетра.
Ако можете да користите целокупан лист, стог почиње од краја и поравнава се над стрехама. Не заборавите око 40 мм, што иде до стреха вијенца.
Ако ово средимо, пређите на инсталацију. Након постављања првог листа, потребно га је фиксирати помоћу вијчаног центра у средини. Затим, закључите други са праском и само га поправите.
Након што је осигурана потребна количина валовитог картона, направимо поравнање дуж линије вијенца (водоравно). Након тога, потребно је да спојите листове код скакавца, у сваком другом отклону. Коњ је привезан у последњем смеру.
Да би било јасније, препоручујемо да погледате видео испод. А ако нисте сигурни у своју снагу, онда верујте овој професији професионалцима.
Могуће је да у том процесу јестекоштат ће вас мање, јер ако погријешите - покварите писмо и морате купити нови.