Шема разводњавања ожичења у дрвеној кући: детаљно размотрите

Дијаграми ожичења у дрвеној кући

Дрвена кућа има своје предности, али због чињенице да је дрво запаљив материјал, ожичење у дрвеној кући захтијева посебно пажљив приступ.

На крају крајева, кратки спој је један од најчешћих узрока пожара у дрвеним кућама. Стога, да би се то избегло, боље је да се придржавамо утврђених норми градње, а не да се надамо "можда".

Напајање куће

Прикључење зграде на електричну мрежу обављају предузећа за снабдијевање енергијом и само ако је пројекат доступан. Обично таква предузећа обављају инсталацију екстерног бројила и његовог прикључења на електричну мрежу.

Али закључке са шалтера до централе вашег дома већ инсталирате сами и у фази која претходи прикључењу на напајање.


На слици је приказано уношење хране код куће са ваздушне линије

 • Према СНиП 3.05.06-85, стр. При томе треба предузети мере да се спречи акумулација и формирање воде у овом сегменту. Полазећи од тога, обично се користи челична цев, савијена надоле.
 • Висина ваздушне линије у згради треба да буде најмање 2,75 метара. У овом случају, у одређеним случајевима требало би да се ова норма смањи на 2,5 метра. Удаљеност од кровног визира не би требало да буде мања од 200 мм.
 • Али акоунос се врши не ваздухом, већ кабловском линијом, онда се ослањамо на БСЦ 59-88 клаузулу 12.1. Ово упутство каже да дубина полагања каблова треба да буде у опсегу од 0,5 до 2 метра.
 • Метална цев мора такође да се користи у пролазу каблова кроз конструкцију зграде, која мора да се протеже изван спољне стране конструкција за најмање 60 цм. И не мање од 5 цм унутар зграде. У том случају, потребно је осигурати нагиб цијеви извана, чиме се елиминира накупљање влаге у њој.

Дистрибутивни одбор

Свака шема ожичења у дрвеној кући почиње са разводном таблом. Стога је поштовање правила његове инсталације веома значајан аргумент у борби за сигурност ваше електричне мреже.

Регулише правила за инсталирање разводних ормана п.7.1 ПУЕ.

Дистрибутивни штит у дрвеној кући

 • Пре свега, разводне табле треба да буду постављене на погодна места за одржавање. Морају имати механизме за закључавање и, када су постављени напољу, одговарајућу класу заштите. Инсталација штита треба бити изведена на неизгореној основи. У ту сврху се обично користе лимови.
 • Разводни ормари морају бити постављени у просторијама које немају огранке вентилационих и канализационих система. Осим тога, не можете опремити штитове испод купаонице, купаонице и других просторија, што може узроковати поплаву штита.
 • Разводне табле треба да буду постављене не ближе од 50 цм од водова за снабдевање топлом или хладном водом. И овде унутраУ просторијама у којима пролази гасовод или везивање котла на течно гориво, његова опрема је генерално забрањена.

Кабелски сноп код куће

Електричне инсталације у дрвеној кући изнутра могу бити отворене и скривене. А ако се за цигле и бетонске зграде сматра прикладније ожичење скривеног типа, онда је у дрвеној кући много лакше и јефтиније имплементирати ожичење отвореног типа.

Узгој отвореног типа

Отворено ожичење се назива начин монтаже када се жица монтира директно на елементе грађевинских конструкција. Ова метода је прилично згодна, јер је сва књижења лако доступна за поправку, инсталација не захтијева даљњи ремонт просторије, а за дрвену кућу, цијена уградње таквог књижења је знатно нижа.

У исто време, у отвореном начину инсталације трпи изглед просторија, јер су инжењерске комуникације у средишту.


Отварање ожичења у дрвеној кући

 • Избор начина инсталирања отвореног система ожичења зависи од врсте жице која се користи. На пример, ако користите кабл у неизолованој шкољци, он се може монтирати директно на зидове куће. Али такав кабел нема веома атрактиван изглед, али је његова цијена прилично велика.
 • Типично, ожичење је отворено у дрвеној кући кроз кутије и цијеви од ватросталних материјала. Тржиште сада представља огроман број таквих кутијаразличитих величина и боја. Ово вам омогућава да покупите кутије за било који положај.

Обратите пажњу! Према П.2.1.61 ПУЕ, при избору кутија, треба имати у виду да за кутије са поклопцима укупни пречник жица које се постављају не би требало да прелази 40% од пречника кутије. Ако кутија нема поклопце који се може скинути, онда укупни пречник жица не смије прелазити 35% пречника.

 • Поред тога, ожичење на отворен начин, у складу са табелом 2.1.3 ПУЕ, може се монтирати на ваљке и изолаторе са облогом од ватросталних материјала. Као такви материјали могу доћи и азбестна платна, или гвоздене плоче.

Обратите пажњу! Када се користе ватросталне подлоге, треба имати на уму да се оне морају протезати преко границе жице од најмање 10 мм са сваке стране.

 • Висина инсталације ожичења на отворен начин, према П.2.1.52 ПУЕ, не смије бити мања од 2,5 метра. Ово се не односи на косине на прекидаче и утичнице.
 • Ако је ожичење отворено у дрвеној кући, оне се морају поставити у металну цев када пролазе кроз плафон кроз плафон. Он обезбеђује не само брзу промену жица током поправке, већ и потребан ниво заштите запаљивих слојева.
 • Отворено ожичење не би требало да се налази ближе од 50 мм од цевовода и ближе од 100 мм од гасовода. Поред тога, уз паралелно полагање жице и цевовода на удаљености мањој од 250 мм, жица мора бити заштићена од механичких оштећења. Обично за овокористи се метална цев или валовити метал.

Узгој скривеног типа

Скривено ожичење назива се врста инсталације у којој се жице налазе унутар структурних елемената. У нашем случају, то могу бити подови, зидови или стропови.

Предности скривеног ожичења у дрвеној кући укључују само прикривање инжењерских комуникација. У исто вријеме, обављање таквих послова властитим рукама је прилично тешко, трошак свих потребних материјала је прилично велик, а поправак ожичења с овим начином инсталације практички је немогућ.

Скривено постављање у дрвеној кући

 • Електричне инсталације у дрвеној кући су такође скривене и монтиране, у зависности од кабла и производа од жице. Тако се каблови од негоривих материјала могу монтирати директно у конструкцијске елементе. Каблови од негоривих материјала имају на крају ознаке "ВНГ" (израђени од негоривих материјала).
 • Ако су жице или каблови израђени од тешких материјала, могу се монтирати само са облогом ватросталних материјала са свих страна, од којих се може контактирати контакт са елементима конструкције. Ватроотпорни материјали укључују каблове са завршном ознаком "нг" (која не подржава сагоревање).

Вреди напоменути! То прописује дебљину слоја малтера. Требало би да буде најмање 1 цм.Успут, приликом облагања ватросталних материјала у скривеним ожичењима, пројекција са сваке стране треба да буде најмање 1 цм

.
 • Али уобичајени каблови и жице од запаљивих материјала могу се монтирати на три начина:
  1. Жицу можете обложити ватросталним материјалима са накнадним малтерисањем жица са свих страна. Али за дрвене куће ово није најбоља опција.
  2. Могуће је уградити у цеви и кутије од тешких материјала. У овом случају, испод цеви и кутија је потребна облога од ватросталног материјала.
  3. Али у цевима и кутијама од незапаљивих материјала могуће је инсталирати директно у елементе конструкција. Овај метод се обично користи. Као заштита примењују се челичне или бакарне цеви, као и металне валовитке.
 • Када се користе цеви, кутије и набори од метала, треба имати на уму да у П.2.1.63 ПУЕ захтева немогућност акумулирања влаге у таквим цевима. Зато их треба монтирати под малим углом.
 • Успут, употреба вентилационих канала за постављање скривене жице је забрањена. Ова забрана се не односи само на појединачне жице које могу да прелазе вентилационе канале.

закључак

У нашем чланку смо се усредсредили само на основне захтјеве за инсталацију ожичења у дрвеној кући.

Исти процес заптивања се практично не разликује од инсталације жице у било којој другој згради. Због тога ће бројни видео и други чланци на нашем сајту помоћи да разумете све нијансе овог процеса.