Шема повезивања топлог пода са сушилицом за пешкире

За становнике вишестамбених зграда, посебно старе зграде, из године у годину, са појавом хладног периода, постоји један исти проблем. Ради се о квалитету гријања стамбених просторија. Централизовано снабдевање топлотом, упркос својој архаичној природи, остаје главна варијанта грејања стамбеног фонда у готово свим насељима и градовима наше земље.

За референцу: према подацима Државног одбора за статистику данас се до 75% стамбеног фонда у нашим градовима загријава због централизираног система гријања.

Вруће батерије у кући, још није знак да ће у стану бити топло и удобно. Самостално грејање, топли под у стану, грејање, које може само сањати већину наших грађана. Стамбене зграде, посебно "Хрушчов" и панел вишеспратних зграда, због карактеристика дизајна својствене огромном губитку топлине. Нормално греје кућу са обичним радијаторима у тешким мразима - проблем је проблематичан.

Из тог разлога, и за бројне друге, становници су присиљени да траже начине да помогну у рјешавању проблема. Један од ефективних, релативно јефтиних и најпрактичнијих опција за додатно грејање је топли под сушача за пешкире.

Повезивање топлог пода са носачем за пешкире

Идеја коришћења централизованог грејања као главног извора топлоте за рад других система грејања у стану није нова. Користите масу електричнекућни грејачи за стварање угодне температуре у удобној класи потрошње. Недовољна топлотна ефикасност стамбених просторија је разлог високих трошкова додатног гријања. Топли под у овом плану је најефикаснији начин грејања. За приватне куће, овај систем грејања је реалан и изводљив, али за урбане станове прво место је легитимност овог инжењерско-технолошког решења.

Главни разлог за забрану је да се уградњом у централизирано гријање додатних уређаја за гријање може негативно одразити на квалитет гријања у сусједним становима.

За референцу: у централизованом систему грејања радни притисак се значајно разликује од оптималних параметара који имају цеви контуре топлог пода. Не заборавите на температуру расхладног средства. За топли под оптимална температура гријања је 35-450С, док у радијаторима система централног гријања носач топлоте има температуру од 65-750С.

Неадекватност радних параметара доводи у питање комбинацију централизованог система снабдевања топлотом са цевом за грејање која се налази у поду. Ако се у оваквој ситуацији смањи законитост овог инжењерско-техничког решења, специјалисти топлоте негативно реагују на идеју коришћења топлотног центра за рад на топлом поду. Слаб квалитет топлотног носиоца и велика вероватноћа хидрауличких напада чине такво техничко решење за проблематично подручје у стану. То је сасвим друга ствар када је у питању грејање ограничене површине у вашем стану.

На пример: купатило, тоалет и друге просторије су хитно потребне за додатно грејање. Инсталирајте топли под у купатилу, који ће бити повезан са држачем за пешкире, што је задатак који се може самостално руковати. Прорачуни и трошкови у овом случају не играју кључну улогу. Мала површина и незнатни обим посла дозвољавају да се овакво гријање користи у градском стану без штете за сусједе.

Принципи рада система грејања

Техничка сложеност ове опције не представља везу. Грејач за пешкире је грејни уређај који се инсталира у готово сваком градском стану. Са конструктивне тачке гледишта - ово је спољашњи елемент комуникације, кроз који врућа расхладна течност или топла вода циркулише систем ПТВ-а. Такви елементи се често постављају као компензациони за петље система за грејање, као додатни извор топлоте у просторијама са високом влажношћу. Назив елемента говори сам за себе, отуда облик змије, кроз који је могуће ефикасно користити загријану контуру.

За естетику, пешкири су обично направљени од нерђајућег челика или прекривени никлованом. Сама конструкција и начин повезивања са сушењем пешкира до централизоване комуникације омогућава да се без икаквих посебних потешкоћа повеже са њим водени ступ. По правилу, за мале подове користе се цеви малог пречника. За купатило, чија површина је ретко када у градском стану прелази 4-5 м2, биће потребно само 15-20 метара од цеви.

Постоје две врсте држача за пешкире:

  • калем повезан на централизовани систем грејања;
  • завојница, која је повезана на централизовани ПРТ.

У првом случају, с почетком сезоне гријања, вода испуњава топлије пешкире и тако улази у контуру топлог пода, загријавајући подну површину.

Прва опција ради само током грејне сезоне. Остатак твог пода неће радити. Спојен на систем топле воде, завојница изгледа боље. Овај под у купатилу ће увек радити, обезбеђујући добру микроклиму и удобну температуру.

Како изгледа схема везе

Могућност спајања сушилице за пешкире у стану одређује и начин постављања пода топле воде.

Напомена: у неким зградама, завојница, инсталирана у купатилу, храни се расхладним средством које иде у супротном смеру. Ова опција је најпогоднија у смислу продуктивности.

Прихватљива температура расхладног средства омогућава поду да ради са максималном ефикасношћу. Међутим, постоји један, али! На крају сезоне гријања, ваш ће намот бити хладан и слободан од топлине пода. Ова шема везе није идеална.

Боље је користити топли под повезан са држачем за пешкире који је повезан са снабдевањем топле воде у купатилу. Овдје је потребно узети цијев за довод воде правилног промјера, прецизно израчунати дуљину цјевовода, подручје гријања и одабрати прави начин спајања. Цеви за топлоподови су боље узети метал-пластика, пречника 16 мм.

Сам процес инсталације је прилично једноставан и разумљив. Цео рад је да се повеже (уметне) на главну цев (успон) воденог пода. Нова цев ће ићи на под и вратити се на завојницу. Обавезно поставите кран за лансирање на место сечења, којим можете подесити брзину протока, укључивање и искључивање додатног грејања. Ова опција је најједноставнија и најјефтинија, али под условом да је притисак у цевима унутар нормалног опсега.

Уређај топлог пода, по правилу, мало се разликује од традиционалне праксе. Цев за довод воде се поставља у подлогу са одређеним кораком. Радијус савијања цеви треба да буде минималан, што би осигурало нормалну преносивост топлоте целог система. Ако имате једну контуру у купатилу, морат ћете користити колектор. Овим уређајем можете не само спојити већи број водених кругова, већ и прецизно подесити довод воде и температуру гријања пода гријања. Могуће је инсталирати циркулациону пумпу за поузданост, али профитабилност вашег минијатурног система гријања ће бити минимална.

Закључак. Који проблеми се могу сусрести

Користите централизовано грејање и систем топле воде за инсталацију топлог пода - феномен који је риједак и бржи је изузетак од правила. Од начина на који функционишу централизовани комуникациони системи, ефикасност вашег дизајна директно зависи од тога. Пад притискаУ систему, погоршање квалитета расхладне течности утиче на проходност водоснабдевања.

Такође треба имати на уму могуће ванредне ситуације. Као резултат пуцања цевног система грејног система услед хидрауличког удара, било је неопходно одмах га елиминисати. Да бисте то урадили, потребно је да уклоните не само плочице, већ и да искључите подручје естриха. Постоји велика вероватноћа да ћете, ако прекршите интегритет водоснабдевања, суседима сипати одоздо.

Запамти! Топли грејач за пешкире ће бити проблем за вас. Одсуство регулатора гријања у овом случају ће спријечити постављање угодне температуре у купаоници. Превише загрејани под ће јако осушити малу собу у купатилу. Прекиди са топлом водом у вишестамбеним зградама су уобичајени, стога није потребно очекивати константан, нормалан рад топле подне облоге.

Колектор и сензор температуре ће вам помоћи да делимично решите проблем, али онда ће ваш систем грејања ићи изван буџета.