Шема повезивања жица у разводној кутији: размотрите детаљно

Извршите инсталацију у разводној кутији

Правилно повезивање жица у разводној кутији је значајан фактор у поузданости ваше електричне мреже. Ако узмете у обзир да је преко 50% свих прикључака концентрисано у разводним кутијама, онда је овај елемент ваше кућне мреже или мреже станова посебно важан. У исто вријеме, не смијемо заборавити на јасноћу везе, као и на њену поправљивост. На основу тога, хајде да детаљније размотримо дистрибуцијске кутије.

Правила за уградњу разводних кутија

Пре свега, да се осврнемо на правила за инсталацију разводних кутија. На крају крајева, од тога зависи и поузданост ваше електричне мреже. Посебно зато што су ова правила сасвим логична и неће захтијевати озбиљна улагања.


Локација разводних кутија у стану

Со:

 • Прво, треба имати на уму да разводна кутија мора бити израђена од материјала одговарајуће површине за уградњу. Дакле, при сагоревању површине, на пример, дрвета, потребно је инсталирати разводне кутије од негоривих материјала. Ово је обично метал.
 • Ако је разводна кутија монтирана на неизгорену површину, нпр. Бетон, онда се могу користити кутије тешких материјала. Обично се у ове сврхе користе стандардне кутије специјалне пластике у сету који се нуди у грађевинским радњама.
 • Такође треба имати на уму да у складу са тачком 2.1.22, ПУЕ на свим локацијама гране и прикључку проводникамора имати залихе жице које омогућавају поновно повезивање. Цијена имплементације овог правила бит ће у основи пени, али у случају потребе за поновним повезивањем, ова дионица ће постати "златна".
 • Такође је вредно дефинисати локацију дистрибутивних кутија. Уопштено, није нормализована, али обично се налазе на улазу у просторију са ручке врата. Висина локације разводне кутије је обично 10-20 цм од плафона. То омогућава да се што је више могуће заштити од случајног додира и визуелног скривања.

Повезивање различитих електричних инсталација у разводној кутији

Сада можете директно размотрити везу жица у разводној кутији. Уосталом, то у великој мери зависи од типа уређаја који се повезује, као и броја ових уређаја. Понекад је пожељно да направите две, или чак три, разводне кутије за једну собу, него да покушате да све везе поставите у једну.

Повезивање групних жица

Прво и најважније, требало би да одредимо терминал или пролазну кутију. Идеално, свака дистрибуцијска кутија мора бити коначна.

Терминал се назива кутија која нема жице које је повезују са другим разводним кутијама. Пролаз се назива кутија која има такву везу.


На фотографији је пролазна кутија са прикључком утичнице

 • У прикључној кутији налазе се три језгра напојног кабла или жица од које крајњи потрошачи напајају.

Обратите пажњу! ОвоЖице за једнофазну мрежу би требале бити точно три. Од којих је једна нула, према параграфу 1.1.30, ПУЕ мора имати плаву боју, једну заштитну уземљену жицу означену жуто-зеленом бојом и фазни водич који може имати било које друго кодирање боја.

 • Пролазна кутија има три довода на жицама водича, који се обично постављају на терминалну плочу. Из овог истог терминала се убацује следећа разводна кутија. Као резултат тога, добијамо двије жице повезане једна с другом.
 • Друга могућа опција је ако је оквир за исту групу, а за другу групу је проходан. И обично жица за коју је кутија проходна, нема никаквих веза у њој. Он само трчи поред кутије.

конекција утичница

Прво размотрите ожичење у разводној кутији куће када прикључите утичницу. То је једна од најлакших веза.


Повезивање утичнице у разводној кутији

 • Дакле, у разводној кутији имамо три вене које напајају жицу. Као што смо већ рекли, ова фаза, нула и земља, означена је одговарајућим бојама.
 • Да бисте повезали утичницу, потребна нам је жица која иде директно у утичницу за повезивање са одговарајућим жицама кабла за напајање. У том случају треба обратити пажњу на боју.

Обратите пажњу! Сви прикључци у разводној кутији морају се изводити помоћу терминала, лемљења, лемљења или заваривања. Ово је захтевано у П.2.1.21 ПУЕ, који забрањује употребу твист-а.

 • Аковеза је направљена у пролазној кутији као видео, веза се може направити и са каблом за напајање, и са каблом који преноси другу разводну кутију. На крају крајева, због међусобне повезаности они су једна цјелина.

прекидач прекидача

Шема повезивања жица у разводној кутији за повезивање прекидача је мало компликованија, али и прилично једноставна и разумљива. Чак ни прекидач са два или три кључа не би требало да изазове проблеме за вас.

Цоннецтион Дуал-цирцуит бреакер

Со:

 • Прије свега, спојимо прекидач.За то је потребна жица, која доводи до увођења прекидача за повезивање са фазом кабла за напајање. Жице из излаза прекидача се емитују у разводну кутију.
 • Сада спојите лампу.Прво га спојимо на нулу и заштитимо кабл за напајање, жица која иде до лампе. Након тога спајамо фазну жицу лампе на жицу, која долази из излазног прекидача.
 • Што се тиче прекидача са два, три или чак четири круга , примењује се исти принцип. Једина разлика је у повезивању фазног кабла са излазом прекидача.
 • Ако је то лустер са два начина рада , онда има две фазе жице. Њима онда повезујемо наше излазе са прекидача.
 • Ако су на прекидачу спојени различити прекидачи , наша упута препоручује да прије свега повежете њихове нуле и фазе. Затим се упали једна фаза жице са терминала прекидачасвака лампа

Повезивање лампе и утичница

Али повезивање утичнице са прекидачем ће бити сложенија схема. Повезивање жица у разводној кутији у овом случају је мало збуњујуће. Али ако потпуно раставите шему, онда у њој нема ништа компликовано.


Дијаграм повезивања прекидача из утичнице

 • Пре свега, користећи метод описан горе, ископчајте утичницу.
 • Сада спојите жице нуле и заштитне жице. Ово се ради на исти начин као у нормалној вези.
 • Што се тиче фазног водича за прекидач, могу постојати две опције. Можете купити један производни прекидач са утичницом у којој је веза већ успостављена. А можете купити одвојено прекидач и одвојено утичницу. У овом случају, веза између њих ће бити извршена.
 • Да не би дошло до препуњавања жица у овом случају, препоручљиво је спојити прекидач директно са фазног контакта утичнице. Спојите ову жицу на прекидач.
 • Жице из излаза прекидача, као и код нормалне везе, шаљу се у разводну кутију. Овде је повезан са фазним водом лампе.

закључак

Као што можете видјети, све врсте прикључака у разводној кутији могу се у потпуности обавити властитим рукама. Главна ствар да будете опрезни је да не збуните фазе, нулу и заштитне жице. Најлакши начин да то урадите је да следите препоруке ПУЕ. На крају крајева, кодирање боја неће вам омогућити да спојите жице различитих боја. А ово је практично 100% гаранција ваше исправностисцхематицс