Шема постављања у једнособном стану: детаљно ћемо размотрити

Могућа варијанта схеме ожичења у једнособном стану

Схема ожичења у једнособном стану у старим кућама у већини случајева апсолутно не задовољава модерне захтјеве. Стога, обављањем поправке стана, треба водити рачуна о његовој обавезној замјени.
Ово не само да ће вас спасити од многих проблема у будућности, већ ће и штитити ваш дом од могућих пожара. Уосталом, према статистикама, кратак спој старог књижења је главни разлог за пожаре у нашој земљи.

припремни догађаји

Избор главних параметара електричне мреже вашег стана

 • Избор раскрснице и материјала од којих ће се ожичење изводити у једнособном стану, а распоред његовог постављања у великој мјери зависи од врсте бртве и укупног капацитета свих ових уређаја.
  Стога, пре свега, требало би да направимо план за лоцирање утичница и мрежа за осветљење. Требало би да се руководи правилима "Правила уређења електричних инсталација" (ПУЕ) и елементарним концептима погодности.
  1. Уградња прекидача у купатилу је забрањена
  2. Купатилу није дозвољено уградити утичнице без америчке машине.
  3. Прекидачи у собама требају бити смјештени у близини врата од ручке врата.
  4. Утичнице у стамбеним просторијама могу се организовати на основу практичности њихове употребе. Препоручене вредности су висина од 0,3 до 1,8 метара.
  5. Склопке се обично налазе на надморској висини од 0,6 - 0,8 м


На слици су приказане препорученерастојања за електричне инсталације

 • Следећи важан корак је да се изабере шема постављања ожичења. Може се користити метод отвореног ожичења у кутијама или скривено ожичење у зидовима. Свака од ових метода има своје предности и недостатке. Дакле, предности отвореног објављивања укључују:
  1. Могућност уградње без поправке у просторији. Једноставно инсталирате додатну кутију испод плафона, која у будућности поставља ожичење.
  2. Време инсталације је значајно смањено. Дакле, уз правилан приступ, у једнособном стану, све жице могу бити замијењене дословно за један дан.
  3. Једноставност извођења поправних радова и даља инсталација додатних електричних уређаја.
 • Али предности скривеног ожичења су нешто више:
  1. Према ПУЕ, латентна књижења су знатно мање захтјевна. Као резултат тога, није увек потребно користити додатну заштиту од механичких и термичких оштећења. И нема додатних кутија за куповину. Због тога је питање цијена знатно ниже.
  2. У скривеној жици са истим попречним пресеком жице, нешто веће толеранције на номинално дозвољене струје и струје преоптерећења. То се постиже на рачун квалитативнијих показатеља производње топлоте.
  3. Скривено ожичење уопште не квари изглед вашег стана и не заузима тако мало простора у стану.
 • На основу свега овога, може се закључити да је отворено ожичење изабрано само у изузетним случајевимаслучајевима. На пример, када је поправка већ завршена, а ожичење замењено заменом.
  Или ако је ударац зидова веома непожељан због беде зграде. У другим случајевима, оптимална опција је још више радна, али могућност латентног постављања.

Обрачун електричне мреже једнособног стана

 • Пре свега, треба да израчунамо номинално оптерећење свих ваших електричних пријемника. У ту сврху користимо поједностављену формулу; где је П номинална снага електричних апарата, У је називни напон мреже (за једнофазну мрежу је 220В), а И је номинална струја нашег напајања.


Приближна снага разних електричних уређаја

 • На основу ове формуле, електрични апарат снаге од 1 кВ троши струју од 4,55 А. Да би се поједноставио прорачун и створила одређена залиха, прихватили бисмо је једнак 5А.
 • Приликом израчунавања ваше електричне мреже размотрите само реалне ситуације његове употребе уз максимално оптерећење. Не треба да рачунате на чињеницу да у једном простору прикључите четири грејача од 2кВ.
  Вероватноћа за то је прилично мала. И схема ожичења у једнособном стану од таквог обрачуна ће бити знатно компликована и повећат ће се у цијени.
 • Сада наставите са избором жице која нам је потребна. Ово треба урадити у складу са клаузулом 1.3 ПУЕ.
  Али с обзиром на то да наша оптерећења нису велика и да нам није потребан прецизан израчун, направили смо груби прорачун. За ово претпостављамо да је попречни пресек у 1 мм2 бакарне жицепропусни опсег у 10А, и алуминијум у 5А.

Обратите пажњу! Тачнијим прорачуном, узимајући у обзир параметре као што су врста изолације, начин полагања и температура ваздуха, капацитет жице је вероватно нешто већи. Али са нашим оптерећењима ова разлика није толико значајна и неће имати радикалан утицај на коначни резултат.

Избор попречног пресека жице при номиналном оптерећењу

 • Следећа кључна тачка за нас у ПУЕ је 6.2.2. Он каже да би групе за снабдевање електричном енергијом требало да буду опремљене аутоматским прекидачима за номиналну струју која не прелази 25А. На основу тога, потребно је поделити терет у стану тако да га поделимо у групе од највише 25А.

Обратите пажњу! Што за расвјету мрежног напајања обично чини група са називном струјом која није већа од 16А. У овом случају, у складу са одредбом 6.2.3 ОЗО, она не смије садржавати више од 20 жаруља са жарном нити или истовремено. Вишенамјенски лустери сматрају се једним потрошачем с одговарајућим оптерећењем.

 • Типично, план ожичења у једнособном стану може бити изведен од једне или двије такве групе. Уосталом, 5кВ за храну је сасвим довољно, а подела на групе често ради само из разлога безбедности и удобности.

Избор шеме снабдевања једнособног стана

Шема снабдевања целог стана из једне групе

 • Ако укупни капацитет свих наших електричних потрошача не прелази25А, онда можемо организовати исхрану свих потрошача из једне групе.Ово је најједноставнија и најјефтинија опција која је вероватно имплементирана у вашем стану још у изградњи. Само што је извршена, највјероватније, од алуминијске жице. Његови недостаци су:
  1. Нижа поузданост шеме. Уосталом, као посљедица оштећења на жицама на било којој локацији, цео стан ће бити пригушен.
  2. Снажна зависност од рада моћних електричних уређаја (нпр. Електрични гријачи или котлови).
  3. Већи број разводних кутија у свакој соби.

Обратите пажњу! За напајање моћног електричног апарата боље је извршити засебну групу са властитим прекидачем и, ако је потребно, властитим даљинским управљачем.

 • Будући да таква схема ожичења једнособног стана не предвиђа засебну централу, онда се прикључивањем на аутоматску машину након шалтера вуче кабл за напајање кроз стан. Према нашим прорачунима, ово би требало да буде бакарна жица са попречним пресеком од најмање 2,5 мм 2 или алуминијумом. У мјестима повезивања утичница и прекидача направите разводне кутије, у које се спајате на доводну жицу.
 • Да би се смањио број разводних кутија које смањују поузданост наше шеме, препоручује се да се у сваком одељку прикључи неколико електричних потрошача одједном. Сви електрични прикључци потрошача морају се изводити паралелно са напајањем жице.


Варијанта шеме понуде хране једне групе

Схема хранеједнособан стан из више група

 • Ако је укупно процијењено оптерећење за једну просторију веће од 25А, онда ће свака инструкција напајања показати потребу за подјелом терета у групе. Поред тога, често се врши подела на групе, чак и ако укупно оптерећење не прелази 25А. Ово се ради како би се одвојила једна линија у велики извор енергије или како би се повећала сигурност и практичност напајања електричном енергијом.
 • Групе се обично формирају у зависности од природе терета (на пример, осветљење је одвојено од утичница) или захтеваног степена заштите (на пример, јединица за снабдевање купатила и кухиња опремљени су ултразвучним скенером, а група нема просторије за исхрану и ходник). Број група је ограничен само вашим финансијским могућностима и сврсисходношћу.
 • Недостаци одвајања понуде станова од неколико група укључују следеће:
  1. Повећање укупних трошкова шеме распореда. Разлог за то је употреба више материјала.
  2. Ако се уградња скривеног ожичења врши подјелом на групе, бит ће потребна много дубља решетка за полагање водова. Стога, ако радите властитим рукама, онда је сложеност таквог процеса много већа.
  3. Потреба за уградњом разводне табле у стан.

Обратите пажњу! Приликом инсталирања разводне табле у стану, у складу са тачком 7.1 ПУЕ, она мора бити опремљена на погодном месту за сервисирање, без изложених делова,близу браве, која се налази не ближе од 50 цм од цевовода, морају бити израђени од ватросталног материјала, а аутоматске склопке треба инсталирати само на фазне жице.


Опција напајања електричном енергијом са две групе

 • Када се инсталирају поједине групе, најбоље је да се оне врше како би се избјегли случајни синдикати. Поред тога, треба да се придржавате правила инсталације ожичења, видео снимке које ћете наћи у сету на Интернету.

закључак

Поштујући наше једноставне препоруке о правилима обрачуна и одабира шеме снабдевања једнособног стана, лако можете монтирати поуздану и трајну електричну мрежу.
Истовремено, његова поузданост и сигурност ће задовољити највише стандарде. А у случају висококвалитетне инсталације, сигурност такве електричне мреже ће задовољити све стандарде ПУЕ и неће довести до експлозије или других непријатних ситуација.