Шема грејања двоспратне куће, како направити грејање у двоспратној згради

Гријање - најважнији инжењерски систем потребан за опстанак сваког приватног дома. Уз његову помоћ ствара се одређени температурни режим, неопходан за угодан живот људи. При коришћењу грејања, компензују се губици топлоте, а обезбеђена је поузданост грађевинских конструкција, њихова отпорност на негативне факторе околине и трајност саме зграде.

Пројектовање гријања код куће обављају стручњаци високе класе. Инжењери - топлотни инжењеринг ће извршити детаљну калкулацију, размотрити најпрофитабилније цијеви, што ће избјећи трошкове приликом куповине елемената система гријања.

Карактеристике грејања двоспратног дизајна зграде

Пројект гријања двоетажне зграде заслужује посебну пажњу, јер се у овом случају његов развој одвија узимајући у обзир неке важне нијансе.

  • Значајна висина куће, али уређај за гријање налази се у приземљу, а расхладно средство се мора попети на други кат, што га спречава да направи властиту тежину.
  • Велика површина куће компликује гријање, тако да стручњаци размишљају о томе како уредити гријање, тако да се топлина равномјерно распореди по свим точкама куће. За гријање у двоспратној кући планирано је да систем цијеви буде више разгранат и материјално интензиван, што ће осигурати циркулацију већег волумена носача топлине, као и уградњу котлова веће снаге.
  • Масе су одвојене од једнеједан простор захтева креирање засебне шеме за сваку од њих, узимајући у обзир преграде, врата и број прозора, ентеријера, који спречавају природну дистрибуцију топлоте и њену равномерну дистрибуцију.

Шема гријања двокатне приватне куће израчунава се на основу водног система, што је најоптималнија опција. Принцип рада је врло једноставан: вода се загријава уз помоћ котла, затим пролази кроз цијеви и враћа се поново. Котао за гријање воде може користити плин, електрично, чврсто или текуће гориво. Систем такође обухвата цеви за оплемењивање, температурне сензоре, арматуре, итд. Елементи

Постоји неколико опција за гријање двокатнице.

систем за подизање


Најједноставнија операција је гравитациони систем грејања двоспратне зграде. Загрејана расхладна течност кроз цеви уз помоћ циркулационе пумпе улази у саму горњу тачку, након чега течност наставља да тече услед гравитационе силе, спушта се низ устаје и даје топлотну енергију околном ваздуху. Након откривања носача топлоте у систему повратног цјевовода, одакле под утицајем пумпе поново улази у котао за грејање.

Предности устају:

  • висока ефикасност - равномерно загревање целог система;
  • Минимални трошкови су потребни за куповину опреме и разделника цеви;
  • рад система је могућ без употребе циркулационе пумпе, што ће уштедјети на трошковима, али ће бити знатно мањепродуктивни.

Као недостатак - ниска ефикасност овакве шеме за велике зграде, али у овом случају је могуће ријешити проблем - инсталирана је снажна циркулациона пумпа, или постоји цијели систем кранова који ће контролирати струју течности.

Са природном циркулацијом расхладне течности

Ово је врста система устаја, али без употребе циркулационе пумпе. У овом случају, инсталација је компликована, упркос једноставном распореду распореда. Рад се одвија у складу са природним законима: густоћа топле расхладне течности варира и гура кроз цеви (смештене под углом котла) хладном течношћу. Чим расхладна течност достигне највишу тачку и почне да се спушта назад кроз цеви, смјештена под благим одступањем према котлу.

Недостатак је споро загревање просторија и висока потрошња горива у почетној фази рада.

Цоллецтор

Сакупљач - је најсавременија и најучинковитија шема гријања приватне куће на два ката. Заснован је на колектору - дистрибутивном чешљу, тј. Цеви великог пречника, опремљене са неколико сапница за извлачење, које се користе за снабдевање носача топлоте и његову повратну струју. Циркулационе пумпе се уграђују на цеви које узгајају загрејану расхладну течност дуж одвојених грана. На свакој од грана може се монтирати његов колектор за дистрибуцију течности кроз зоне, на пример, за уградњу водених подова.

У исто време склоп колектора обезбеђује кући топлу воду у великомволумена

две цеви

Круг са две цеви може се направити сопственим рукама. Његова посебност је у томе што се монтирају два одвојена цјевовода - за напајање расхладне течности и њена реверзна струја, међусобно прстеновани радијаторима. Главна предност таквог система - топла течност улази у радијаторе директно, без проласка кроз друге уређаје за грејање, што омогућава да се све батерије равномерно загревају.

Двоканална се користи за колектор, као и системе са природном и присилном циркулацијом течности.

једноцевна

Такав систем грејања двоетажне зграде се активира, ако је цевовод мале дужине и уређаја за грејање минимална количина. Носач топлоте се креће дуж прстена (из котла и назад), заобилазећи уређаје за грејање. Цев за довод течности до акумулатора и њен поврат су монтирани у једном цевоводу, тако да је такав пројекат грејања двоспратне зграде прилично једноставан. Али постоји значајан недостатак - за радијаторе који се налазе на крају система, расхладно средство је отигли, тако да цијев цијеви није погодна за куће с великим површинама. Могуће је донекле поправити ситуацију, ако ће схема у двоспратној згради имати снажну циркулациону пумпу и модерне радијаторе са потребом за малом количином расхладне течности.

Ако се поставља питање како направити гријање у двоетажном објекту, онда се стручњацима савјетује да обрате пажњу на двоцијевни систем гријања воде са присилном циркулацијом. Добра опција ће бити колекционар. Ипак, у већини случајеваГрејање приватне куће је комбиновано, посебно ако се ради о великим зградама, на пример, коришћењем система вертикалних и колекторских ожичења цеви.