Септички дајте: шта је боље, критеријуми за прави избор

Најбоље рјешење проблема кориштења отпадних вода у земљи гдје нема централне канализације је уградња септичке јаме. Међутим, проналажење одговарајућег модела не мора бити тако једноставно као што је требало да буде. Велики асортиман разних дизајна и модификација које нуде модерни произвођачи, поставља кориснику питање: која је боља септичка јама за давање? Након што сте прочитали дате информације, можете добити бољу идеју о уређају за канализацију и систем за пречишћавање канализације и већ свесно почети да бирате дизајн постројења за пречишћавање. [/Вазхно]

Шта је септичка јама? Намена, захтеви за уградњу

Септичка јама је постројење за чишћење чија је сврха сакупљање, рециклирање и коришћење канализације. Купите септичку јаму - значи осигурати удобно кориштење воде и тоалета. Нечистоће у домаћинству и домаћинству у облику контаминиране течности не могу се једноставно сипати у земљу или у отворене резервоаре. Она је увек праћена неугодним мирисима, загађењем земљишта и подземних вода, што угрожава локалну еколошку штету.

Дакле, за уређење канализације на приватним територијама, које укључују сеоске викендице, сеоске куће, имања, имања, изумљени су специјални контејнери за сигурну концентрацију отпадних вода у њима. Након тога, ови тенкови су модернизовани у целом систему и почели су да се зову септичке јаме, којима је савремени човек навикао и примењује се, као саставни део аранжмана.живот и удобност.

Тренутно, корисник има могућност избора између најједноставнијих модела септичких јама за давање или сложеније конструкције које омогућавају додатно филтрирање и чак дубинско чишћење уз накнадно одлагање.

Практични савети!Треба имати на уму да тип конструкције није одабран од стране корисника, његова инсталација мора задовољити одређене захтјеве прописане грађевинским прописима и правилима (СНиП).

Они обезбеђују сигурну удаљеност од септичке јаме према неким објектима:

 • из зграда, стамбених објеката - не мање од 5 метара;
 • извори воде за пиће - 50 м;
 • водени канали (природни и вештачки) са текућом водом -10 м, и резервоари стојећи - 30 м;
 • аутопутеви, аутопутеви, путеви (укључујући и руралне) - више од 5 м;
 • дрвеће - 3 м;
 • гасоводи, подземни заптивачи - 5 м.

Таква одстојања обезбеђују се у случају оштећења интегритета резервоара, како би се спречио штетан утицај његовог садржаја на наведене објекте.

Коју врсту септичког изабрати за давање: избор, класификација

Пре куповине и инсталирања система за пречишћавање отпадних вода, потребно је одлучити који модел ће најбоље одговарати специфичним условима рада. Како одабрати септичку јаму за давање? - На ово питање се може одговорити упознавањем са врстама зграда, њиховим дизајном и карактеристикама.

Постоје сљедеће врсте септичких јама:

 • акумулативни- радна принципу септичке јаме, која представља капацитет за сакупљање и акумулацију кућних и кућних отпадних вода из зграде до тренутка пумпања уз употребу специјалне опреме (машина агенизера);
 • са системом филтрације земљишта (дренажа)- обезбедити прелиминарно чишћење и осветљење одвода пре њиховог кретања у дренажни систем, где се коначно чисте и растварају у слојевима земље;
 • уз употребу био-прочишћавања- омогућавају примјену различитих метода које омогућавају практично комплетну обраду отпадних вода и њихово сигурно одлагање у тло или резервоар.

У областима са несталним пребивалиштем, довољна инсталација резервоара, који ће служити као септичка јама за тоалет у земљи.

Ако је предвиђен породични смештај, као и пријем гостију, потребно је размислити о инсталирању постројења за третман са довољном количином и добром продуктивношћу.

Са изузетком модела акумулације, системи за пречишћавање отпадних вода функционишу коришћењем микроорганизама - бактерија које прерађују органске нечистоће из канализације из куће, чиме их прочишћавају до стања воде. Ове бактерије су:

 • анаеробни- способни да одрже егзистенцију без обзира на присуство кисеоника у околини;

 • аеробни- не могу се развити и постојати на ниским нивоима садржаја кисеоника или његовом одсуству.

Зависно од тогаКоришћене бактерије, септичке јаме се дијеле на анаеробне и аеробне моделе.

Карактеристике дизајна и принцип анаеробних септичких јама

Овај тип постројења за пречишћавање је једнокрилно, двоструко или трокоморно резервоара, херметички затворено, у коме се одвијају фазе разлагања органских компоненти отпадних вода отпадних вода и уклањање пречишћеног производа увођењем у слојеве земљишта.

Најпопуларнија међу њима је анаеробна септичка јама са две камере. Пријем канализације одвија се у првој комори, где се врши очвршћавање и одвајање чврстих честица. Затим се садржај сипа у други одјељак гдје се обрађује аеробним микроорганизмима и чисти. Осветљени флуид се повлачи кроз испусну цијев и отапа у тлу кроз сустав за одводњавање.

Активност аеробова и њихов рад на разградњи органских нечистоћа у отпадним водама домаћинства и домаћинства праћени су ослобађањем гасова: ЦО2 - угљен диоксид; ЦХ4 - метан; НХ3 - амонијак; Х2С - водоник-сулфид.

Неки од ових гасова су савршено растворени у води и уклањају се са њим, а неки се уклањају кроз вентилациони систем, који укључује присуство повратног вентила који омогућава да се издувни гасови испуштају, али спречава приступ кисеоника унутра.

У циљу побољшања квалитета чишћења, неки модели укључују присуство биофилтра - додатне коморе пуњене посебним пунилом, која ствара повољне услове за репродукцију бактеријаанаеробес Као пунило користити полимерне грануле, гламид или пластичну мрежу.

Главне предности анаеробних модела су:

  [Итем ицон = "фа-плус"] једноставност дизајна - недостатак компликованих техничких и електричних елемената;

  [итем ицон = "фа-плус"] енергетска независност - процес прочишћавања се одвија током природних реакција;

  [Итем ицон = "фа-плус"] је релативно ниска цена.

У одсуству корисних микроба или ниске ефикасности њиховог "рада", могуће је купити анаеробне бактерије за септик да би се умјетно повећала њихова популација у септичким јамама "инкубацијом".

Уређај и услови за функционисање аеробних септичких јама

За разлику од претходних модела, принцип аеробних септичких јама заснива се на повећању приступа кисеоника септичној камери како би се подржала аеробна активност која не може постојати без ње.У ту сврху, изградња таквих објеката укључује присуство компресора, пумпи, аератора (ваздушне млазнице кроз које зрак у облику облака мјехурића улази у резервоар).

Аеробна септичка јама се може назвати независном, али њене главне предности су:

  [Итем ицон = "фа-плус"] високе перформансе при нижим запреминама резервоара;

  [Итем ицон = "фа-плус"] стопа обраде отпада;

  [Итем ицон = "фа-плус"] висококвалитетно чишћење.

Недостатак је релативно висока цијена и немогућност одржавања ефикасности у одсуству електричне енергије.

Гради зграду од две или три коморе. Канализацијаотицање улази у пријемни резервоар, где се јавља одвајање великих и тешких фракција од мањих честица. Од сталног приступа кисеоника кроз аераторе, бактерије су у активном стању и обављају обраду органских једињења, пречишћавајући садржај коморе. Пречишћена вода улази у секундарни резервоар за таложење, где се коначно осветљава и уклања, ослобађајући простор за новостворену течност.

Да би се одржало стабилно функционисање система за лечење, препоручује се да се у њега додају посебни додаци који садрже аеробне бактерије за септичку јаму која се може купити у слободној продаји.

Шта је мини септичка јама за давање? Посебности, предности

\ т

Модели мини-септичких јама су посебно дизајнирани за уређење локалних канализационих система у летњим колибама. Они могу у потпуности покрити потребе двоје особа са сталним пребивалиштем или цијелу породицу током периодичне посјете парцела.

Префикс "мини" имплицира да је обим такве зграде само 1м? Упркос малој величини и безначајном капацитету, објекат може да преради до 200-300 литара течности током дана.

Најмањи септички резервоар има принцип деловања, заснован на истим процесима као у горе описаним моделима: одбрана, чишћење од органске материје услед бактерија, осветљење и коришћење кроз дренажни систем.

Предности таквих мини-септичких модела за давање без пумпања су:

  [Итем ицон = "фа-плус"] Трајност је материјал производње(пластика или полиетилен) не подлежу корозији и имају дуготрајан радни ресурс када се правилно користе;

  [Итем ицон = "фа-плус"] лакоћа одржавања - је пумпање седимента док се акумулира, што се дешава изузетно ријетко;

  [Итем ицон = "фа-плус"] мале димензије - дозволите уградњу производа чак и на малом земљишту;

  [итем ицон = "фа-плус"] доступност - цена мини инсталација се повољно разликује од већих аналогија.

Још једна предност описаних модела је лакоћа уградње, која, с обзиром на малу величину и тежину, може направити чак и једна особа.

Септичка да би дали боље цене: преглед, поређење, анализа

Модерно тржиште обилује снабдевањем својих производа од различитих произвођача. Разлике између најбољих септичких јама од више осредњих модела немају изражен карактер, већ их је потребно детаљно тражити.

Не можете доносити одлуке искључиво на основу запремине септичких јама, с обзиром да што је већи капацитет, то је мање потребно да се испумпава. Без добро успостављеног система за одводњавање, било која септичка јама ће морати често испумпавати.Потребно је размотрити могућност уградње додатних система за чишћење у случају да квалитет чишћења није довољно висок. Не би било у реду да одаберете аеробну септичку јаму за простор у којем постоји нестанак струје или мини модел за велику сеоску кућу са сталним боравком.

Практични савети!Најбољи септички трик је онај за који је права стварспецифичне радне услове, има потребне перформансе и вредност доступну за куповну моћ корисника.

Избор најбоље септичке јаме за сеоску кућу: рејтинг познатих произвођача, преглед производа

Већина заштитних знакова представља низ својих производа са различитим модификацијама да би заинтересовала највећи број купаца и привукла њихову пажњу на своје производе. Произвођачи септичких јама нису изузетак.

Корисник је позван да се упозна са рејтингом 10 познатих брендова - произвођача постројења за третман локалних канализационих система, који дуги низ година заузимају водеће позиције у популарности међу клијентима.

Ова информација није реклама, већ је дата као информација за кориснике.

"Топас" - високе стопе прочишћавања

Септички распон сорти има више од 30 имена. Пажња корисницима су представљени најпопуларнији модели за сеоску кућу или сеоску кућу, дизајнирану за породицу од неколико људи. Подаци о септицемији се односе на аеробни тип. Одлучивши се за куповину септичке јаме Топаз јефтиније од произвођача, куповна цијена ће зависити од назива модела и његових техничких карактеристика:

\ т
Модел десцриптион
Топас-5 Дизајниран за 5 особа
Димензије - 1.1к1.2к2.5 м
Потрошња електричне енергије - 1,5 кВ /дан
Продуктивност - 1 м? /Дан
Цена - 79 900 руб.
Топас-8 Обезбеђује 8 корисника
Димензије - 1.6к1.2к2.5 м
ПотрошњаСтруја - 1,5 кВ /дан
Продуктивност - 1,5 м? /Дове \ т Цена - 99 900 руб.
Топас-10 Смештај за до 10 особа
Димензије - 2.1к1.2к2.5 м
Потрошња електричне енергије - 2 кВ /дан
Перформансе - 2 м? /Дове
\ т Цена - 125 500 руб.

Приликом наручивања инсталације Септичке Топе, цена инсталације "кључ у руке" ће бити: Топас-5 - 107.000 рубаља., Топас-8 -128.000 рубаља.

"Танк" - поузданост одговара називу

Ови системи се састоје од неколико комора у којима се одвија процес пречишћавања. Карактеристике септичке јаме, оцјене власника о његовој практичности, указују на висок квалитет изведбе и поузданост производа. Опсег модела је обезбеђен са пет модела:

\ т \ т
Модел десцриптион
Танк-1 Дизајниран за 2-3 особе
Димензије - 1.2к1к1.7 м
Объем - 1.2 м?
Продуктивност - до 600 л /дан Цена - 20 000 руб., С инфилтрациа и инсталациа - 56 700 руб.
Танк-2 Обезбеђује до 4 особе
Димензије - 1.8к1.2к1.9м
Объем - 2 м?
Продуктивност - до 800 л /дан Цена - 29 200 руб., С инфилтрациа и инсталациа - 71 700 руб.
Танк-2.5 За употреба 5 ливе
Димензије - 2х1,2х1,95 м
Объем -2.5 м?
\ т Продуктивност - 1000 л /дан Цена - 33 700 руб., С инфилтрациа и инсталациа - 79 200 руб.
Танк-3 За породицу од 6 чланова
Димензије - 2.2х1,2х 2 м
Объем - 3 м?
Продуктивност - 1200 л /дан
Цена - 40 400 руб., Са инфилтрацијом и инсталацијом- 88 000 руб.
\ т Танк-4 За 9 људи
Димензије - 3.8к1к1.7 м
Запремина - 3.6 м?
Продуктивност 1800 л /дан
Цена - 52 400 руб., С инфилтрациа и инсталациа - 103 000 руб.

Приликом наручивања септичке јаме, цена може да се повећа у зависности од броја монтираних инфилтрата (могу бити 1, 2 или 3 јединице).

"Термите" - приступачно решење по приступачној цени

Приликом разматрања отпадне воде Тхермите, прегледи власника су искључиво позитивни, истичући енергетску независност и економичност производа. Такође је примећено и једноставност одржавања зграде. Асортиман модела обухвата шест модификација, дизајнираних за различит број корисника са различитим перформансама. Најпопуларније су:

Модел десцриптион
\ т Термите-1,2 Број корисника - 1-2 људи
Димензије - 1.16к1.16к1.55 м
Запремина - 1.2 куб
Продуктивност - 700 л /дан
Цена - 26 000 руб.
Термите-2 Број корисника - 3-4 особе
Димензије - 1.39к1.15к1.99м
Запремина - 2 коцке
Продуктивност - 1000 л /дан
Цена - 39 000 руб.
Термите-3 Број корисника - 5-6 особа
Димензије - 2.22к1.16к2.05 м
Запремина - 3 коцке
Продуктивност - 1300 л /дан
Цена - 49 000 руб.
Термите-3,5 Број корисника - 6-7 особа
Димензије - 2.3 к 1, 15 к 2.01 м
Запремина - 3.5 куб
Продуктивност - 1500 л /дан
Цена - 57 000 руб.

Наручивање септичке монтаже Термите кључ у руке,цена радова ће бити 18500, 22000, 30.000 и 35 хиљада рубаља, респективно.

"Акуа-Био" - оперативни параметри и цене

Принцип рада се заснива на фазном чишћењу отпадних вода у неколико септичких јама. На штету велике унутрашње запремине, септичка јама Акуа-Био је у стању да узме значајна пражњења, као и да дуго времена без пумпања опреме за аерацију. Модели су поуздани и издржљиви, међутим, цијене производа се не могу назвати буџетом.

\ т \ т \ т
Модел десцриптион
\ т Акуа Био 2000 За породицу од 2 члана
Запремина - 2000 л.
\ т Продуктивност - 0,7 м? /Дове \ т Цена - 40 хиљада рубаља.
Акуа Био 2500 За породицу од 4 члана
Запремина - 2500 л.
Перформансе - 0.9 м? /Дове
\ т Цена - 48 хиљада рубаља.
\ т Акуа Био 3000 За породицу од 6 чланова
Запремина - 3000 л.
Продуктивност - 1,1 м? /Дневно
Цена - 57 хиљада рубаља.
\ т Акуа Био 3600 За породицу од 7 чланова
Запремина - 3600 литара.
\ т Продуктивност - 1,3 м? /Дове
\ т Цена - 70 хиљада рубаља.

Практични савети! Инсталирање септичке јаме Акуа-Био се не препоручује у условима када је ниво првог подземног водоносника изнад дво-метарске ознаке. Или је неопходно применити специјалну технологију са уређајем од бетонског темеља и причврстити на њега резервоар.

"Твер" - биолошко чишћење високог нивоа

Изградња септичке подлоге подразумева употребу биореактора и аеротанкова, што обезбеђује висок степен пречишћавања отпадних вода.Рециклирана течност се може користити за наводњавање баштенских култура или за спајање у једноставан јарак или јарак. Када се правилно употребљавају, не смију се допустити текућине.

\ т \ т
Модел десцриптион
\ т Твер 0.75 Дизајниран за 3 особе
Димензије - 2.25к0.85к1.67 м
Запремина - 0.75 м?
\ т Продуктивност - 0,7 м? /Дневно
Цена -70 хиљада рубаља.
\ т Твер 1 П Дизајниран за 5 особа
Димензије - 2.5к1.1к1.67
Объем - 1 м?
\ т Продуктивност - 1 м? /Дове
\ т Цена је 100 хиљада рубаља.
Твер 1,5 П Дизајниран за 8 особа
Димензије - 3.5к1.1к1.67
Запремина - 1,5 м?
\ т Продуктивност - 1,5 м? /Дове \ т Цена - 130 хиљада рубаља.

Одабиром септичке јаме "Твер" можете је купити по релативно високој цијени, што је оправдано високом продуктивношћу, функционалношћу и непретенциозношћу производа.

"Унилос" - врхунска технологија, одличан резултат

Моделни асортиман Унилос нуди производе различите продуктивности, међу којима постоје станице продуктивности до 30 м? /Иеах Што се тиче модела намењених за сеоску кућу или сеоску кућу, треба напоменути следеће дизајне:

\ т \ т
Модел десцриптион
Унилос Астра-3 Обезбеђује 3 становника
Димензије 1.12х0.82х2,03 м
Потрошња електричне енергије - 40 В /х
Брзина обраде - 0,6 м? /Иеах
Цена - 66 хиљада рубаља.
\ т Унилос Астра-5 Обезбеђује 5 становника
Димензије - 1.12к1.12к2.36 м
Потрошња електричне енергије - 60 В /х
Брзина обраде - 1 м? /Иеах
\ т Цена - 79 хиљада рубаља.
\ т Иунилос Астра-10 Пружа 8-10 становника
Димензије - 2.0к1.16к2.36 м
Потрошња електричне енергије - 100 В /х
Брзина обраде - 2 м? /Иеах
Цена - 130 хиљада рубаља.

Најпопуларнији модел је септичка јама Јуниус Астра-5, чија је цена сасвим упоредива са ценовним вредностима сличних модела других произвођача. Примена у производима Униос компресора, аератора и хидрауличних пумпи, омогућава пречишћавање отпадних вода до 95-98%, што им омогућава да се одводе директно у земљу или резервоар.

"Лидер" - вишестепено пречишћавање отпадних вода

Номенклатура понуђених производа достиже 12. За употребу као локални систем за пречишћавање отпадних вода у земљи или сеоској кући, најпогоднији се могу сматрати следећи модели:

\ т \ т
Модел десцриптион
Леадер-1 Број становника - 5 људи
Капацитет компресора - 40 В /х
Продуктивност - до 1.2 цу /дан
Цена - 105 хиљада рубаља
\ т Леадер-1,5 Број становника - 7 људи
Капацитет компресора - 60 В /х
Продуктивност - до 1,8 цу /дан
Цена - 125 хиљада рубаља
Леадер-2 Број становника - 9-10 особа
Капацитет компресора - 80 В /х
Продуктивност - до 2.4 кубних метара /дан
Цена - 145 хиљада рубаља

При одабиру септичког вође, цена за то може изгледати висока, алипродуктивност и практичност производа могу у потпуности оправдати трошкове. Радни век зграде је предвиђен за дуготрајан рад.

"Тритон" - систем за пречистване на земја

У линији ВОС Тритон, варијанте земље су модификације "Мини" и "ЕД", запремине 1800 и 2000 литара. Ови модели представљају капацитете, подијељене у дијелове, у којима се постепено прочишћава отпадна канализација. Техничке карактеристике конструкција приказане су у табели:

\ т \ т \ т
Модел десцриптион
\ т Тритон-ЕД-1800 За 2-3 стална становника
Запремина - 1.8 м3
\ т Брзина обраде -0,6 м? /Иеах
\ т Цена - 30 хиљада рубаља.
Тритон-ЕД-2000 За 3-4 особе са сталним боравком
Запремина - 2 кубна метра
Брзина обраде -0,8 м? /Иеах
\ т Цена - 31,5 хиљада рубаља.
\ т Тритон мини За 1-2 особе
Запремина -0.75 кубичних метара
Брзина обраде-250 м? /Иеах
Цена - 25 хиљада рубаља.

Тритон Мини је идеалан за употребу на дворишту. Његове димензије и лака инсталација омогућавају вам да се носите са инсталацијом чак и једне особе.

"Ецопан" - локални систем за чишћење приватне парцеле

Производи марке имају двоструку класификацију: за услове са ниским УХВ (означавање - Л) и за употребу у било којим условима (означавање - Т).

\ т \ т
Модел десцриптион
Л-2, Т-2 Обезбеђује 2-3 резиденције
Димензије - 2.35к1.24к1.44 м
Стопа рециклирања - 500 л /дан.
Цена - 62000, 77000 рубаља
Л-3, Т-3 Обезбеђује 4 смештајни
Димензије - 2.5к1.2к1.44 м
Стопа рециклаже - 750 л /дан.
\ т Цена - 70.000, 84.000 рубаља
Л-5, Т-5 Оружја 5 живе
Димензије - 2.55к1.44к1.64м
Брзина обраде - 1000 л /дан.
Цена - 90000, 107000 рубаља

Септички Ецопан има дебљину зида Л - 8 мм, Т - 19 мм. Неки модели имају ознаку "Д" у ознаци. Информише се да пројект подразумева постојање додатне коморе за одводну пумпу. Трошкови таквих производа су незнатно виши од оних приказаних у табели.

Топола - аеробни модел постројења за прераду

Главна предност ЛОС Попола је постојање мноштва модификација које укључују прераду кућног отпада, чак иу броју становника до 40 особа. У погледу летњих услова, следећи дизајни су најефикаснији:

\ т \ т
Модел десцриптион
Топол-3 Број становника - 3 особе
Димензије - 1,12к1,06к2,125 м
Рециклажа - 0,65 м3 /дан.
Цена - 76,500 рубаља
\ т Топол-5 Лонг ПР Број становника - 5 људи
Димензије -1,1х1,1х2,9 м
Рециклажа - 1 кубица /дан.
\ т Цена -109000 рубаља
\ т Топол-8 Број становника - 8 људи
Димензије -1,1х1,35х2,525 м
Рециклажа - 1,5 цу /дан.
Цена - 99.500 рубаља

Ознаке у модификацији "дугог ПР-а" јасно показују да модел има издужен обликза уградњу у условима у којима је потребно дубље лоцирање (нпр. за потребе изолације), као и присуство пумпе за принудно пумпање пречишћене течности.

Проучавајући септичку јаму Топол, прегледи његовог рада су само позитивни, што указује на високу поузданост овог система за пречишћавање.

Компаративна анализа цена за сличне моделе постројења за третман

Анализирајући политику одређивања цијена која се развила на сувременом тржишту локалних постројења за прочишћавање отпадних вода, могуће је направити таблицу која показује сличну продуктивност септичких јама за давање, цијене за њих и већину буџетских опција.

\ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т
ВОЦ Продуктивност, кубни метри /дан Цост, руб.
Топас-5 1.0 79900
Танк-2.5 1.0 33700
Термите-2 1.0 39000
Акуа Био 3000 1.1 57000
Твер 1 П 1.0 100000
\ т Иунилос Астра-5 1.1 79000
\ т Леадер-1 1.2 105000
\ т Тритон-ЕД-2000 0.8 31500
\ т Ецопан Л-5 1.0 90000
\ т Топол-5 Лонг ПР 1.1 109000

Практични савети!Када се бира модел ВОЦ, не може се усредсредити само на цену или брзину третмана отпадних вода. Од великог значаја могу бити многи фактори: ниво ГВ, дубина замрзавања тла, могућност снабдијевања електричном енергијом, примјењивост додатнихсистеми за чишћење и друго.

Често је најпрофитабилније рјешење изградња септичке јаме за властите руке.

калкулатор израчунавања потребне запремине септичке

Опције плаћања
Заштита од нежељене поште

Унесите код са слике
Пошаљите ми резултат поштом

заклучение

Узимајући у обзир горе наведено, корисник ће моћи да се креће огромном количином понуђених производа, знајући на које тренутке треба да се усредсреди, а шта се може оставити у позадини. проучавање предложених информација.

За више информација погледајте приложени видео.

Видео: како да одаберете септичку јаму за дом и дачу