Савијање жица - алат и чауре за поуздану везу

Постоји много начина повезивања жица - од древних великих обрата до најнапреднијих самозатезних терминала. Али ниједна од њих није савршена, сваки пут има своје предности и недостатке. У неким случајевима довољно је спојити жице у терминалу, понекад је потребно заваривање или лемљење. Али има и прилика да најбоља опција буде ожичење, да се о томе детаљније разговара.

Која је суштина методе?

Завршетак се назива методом спајања жица помоћу специјалних чаура. Извана, они су слични обичним цевима и служе као механизам за спајање.

Живе жице, које се спајају, праве се у цеви са два супротна краја, сабијајући новчиће и добијајући као резултат јак и поуздан електрични чвор. Цев се сабија на два или три места, у зависности од њене дужине и пресека укључених проводника. Комбиноване вене и шкољке су заједнички деформисане. У овом тренутку долази до компресије и компресије проводне површине проводника. Због тога су живе ћелије међусобно повезане, што даје поуздан електрични контакт.

Затим се изолује место повезивања.

Овај метод се често користи у ситуацијама када није могуће применити другу врсту везе. На пример, заваривање захтева присуство струје да би се спојила машина за заваривање. Када радите у малој разводној кутији, неугодно је поставити вијакспој, стезне матице или кламер. Да, и са лемилицом да дође до плашта свемирске летелице, такође, није баш згодно. У таквим случајевима, кућиште жица уз помоћ рукава насеља.

Метод одређивања најтраженијих:

 • ако је потребно спојити жице у електролитичке ћелије са високим струјним оптерећењем;
 • за пребацивање проводника са више проводника;
 • ако је потребно, спојите жице великог пресека.

Предности и недостаци

Има доста позитивних страна у штампи:

 1. Алат којим се таква веза изводи, ручно, не захтијева струју за рад. У случају када је потребно радити у просторији у којој нема напона, притискање је једини квалитетан начин повезивања.
 2. Помоћу цеви под притиском могуће је повезати проводнике различитих метала, што је решење за вечити проблем пребацивања бакра и алуминијума у ​​један електрични чвор.
 3. Ако је за заваривање потребан специјалиста, способан за заваривање, а када лемљење, морате бити у могућности користити лемилицу, онда сватко може направити пробијање, само покушајте једном у акцији притисне игле.
 4. Помоћу посебног алата за пресовање могуће је извршити комутацију у било којем, чак и ограниченом простору. Посебно је погодан за повезивање жица са под-носачима или кутијом.
 5. Притисак преша и чаура смањује комбинована подручја ожичења на минимум.
 6. Због механичког напораСтвара се максимална снага контакта.
 7. Као резултат постављања, добија се интегрална веза која може издржати велико физичко оптерећење на празнину.
 8. Брзина инсталације - минимална, квалитет везе - максималан.
 9. Такав контакт не захтева никакво одржавање.

Неодредиви тип подешавања на неки начин је недостатак, односно, ако је потребно, можете одвојити прикључак и заменити један од проводника. Може се резати само.

Алати и материјали

За рад ће бити потребне ручне (или механичке) пресе. Они ублажују рукавце проводницима са пресеком од 120 мм2. За већи, већи дио, потребна је преша, која се покреће хидрауличким погоном.

Постоје гриње са матрицама на различитим раскрсницама и са подешавањем удараца. Веома згодан алат у смислу да не морате стално да га поново инсталирате на друге величине, само вијак или матрица се враћа у жељену секцију.

За рад са алуминијумском жицом потребна је специјална кварц-вазелинска паста, која уклања филамент на вене и спречава њен изглед.

Бакарне проводнике таква обрада није потребна, али ипак за смањење трења пожељно је подмазати их са уобичајеним техничким вазелином. Током деформације, вене се могу оштетити, а мазиво минимизира овај ризик.

типови кертриџа

Врло је важно одабрати исправне кабелске снопове за исправљање жица.

Материјал извршења

Кабл или каблбакарни проводник мора бити у складу с тим притиснут бакарним рукавима. Они су два типа и имају следећу скраћеницу:

 • ГМ - рукави од бакра. Израђене су искључиво од бакра, немају премаз и завршну обраду, изглед је сличан обичним комадима бакарних цијеви.
 • ГМЛ - рукави од бакра, конзервирани. Они се подвргавају поступку лустрирања, односно њихова површина се третира посебним слојем коситра и бизмута. То се ради како би се спријечила оксидација и корозија. Чак и из школских часова физике познато је да се бакар, као и сваки други метал, оксидира. Лидија спречава овај процес, жице са навојем неће ући у хемијску реакцију са покривеним рукавима.

Желио бих дати један користан савјет. Не слушајте ако вам изненада један од искусних електричара докаже да је уз помоћ ГМЛ кертриџа могуће исциједити алуминијске жице, јер лимени слој не дозвољава директан контакт алуминија с бакром. То је погрешно, јер се приликом таложења површински слој цијеви деформира и процес корозије је још увијек неизбјежан.

За спајање жица од алуминијума користе се производи од истог метала, они имају ознаку ГА (алуминијска чаура).

Још увијек постоје комбинирани рукави, означени су ГАМИР-ом (рукавима од алуминија-бакра), у дому их многи називају алумомеднаиа. Ова опција се користи при спајању чипке од жице различитих метала. Цилиндар је цев од два дела, на споју хетерогених метала једињење је направљено фрикцијомзаваривање Овде је све крајње једноставно и јасно - у делу цеви од бакра, потребно је у алуминијумски део проводника од алуминијума уградити бакарне проводнике.

И најсавременија верзија са ознаком ГСИ (рукавци који су изоловани). Засновани су на обичним епруветама, само су покривене поливинилклоридном изолацијом на врху. Они производе сноп бакарних жица. Током пресовања изолациони слој се не уклања, гриње се стављају на њега, а компресија се врши. Такве рукавице увелико поједностављују рад електричара, јер стиснути електрични чвор не захтијева додатне мјере за његову изолацију.

по размерам

Након ознаке слова, на рукаву се уписује цифра. Шта она мисли? Ово је дио проводника за који се израчунава овај производ. На пример, бакарне каљене рукавце ослобађају се за жице у пресеку од 2.5 до 300 мм, тако да самим повећањем пресека проводника, сама шкољка има велике димензије (пречник и дужину). У комбинованој роби се уписују две цифре, једна означава попречни пресек бакарног проводника, а други - алуминијумски.

Конструктивним извршењем

Има још рукава за конструктивно извршење. Могу бити празне, тј. Изнутра су кроз голи цеви. И они долазе са преградом у средини, која вам омогућава да подесите дубину пролаза проводника, тј. Крајеви оба прикључка живе ће ићи у рукав на истој дужини. Са преградама се испуштају композитни рукави, којикористи се приликом пребацивања проводника у спој.

Основна правила

Повезивање жица не представља посебне потешкоће. Потребно је само знати и узети у обзир неколико важних правила:

 1. Неопходно је да метали из којих се праве рукавци и проводници буду међусобно повезани.
 2. Многи електрични апарати скраћују фабрички рукав, а додатни део се једноставно одсече металним ножем. То није пожељно, јер се смањује поузданост контактне везе.
 3. Споолирање жица рукавима треба вршити само уз помоћ посебног алата - кљешта за прешање. Нема потребе да се користи чекић или клијешта, јер постоји могућност да се оштети рукавац и стисне проводник.
 4. Рукавац треба да буде изабран са унутрашњим пречником тако да буде што ближе пречнику жица које се савијају.

Честа грешка је да се покуша смањити попречни пресјек водича да би се прилагодио величини цијеви. На пример, ако постоји рукав са мањим пречником, неки желе да филтрирају и уклоне неколико вена у вишежилној жици. Не радите то у било ком тренутку, јер ће се отпор повећати, пропусност ће се смањити, што ће довести до загревања и уништења контактне везе.

технологија

 1. На спојним жицама жица, уклоните изолациони слој за 2-3 цм
 2. Сада, фино зрнатим брусним папиром, очистите голе површине металним сјајем.
 3. Ако сте живели у алуминијуму, нанесите на њихкварц-вазелинска паста, ако је бакар, затим технички вазелин.
 4. Када се једнострано притисне, поставите жице паралелно једна са другом и ставите рукав на њих. У случају двосмјерног олова, скраћени живи у цијеви од супротних крајева до споја.
 5. Заокружите фуге са новчићима, обришите крпом натопљеном бензином или растварачем, изолујте изолационом траком, топлоскупљајућом цијеви или лаком.

Искључење жица у разводној кутији помоћу поставке је детаљно описано у овом видеу:

Као што видите, нема ништа компликовано у кримпању, али везе су поуздане и квалитетне. Ако желите да обавите сличан посао једнократне природе, шалтер за штампу може бити затражен или изнајмљен од стране некога. У случају да често наиђете на електричне радове, купите алат, то није јако скупо.