Савјети за изолацију стропа пјеном

Пенежица, упркос чињеници да се састоји од 85-98% ваздуха, је диван изолатор. Он не пропушта ни хладан ваздух ни буку. Има веома малу тежину. Изолација стропа овим материјалом може се обавити самостално.

Да ли је могуће изоловати плафон сам од себе

Стандардни распоред за фиксирање слоја пене је следећи:

 1. Хидроизолациони филм.
 2. Арматурни слој (идеална базалтна мрежа).
 3. Пена (причвршћена или помоћу клинова, или на полиуретанском слоју).
 4. Жбука (наноси се на врх ради заштите пјене од штеточина). Неопходна је темељ тла.
 5. Украсна декорација (гипсане плоче, пластичне плоче, зглобни или затезни плафон, креч, бојење).

Једина сложеност која ће настати након изолације стропа пјеном је повећана влажност унутар просторије. Проблем је решен сасвим једноставно - инсталација присилне вентилације или климатизације, која може регулисати влажност у просторији.

Ако се то не уради, кондензација влаге ће почети да се накупља између пене и хидроизолационог филма (пошто је унутрашњост просторије топла зими, а сам зид је хладан). Наравно, то ће довести до појаве гљивица, плијесни. Касније ће се проширити не само на плафон, већ и на зидове. Већ понављано кршење ове технологије довело је до тога да је после поправке тапета морала бити потпуно премотана након 3-5 месеци, јер су сви били поцрњели.

Топлотна изолација од пене: предности и недостаци

Зашто би изолација стропа са пјеном требала бити точно с вањске стране куће? Јер у овом случају плафон се неће смрзнути. Према томе, од хладноће, унутрашњост просторије ће бити заштићена као топлотно-изолациони материјал (у овом случају - пјена), а сам кров (ако је то мансарда, односно живо поткровље). Ако се изолација изнутра, онда вањски премаз на врло ниској температури околине замрзне, односно само исти слој пјене штити собу од хладноће.

И зашто препоручити употребу пене?

Зато што има:

 • одличне квалитете звучне изолације и топлотне изолације (слој од 10 центиметара одговара слоју црвене цигле приближно 1 метар);
 • мала тежина;
 • ниски трошкови;
 • Једноставна инсталација.

Једини недостатак пене је мала отпорност на влагу. Ако је материјал овлажен, онда губи практично све његове топлотно изолационе квалитете, а временом се може прекрити и калупом.

Из тог разлога, није дозвољено изоловати путем баналног лијепљења пјене на исти полиуретански љепило.

Хоће ли заштитити слој топлотне изолације од пјене од хладноће, ако је причвршћен изнутра? Да, и прилично ефикасно. Само у овом случају се сам плафон препоручује да се темељно третира пестицидним компонентама како би се спријечило стварање плијесни, трулежи и гљивица.

Изолација пјеномплафони изнутра сопственим рукама

Када је ријеч о изолацији у приватној кући, прије свега је потребно појаснити да ли слој пјене може помоћи у одржавању топлине у просторији. На пример, то ће бити бесмислено на првом спрату двоспратне зграде, пошто је горе и тако - топлота (ако је монтирано грејање). У суштини, пена у овом случају само ће штитити од буке, али је много лакше замијенити је истим акустичним панелима или само влакнима од минералне вуне, само неколико центиметара дебљине - то ће бити довољно.

Ако нема другог спрата, а са врха нема поткровља за гријање, онда ће слој пјене бити релевантан. Препоручује се да се поправи извана, али ако таква могућност не постоји - изводи се изнутра (нпр. Када је ријеч о становима у вишеспратној згради на највишем кату, а врх одмах иде на кров).

Прије свега, строп се чисти од дораде до главног нивоа (бетонске плоче, опеке, дрвене греде). Тада се третман врши пестицидима. У ту сврху користе се посебна решења која допуњавају обичну прскалицу и наносе се под високим притиском. Не треба заборавити основна правила заштите од хемијских реагенса, јер пестициди имају токсичност средње класе.

После третмана препоручује се да се обустава за 2-3 дана, уз периодичну вентилацију просторије. Ово би требало урадити чак и ако произвођач пестицида тврди да ни на који начин није токсичан за људетело.

Већ након свега тога можете почети својим рукама да загријете плафон. Прво и најважније, монтира се водоотпорна фолија. Може бити и обични полиетилен и комбинована вишеслојна хидроизолација. Наравно, друга опција ће бити најбоља. Ови панели су причвршћени на колчић, али је боље користити букаре скарабеја, које немају такве шешире и заврте до краја њиховог нивоа. Од њих нема истурених дијелова, који у будућности неће оштетити пјену.

На врху хидроизолације могуће је фиксирати саму пену. Њена дебљина је прихватљива - у распону од 5 до 15 центиметара. Више за дневну собу, али и из унутрашње изолације, није потребно. Такође се причвршћује на типле или на полиуретанске лепкове. Стручњаци препоручују да извршите комбинацију ових метода. То јест, прво ојачати на љепилу, а изнад свега ојачати колцима.

Затим се ојачана мрежа утисне у пену. У ту сврху најбоље одговара базалтно платно. Може се причврстити на целу раван уз помоћ конвенционалног БУИЛДИНГ СТИПЛЕЕР-а. Главна ствар - не пожалити Стаплес.

Сада на цијелом подручју изолираног плафона остаје примјена прајмера.

Неколико вариантов за нако:

 • боја тла;
 • малтер (1-2 цм);
 • груби суви зид (причвршћивање лепком);
 • специјалне заштитне емулзије за плафон.

Пожељна опција је темељни малтер. Најдуже траје, а јефтин је и трајаће деценијама. Плус тоово - дјелује као додатна арматура која осигурава механичку заштиту стропа.

На врху можете обрадити било којим материјалом. Дозвољена је употреба сухозида, затезних плафона од ПВЦ фолије (са сјајним премазом), једноставних кречица, пјенастих плоча и тако даље. Можете се пријавити чак и са стране, ако изгледа атрактивно у дизајну.

Изолација стропова од пјенасте пјене: прегледи оних који су то већ урадили

Проучавањем повратних информација на тематским форумима можемо рећи да је ефекат топлотне изолације пјене опћенито позитиван. Наравно, препоруцује се да се зидови, па цак и под, загреју, али онда мора да се инсталира додатни вентилациони систем (присилни тип, тј. Са инсталираним хладњаком и измењивацем који це се загрејати иу ваздуху).

Једина напомена која није у потпуности узета у обзир је потреба да се користи фасадна пјена која има већу густину (најчешће је то сива боја, а на ознаци је ознака "Ф", али не поштују сви произвођачи ова правила).

Изведени тести показали, че вградба пене на строп:

 • повећава топлотну изолацију простора за 15%;
 • смањује буку за 3 пута;
 • визуелно поравнава површину, упркос нагибима.

Ако се пена монтира и на зидове, подове и прозорске отворе, затворени су савременим ПВЦ профилима са енергетски штедљивим двоструким прозорима,топлотна изолација простора биће побољшана за 60-80%.

И шта је још боље - пена или базалтна влакна (која се продају у ролама и која се сматрају добром топлотном изолацијом)? Према техничким карактеристикама - стаклена вуна, али за цену и ефикасност (укључујући и потрошени новац), фаворит је, без сумње, пена. Поред тога, много је лакше урадити с њим, монтирати га. А ако чак и једну од плоча треба замијенити - то је лако учинити. Али стакло ће морати бити потпуно замијењено.