Самољепљиве траке за суву градњу - величине и врсте

Гипсана плоча је популаран завршни материјал који се често користи у грађевинарству. Поузданост конструкција са ГКЛ зависи не само од својстава самог материјала, већ и од квалитета причвршћивача. Да бисте фиксирали плоче од сувог зида, примените вијке за суву зид.

Слични знакови за све вијке за ГКЛ

Саморезни вијци за гипсане картоне су конусни вијци са навојем, на крају су наоштрени. Неки саморезни вијци на крају нису наоштрени, већ бушилица. Капа за причвршћивање има утор за криж.

Спојни елементи могу се разликовати у боји. Постоје црни причвршћивачи, израђени су од оксидираног или фосфатног челика, бијели - од поцинчаног челика, жути - од месинга.

Знакови квалитетних вијака

За конструкције од гипсаних плоча које трају дуже вријеме, потребно је одабрати само висококвалитетне вијке за њихово постављање.

Квалитетни затварачи треба да имају посебан премаз који их штити од корозије. Најчешће, вијци за суве плоче имају оксидирану или фосфатну превлаку. Такви причвршћивачи су обојени у црно.

Да бисте купили квалитетне вијке за суву градњу, морате обратити пажњу на сљедеће параметре:

  • Изглед причвршћивача. Самољепљиве траке из једне серије не смију бити различитих величина. Не би требало да постоји деформација елемената за фиксирање. Конац треба да буде једнак.
  • Прорез се мора налазити строго у средини поклопца мотора и јасно означен. Веома важнотако да нема прилива или изобличења, у супротном ће бити немогуће затворити вијак
  • Квалитативни производи треба да имају једнаку боју (црну или сиво-црну), што указује на квалитативну фосфатизацију или оксидацију. Употреба ових елемената за причвршћивање спречава појаву мрља од рђе на материјалима за обраду зидова и плафона
  • Висококвалитетни шрафови имају ознаке

Који вијци су потребни за профил и суви зид

Избор потребних завртања зависи од тога који ће оквир бити причвршћен за ГКЛ.

Ако се плоче сухозида причврсте на метални профил, потребно је купити металне вијке за суву градњу. Да бисте фиксирали профил метала, користите елементе за причвршћивање са честим кораком навоја. Ако ГКЛ треба да буде фиксиран на армирани профил (дебљине 2 мм), боље је користити наставак са бушилицом. Њихова примена ће уштедети време, јер у овом случају није потребно претходно бушити лим.

За уградњу дрвених трупова користе се причвршћивачи са течнијим кораком резбарије. Самолепљиве траке за суво дрво имају оштар врх и мању дужину.

Одређивање потребне дужине причвршћивача

Дужина потоњег зависи од сврхе за коју ће се примењивати:

  • Најмањи вијци се користе за шивање металног оквира (9,5 мм)
  • Најдужи потребни вијци за монтажу гипсаних плоча на профил (25 мм)
  • Ако су два слоја сухозидних плоча причвршћена, ондакористи дугу и дебелу причвршћивање (35 мм)
  • За причвршћивање овјеса на водилице користите дуге вијке (45 мм)

Материјали за производњу вијака

На основу производње, саморезни вијци долазе у следећим варијантама:

  • Брасс. Оне су отпорне на корозију, али имају ниску механичку чврстоћу. Има жуту (златну) боју
  • Челик. Имају високу механичку чврстоћу, али нису отпорни на корозију. Да би се заштитили од корозије, покривени су специјалним премазом (оксидирани или фосфатни). У овим причврсним елементима боја је црна

Типови вијака за пролаз при раду са ГКЛ

Метални вијци

Спојни елементи су заштићени од корозије специјалним фосфатним премазом. Имају успаљену главу и крижни утор Пх2. Овај тип причвршћивања има двоструки навој са малим кораком. Најчешће коришћени затварачи су ТН 25 (3,5? 25 милиметара). Са овим завртњем се може причврстити на профил сувог лима. Вијак са само-вијком је готово потпуно интегриран у оквир кроз лим сухозида. Потрошња причвршћивача - 25 комада по 1 м? гипсане плоче.

ТН 25 причвршћивачи (3,5 к 45 мм) се користе за причвршћивање пинова на водилице. Користе се и за причвршћивање два листа сухозида.

Дрворез

За дрвене конструкције треба да изаберете фосфатне причвршћиваче са оштрим врхом и течним кораком резбарије. Шешир са крижним прорезом ПХИЛЛИПС № 2. Најраширенија величина је 3.5? 35 мм

Саморезни вијци са сврдлом за фиксирање метала

Спојни елементи ТЕКС9,5 (3,5? 9,5 мм) имају саморежући врх, прекривен слојем фосфата. Цилиндрична глава је опремљена са попречним прорезом Пх2. Уз њихову помоћ можете поправити металне профиле. Ако рупе у металу нису потребне, шрафови се одмах увијају у профил. Саморезни вијци могу избушити металну дебљину до 3 мм.

Самољепљиве траке за суву градњу имају различите величине и типове. Да би се утврдило који вијци се користе за суву градњу, треба разумјети ову разноликост. Правилним избором производа омогућено је сигурно причвршћивање конструкције од гипса на зид, што ће осигурати његову трајност и естетски изглед. Ако сами не можете одлучити о избору причвршћивача, препоручљиво је консултовати стручњаке у грађевинским радњама.