Сакупљачко ожичење водоводних цијеви у стану властитим рукама

Водовод је један од система одржавања живота у модерном стану, замишљајући да је живот без водовода у стану довољно тежак. Дошло је време када је потребно из било ког разлога заменити колекторе водоводних цеви у стану. А онда се власницима станова поставља питање: како направити водовод у стану и да ли га је могуће замијенити самостално? Наравно, јер данас на тржишту можете лако пронаћи најшири избор алата и материјала који ће вам помоћи да сами изведете овај догађај.

Које цеви одабрати?

Постоји неколико варијанти водоводних цеви, главна разлика је у материјалу од којег су направљене. Материјали за такве цеви могу бити металне, пластичне и металне пластике. Свака врста материјала, као иу сваком водоводу, има своје плусеве и минусе:

 1. Поцинковани челик. Овај материјал је довољно јак. Живот производа из овог материјала може достићи 25 година. Заштитни премаз са цинком спречава корозију цеви. Међутим, због механичког утицаја, слој може бити оштећен, а онда ће се површине са оштећеним цинковим премазом почети хрђати.
 2. Нерђајући челик. Материјал који се разликује од трајности и издржљивости. Животни век тог времена може да достигне пола века. Производи из овог материјала су отпорни на механичке утицаје и корозију. Главни недостатак таквих производа је вероватно њихова висока цена.
 3. Бакар. Цеви од бакра су довољно јаке и нису подложне корозији. Бакар је довољанскупим материјалом, а поред тога је потребна употреба окова из истог материјала, чија цена, успут, није довољна. Живот ових цеви може достићи и до 70 година. Бакрене цеви такође могу постати веома оригинална декорација ентеријера.
 4. Метал-пластика. Метално-пластични производи одликују се таквим параметрима као што су висока отпорност на корозију и ниска цена. Осим тога, цијеви овог материјала имају тако угодну особину као што је отпорност на наслаге соли на унутрашњим зидовима, као и накупљање смећа на њима. Трајање експлоатације метал-пластичних производа је око 30 година. Главни недостатак производа из овог материјала је ниска топлинска отпорност (температура воде у систему не би требала бити већа од 95 ° Ц).
 5. Полиетилен (ПЕ) Производи из овог материјала се разликују у прилично високој чврстоћи, док је врло једноставан за уградњу. Али морамо запамтити да су ове цеви изузетно непожељне за изградњу цевовода за топлу воду, због ниске термичке стабилности полиетилена. Али за снабдевање хладном водом у приватној кући, полиетиленски производи ће бити идеална опција, цеви које су направљене од овог материјала често се уграђују у канализациони систем. Рок трајања полиетиленских цеви је 30 година.
 6. Полипропилен (ПП). Материјал који спаја квалитете као што су трајност и трајност, вијек трајања производа из овог материјала је 50 година. Полипропиленски производи нису склони корозивној корозији, а унутрашња површина зидова је прилично глатка,не ствара наслаге соли. Инсталација података о цевима врши се помоћу апарата за заваривање. За цевоводе за топлу воду монтирају се армиране ПП цеви.

Који пречник цеви треба да буде?

На основу препорука стручњака, израчунавање пресека цеви је боље задржати до куповине. Ово ће елиминисати проблеме са пропусношћу дизајна. Главне нијансе које треба узети у обзир приликом израчунавања цеви:

 1. Као крајње средство, та тачка треба да има двоструки индикатор залиха притиска.
 2. У цевима попречног пресека од 12 мм може доћи до турбуленције. Обично се овај феномен јавља на улазу у успон, гдје нормално очитавање притиска може досећи од 1,5 до 4,5 атмосфера. У конструкцији цеви чији је пречник 16 мм, турбуленција се не јавља ни под истим индикаторима притиска.
 3. Губитак притиска по јединици вентила и спојних елемената цевовода је приближно једнак 0,15 атмосфера.
 4. Полипропиленске цеви са попречним пресеком од 16 мм имају губитке од 0,05 атмосфера на 1 метар конструкције.
 5. Минимално дозвољени притисак током радног процеса треба да буде 0,3 атмосфере.

Важан индикатор је вредност притиска на улазу. На основу карактеристика, улаз има своје показатеље притиска. Ова карактеристика одређује да ли ће довољан притисак на удаљене уређаје бити довољан. Ако постоји жеља, укупни притисак у узлазном воду може се наћи спуштањем у подрум куће и гледањем у манометар. Ова вредност мора бити подељена са бројем спратова, резултујућа вредност ће бити пример индикаторапритисак на улазу за један стан.

Осим тога, постоје индикације да одређује нелинеарно зависност губицима притиска у снабдевању водом. Главни параметар који одређује ову вредност је брзина протока флуида кроз цеви. То зависи од пречника цеви, чак и мало повећање пречника губици знатно смањује.

Важно! У тешким ситуацијама, стручњаци саветују да се одреди распоред цеви, користећи као водич грађевинским прописима (снип). Осим тога, увек можете тражити помоћ од стручњака који ће извршити неопходне прорачуне и одреди оптимални пречник цеви за дату ситуацију.

распоред је веома популаран хладна и топла вода у стану, узимајући у обзир све губитке учинка и смањује свој максимум - а Цев каблове у стану, који има попречни пресек од 20 мм прислушкиваних за цеви 16 мм попречног пресека.

Врсте водоводних инсталација

У апартманима независног снабдевања водом јесте реализација ожичење следеће типове:

 • отворено;
 • затворено.

Отвори тип инсталације воде подразумева инсталацију цеви у зидовима и затворени - у зидовима. Обично се питање шта бисте изабрали узгој забринутост када је просторија је прилично мала корисна површина и отвореног типа жица смањује већ чврсто простор. Ако је просторија довољно пространа, можете користити врсту инсталације која је највише одговара вама. Размотрите све позитивне и негативне стране сваке врсте ожичења.

Импликације скривеног распореда:

 • естетика (водоводна цев не квари унутрашњост);
 • повећање корисне површине (визуелно и физички);
 • заштиту структуре од вањских утјецаја (на примјер, пожара).

Негативни скривени распореди:

 • ограничења на врсту материјала (није сваки тип производа погодан за постављање унутар зида);
 • постојала је дуга обука у развоју ударца у зидовима и нешто компликованија инсталација;
 • током процеса рада могу настати потешкоће у откривању цурења;
 • сложеност спровођења превентивних инспекција нафтовода.

Цеви, које ће бити постављене унутар зидова, које неће оштетити спољашњу естетику унутрашњости, али за вријеме њиховог рада могу бити неке тешкоће.

Професије отворене методе:

 • за ову врсту ожичења прикладне су цијеви од било којег материјала;
 • је једноставнија инсталација, у поређењу са затвореним типом;
 • нема додатних проблема током спречавања и растављања;
 • лако је утврдити тачке цурења;
 • Ако је потребно, систему се могу додати додатни уређаји.

Потребе отвореног кода:

 • смањује корисну површину просторије;
 • понекад се не уклапа у дизајн просторије, кварећи дизајн;
 • склоност спољним утицајима који могу довести до тога да неки делови цевовода буду непогодни.

Шема узгоја такође има два типа:

 • цонсецутиве (тејниковаиа);
 • колектор.

Шара са зубима је чешћа, коју изводиспајањем на заједничко снабдијевање водом за теес. Овај дизајн је прилично поуздан и једноставан за инсталацију. У случају било какве несреће, по правилу је потребно блокирати воду у цијелом стану. Али такав проблем се решава постављањем запорних вентила за сваки санитарни уређај.

Највећи недостатак је у томе што када се користи неколико дизалица, систем, који је монтиран сопственим рукама на триплек круг, пада под притиском. Санитарни колектор је лишен таквог недостатка, што позитивно утиче на његов рад.

Круг колектора водоводне инсталације водоводних цеви у стану значи паралелно прикључивање свих водоводних уређаја на заједнички водовод (колектор). Свака тачка је опремљена вентилом који омогућава подешавање притиска на систему. Због паралелног повезивања, диференцијални притисак и пад притиска су елиминисани у систему у тренутку отварања неколико кранова. Инсталирање таквог дизајна је компликованије, али резултат је вриједан труда.

Важно! Упркос томе што је изабран круг колектора воде, потребно је минимизирати број прикључака и кривина у систему. Такође, треба имати на уму да хладне и топле воде цеви у стану властитим рукама не би требале имати раскрснице.

Како обавити ожичење за снабдијевање водом властитим рукама?

Инсталација читавог система такође има неку не-веома конструктивну природу, као што је стробљење, организација надлежних канала. Ово друго не би требало да будевише од 150 мм од зида и најмање 200 мм од намјештаја. Пре него што урадите ожичење, тј. Пре полагања цеви, сви водоводни уређаји морају бити уклоњени.

Прво, треба уградити лукове - пластичне траке са пискавицама ИРР испод миксера. Њихово причвршћивање се врши помоћу вијака у типлама до главног зида. Приликом причвршћивања потребно је узети у обзир дебљину завршног слоја: плочице, гипс или било који други декор. Тешко је осигурати да се излазне цијеви налазе у тандему са зидом, ако нема довољно искуства у изградњи.

Најуспјешнија опција ће бити да се оне лагано пружају преко трима на половини ширине стране декоративних поклопаца миксера: ако су капице нерегулисане, оне се лако могу извршити помоћу кружног круга или ручно помоћу шмиргла за ту сврху.

Сљедећа фаза је састављање дијелова цјевовода. Најједноставнија ствар је да се то уради на столу, а након што је у потпуности укопана. Међутим, постоји проблем провођења цијеви кроз зидове. У случају метално-пластичних цеви, не би требало да буде проблема, јер читава конструкција на демонтажним арматурама, ако се конструкција креће од лемљених цеви, постоје два начина за њихово постављање кроз зидове:

 1. Уз помоћ МРН /МРИ адаптера и метал-пластичних уметака. За стан је прилично поуздан избор. У угловима такта можете направити специјалне покретне поклопце који ће служити за поправку и ревизију навојних спојева.
 2. Локална инсталација цевовода. ЕвоСпас ће доћи са компактним лемилицом. Ова метода је нешто скупља, а рад се мора обавити у памучним рукавицама како би се спријечило случајно опекотине.

Цев треба даље одрезати. Не препоручује се љуштење, нарочито ако су цијеви од метала-пластике, што може негативно утјецати на поузданост спојева. Сечење треба обавити уз помоћ секача за цијеви, и треба имати на уму да је за пластичне и метално-пластичне цијеви овај алат потпуно другачији.

Четврта фаза је лемљење. Један лем је 15 мм цијеви. Односно, ако је између две арматуре тачно 1 м, потребно је да исечете 1030 мм; ако је 0,6 - 630 мм, итд.

До пете тачке су флексибилне цеви од метала и пластике. Минимални дозвољени радијус савијања мора бити 5 вањских промјера цијеви. Неки "стручњаци" саветују да се склизну у пролеће или да се напуне песком, а онда се уопште можете савијати на углу, извлачи се извор, а песак се проширује помоћу жичане куке.

Ни у ком случају не слиједите ове упуте, након таквих операција, покривач цијеви је покварен, заостала напрезања која су много већа од допуштене, а сама метал-пластична цијев добива карактеристике зарђале челичне цијеви врло лошег квалитета.

Сада, директна инсталација водовода у стан. Цевовод се мења у стриктно дефинисаној секвенци. Рад "у току" и "на око" са неадекватним квалификацијама често завршава цурењем:

 1. Након што је вода блокирана, стари успондемонтира, а уместо тога је инсталиран запорни вентил. То се ради како би се отвориле воде за сусједе и наставило са инсталирањем властитог водовода.
 2. Препоручује се уградња посебног филтера за побољшање квалитета воде.
 3. Затим је инсталиран водомјер. Инсталацију треба обавити веома пажљиво, тако да се печат произвођача случајно поквари. У случају лома печата, водомјер се сматра неважећим.
 4. У току су даљњи радови на инсталирању колектора из славине и кугластих вентила на излазима.
 5. Последњи корак је повезивање уређаја за водовод и проверу система.

Сада знате како да сами снабдете водом. Важно је напоменути да овај рад није посебно компликован, али то треба урадити пажљиво и прецизно.