Саднице цвећа - начини сетве, узгој, упутства корак по корак

Годишње вртно цвеће, као и неке вишегодишње биљке се узгајају кроз саднице. Ова техника вам омогућава да побољшате клијавост семена и убрзате цветање. Постоји много начина за узгој садница цвијећа и боље је одабрати најпогодније за сваки цвијет.

Саднице цвећа захтевају пажњу и бригу

Саднице цвећа на прозорској дасци

Које се цвеће узгаја садница

Списак вртних биљака које се узгајају кроз саднице је прилично велик - има усјеве који воле топлину, као и цветове којима недостаје краткорочно лето за потпуни циклус раста и цветања.

саднице цвећа

Услови садње цвећа на садницама су веома различити. Биљке са дугом клијавошћу и вегетацијом треба да буду посејане у фебруару. Остале културе су довољне двије до три седмице прије слијетања у тло. Табеле 1-3 описују најчешће цветне биљке и најбоље услове за њихову сетву.

У фебруару, саднице сијају дивне цветне биљке и неке трајнице - у овом случају ће процветати у години слетања. У фебруарском усеву цвећа важно је обезбедити стабилну температуру и добро осветљење, иначе ће се саднице истегнути и ослабити.

Табела 1. Цвеће које је посијано на садницама у фебруару.

Назив културе Услови сетве и узгоја

Азарин

Вишегодишња лијана, када се сади саднице, цвета у првој години. Само хибернира у топлим климама. Сјеме средње величине се сије у лаганом тресетном тлу из садницадаље сликање у лонцима. Оптимална температура за клијање - + 18-22 степени, време клијања - до 2 недеље. Можете посадити тресетне посуде са накнадним преносом у посуде.

Бротхерс

Сјеме је средње величине, посијано крајем фебруара или почетком марта у садницама у плитким браздама. Прелијте преко земље, навлажите из прскалице и проклијајте на топлом тамном месту. Проклијало је семе 1-2 недеље. Саднице се коцкају у засебне шоље. Можда расте у пилулама од тресета.

бегониа алваисзветусцхаиа

Семе је веома мало, често се продаје у облику пелета или пелета. Гранулисано семе је погодније посађено у таблете са тресетом, а накнадно се саде у посуде. Обично семе сеје на површину добро влажног тла у садницама, прекривено стаклом и проклијало у дифузном светлу на топлом месту. Вечерајте кад су степенице ојачане. Оптимална температура је + 22-23 степена. Термин клијања семена - до 2 недеље.

Кинески каранфил

Величина семена је просечна. Пре садње, семе се натопи стимулансима раста, након сушења. Семе у сјеменкама или тресети од тресета садница од 1-1,5 цм Оптимални датум сетве је крај фебруара, температура за степенице је + 20-22 степени, период клијања је до 10 дана. У фази 5-6 правих листова жбуње грмље. Биљка је светле боје, може захтевати осветљење.

Лобелиа

Семе је веома мало, слично прашини.Печат на површини влажног тла у мјешавини пијеска или снијега. Шири се дифузно светло испод филма. Температура клијања - + 20-24 степени, степенице се појављују за недељу дана. Филм се не уклања све док се биљке не ојачају, залијевају из пиштоља за прскање. У фази 4-5 листова коцкице неколико комада у лонцу, 2-3 недеље пре садње. Саднице су умјерено засјењене, немају директну сунчеву свјетлост. Термин слетања је средином или крајем фебруара.

Нирембергиа

Мале семенке сеју у кутије за семе на површини, због лакшег мешања са песком. Попрскајте под филмом са редовним проветравањем на температури од + 22-25 степени. Сјеменке долазе 10-15 дана. Уроните у одвојене чаше у фази 4-6 листова. Заливање је умерено. Најбољи датум слетања је крај фебруара или почетак марта.
Петуниа

Семе су мале, хибридне петунија се обично продају у гранулама. Гранулисано семе најбоље је ставити у одвојене саднице или пилуле за тресет. Сетва обичних семенки се врши у садницама на површини земље, а може се засадити иу снегу. Сјеме распрострите на свјетло испод стакла, редовно навлажите прскањем. Степенице се појављују у року од 10 дана. Стакло се чисти након појаве 2-3 праве плоче. Пикови се изводе након појаве 5 листова, а након тога биљка штипка да побољша раст бочних изданака.

Склониште

Сјеменке су мале, засијане у раслињу у растреситом земљишту са добром дренажом. Седишта се изводена површини, лагано посипање песком. Температура до степеница - + 22-26 степени, термин - до 2 седмице. Биљка је изузетно светле боје, у фебруару и марту је потребно осветљење. Наводњавање је уобичајено али умјерено. Сакупљање у засебним посудама у фази 2-3 правих листова.

Салвиа

Сјеменке су мале, засијане у мјешавини пијеска на површини тла, на дну садница нужно се слијева одвод експандиране глине. Сјеме распрострите под филмом или стаклом у дифузном свјетлу на температури од + 23-25 ​​° Ц 5-10 дана. Након појаве 2-3 листова коцкице у засебним посудама. Салвиа треба дугу дневну светлост - не мање од 12 сати, када се спусти у фебруару, потребна су светла. Биљка не пати од преливања, избојци могу бити оштећени.

Март - време за сијање већине вртног цвећа на садницама. Поред усева описаних у Табели 2, почетком марта, још увек можете да садите петуније, лобелије и салвије ако нисте имали времена да то урадите у фебруару. Крајем марта, са довољно светла, можете засадити купине, тратинчице, слатки грашак и цимет, и процветат ће у јуну.

Табела 2. Цвијеће које се сије на садницама у марту.

Име културе Услови сетве и узгоја

агератум

Сјеменке су мале, посијане на површину земље у кутијама и проклијале под стаклом или филмом. Семе иде до 2 недеље на температури од + 22-25 степени. Зароните у појединачне чаше у фази 2 ових слова. Залијевање је умјерено, најприје прскањем, након брања - из лименке за залијевање.Оптимално време садње семена је трећа декада марта. Слетање у земљу након завршетка мраза.
Амарантх

Семена амаранта су прилично мала, мешана пре сетве са крупнозрнавим песком. Сјеме у кутијама за сјетву, у жљебове, лежи на дубини од 5-10 цм и разбијено на температури не мањој од 20 ступњева испод филма. Зароните у фази два истинска лишћа у садницама или чашама. Биљка је светле боје, може захтевати осветљење.
Астра

Семе средњих величина. Сјеме у кутијама садница, у тресетном тресетном тлу жлијебови, прелијевање мангана. Сами семена се такође могу проредити чврстим раствором мангана - то ће смањити ризик од бојења са црном стабљицом. На врху семена заспите топлим печеним песком у слоју од 1 цм, а степенице на + 20-25 степени појављују се у року од 10 дана. Клице се коцкају у фази два истинска листа у одвојеним чашама или садницама. Када се узгајају саднице, важно је избећи зарастање.

Духовни духан

Сјеменке су мале, засијане без полагања у тло. Прелиминарно тло у кутијама за семе се влажи, након садње ставите на топло место и покријте филмом или стаклом. Степенице се појављују за 2-3 недеље. Коцкице биљке након што постану јаче. Наводњавање и температура при расту садница - умерена.

лав

Семе левки има средњу величину, саде се у садницама са запреминомћелије од 60-12 мл или у таблетама са тресетом. На врху сјемена заспати с ријечним пијеском, који избија на свјетло. Температура до степеница - + 12-15 степени, након појаве клица може се смањити на +10 степени. Заливање је умерено. Лавова болест је слабо трансплантирана, тако да пресађивање у већи контејнер захтева веома пажљиво.
Роотс

Сјеменке су мале, када се сије, боље је помијешати са пијеском. Сјеме у жљебовима дубине полагања од 0,5-1 цм у влажном тлу. Одозго покријте чашом или филмом и очистите на топлом месту. Степенице се појављују дуго времена, до три недеље. Важно је пратити њихов изглед и ставити их на добро освијетљено мјесто на вријеме. Температура садње садница лавље главе не сме бити нижа од + 18 степени. Кикирики саднице у фази од 2 лишћа, са изгледом 4-5 листова штипати да формирају бочне избојке.

мимилиус

Сјеме је мало, сије се на површину на кондензираном тлу у садницама. За клијавост сјемена потребна је свјетлост, тако да је кутија постављена на хладну прозорску полицу и прекривена стаклом. Оптимална температура + 15-18 степени, након појаве степеница за 3-5 дана смањује се на + 10-12. Покупите у фази 2-3 листа. У пространим кутијама уместо да замишљате, можете једноставно брусити степенице.

Пхлок Друммонд

Семе се сеје у садницама или пилулама од тресета на дубину не већу од 1 цм, прелијте сувим земљиштем без заптивања. Размазани топлином испод филма, степенице се појављују за недељу дана. Саднице су преуређенесунни спот Зароните у фази два лишћа, без одлагања - млади избојци постају бољи. Таблете се касније могу пресадити у посуде или кертриџе. Наводњавана топлом водом, умерена.

Семе флокса Друммонд "Барбие у малини"

У априлу се засеје семе брзо растућег цвећа, које за сет пупова траје не више од 4-6 недеља. Семе ових цветова је прилично велико, биљке иду добро, па није потребно журити са садњом - зарасле саднице се погоршавају.

Табела 3. Цвијеће које се сије на садницама у априлу.

\ т
Име културе Услови сетве и узгоја

блацкберри

Сјеме средње величине, засијано, може се обављати од средине марта, али најчешће се сије у првој или другој деценији априла. Исциједите купину у садницама, у бразде до дубине од 1-1,5 цм, пажљиво залијте и ставите на топло мјесто. У топлим степеницама појављују се 5-7 дана. Зароните у фази од два лишћа у засебне чаше, након појаве 4-5 листова апекса.

Георгина годишње

Прилично велике сјеменке брзо клијају. Пре слетања ноћу, упијте сок од алое или пола сата у "Епине". Сјеме сјеме у влажном тресетном тлу у садницама, поспите земљом на 1 цм, консолидирајте. На + 22-25 степени, степенице ће се појавити 3-5 дана. У фази два лишћа садница на коцкице у свемирским чашама, када се појави пети лист.

Флуффи пеас

Семе мирисног грашка су велике, у густој љусци, пре него што је посађено, пожељно је да се сцрафит - благо наруши интегритет љуске. То можете урадити на следећи начин: ставите семе између два листа финог брусног папира, лагано притисните и ротирајте. Затим се 12-24 сата намакају у топлој води, затим се стављају у влажну крпу и чисте у топлоти. Одсечена сјемена посађена су у засебне чаше запремине 200 мл. Саднице се узгајају на + 12-16 степени, редовно се заливају, стисну у другом или трећем слову сваког бекства.

хиппиес

Семе нара је прилично велико. Њихова љуска се прије садње лагано ковитла иглом, а затим намочила у воду један дан. Сјеме сјемена у одвојеним шољама за три зрна у свакој. Дубина умотавања семена је 1,5-2 цм, а на температури од + 18-20 степени, степенице се појављују за недељу дана. Како расте коренски систем, саднице се преносе у веће шоље. Са активним растом изданака у чаши, морате закључати отпор тако да бекство није збуњено.

цинерариа

Сјеменке су мале, посијане на мокрој подлози или испод слоја сувог песка. Прскати под филмом на температури од око + 20 степени. Степенице се појављују у року од недељу дана. Већ можете ронити у фази првог правог листа. Залијевање у растућим садницама је умерено. У лошем осветљењу морате осветлити.

Тсингни

Семе цинија је прилично велико, тако да их можете одмах засадитипојединачне чаше, дозвољено за 2-3 семена. Земља треба да буде лабава и пропустљива за влагу. Дубина умотавања - 1 цм, а на температури од + 20-22 степени, степенице ће се појавити на 5-7 дана. Ако се сјеме сије у кутију садница, коцкице се стављају у одвојене чаше у фази два лишћа. Кингии се не препоручује за садњу до средине априла - превише заузетих клица се погоршава. Можете га уштипнути преко 5-6 листова како би се створио бујни грм.

Продаја ружа у стакленику

Узгој ружа у стакленику за продају - профитабилан посао, јер се потражња за краљицом цвијећа не смањује ни у зимским мјесецима. У зависности од региона, профитабилност може бити 200% или више, а период поврата не прелази две године. Како организовати бизнис у бојама како би остварио стални профит, прочитајте у овом чланку.

Опште технике узгоја садница

Упркос чињеници да различите културе цвећа захтевају различите услове за успешан раст и цветање, методе засађивања семена и брига за биљке за многе културе се поклапају. У наставку ћемо описати главне технике узгоја садница цвијећа.

припрема семена

Купљено сјеме, по правилу, већ је прошло калибрацију, дезинфекцију и стратификацију. Информације о томе могу се наћи на паковању сјемена. Самосастављањем и жетвом семена цвећа, све ове операције треба да се ураде сопственим рукама. Пре него што се семе посади, смеће се уклања и уклања.

Сортирање семена иуклањање смећа

Корак 1. Неке биљке цвећа захтевају стратификацију - имитацију зимских услова. За то се семе прска са земљом у малим контејнерима или умота влажном крпом и стави у пластичну посуду. Узмите семена у фрижидеру 4-6 недеља. С времена на време прегледајте и ако је потребно хидрирајте. Стратификација је потребна за астер, лаванду, јаглац, семе четинарских биљака.

методе стратификације

Обратите пажњу! Сјетва сјемена у снијегу је такођер начин стратификације. Погодан је за мала семена лобелије, петуније, каранфилића.

Корак 2. Дезинфекција је неопходна за уништавање патогена гљивичних и бактеријских инфекција. За то се семе прво натопи у тамно ружичасти раствор мангана, затим опере и натопи у раствор "Пхитоспорин-М" или неки други фунгицид. После третмана семе се сеје 2-3 дана, не може се дуже чувати.

Третман у раствору мангана и фунгицида

Корак 3. Намакање се користи за сјеменке са чврстим густим корицама - египомес, слатки грашак, украсни пасуљ, рицинус. Упија се у топлу воду (+ 35-40 ° Ц) 6-24 сата. То је згодно урадити у термосу - одржава константну температуру. Када се урони у чашу, воду треба редовно мењати на врућу.

Намакање семена у врелој води

Корак 4. Скарификација је још један начин да се убрза проклијавање чврстих семена. Горњи слој љуске оштећује се механички - заупотребом брусног папира, препуном или огреботином иглом. После тога, семена су натопљена.

скарификација семена

Корак 5. Стимулација се врши у раствору "Агатха", "Епин" или "Цирконијум", у соку алое, као иу растворима амбера или борне киселине. Након стимулације семена дају се више пријатељске степенице.

Стимулатори раста семена

Обратите пажњу! Лакше је руковати малим сјеменкама тако што ћете их ставити у врећице од тканине.

Припрема тла и садница за саднице

За успјешно узгој садница цвијећа потребне су двије врсте тла. У фази клијања семена и појаве првих правих листова клице, она узима хранљиве материје из семена. Међутим, током овог периода, мердевине су веома осетљиве на гљивичне и бактеријске инфекције. Главни захтев за земљиште за клијање семена - његова стерилност, влага и пропусност ваздуха. Такве особине имају мјешавине на бази тресета.

тресетно земљиште

У другој фази раста садница, након сликања, коренски систем почиње да активно троши хранљиве материје из земље. За садњу љестве у одвојеним чашама прикладније тло, хумус или биохумус богат. Ако се сјеменке сади одмах у садницама, онда је довољно сипати бунаре за сјеме и површину земље тресетом или топло ваљаним пијеском.

нутриент соил

Као расад за саднице, можете користити кутије, саднице, чаше за једнократну употребу и било коједруге посуде одговарајуће величине. За клијање семенки које воле топлину и које захтевају ефекат стаклене баште, можете користити контејнере са провидним поклопцем или посебним мини-наочарима. Капацитети пре садње морају се опрати и дезинфиковати у раствору мангана.

Сетва семена у сандуке

Семе цвећа се сеје на различите начине на површину земље или у жлебове са продубљивањем. Површине сеју малим сјеменкама, којима је потребно свјетло за степенице (петунија, лобелија, агератум, мирисни духан).

Претходно семе се помеша са песком тако да се равномерно распореде. Што су семена мање, то су мање честице песка. Семе се сије на целој површини, залијевају из спреја и покривају димњаком. Шири се на светло.

Сејалица и опрани печени речни песак

Мешано са песком семена

Семе засађено у земљишту се сије на овај начин.

Корак 1. Напуните кутије земљом, поравнајте их равналом или другим предметом, гурајући жљебове жељене дубине.

Засекови у земљишту за саднице

Корак 2. Посадите семе у жлебове са потребним интервалом.

семена семена

Корак 3. Изнад слоја земље прекривена је дебљином од 1-1,5 цм

Пуњење семена слојем земље

Корак 4. Пажљиво сипати из лијевка прије влажења горњег слоја тла.

Заливање засађених семена

Корак 5. Покријте кутију поклопцем или филмом и очистите га на топлом мјесту прије степеница.

Поклопац за сејалицу

Корак 6. Једном или двапут дневно прије него што се степенице уздигну, подигните филм како бисте прозрачили и уклонили кондензат - потоњи се може користити за влажење тла, омогућавајући му да испразни зидове ладице.

ваздушне степенице

Корак 7. Залијевајте степенице док сушите горњи слој земље од мале посуде за топле воде.

заливање садница

\ т

Обратите пажњу! Садња семена у казетама или чашама се обавља на сличан начин, дозвољено је да се посади 2-3 семена. Вишак шиљака се затим може уклонити.

пикник биљака

Коцкасте биљке су обично у фази 2 правог лишћа - у то време клице се претварају у исхрану корена, али сам коренски систем није порастао, тако да се готово не оштећује током трансплантације. Изузеци су биљке са веома деликатним стабљикама, на пример, лобелија. Боље је пресадити га након појаве 4-5 правих листова.

Корак 1. Кувати саднице и напунити их храњивом смјесом земље, водом и дати води равномјерно потопити земљу. У центру урадите продужетак оловке од 2-3 цм или другог предмета.

Саднице са земљом

Корак 2. Ставите изданак у кутију за семе са малом лопатицом или кашичицом. Пажљиво је извуците земљаном груди.

Вађење садница из фиоке

Корак 3. Поставите корење са земљаним грудима у дубину и притисните земљу са једнеили неколико страна, покушавајући да не оштети корене. Ако је потребно, поспите земљу.

Постављање клице у засебно стакло

Шоље са трансплантираним садницама за неколико дана стављене на топло место са дифузним светлом. Залијевати само када се осуши горњи слој земље и врло пажљиво како се не би препунила. Након што саднице живе, можете их залијевати у уобичајеном начину, хранити и штипати.

Саднице после пикника

Узгој у тресети тресета

Таблете од тресета су погодне за садњу цветних култура које слабо толеришу сликање и трансплантацију. Они су прешани тресет, који, када је мокар, бубри и повећава се на висину од око 5-7 пута, промјер остаје исти.

пилуле за тресет

Корак 1. Таблете се стављају у посуду и пуне топлом водом. Вода је боље сипати мало, 1-2 цм, и сипати са отицањем пилула. Чим престану да пију воду, њихов вишак одводи.

Влажење таблета за тресет

Корак 2. Потопите пилуле у мини-пенсицхок. У средишту пилуле налази се мала рупа, ако њена величина није довољна - рупа се продужава или продубљује. Претходно припремљена или проклијала семена се слажу у пилуле. То се може урадити ручно, помоћу пинцета или чачкалица (у зависности од величине семена). Нацртана и гранулисана семена се затим пуне до потпуног влажења. Ако је потребно, рупузаспати са подземним тресетом.

Садња семена у пилулама

Корак 3. Прекријте сијалице поклопцем или филмом и очистите их на топлом месту, одржавајући температуру прикладну за ову врсту семена. Поклопац се повремено уклања ради вентилације.

Засејавање семена у тресетима тресета

Корак 4. Након клијања семена и појаве неколико правих листова, као и развијеног кореновог система, биљке, заједно са таблетама, трансплантирају се у посуду веће величине или на цвету.

Трансплантација садница које се узгајају у кесама од тресета

\ т

Обратите пажњу! Тресетна земља, из које се праве пилуле које нису веома богате хранљивим састојцима. Стога, у дугорочном узгоју садница у пилулама, залијевање се боље постиже слабим раствором сложених цвјетних ђубрива.

Засејавање ситног семена у снегу

Цвијеће с врло малим сјеменкама које не захтијевају полагање у тло, удобне су за засађивање у снијегу. Када се снијег топи, тло је умјерено хидратизирано благом отопљеном водом, а мале сјеменке се полажу на малој дубини, као што је случај у природним увјетима. Поред тога, постоји краткорочна стратификација семена, која промовише пријатељску лествицу.

Корак 1. Саднице се пуне тресетном земљом 2/3, запечате, али не и залијевајте. Одозго лежи 2-3 цм снега, такође компактан и раван.

Пуњење сејалице са земљом и снегом

Корак 2. Нанесите семе на површину снега -јасно су видљиве на бијелој подлози, тако да се могу равномјерно расподијелити.

Сетва семена у снегу

Корак 3. Покријте кутију прозирним поклопцем, стаклом или филмом и оставите га на топлом мјесту са дифузним свјетлом. Поклопац или филм се редовно уклањају и преносе ваздухом 10-20 минута. Кондензат је уклоњен. Вода тла из спреја само када се суши горњи слој.

Наводњавање са спрејом

\ т

Обратите пажњу! Слој снијега не смије бити превише густ, иначе је тло врло влажно, а сјеме труну. Да би се спречило преливање, најбоље је испразнити или отворити фиоку у ладици.

Брига за саднице

Прије садње у тлу брига за саднице је редовно залијевање, ђубрење са сложеним ђубривима, шкаре и освјетљење. Треба узети у обзир технологију узгоја сваке културе цвијећа.

пинцх сеедлингс

Технологија узгоја расада популарног вртног цвијећа може се наћи на видеима испод.

Видео - Узгој садног материјала астурија

Видео - Култивација садница црнооких грашка

Под корак по корак упутства за узгој садница, добићете јаке, здраве, обилне цветне биљке. Они ће украсити ваш врт, дати му шарм и јединственост.