Саднице Парадајз: Зашто су горњи листови жути?

Парадајз је један од најпопуларнијих поврћа који се узгаја на приватним парцелама. Међутим, вртлари су често знатижељни зашто су саднице парадајза жуте и како да реше овај проблем. У првом реду, препоручује се да се обрати пажња на услове одржавања садница и исправност неге. Као што пракса показује, непридржавање елементарних правила доводи до болести културе поврћа.

Узроци жућења садница парадајза

Тло за узгој садница парадајза

Саднице рајчица жуте када се мељу:

  • киселина;
  • садржи многа ђубрива;
  • веома густа;
  • прекривен је коре због својих механичких својстава или залијевања крутом водом, што нарушава снабдијевање коријена кисиком и може узроковати не само жуту боју лишћа, већ и инхибицију и смрт цијеле биљке;
  • алкална - може узроковати клорозу.

Неправилно заливање, као узрок жућења лишћа садница парадајза

Парадајз заливање као умерено и равномерно. Ако су редовно поплављене, земља је закисељена и ваздух неће доспети до корена, клице ће полако умрети, а почети ће се жутом бојом доњих и листова котиледона.

Заливање такође није могуће - и од овог жутог лишћа садница парадајза. Наводњавање не би требало да буде претерано, већ довољно. Прво, с недостатком влаге лишће може једноставно пресушити, и, друго, апсорпција нутријената у сухом тлу значајно се погоршава. Азот и фосфор из лишћа се крећу по стабљици, што узрокује њихово жутљење.

Ако се парадајз залије крутом водом, на тлу се могу формирати соли - оне се могу утврдити ако је површина земље прекривена беличастом корицом или се на њој појављују беле или жућкасте мрље. Коријени извлаче хранљиве састојке из биљке и дају их земљишту.

Неправилно осветљење садница парадајза

Парадајз је биљка дугог дана. Потребно му је добро осветљење за нормалан живот најмање 12 сати дневно. Сви то знамо, све разумемо, али често стављамо негде на недовољно осветљеном месту, а онда питамо зашто листови у садницама жути парадајз. Посебно често овај проблем сусрећу становници сјеверних регија, гдје је свјетлосни дан у прољеће врло кратак. Излаз - осветљење парадајза са лампом за дневну светлост. Још боље - купите фитолампе, сада њена цена није јако висока и трајаће много година. Треба напоменути да двадесетчетворочасовно означавање парадајза не може бити - ризикујемо да ће листови викати хлорозом - недостатак гвожђа, који једноставно престаје да се асимилира.

Недостатак хранљивих материја

Опасност може бити скривена иу недостатку нутријената. Да бисмо разумели прави узрок, треба пажљиво размотрити боловање. Ако постоји недостатак калцијума, парадајз почиње да жути од самог врха. Када је у земљишту ограничена количина гвожђа, листови садница постају светло жути, а затим суви. Недостатак сумпора није само узрок жућења лишћа, већ и њиховог згушњавања и појаве примјетне крутости. Ако садницеосећа недостатак бакра, затим доњи листови постају бледо жути. Када жута нијанса постане само рубови лишћа, треба потражити разлог за недостатак магнезијума. Недостатак фосфора се одређује променом боје врхова листа, а ако горњи слој потпуно жуте, онда се разлог може сакрити у вишку фосфора.

Жути тон горњих листова садница парадајза због недостатка бора, сумпора и калцијума

Ово нису сви елементи у траговима, недостатак који доводи до чињенице да лишће почне да жућкасте у садницама парадајза. Ако зелене зјенице немају довољно бора, то угрожава не само жуту боју лишћа, већ и масовни пад боје. У основи бор је одговоран за опрашивање и плодове парадајза, али и утиче на боју лишћа.

Жутљење горњих листова садница парадајза од проблема са кореновим системом

Ако приметите да сок од парадајза доњег лишћа, може постојати коренски проблем. Слаби корени - лоша исхрана биљака, а тиме и недостатак минерала, што утиче на боју листова парадајза.

Могу се појавити проблеми са коренима парадајза:

  • као резултат оштећења ових инсеката штеточина
  • механичка оштећења - код неупадних садница садница, отпуштање тла, извлачење корова. Само време ће помоћи овде док здрави корени не расту и здрава исхрана не буде обновљена.
  • лоше саднице. Обрастао, дебели садни материјал, или мали капацитет за гајење, чест је узрок слабих корена, збуњен у уском комаду. Такве саднице дуго живена новом месту, јер су сви системи постројења постављени да раде у новом моду. У овом случају, добро је користити стимулаторе канала корена као што је Цорневин према упутствима.

Како се носити са жутом бојом лишћа садница парадајза

Када азот није довољан у земљишту, потребно је обогатити тло душиковим ђубривом.

Да би се спречило жућење младих младица, боље је да сеје семе одмах у одвојеним чашама, онда ће ваше саднице имати довољно простора за нормалан развој.

Пратите квалитет семена за садњу. Ако је семе заразено гљивицом, то ће довести до жућења садница парадајза и могуће смрти. Пре наношења семена, претходно их потопите у раствор мангана који није осипан, а затим исперите водом.

Ако гљива и даље пада у земљу, она почиње да утиче на корене, а затим прелази на стабљику. Овај проблем треба ријешити на самом почетку. Ако наиђете на проблем, одмах дезинфикујте кутије у којима се налази семе парадајза, промените земљу.

Боље је узети земљу са ивица или дивље траве. Купљену мјешавину можете користити сами или сами направити земљу за саднице парадајза. Инфициране клице треба уклонити и избацити из подручја тако да гљива не може мигрирати на здраве биљке.

Није потребно напунити земљу водом. Да бисте одредили влажност, ставите прст у земљу ако је потребно одложити влажно заливање. Само да течност не стагнира у корену и не труне, заспи на дну посуде исподсаднице велики песак, који ће постати добра дренажа.

За спречавање и одржавање садница са неопходним супстанцама, не заборавите да редовно оплодите минерална ђубрива. И заливање је потребно за свако светиште посебно.

Ако је садница жута у стакленику или на отвореном тлу, можда је замрзнута, замрзнута је. У стакленику је потребно одржавати вишу температуру, а саднице у тлу покрити филм ноћу.