Садња љиљана у јесен: када и како садити?

Љиљани су безброј траве које расту из луковица. У природи постоји више од 80 врста љиљана. Они расту у најразличитијим регионима, почевши од Јужне Африке и завршавајући са Северном Америком. Осим што је веома леп цвет, често се спомиње у литератури. У древним списима веровало се да је то заиста магична биљка која може да промени судбину људи. Тешко је рећи да ли су саме љиљане цвијеће које је обезбиједила култура, али су управо близу таквог записа. Дуги низ година користе се љиљани иу хералдици се редовно користе за дизајнирање једног или другог грба. Осим тога, љиљани се и данас активно користе у медицини. Сматра се да су инфузије из ове биљке у стању да брзо зацјељују ране, уклањају болове у срцу, па чак и за заустављање непријатног дјеловања зуба. Наравно, сада научници истичу да ефекат ове биљке није највећи, али љековита својства још увијек имају своје мјесто. У овом чланку ћемо говорити о садњи, узгоју и бризи о љиљанима на отвореном.

Избор места за слијетање љиљана у отвореном тлу

Прије садње усјева на отвореном тлу, пажљиво покупите мјесто за његову култивацију. Биљка се добро развија на осунчаним местима заштићеним од ветра (ако желите да у кућу посадите љиљан, посматрајте са које стране сунца је већи део дана).

Када је локација одабрана, ископајте земљу и уклоните остатке коријена других биљака (посебно корова). Љиљани могу битисадњу на једној цветној биљци са другим цветним биљкама - неће се осећати лоше за ову културу. Главно је да "суседи" нису били превисоки и нису створили сенку љиљана. Из тог разлога, он неће пратити садњу дрвећа под дрвећем или грмљем.

Припрема тла за узгој љиљана у отвореном тлу

Да би успјешно узгајали љиљане на отвореном тлу, важно је да они узму у обзир чињеницу да су неке сорте префериране од стране киселог медија, друге су алкалне, а треће је неутрални пХ. Ако не узмете у обзир ову врсту суптилности и биљне љиљане на мјесту које не задовољава захтјеве, можете једноставно уништити цвијеће.

Блага земља је погодна за такве врсте љиљана:

 • тигрови;
 • испрекидана;
 • Азијска;
 • источни;
 • Давид;
 • Вилмотт.

У слабо алкалном подручју, добро се осјећа:

 • Тибетански (Регале);
 • кишобрани;
 • булбулозна;
 • бела.

Познавањем сорти љиљана одабраних за садњу, могуће је подесити ниво пХ. Када се припрема састав мешавине земљишта, хумус се додаје у умереним дозама, његова велика количина ће допринети повећаном расту листова и стабљика, на штету развоја луковице, што ће негативно утицати на осетљивост мраза. Узгој љиљана у отвореном тлу је олакшан када власник површине врта припреми композицију која је идеална за љиљан, додајући је рупама за слетање:

 • речни песак;
 • опалне иглице;
 • тресет;
 • земља земље - све се узима у једнаким количинама.

Када садимо љиљане у отвореном тлу

Као што знате, љиљани се могу садити у прољеће и усред јесени - све овиси о жељама вртлара. Јесенска садња сматра се најповољнијом. Ниска температура и довољна количина влаге омогућавају биљци да се прилагоде и правилно ротирају - чиме се смањује ниво стреса у култури. Зато је боље засадити љиљане у јужним регионима Русије у октобру.

Међутим, треба напоменути да већина сорти љиљана захтева пролећну садњу - проучити карактеристике одабраних сорти.

Избор жаруља љиљана за узгој на отвореном

Пре него што купите луковице, покушајте да прецизније сазнате којој врсти љиљана припадају, због чега специфичности њихове агротехнике зависе од тога. Приликом куповине покушајте одабрати сочне, сочне, здраве и меснате луковице, са не-презасићеним љускама и нетакнутим густим. Обратите пажњу на дужину корена - не смеју бити краћа од 5 цм. Ако сте купили сијалице у јесен, онда средином октобра, када их морате слетити, држите их у мокрој маховини, песку или пиљевини у тамној просторији са добром вентилацијом или чувајте Они су у фабричкој амбалажи у кутији за фрижидер.

Садња љиљана у отвореном тлу

Садњу љиљана у пролеће треба обавити што је пре могуће - на самом почетку појављивања степеница, јер су младе стабљике у прољеће врло крхке и брзо се ломе. Ако требате држати сијалице за неколикодана, постављају се на хладно место, преводи мокру маховину, пиљевину, песак или само земљу. Припремљене за садњу луковице се прегледавају, одбацују пацијенти, уклањају иструнуте љуске; одрежите опуштеност и скратите предуго живе корене. Затим се луковице мацерирају у раствору од 0,2% фонона или ТМТД, а по потреби и инсектициду (0,1% фосфонијум, БН-58, клорофосфат).

Дубина слетања зависи од величине луковица и механичког састава тла. На лаганим пјесковитим тлима засађују се дубље, на тешким глинама - мањим. Посађено у левак или добро у дубину од 2-3 пута висине сијалице, рачунајући од врха сијалице до површине земље. Сијалице се могу сијати у јесен и прољеће. За већину љиљана боље је имати рано слетање. Најбољи датум сијања је септембар. С обзиром на топлу јесен, сијалице имају времена да се укорене. При раној појави мраза потребно је покрити њихово загријавање.

Како се бринути за љиљане на отвореном

Брига о љиљанима се углавном своди на наводњавање и исхрану. Што се тиче осветљења, онда "глава љиљана треба да буде на сунцу, а ноге - у хладу". Ево једног једноставног правила. Сунчева светлост за љиљан је веома важна у првој половини дана. Што се тиче "ногу", пожељно је посадити између љиљана потхрањених вртних биљака, које, покривајући земљу, неће пустити да се прегреје и осуши земљиште, а тиме и коренски систем љиљана.

Влагу је потребан љиљан током вегетације, али најважније је да је у првој половини љета. Али немојте се стално боритидржати земљу влажном, љиљанима се не свиђа. Залијевање се врши у сухом љету под кореном јутра или поподнева, након наводњавања земљиште треба уредно попустити, осим ако не омекшате земљиште око љиљана како би се спријечило сушење. Након цватње залијевање се може смањити, али ће бити потребно залијевати до касне јесени.

Први прељев врши се у прољеће прије појаве изданка. Погодно за минерална и органска ђубрива: грануле нитроамофски, амонијум нитрат, дестилована крава. Свежа крава није погодна као ђубриво. За фиксирање цвијећа и заштиту од болести користи се дрвени пепео. Можете га посипати до 5 пута годишње. У другој половини увести калимагнезију и двоструки суперфосфат како би се ојачале стабљике. За оплодњу земљишта препоручује се 2 пута годишње: у прољеће и прије зимовања. Вишак гнојива доводи до разних болести и смањује зимску отпорност.

Сумирајући, може се рећи да су љиљани погодна биљка за дацха парцелу. Они нису захтевни, практично не утичу на болести и толеришу пад температуре. Добар раст захтева добро заливање, дисање, добро растопљено земљиште, правовремено ђубрење и редовно прегледавање оштећења од инсеката или вируса. У овом случају, љиљан ће задовољити своје господаре већ неколико година.

Узгој љиљана у отвореном тлу