Робусна стаклена купола: 14 корака пре инсталације

Модерни геокупола - прекрасне и максимално практичне конструкцијеКуполни стакленик има облик хемисфере. Ово је поуздана конструкција, која захваљујући свом јединственом дизајну ствара најудобније услове за раст биљака. Могуће је изградити стакленик властитим рукама, али за ту сврху потребно је извршити прецизан прорачун и направити цртеже.

Карактеристике куполе округлог стакленика

Главна карактеристика куполе је да одржава повољну температуру чак и зими. Не можете користити додатне системе грејања. Јединствени дизајн куполе омогућава да се топли дневни зрак спусти ноћу и загреје усјеве. Тако зрачне масе круже у стакленику и равномјерно загријавају цијели простор.

Најсавршенији стакленик се сматра округлим, који се одликује високом трајношћу, поузданошћу и одличним својствима

Још једна карактеристика дизајна стаклене баште је висока отпорност стаклене баште. Хемисфера са чврстом подлогом ојачава стакленик.

Висока чврстоћа стакленика омогућава да се користи у приморским и степским климама. Издржиће јаке оптерећења од ветра и снега. Можете уштедети на грејању.

Минијатурни стакленик има следеће предности:

 1. Висока чврстоћа захваљујући чврстим темељима;
 2. Дизајн омогућава равномерну циркулацију топлог ваздуха унутра, загревање просторије;
 3. Стакленик се може инсталирати у сеизмички опасним подручјима;
 4. Потрошите мање материјалаизградњу стакленика, јер бочни зидови имају мању површину.

Недостаци стаклене куполе укључују немогућност садње великог броја усјева кроз равне зидове у стакленику. Облик куполе захтева пажљиво заптивање, пошто се формирају многи спојеви. Такође, направите специјалне прорачуне да бисте правилно смањили стакленику.

Прорачуни материјала за стаклене куполе

За почетак, потребно је одредити број и врсте материјала. Прво, треба да изаберете материјал за оквир. Ово је погодно за дрво или метал. Метални оквир је теже монтирати, за то су вам потребни посебни алати и вјештине. Дрвена подлога је лакша. Потребно је унапријед припремити претходно обрађено дрво. Такође, купола може бити од стакленог ојачања. Плоче је могуће спојити помоћу конектора латица.

Да би се израчунала купола, потребно је прво одредити величину будућег дизајна

Покривни материјал за стаклене куполе:

 • филм;
 • поликарбонат;
 • Стакло.

Најбоље је користити поликарбонат. Издржљив је, лаган и флексибилан. Само ради с њим. Унапред, морате купити елементе за фиксирање. Да бисте причврстили поликарбонатне плоче, најбоље је користити саморезне вијке из Тхермосхаке-а.

За израчунавање површине куполе користите посебну формулу. У пракси, материјали ће бити потребни мање, али боље да их понесете са залихама. Формула изгледа овако: С = 2? * Р2. У исто време? 3.14. И р јеВисина у хемисфери.

За брзу калкулацију можете користити онлине калкулаторе. Једноставно унесите изворне податке.

Када се прави дрвени оквир, дрво је потребно припремити на одговарајући начин. Неопходно је третирати га антисептицима и извршити потребне резове. Такође је потребно извршити све прорачуне што је могуће тачније. Иначе ће бити много пукотина које ће довести до грешака у дизајну.

Израда цртежа за стакленику куполе

За правилну изградњу потребно је направити цртеже. Геокопију је тешко монтирати, тако да морате све израчунати унапријед. Уз неправилне цртеже, можете узалуд покварити све материјале.

Израда цртежа за будућу стакленику је сасвим могућа сопственим рукама

За правилну изградњу стаклене баште потребно је обратити се специјалисти за израду цртежа. Он ће моћи да узме у обзир све карактеристике радње и материјала.

За почетак, морате направити прорачун материјала. У ту сврху користите посебне формуле или онлине калкулаторе. Формула је створена на основу висине хемисфере и броја ПИ.

Оптималне димензије за стакленик у облику куполе:

 • Висина стакленика - 2 м;
 • Пречник хемисфере је 4 м;
 • За оквир стаклене баште потребно је 35 једнакостраничних троуглова;
 • Величина стране троугла је 123 цм;
 • Такође можете узети 30 комада у величини 109 цм

Труп се може купити од произвођача. Тако ће инсталација дизајна са својим рукама бити поједностављена. За вентилацију устакленике треба инсталирати прозоре. Надстрешница може бити блокирана, има зупчасти механизам или посебне хватаљке.

Изградња стаклене куполе властитим рукама

За почетак, треба да завршите припремне радове. Морате одабрати право мјесто и земљу. Место треба да буде добро осветљено, тако да зграде или висока стабла не могу пасти у нијансу стаклене баште. Тло, ако је потребно, треба поравнати. Горњи слој земље треба уклонити.

Купола стаклене баште, направљена сопственим рукама, треба да се налази на отвореном, сунчаном месту

 1. Потребно је произвести цеви од азбестног цемента дужине од 165 цм.
 2. У земљу ископајте јаму на дубини од 1 м. У ту сврху користи се олуја.
 3. У јамама морате ставити цијеви.
 4. Затим, морате покренути фондацију. Материјал израде - дрвене греде. У изградњи темеља треба се ослонити на цртеж.
 5. Дрвене елементе је потребно третирати антисептицима тако да дрво није изложено труљењу, инсектима или ватри.
 6. Да бисте повезали шипке и ојачали базу, потребно је да припремите "пету". Шипке спречавају кретање оквира.
 7. "Пентагонс" са шипкама треба убацити у закопане цеви. Треба их поставити на костур. Сви спојеви су важни за правилно заптивање. Када се све то постигне, можете закопати цеви са "петама".
 8. Треба да креирате елементе оквира са дрвета. На бочним странама шипки морате направити бушилицу за конекторе. Они сакривају металне делове изнутрастакленик Конектори се могу купити у трговини или сами.
 9. Не смијемо заборавити да рукујемо дрвеним елементима.
 10. Спојеви морају имати конекторе постављене на постоље. Да бисте их поправили, користите металне вијке.
 11. Затим можете наставити са инсталацијом оквира. Све радове треба обавити што прецизније и прецизније. Неопходно је обезбедити простор за врата и прозоре. У почетку, дизајн може изгледати потпуно нестабилан, али када ће сви елементи везног оквира бити довољно јаки.
 12. База мора бити прекривена даскама и даље изолована.
 13. Затим би требали направити прозоре и врата и причврстити их на оквир.
 14. Завршни радови - озелењавање поликарбоната.

Ова јединица стакленика је спремна. Даљи рад ће се односити на унутрашње уређење пластеника. Неопходно је правилно формирати кревете и биљке.

Кревети у стакленику могу бити распоређени користећи цигле, дрво, камен или шкриљац.

Могу се уградити зглобни кревети у стакленику куполе од поликарбоната. Полице за такво постављање могу се купити у специјалним продавницама или сами. За наводњавање у стакленику можете уредити систем за капање.

Збирка стаклених купола (видео)

Округли облик стакленика има многе предности. То је топао и поуздан дизајн за биљке. Међутим, постављање оваквог стакленика може имати неке потешкоће. Понекад је тешко руковати самостално, јер је потребно правилно израчунати материјале и нацртати цртеже.

Примери куполепластеници (фото)

)