Ретро ожичење у дрвеној кући

У већини случајева, дрво се користи за изградњу ладањских кућа и викендица. Главне предности овог грађевинског материјала су природност, чистоћа околине и ниска цена у поређењу са другима. Али, уз ове предности, дрво има озбиљан минус - лошу отпорност на паљење. Најчешћи узрок пожара је грешка приликом одабира или инсталације електричних инсталација. Да би се смањила опасност од спаљивања на минимум и да би се додао дом оригиналној легенди антике, помоћи ће се у ретро стилу ожичења у дрвеној кући.

Ретро ожичење и његове предности

Ефекат ретро стила постиже се на следећи начин: две до три електричне жице са пресеком од 0.75-2 квадратна. мм су међусобно закривљене и прекривене слојем декоративне изолације, израђене од свиле, која је импрегнирана посебном композицијом која није изложена ватри. Број ожичених жица зависи од тога да ли постоји или не постоји уземљење. Жице које се користе у ретро ожичењу обично су од бакра и покривене су ПВЦ-ом за додатну заштиту.

Најчешће се на тржишту налазе каблови са вањским премазом од тканине, стаклопластике или папира. Не морате се бринути о томе - испод слоја овог материјала постављена је поуздана изолација.

У конструктивном плану, ретро-електрично ожичење је отворена комуникација у којој преклопни елементи, као и проводници, пролазе са врха структура ограде.

Спојни елементи свих функционалнихКомпоненте на основној површини се изводе помоћу одговарајућих изолатора.

Детаљи о ретро-објављивању на видеу:

Увијек је лакше проводити отворено ожичење од скривеног, будући да ће круг у првом случају бити надглавни, и нема потребе за гурањем утора у зидовима. Када се монтира латентно постављање, ова фаза захтева много времена и труда.

Електрично ожичење у ретро стилу може бити изведено у различитим варијацијама, а укључени у њега, елементи који се продају, представљени су у великом броју боја. То ће вам омогућити да изаберете оне које се најбоље уклапају у одређени ентеријер приликом куповине производа за инсталацију.

У случају прекршаја на отвореној мрежи, чак и ако је разводна кутија неисправна, поправка неће узроковати потешкоће због лаког приступа било којој локацији. Додатни фактор заштите од пожара је уградња изолатора (изолирајућих бртви) склопних елемената и каблова.

Електрични дијелови антиквитета израђени од модерних ватроотпорних материјала. Поред тога, када поправљате просторију у којој је инсталација инсталирана изван отвореног типа, мало је вероватно да ћете случајно оштетити каблове.

Недостаци ретро ожичења

Уз горе наведене предности електричних инсталација у старом стилу има и низ недостатака. Ово укључује следеће тачке:

 • Лидери су мање сигурни него у случају скривених комуникација.
 • Положај структуралних елемената на врху подршке захтијева доступност слободнихмјеста која у малим собама могу створити озбиљне неугодности.
 • Ако је унутрашњост планирана за извођење у кући, онда ће спољна ожичења знатно отежати обављање поправних радова.
 • Мали део каблова (не више од 2,5 квадратних метара) не дозвољава прикључивање снажних електричних уређаја - велика оптерећења не могу издржати такве жице.
 • Електрични производи намењени за инсталацију ожичења у старом стилу су прилично скупи. Посебно висока вредност брендираних производа, као што су Фонтини и Бирони.

Али генерално, ако имате довољно новца на располагању и не планирате инсталирати кућне апарате високог учинка у кућном ентеријеру, ожичење направљено у ретро стилу, биће не само оригинално, већ и најинтелигентније рјешење.

Избор материјала за електричне инсталације у старом стилу и припрема за рад

Када одете на самостално држање бербе ожичења, морате се заложити:

 • Жице које имају потребну раскрсницу.
 • Разводне кутије у одговарајућој количини.
 • Изолатори од порцелана.
 • Утичнице и прекидачи (морају бити изнад главе).
 • Саморезни вијци за обраду дрвета.

Електрични делови за ожичење у старом стилу могу имати различите боје, али боја може озбиљно да утиче на трошкове - па ће смеђи прекидач коштати много мање од "златног".

Различите подробности о ретро-ожичењу на видео:

У Италији се производи најквалитетнија, али истовремено и скупа опрема. Фонтини производи су најпопуларнији.

Теретне жице морају бити пажљиво одабране према боји плетенице, тако да су у складу са укупним дизајном просторије. У складу са бојом каблова, бира се боја осталих елемената ожичења.

Можете бирати свијетле, контрастне боје сами или остати мирни у тону.

Пошто каблови за ретро ожичење имају високу цену, можете их делимично сачувати стављајући их само на отворене просторе. Тамо где је електрично ожичење скривено иза објеката или облоге, могуће је користити конвенционалне проводнике тако што ћете их сакрити у кабловском каналу на површини боје.

Поред тога, уплетена жица може се направити самостално, увијајући у жицу три жице (ако постоји уземљење) или два (у одсуству). Иако ће, наравно, изглед и квалитет таквог кабла који ће се самостално израђивати битно ће инфериорни у односу на производњу жичане фабрике.

Инсталација ожичења у ретро стилу

Након куповине неопходних материјала и завршних радова, можете директно отићи у процес електричне инсталације. Прво што треба да урадите је да нацртате дијаграм који у њему показује место где ће светла бити, као и утичнице и прекидачи.

Тада се рад обавља у следећем редоследу:

 • Вођен састављеном шемом, направите скицудиректно на градилишту. Линије треба да буду строго хоризонталне - то се може проверити помоћу нивоа.

 • Кроз дужину означавања на размаку од 50 цм, поставите изолационе ваљке од порцулана, причвршћујући их одвијачем и завртњима. Размак од прекидача (утичнице) до првог изолационог ваљка треба да буде најмање 5 цм
 • У складу са схемом, инсталирати разводне кутије као и друге електричне елементе.
 • Фиксирање каблова на ваљцима.

Приликом затезања жица треба узети у обзир да растојање од њих до површине треба да буде најмање 1 цм

.

Процес инсталације видеа:

Инсталација ожичења за антику је могућа не само у дрвеним кућама. Ако је дизајн модерног стана дизајниран у одговарајућем стилу, онда ће старинско ожичење бити диван додатак унутрашњости. Такав додир ће цијенити гости који разумију значење бербе и ретроа. Али, како су рекли, да ће направити овакве врсте електричних комуникација, спремите се за финансијске трошкове, јер предмети за њих, чак и кинеске производње, нису скупи.

закључак

Из овог материјала сазнали сте који је ретро ожичење у унутрашњости дрвене куће и које су значајке његове инсталације. Водећи се прочитаним чланком и саветима у њему, можете га инсталирати самостално, без коришћења професионалних услуга електричара.