Регулатори температуре са сензором температуре ваздуха: типови уређаја

Да би се одржали удобни услови у дневним собама, користе се терморегулатори са сензором температуре. Ови уређаји, у суштини, су контролери који пружају одређени термални режим. Истовремено, људско учешће није потребно, јер су термостати способни да аутоматски регулишу температуру дуго времена. У оквиру данашњег прегледа, погледаћемо који су уређаји, које функције обављају и како раде, које су и гдје се могу користити. Успут, хајде да поразговарамо о томе како да направимо једноставан термостат сопственим рукама и да проучимо цене популарних модела.

Кућански термостати са сензором температуре ваздуха - шта је то

Да би уређаји за гријање у просторијама одржавали оптималну температуру зрака, користе се специјални аутомати - терморегулатори. Већина модела термостата је опремљена електронским дисплејима са контролним тастерима.

Дизајнирани су за постављање жељене температуре у домовима и вријеме његовог одржавања у аутоматском начину рада. Употреба таквих уређаја контролише домаћи преносник топлоте.

Регулатори собне температуре су, по правилу, саставни део климатске опреме или контролне јединице за грејање као и расхладне системе. Ово може бити:

  • котлови;
  • гасни конвектори;
  • електрични гријачи;
  • системи за климатизацију.

Термостати према врсти управљања су електронски или имају механички дизајн. Они се користе уовисно о типу носача топлине и омогућују вам стварање жељене собне температуре.

Термостабилна са контролом температуре - основне функције

Таблица 1. Съответствие съдържание на регулиране термостати

функција терморегулатора десцриптион
уштеда ресурса Будући да термостати у потпуности регулишу унутрашњу температуру, ово елиминише прекомерну потрошњу потрошеног гаса и електричне енергије. Када се подигне на наведену вредност, уређај искључује грејач (котао, конвектор). Ако се ваздух почне хладити испод дозвољене вредности, аутоматизација ће покренути систем.
Побољшање удобности становања Аутоматизација у потпуности лишава особу потребу да контролише температуру у просторијама своје куће и истовремено искључи котао периодично. Термостат ради по строго инсталираном програму и потпуно елиминира прекиде температурних режима.
Безбедна употреба климатске опреме Уобичајено је да се котао може искључити из више разлога или да се прегреје. Захваљујући температурном сензору, ризик од опасности се смањује, а систем ће упозорити власника куће да је опрема неисправна.

Принцип рада термостата и температурног сензора

Размотримо како термостат и сензор температуре ваздуха у просторији раде на примеру гасног котла. У почетку, сигнал из уређаја прима сигнал од носиоца енергијетхерморезхиме.

У затвореном простору такође постоје сензори који мере температуру дома. Они преносе сигнал контролној јединици коју контролише термостат, који је уграђен у тело котла.

Контролор провјерава долазне сигнале с даним параметрима, након чега се даје наредба за подизање температуре или гашење котла. Тако, термостат ради. Контрола стања температурног режима је цикличан процес. То вам омогућава да континуирано одржавате угодну стамбену климу.


"Ако су у кућама уграђени двокомпонентни котлови, терморегулатори са сензором температуре воде дају могућност контроле степена загријавања. Да бисте променили параметре, довољно је да подесите било коју оптималну вредност. Ова особина је посебно погодна ако је котао у удаљеном делу куће или напољу. »

Типови сензора за мерење температуре

преносиви уређаји

Када је потребно одредити терморегулацију изван животног простора, користи се електронски термостат са екстерним сензором, са контролном јединицом која се налази у њима. Контролер прима сигнал о спољашњој температури, након чега се индикације обрађују, а наредба прима одговарајућу енергију.

Термостат система гријања може бити смјештен у близини котловске опреме и даљинског сензора са осјетљивим елементом? у просторији за коју ће се вршити подешавање параметара.

Поред тога, термостат са даљинским сензоромтемпература ваздуха се може поставити изван стамбене зграде. Ако је на улици инсталиран осјетљиви елемент, параметри расхладног средства се бирају према вањским показатељима.

Како раде електронски температурни сензори

Електронски термостати омогућавају ручно подешавање температуре. У ту сврху, уређаји имају управљачке типке или осјетљиве сензоре. Налазе се на екрану уређаја.

Међу електронским аналогима, најпогоднији за употребу су програмабилни типови уређаја. Ови термостати вам омогућавају да подесите различите режиме.

На пример, систем грејања се може програмирати на такав начин да су подови загрејани до опоравка власника кућа. Такође можете подесити режим када се грејање искључи када у просторији нема људи, а пре доласка ће се загрејати.

Дигитални термостати са електронским дисплејем се такође инсталирају директно на радијаторе грејања. То осигурава одржавање оптималне температуре у затвореном простору и рад котла у одговарајућим режимима.

Остали уређаји за контролу температурних режима

Таблица 2. Варијанте регулатора температуре

термостат слика вариети десцриптион
Уграђени терморегулатори са сензором температуре воде Капиларни термостати се користе за управљање радом котлова за гријање воде
механички термостати Механички регулатори температурекористи се за подршку терморежима, који се приказује ручно уз помоћ ваљка
жичани регулатори Терморегулатори су једноставна конструкција која се повезује са мрежом са котловском опремом
бежични термостати Опрема не захтева спајање на мрежу и ради на одређеној удаљености од расхладне течности

Које су предности и недостаци употребе термостата са даљинским сензором температуре ваздуха

Систем регулатора температуре са даљинским сензорима је у стању да одреди потребне параметре што прецизније. Њихови осјетљиви елементи могу се инсталирати у помоћним просторијама и на улици.

За разлику од контролера са уграђеним термостатима, грешке у сведочењу су практично елиминисане. На недостатке уређаја може се приписати програмски квар у случају прекида или нестанка струје.

Прикључивање и подешавање термостата РТ-12-16 са сензором температуре ваздуха у видеу испод: