Разумите нијансе уређаја за осветљење гараже

Гаража се односи на врсту просторија у којима се изводе поправке и превентивно одржавање возила с времена на вријеме или се нешто ради. Квалитет обављеног посла директно зависи од осветљености радног места. Стога је у фази изградње или ремонта гараже од великог значаја промишљен систем расвјете.

Електрично ожичење испоручено за расвјетна тијела је први дио система расвјете. Идеално, мора бити изведен на скривен начин, који је положен у гроб. Када је такав поступак неприхватљив, жице се полажу у челичним цевима или кабловским каналима, користећи кабл са двоструком изолацијом.

Друга компонента система осветљења гараже је расвета. Прегледавши профиле, лако можете да се изгубите у домету. Да бисте избегли сумње приликом куповине, као и за правилан дизајн система осветљења у гаражи, размотрите ову тему детаљније.

Захтеви за осветљење гараже

Осветљење радног места у просторији, које може безбедно да носи гаражу, стандардизовано је према ГОСТ ИСО 8995-2002. Стандардом се постављају стандарди за осветљавање радних простора у оквиру индустријских објеката, узимајући у обзир повећање ергономских показатеља. ИСО 8995-2002 разматра избор прибора који искључује прекомјерно бљештање, показује вриједности пријеноса боје и температуре боје за радна подручја, те даје препоруке о одабиру оптималне расвјете за различите типове зграда и активности.

Варијанте инсталација путем инсталације

Класификација прибора може бити различита. Али најпогоднији начин да то урадите је да их инсталирате. Само исправно уграђени облик и смјештена на правом мјесту свјетиљка, може пружити свјетлосни ток, довољан за удобан рад. У исто вријеме, неће засјенити уска подручја радног мјеста.

С тим у вези, оптимално рјешење је изградња вишеслојног система, који подразумијева инсталацију опћег и локалног освјетљења расвјете и позадинског освјетљења осматрачке јаме. У овом случају, класа заштите сваког уређаја мора бити најмање ИП54.

режијски трошкови

Вањске свјетиљке су најпогодније за освјетљавање таквих простора као што су гараже, складишта и комуналне зграде. Компактне су и лако се монтирају на зидове и на плафон. Најчешће се постављају по ободу зидова са благим удубљењем са стропа.Важан елемент надсвјетла је стакло или пластични дифузор отпоран на ударце који штити лампу од механичких оштећења. Ако то није довољно, онда се преко дифузора постави метална решетка. Они су једино право рјешење за видокоп и подрум.

хингед

Уређаји за осветљење у зглобним перформансама заузимају друго место по популарности. Немају једнаке у гаражама са даљином од стропа више од 3 метра. Такве лампе су висеће на посебним носачима, а затим спуштене на челичну жицу или ланац. Њихова главна предност - могућност подешавања висине ипромене локацијеОсветљење типа шарки може бити распоређено на основу прибора било којег облика. Главна ствар је да правилно подигнете носач како бисте осигурали случај од могућих шокова.

Ембеддед

У поређењу са претходна два типа, у гараже се ретко уграђују уређаји уграђени у плафон. Разлог је баналан једноставан: у ту сврху биће потребно искуцати плафон пластичном мембраном, ОСБ плочом или сличним материјалом. Изгледа као да ништа није компликовано, али у пракси ова опција је мање уобичајена од других.С једне стране, они не заузимају слободан простор и тако спречавају кретање делова и ствари огромне величине. С друге стране - извор светлости се налази, као да је унутар плафона, и зато је угао зрачења веома ограничен. Да би се постигао стандардни ниво опште осветљености, потребан је већи број уграђених светиљки и лампи од њих, од зглобних и надземних. Опција са рефлекторима је ергономска, али и најскупља.

Врсте расвјетних тијела за гараже по врстама извора свјетлости

Изградња система гаражног осветљења не би требало да буде усмерена на једну специфичну врсту расвете. За удобан рад на столу за инструменте, неутрална бела светлост коју емитује локална лампа је погодна. У овом случају, свеукупно осветљење је боље у топлим бојама. Обрнуто, велика поправка аутомобила захтева повећану светлост у већини гаражних области. У таквим случајевима, одопште осветљење захтева снажан светлосни флукс са температуром од 4000-5500 ° К.

Да бисте разумели која светла треба да опремите вашу гаражу, размотрите њихове светле и тамне стране.

Са филаментном пређом

Ова група укључује лампе опремљене керамичким патронама испод подножја Е27 и Е40. У њима су сви делови тела наставили да издрже високу температуру која се јавља током рада светиљке са жарном нити. Имају двије предности - ниску цијену и отпорност на флуктуације напона. Насупрот томе, има кратак животни век од само 1.000 сати и ниска ефикасност не прелази 5%.Светиљка на бази халогених сијалица је савршенија. Разликују се у већој ефикасности и ефикасности светлости, али се склапају на соклу са којим друге врсте сијалица нису компатибилне. Они се такође јако загревају, а декларисани ресурс у 2 хиљада сати може се постићи на послу преко уређаја за глатко покретање.

флуоресцентно

Светиљке са флуоресцентним сијалицама замениле су спиралне направе за осветљавање. Структурно и по принципу акције потпуно се разликују од претходног типа. Флуоресцентне сијалице имају 3-5 пута више светлосног излаза, радни век од 6 хиљада сати и природно бело светло, најудобније за рад са детаљима.С појавом компактних флуоресцентних сијалица (ЦФЛ) почеле су да се увијају уместо жаруља са жарном нити. Као резултат тога, практични значај дугих флуоресцентних сијалица је смањен. Поред тога, низак степен заштите љуске захтева пажљив став који понекад може да се применинемогуће у гаражним условима.

ЛЕД

ЛЕД зидне и стропне лампе са високим степеном заштите од прашине и влаге су најтраженије у организацији гаражног осветљења. Посебно су отпорни на било какве спољашње утицаје и, због присуства тренутног возача, отпорни су на грло напетости. Висококвалитетна ЛЕД сијалица може радити више од 10.000 сати без значајног губитка свјетлине. Од недостатака уочавамо високу цену ЛЕД опреме и огромну количину лажних производа, што доводи до неповјерења према оваквим производима.Појединачни модели ЛЕД расвете типа гараже опремљени су акустичким и оптичким сензорима. Они доприносе повећању ергономских перформанси и смањењу трошкова енергије.

Основни критерији одабира

Укупан број сијалица у гаражи зависи од циљева осветљења. У једном случају ће бити довољно позадинског осветљења читаве просторије са одвојеним живим светлосним извором у радном подручју. У другом - потребна је равномерна расподела снажног светлосног флукса на целој површини.

Систем гаражног осветљења треба, као минимум, захтевати од два различита аутоматска прекидача. У том случају, власник неће остати у пуном мраку ако дође до квара у једној од група.

Важан критеријум за избор је квалитативна страна. Јефтине кинеске лампе имају низак радни век и ниво безбедног рада. Они не патепреоптерећења на температуру и струју, не могу се оставити без надзора. Пластични дифузор смањује излазну светлост и након неког времена постаје крхак.

Гаражна светла, опремљена капом Е27, имају неоспорну предност. Увек могу да затежу сијалице које су најприкладније за рад:

  • јефтин са спиралом и топлом светлошћу;
  • просечна цена ЦФЛ са неутралним светлом;
  • скупе ЛЕД диоде жељене снаге и температуре боје.

Треба узети у обзир избор ЛЕД лампи и уређаја за осветљење. Тржиште ЛЕД производа је испуњено кинеским фалсификатима, који обећавају невјеројатну свјетлосну снагу уз незнатну потрошњу енергије. Да не бисте били разочарани куповином, препоручујемо да питате продавца да уклони дифузор и проверите да ли су склопови и инсталиране компоненте. Тренутно су релевантне величине СМД 5730, СМД 5630, СМД 3014 и ЦОБ матрице. Неће бити непотребно и гарантни лист за купљену робу.

Сваки власник гараже мора имати преносиву лампу на дну Е27 са рефлектором и заштитном решетком. У овој универзалној лампи можете стегнути сијалицу са жарном нити, ЦФЛ или ЛЕД. Издржљива двострука изолациона жица осигурава сигуран рад било гдје у гаражи.